IPS TEOFAN LA HRAMUL MANASTIRII PETRU-VODA SI IN 2012, IMPREUNA CU PARINTELE IUSTIN. “E nevoie de trezvie si de lupta pentru a pastra pacea lui Hristos si dupa ce plecam de la biserica”

9-11-2012 2 minute Sublinieri

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au fost sărbătoriţi în mod cu totul deosebit ieri, la Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujba arhierească a fost prezent şi stareţul mănăstirii nemţene, părintele Iustin Pârvu, ajuns la vârsta de 93 de ani.

Ieri, 8 noiembrie 2012, în ziua când Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, denumiţi în popor şi “Voievozi”, Mănăstirea Petru Vodă din judeţul Neamţ şi-a serbat hramul. Credincioşii prezenţi la sărbătoarea aşezării monahale au participat cu evlavie la Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi arhim. Luca Diaconu, stareţul Mănăstirii Bistriţa şi exarh al zonei Neamţ.

IPS Teofan, în cuvântul de învăţătură rostit, a subliniat importanţa trezviei duhovniceşti permanente: “La mijlocul Sfintei Liturghii, după rostirea Crezului, înainte de marele moment al prefacerii darurilor de pâine şi vin în Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos, preotul rosteşte cuvintele “să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte, Sfânta Jertfă cu pace să o aducem“. Aceste cuvinte reprezintă o preluare în Tradiţia Bisericii a celor rostite de marele Arhanghel Mihail, sărbătorit astăzi împreună cu Sfântul Arhanghel Gavriil, în momentul când a văzut cetele îngerilor conduşi de Lucifer, căzând din înaltul cerului, din cauza dorinţei de a fi ca Dumnezeu. Astfel, Arhanghelul Mihail opreşte continuarea căderii îngerilor în întunericul cel din adânc. Acest strigăt îngeresc, rostit mai înainte de vremea când omul şi toată făptura au fost aduse dintru nefiinţă la fiinţă, a fost aşezat în mijlocul Bisericii şi în mijlocul vieţii credincioşilor, chemaţi să nu aibă altă inimă decât Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. În acelaşi timp, acest strigăt trebuie să constituie, în toată vremea, trâmbiţa care să răsune în viaţa şi în conştiinţa atât a vieţuitorului din mănăstire, cât şi a creştinului din lume“.

“Pacea Sfintei Liturghii trebuie dusă de credincios în sânul familiei şi în mijlocul lumii”

La sfârşitul Sfintei Liturghii, după ce preotul şi credincioşii s-au împărtăşit cu dumnezeieştile Taine, preotul spune credincioşilor cuvintele “Cu pace să ieşim“, pentru a arăta că pacea sfântă a Cerului cu care este binecuvântat cel ce participă la dumnezeiasca slujbă trebuie dusă de credincios dincolo de zidurile lăcaşului de cult, în sânul familiei şi în mijlocul lumii din care face parte. Această pace a Bisericii trebuie menţinută, căci nu suntem chemaţi să fim creştini doar în cele câteva ceasuri în care participăm la sfânta slujbă, ci suntem chemaţi să-L avem pe Hristos în mijlocul nostru în fiecare clipă a vieţii noastre. Pentru aceasta însă e nevoie de trezvie şi de lupta împotriva războiului dintre noi şi împotriva ispitelor venite de la trup, de la lume sau de la demoni“, a mai spus IPS Teofan.

Hramul Mănăstirii Petru Vodă s-a încheiat cu citirea rugăciunii de dezlegare de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, după care toţi credincioşii prezenţi au fost invitaţi la o agapă creştinească.

“Mănăstirea nu este altceva decât pregustarea împărăţiei cerurilor”

În după-amiaza aceleiaşi zile, IPS Teofan a poposit şi la Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” – Petru Vodă, unde a adresat un scurt cuvânt de învăţătură obştii de maici care osteneşte în această aşezare monahală:

Monahii au fost rânduiţi de Dumnezeu pe pământ ca să formeze ceata îngerilor care să completeze pe cei ce au căzut odată cu Lucifer şi să fie astfel alături de cei care stau lângă tronul Preasfintei Treimi, iar această taină în viaţa călugărilor se împlineşte încă din această lume. Mănăstirea nu este altceva decât pregustarea împărăţiei cerurilor, după cuvântul Mântuitorului Hristos, care a spus că în împărăţie “nu se însoară, nici nu se mărită, ci toţi sunt ca îngerii lui Dumnezeu din ceruri”“.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, IPS Teofan, Pagini Ortodoxe, Parintele Iustin

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “IPS TEOFAN LA HRAMUL MANASTIRII PETRU-VODA SI IN 2012, IMPREUNA CU PARINTELE IUSTIN. “E nevoie de trezvie si de lupta pentru a pastra pacea lui Hristos si dupa ce plecam de la biserica”

  1. Foarte frumos ! Drept credinciosii romani ar merita un patriarh ca IPS Teofan …

  2. @Lucian:

    …desi falanga ortodoxistilor l-a facut tinta predilecta a atacurilor si defaimarilor. Nu stim cat meritam, dar putem vedea cu siguranta o manifestare a milei lui Dumnezeu fata de noi prin astfel de prilejuri.

  3. Totusi ,traditia la noi este ca mitropolitul Moldovei sa succeada scaunul patriarhal.Si asa va fi,cu toate ca nu meritam,avand in vedere ca nu stim sa-l pretuim,ba chiar il pandim si-l executam la fiecare pas…Rusine celor care fac asa ceva,nu dau dovada de minim respect,iar bunul simt a ajuns un mit pentru ei.Problema e ca simpla prezenta la carma Moldovei a Inaltului deranjeaza ambele parti.Dumnezeu sa ii dea putere si sanatate!

  4. Si eu doresc ca IPS Teofan sa ajunga patriarh. Dumnezeu sa il tina sanatos si in putere.

  5. Pingback: Mitropolitul Moldovei, IPS TEOFAN a savarsit Sfantul Maslu si a citit rugaciunea de dezlegare pentru PARINTELE IUSTIN PARVU: "Sa ne rugam Domnului sa se faca voia Lui" (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: CUVINTELE PARINTELUI IUSTIN adresate poporului roman si arhiereilor Bisericii dupa SFANTUL MASLU SLUJIT DE MITROPOLITUL TEOFAN: "Daca nu exista unitate, nu putem face nimic" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: VIDEO: IPS Teofan la capataiul Parintelui Iustin/ PARINTELE IUSTIN A AJUNS, IN SFARSIT, SI LA TRINITAS TV, numai la adormirea sa intru Domnul.../ Marele duhovnic in REPORTAJUL "SFINTII INCHISORILOR" (pt "In premiera", Antena 3) - Răzb
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare