BONUS PENTRU “TURNAREA” COLEGILOR: cum “reformeaza” GRECIA administratia publica…

2-06-2013 48 secunde Sublinieri

delatiune

  • Mediafax: Promovări şi bonusuri pentru angajaţii publici care-şi “toarnă” colegii

Guvernul elen ar putea introduce stimulente, inclusiv financiare, pentru persoanele care semnalează autorităţilor cazuri de corupţie din sectorul privat şi, mai ales, din cel public.

Un grup de experţi a transmis ministerelor Justiţiei, Finanţelor şi Reformei Administrative, responsabile de proiect, un set de propuneri care vizează încurajarea dezvăluirii cazurilor de corupţie, notează cotidianul elen Kathimerini.

Stimulentele pentru angajaţii publici care-şi “toarnă” colegii corupţi includ promovări, bonusuri şi creşteri de salarii.

“Trebuie să existe posibilitatea sprijinirii unei culturi a administrării transparente şi corecte, care încurajează sesizarea cazurilor de corupţie, în interesul public şi al departamentului în cauză“, se arată în document.

Guvernul elen a înregistrat în ultimii ani progrese limitate în încercările de combatere a corupţiei şi a început deja să pregătească mai multe reglementări bazate pe propunerile grupului de experţi.

Cei mai mulţi analişti estimează că Grecia va înregistra în 2013 al şaselea an consecutiv de recesiune, iar corupţia, evaziunea fiscală şi birocraţia sunt printre cele mai mari probleme în calea îmbunătăţirii situaţiei economice.

Vezi si:


Categorii

1. DIVERSE, Grecia

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “BONUS PENTRU “TURNAREA” COLEGILOR: cum “reformeaza” GRECIA administratia publica…

  1. Olanda este una din tarile cu evaziune fiscala foarte redusa.
    Imi poveste cineva care a fost pe acolo in anii 90, ca practic nimeni nu avea curajul sa angajeze sa munceasca la negru emigranti europeni, de teama ca va fi “turnat”, cu consecintele de rigoare – foarte severe.

    Este vorba de o mentalitate larg raspandita in ambele directii.

  2. Cu mai multe lucruri de pe acest site sunt de acord, cu unele nu. Stimulentele anti-coruptie sunt bune. Hai sa fim seriosi, trebuie de luptat cu coruptia. Nu fiti ridicoli.

  3. @vox:

    Presupunand ca dincolo de bla-bla chiar vrea cineva pe lumea asta sa “lupte impotriva coruptiei”, logica si bunul simt ne spun ca un scop bun nu se face cu mijloacele rele. Ce fel de corectitudine obtii in administratie daca din functionari corupti obtii functionari turnatori? Asta in abstracto, caci in context e clar ca e doar o masura prin care puterea va timora si va tine sub santaj angajatii de stat. Daca e cineva care nu pricepe de ce turnatoria este o ticalosie si ce efecte produce o societate infectata de delatiune si suspiciune generalizata (a se vedea Romania actuala, pervertita astfel de comunism si stricata si mai rau astazi de noul securism), acela, sa avem iertare, este ori el insusi un ticalos, ori… exagerat de naiv.

  4. @admin

    Daca cineva ar face o crima, nu e nici un pacat, ba chiar e o datorie sa-l denunti. Am citit despre cazuri in care victime ale traficului de persoane au intampinat probleme in a scapa din cauza politistilor mituiti.

  5. @vox:

    Nu vorbim despre crime aici sau despre trafic de persoane, ci despre incurajarea delatiunii pe un termen extrenm de vag si imprecis juridic cum este coruptia. Este dovada de iresponsabilitate sa echivalezi un functionar care primeste sau este acuzat ca primeste niste bani cu un ucigas sau proxenet. E aberant. In plus, “coruptia mica” este un fenomen social prin care societatile, mai ales cele rasaritene, au reusit sa se descurce in paralel cu un sistem deseori opresiv sau obtuz. Starpirea acestei “mici coruptii”, in aceste societatii, nu este deloc ceea ce pare, anume corectitudine a functionarimii, ci exact distrugerea acestui capital social invizibil pana acum. Coruptia se va retrage la niveluri mari, la nivel de elite si de decidenti importanti, si va fi facuta, fireste, cu sprijinul prietenilor lor europeni.

  6. E de inteles ca impingerea catre turnatorie nu este ceva bun, insa hotia ,idiferenta pentru cetatean al lucratorilor din domeniul public din grecia a atins in multe cazuri culmi de neimaginat in alte tari, traiesc in grecia si sunt uimit de cazurile de coruptie aproape “in masa” expuse public acum pe vreme de criza,pensii ale mortilor luate pe f . multi ani ,functionari publici care au reusit sa fure milioane de euro si o parte din colegii lor stiau si nu au zis nimic…si acum vor avea sie de platit…..datorita sistemului complicat din justitie un functionar care si-a omorat seful mai primea in inchisoare jumatate din salariu pana la decizia definitiva care ajunge aici sa se dea in dupa toate recursurile si pana dupa 10-15 ani,sunt sedinte de judecata care se planifica dupa 4,5 si chiar 8 ani….
    Sa nu uitam de sluga cea nemiloasa care dupa cea fost miluita de stapan a luat de gat pe cel impreuna cu el sluga si dator lui,ce fac celelalte slugi? “il toarna” la stapan…
    Acolo unde constiinta nu este matura sau lipseste e bine sa fie aplicata si zicala romaneasca”frica pazeste pepenii”… dupa cativa care ajung sa fie pedepsiti , situatia se poate schimba in bine pentru ceilalti….asta este si rostul de fapt al al pedepsei , ca raul sa nu devina molima….
    Daca vedem ca aceasta coruptie porneste de la nivel mic sa nu credem ca va fii posibila eradicarea ei la nivel mare,oamenii corupti nu mai pot avea tarie de caracter si o sa le convina ca si cei mari sa fie corupti,chiar ii vor alege ca sa isi mentina situatia actuala sau sa si-o imbunatateasca pe viitor , si aici grecia iar este un exemplu negativ, clientela politica era premiata cu servici in domeniul public, pe usa din dos ,fara concursuri,si de multe ori macar si pt un an, si in acest fel “coruptia celor mari”era hranita de “coruptia celor mici”…..
    Ce ma poate determina pe mine sa nu torn pe colegul meu?raspunsul este dragostea pentru el, stiu ca va urma ceva rau pentru el,da dar dupa cum vedem intr-o miniatura Hristos sta intre doua fecioare, personificari ale Dreptatii si Dragostei si fiecare sopteste la cate o ureche a Domnului, si de aceea”Dragostea fara Dreptate este slabiciune,iar Dreptatea fara Dragoste este Tiranie”….daca ma voi ghida dupa acest model , il voi lua deoparte pe colegul meu si i voi spune ca ceea face nu e bine si ca ar fi cazul sa se schimbe, pentru ca altfel voi fii nevoit sa dau pe fata ceea ce face, pentru ca sa sa ne fie cu iertare dar ca urmare a coruptiei direct sau indirect cineva are de pierdut, si asta in mod nedrept,si de multe ori cetateanul simplu….
    Multumesc pentru ingaduinta
    Faust

  7. Pingback: GRECIA SACRIFICATA PENTRU "SALVAREA EURO". Surprinzator: FMI arunca vina impasului austeritatii grecesti pe COMISIA EUROPEANA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: EXPERIMENTUL LUCIFER VARIANTA CORPORATE: angajatii YAHOO, obligati sa se CONCEDIEZE reciproc! - Recomandari
  9. “il voi lua deoparte pe colegul meu si i voi spune ca ceea face nu e bine si ca ar fi cazul sa se schimbe, pentru ca altfel voi fi nevoit sa dau pe fata ceea ce face”
    Doamne-ajuta!

    Din pacate, tocmai astazi imi spunea o cunostinta dintr-o tara fruntasa UE ca au facut instructaj toti medicii din clinica unde lucreaza numai ca sa invete sa foloseasca un sistem informatizat de depunere de plangeri anonime la adresa colegilor de serviciu. Mi-e rusine si mi-e mila sa spun din ce tara. Iertati-ma.

    Doar atat voiam sa va impartasesc, gandul ca in mai multe locuri, cu argumentatii diferite, se promoveaza un mod de a gandi si de a ne raporta la ceilalti. Fie ca s-a ajuns deja la o situatie socio-economica greu de indurat, fie ca, desi lucrurile merg binisor, se arata cu degetul la o alta tara ajunsa la limita, ca sperietoare… pana la urma se propune acelasi mod de a “indrepta” lucrurile. E paradoxal ca se vorbeste despre eliminarea anonimatului pe internet, dar in acelasi timp se promoveaza institutional anonimatul fata de omul de alaturi, din viata reala.

    Sa ne dea Domnul tuturor post cu folos!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare