MONSANTO renunta la piata EUROPEI OCCIDENTALE… pentru a se concentra pe EUROPA de SUD-EST/ SUA exporta grau modificat genetic NEOMOLOGAT

2-06-2013 2 minute Sublinieri

monsanto1

  • Les Echos: 

Monsanto dă înapoi în ceea ce priveste OMG-urile în Europa

(Reuters) – Monsanto nu mai face presiuni pentru dezvoltarea culturilor modificate genetic în majoritatea țărilor europene, din cauza opoziției care rămâne puternică în multe țări, au declarat vineri lideri ai grupului.

Lideri europeni ai gigantului agrochimic american au anuntat cotidianului german Taz că nu mai fac “lobbying” pentru dezvoltarea culturilor de semințe modificate în Europa și că nu mai cer noi autorizații pentru plantele lor modificate genetic.

“Am ajuns la concluzia că nu există un sprijin larg pentru moment”, a declarat pentru Taz purtatorul de cuvânt al Monsanto în Germania, Ursula Lüttmer-Ouazane.

Purtătorul de cuvânt al grupului, Thomas Helscher, a declarat vineri că societatea nu va căuta să intre decât pe piețele în care plantele sale modificate genetic sunt acceptate pe scară largă.

“Nu vom vinde seminte modificate decât acolo unde se bucură de un sprijin larg din partea agricultorilor, de un larg sprijin politic și de un cadru de reglementare care funcționează bine”, a declarat el pentru Reuters. “Suntem convinsi că acest lucru nu se întâmplă în prezent decât în unele țări europene, în special în Spania și Portugalia.”

Monsanto s-a axat în ultimul timp pe piața de porumb convențional în Ucraina si vice-presedintele grupului Jesus Madrazo, responsabilul cu operatiunile internaționale, a adus la cunostintă că Europa de Est și America de Sud reprezintă astăzi pentru grup principalele piețe de creștere.

Contrar cu ceea ce se întâmplă în Europa, America de Sud a primit favorabil culturile modificate genetic ale grupului Monsanto. Dar grupul s-a confruntat, de asemenea, cu obstacole pe acele piețe unde  trebuie să obțină autorizatii din partea Chinei, care este un cumpărător important de seminte de soia din Brazilia.

Un grâu OMG descoperit în SUA îngrijorează Asia si UE

Descoperirea în Statele Unite a unei varietăti de grâu modificat genetic provoacă ingrijorare în Asia si în Europa, unde o parte din importurile de cereale americane vor fi supuse unor controale mai severe.

Comisia Europeană a anuntat joi că a întrebat la Washington despre cum poate testa prezenta acestui soi OMG neomologat, identificat la o fermă din Oregon, a declarat un purtător de cuvânt al executivului comunitar.

Transporturile de grâu provenind din Statele Unite vor fi blocate dacă se constată prezenta acestui soi, a adaugat el. Totusi, Bruxelles refuză să evoce restrictii formale, măsuri care ar necesita acordul Uniunii în ansamblul ei.

La rândul său, Japonia a anulat o licitatie pentru achizitionarea de grâu american pentru piata alimentară. Departamentul american al agriculturii (USDA) a anuntat miercuri descoperirea în Oregon a unei varietati de grâu dezvoltat  în urmă cu mai multi ani de grupul de Monsanto, dar care nu a primit niciodata aprobarea pentru vânzare si consum.

Japonia este al saselea importator mondial de grâu si Ministerul său al agriculturii controlează îndeaproape importurile pentru a preveni volatilitatea excesivă a preturilor si a proteja productia locală, care satisface aproximativ 10% din cererea internă.

Oficiali ai USDA au declarat miercuri că nu există nici un element care ar demonstra că grâul modificat genetic a intrat în circuitul comercial, dar negociatorii cred că acest caz ar putea dăuna exportatorilor americani.

RISC DE PRESIUNE ASUPRA CERERII

Toru Hisadome, un oficial de rang înalt din Ministerul japonez al Agriculturii, a explicat că Tokyo a cerut explicatii de la Washington, dar că achizitiile de soiul de grâu în cauză, “grâul alb” (western white) vor fi întrerupte cel putin până când un test de identificare a prezentei eventuale de OMG va fi disponibil.

Licitatia anulată reprezenta 24926 de tone de grâu alb.

“Avem stocuri”, a afirmat Toru Hisadome ca răspuns la o întrebare privind modul în care autoritatile vor compensa această lipsă. “Vom asculta, de asemenea, ce spun utilizatorii.” Coreea de Sud, China si Filipine, care sunt, de asemenea, mari importatori de grâu, au declarat că urmăresc îndeaproape evolutia dosarului.

Asia importă mai mult de 40 de milioane de tone de grâu în fiecare an, aproape o treime din comertul mondial, iar majoritatea achizitiilor provin din Statele Unite si Australia. “Nu as fi surprins dacă si alte tări ar începe să anuleze sau să reducă achizitiile de grâu din SUA, mai ales tările asiatice, ceea ce ar pune sub presiune cererea de grâu”, a comentat Joyce Liu, analistă la Phillip Futures în Singapore.

Cu toate acestea, importatorii nu sunt în măsură să renunte total la grâul produs în Statele Unite, spun analistii si înaltii functionari. “Piata va avea nevoie de grâul american, nu putem să renuntăm la el, deci aceasta va implica mai multe controale si certificate sanitare”, a declarat un curtier european.

“Japonia este în măsură să fie selectivă si să reactioneze rapid. Tara are alti furnizori la dispozitie, mijloacele financiare pentru a fi exigentă si a plăti mai mult, dacă este necesar. Dar nu putem spune că acesta este cazul Egiptului (unul in principalii importatori de grâu), care este într-o situatie financiară dificilă. “


Categorii

1. DIVERSE, Organisme modificate genetic (OMG), Traduceri, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “MONSANTO renunta la piata EUROPEI OCCIDENTALE… pentru a se concentra pe EUROPA de SUD-EST/ SUA exporta grau modificat genetic NEOMOLOGAT

  1. Monsanto, afara din Romania!!!!!!!!!!

  2. Pingback: BIOTEHNOLOGIE: organismele modificate genetic si distrugerea economiei locale - Recomandari
  3. Pingback: Parlamentul a votat cultivarea ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC (OMG) in arii naturale protejate! Va fi Romania “GRANARUL OMG” al Europei? Ne transformam si in “desertul verde” Monsanto… - Recomandari
  4. Pingback: PROPAGANDA PRO-OMG (organisme modificate genetic) LA NIVEL INALT. Consilierul prezidential Valeriu Steriu vrea ca “ROMANIA SA SE BATA LA BRUXELLES” pentru a PRODUCE SOIA MODIFICATA - Recomandari
  5. Pingback: Vom trai intr-o ROMÂNIE MODIFICATA GENETIC? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare