GRECIA SACRIFICATA PENTRU “SALVAREA EURO”. Surprinzator: FMI arunca vina impasului austeritatii grecesti pe COMISIA EUROPEANA

9-06-2013 3 minute Sublinieri

grecia suveranitate

 

Potrivit FMI, planul de salvare a Greciei a permis mai ales creditorilor săi să scape de responsabilitatea lor şi să se protejeze de riscurile de contagiere. Grecii ar trebui să se revolte şi să rediscute condiţiile împrumutului, estimează To Vima.

Giorgios Malouchos

Lucrurile stau în felul următor: planul de asistenţă financiară avea deficienţe de la bun început. Un plan care a avut consecinţe devastatoare. Un plan destinat “salvării” Greciei, dar mai exact spus era vorba de salvarea monedei euro, însă prin moartea Greciei! Cine spune acest lucru? Ei bine, unul dintre cei trei membri ai troicii (organism format din BCE, UE, FMI): Fondul Monetar Internaţional. FMI critică partenerii, dar şi pe sine însuşi şi Guvernul Greciei. S-au îndreptat împreună spre o catastrofă care avea ca unic obiectiv câştigarea de timp pentru alte [ţări din zona euro].

Documentul FMI, publicat pe 5 iunie, este o palmă dată politicii de“salvare”, dar şi “Europei” – adică Germaniei – şi Guvernului grec din acea perioadă, condus de [premierul socialist Giorgios Papandreu], cel care a semnat primul memorandum.

Cinism debordant

Creditorii nu doar că distrug, creează şi impresia că ar vrea să utilizeze criza greacă pentru a proteja şi, în final, a reorganiza zona euro, în detrimentul Greciei.

Documentele sunt exasperante: FMI admite crima, dar nu îşi recunoaşte responsabilitatea. Dezvăluie la nivelul cel mai oficial motivul, fără a explica modul în care această tragedie care afectează ţara – cauzată nu de datoria suverană, ci de planul de salvare – ar putea fi abordată după ce erorile au fost recunoscute. Este un cinism debordant…

Şi, fireşte, această situaţie expune ireparabil clasa politică greacă, care a susţinut planul de asistenţă financiară şi care l-a prezentat ca fiind singura metodă de relansare economică. Şi care forţa Grecia să se plieze acestei metode mortale, prezentând planul de salvare ca alibi. O salvare care, după cum recunoaşte FMI, s-a dovedit a fi o catastrofă.

Un şantaj patetic

Clasa politică nu a luptat pentru interesele ţării, ci, dimpotrivă, a preferat calea uşoară, preocupându-se doar de menţinerea puterii. A fost pregătită să renunţe puţin şi la suveranitate pentru a ceda unui şantaj patetic.

Dacă Executivul de la Atena ar avea măcar puţin respect atât pentru cuvântul “grec”, cât şi pentru cuvântul “guvern”, nu ar trebui să închidă ochii la recentele dezvăluiri făcute de FMI.

Ar trebui să se dea răspuns întrebării următoare: este posibil ca unul dintre cei trei membri ai directoratului internaţional care exercită controlul economic asupra ţării să îşi continue parcursul fără ca [Guvernul grec] să reacţioneze? Poate din acest motiv a fost elaborat şi publicat acest raport: pentru a oferi Atenei forţa de a contesta acest parcurs – sau poate pentru a nu contesta. În orice caz, ideea conform căreia “nu şi-ar fi dat seama de eroare de la început” este naivă.

Grecia ar trebui, în sfârşit, să facă ceva. Ce mai aşteaptă? Dacă nu acum, atunci când? Iar toţi cei care susţineau că această soluţie ar fi fost o“salvare” sau că Grecia este responsabilă de situaţia în care se află şi că cetăţenii greci trebuie îndure toate acestea, ar trebui să îşi revizuiască opiniile.

Înşişi creditorii şi-au făcut autocritica. Ei bine, susţinătorii lor ar trebui să procedeze la fel… Şi să vedem cu toţii cum putem folosi această situaţie teribilă pentru a pune capăt catastrofei numită “salvare”. Chiar dacă este mult prea târziu: pentru că, în momentul de faţă, Grecia şi-a pierdut toate armele. Din vină proprie.

Fondul Monetar International a recunoscut intr-un raport publicat miercuri ca primul plan de salvare a Greciei, din anul 2010, a inregistrat “esecuri notabile” din cauza estimarilor prea optimiste privind cresterea economica si a dezacordurilor cu partenerii europeni in interiorul troicii (UE-BCE-FMI), admitand totodata ca au fost relaxate criteriile pe care institutia financiara internationala le are in vedere de obicei la acordarea de imprumuturi, consemneaza AFP, citat de Agerpres.

“Au existat esecuri notabile. Increderea pietelor nu a fost inca restabilita, sistemul bancar a pierdut 30% din depozite si economia a inregistrat o recesiune mai puternica decat am prevazut, cu un somaj foarte ridicat”, admite FMI in raportul in care evalueaza rezultatele ajutorului de 110 miliarde de euro acordat Greciei in schimbul unui program sever de austeritate.

Cand a fost acordat ajutorul, Fondul estima ca economia greaca va reintra pe crestere in anul 2012, dar in realitate continua sa fie in recesiune chiar si in anul 2013, pentru al saselea an consecutiv. Si estimarile privind evolutia datoriei publice a Greciei au fost depasite de cele reale, aceasta urmand sa depaseasca 170% din PIB in anul in curs, se mai precizeaza in raport.

Totodata, FMI recunoaste ca in cazul Greciei a relaxat criteriile de acordare a ajutorului financiar si chiar functionarea troicii “a pus probleme la conceperea programului” pentru Grecia. Astfel, “Fondul a fost nevoit sa negocieze mai intai cu tarile din zone euro (…) si abia apoi cu autoritatile de la Atena”, ceea ce a condus la o stare de “incertitudine” alimentata de ezitarile europene.

Nota noastra:

Pare surprinzator ca FMI a criticat Comisia Europeana, admitand ca austeritatea impusa Greciei a avut ca scop salvarea euro si, prin urmare, a economiei Germaniei. Insa, daca ne gandim putin, nu e asa mare surpriza – FMI reprezinta totusi mai ales agenda SUA si, in ultima vreme, a fost vizibil un ton critic la adresa hegemoniei si modeului european german impus Uniunii Europene, chiar daca acest ton se regaseste nu la nivel oficial inalt, ci in formatori de opinie din mediul economic sau in voci cunoscute ca cea a lui G. Friedman. Mai simplu spus, SUA nu a incurajat formarea Uniunii Europene ca sa devina doar jucaria expansionista a Germaniei, dar nici nu sunt intr-atat de interesate de Europa astfel incat sa faca ceva concret pentru a combate aceasta situatie. Astfel ca joaca ipocrit, contribuind, in mod concret, la fortarea acelorasi politici dezastruoase economic prin FMI, dar criticand atunci cand beneficiarul acestor masuri nu mai e doar SUA ci, intr-o proportie poate prea mare, si Germania. 


Categorii

1. DIVERSE, Germania, Grecia, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “GRECIA SACRIFICATA PENTRU “SALVAREA EURO”. Surprinzator: FMI arunca vina impasului austeritatii grecesti pe COMISIA EUROPEANA

  1. „Clasa politică nu a luptat pentru interesele ţării, ci, dimpotrivă, a preferat calea uşoară, preocupându-se doar de menţinerea puterii. A fost pregătită să renunţe puţin şi la suveranitate pentru a ceda unui şantaj patetic.” Dar clasa politică din România, cum e? Sigur mai abjectă, plină de: Dinu Păturică, Dandanache, Trahanache, Tănase Scatiu și mulți alții și mai ciocoi mult mai noi.

  2. Pingback: GRECIA se vinde pe bucati. La presiunea TROICII AUSTERITATII, Grecia inchide TELEZIUNEA SI RADIOUL PUBLICE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Serbia infrunta FMI: NU VREA TAIERI DE SALARII/ Grecia: greva anti-austeritate pe fondul unui nou ACORD CU TROICA ce prevede - Recomandari
  4. Pingback: GRECIA: INTRE CAPITULAREA IN FATA TROICII SI SPECTRUL REVOLTELOR INTERNE. Scurta istorie a inrobirii Greciei de catre Imperiul European. CAT DE RADICAL ESTE GUVERNUL SYRIZA SI CARE ESTE BAZA SA ELECTORALA? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare