“Flexibilul” si “pragmaticul” Ponta este pentru RECUNOASTEREA RAPIDA A KOSOVO

4-06-2013 3 minute Sublinieri

dacic_ponta

Premierul Victor Ponta a precizat, luni, că îl va informa pe preşedintele Traian Băsescu asupra discuţiilor din Comisiile de politică externă pe tema recunoaşterii independenţei Kosovo, el declarându-se în favoarea unui proces rapid de recunoaştere şi arătând că şeful statului manifestă prudenţă. 

“Am discutat deja cu preşedintele. Am avut o discuţie informală. Îl voi informa asupra a ceea ce s-a discutat azi în Comisiile de politică externă şi ne coordonăm tot timpul pentru că aici e vorba de trei actori instituţionali – Preşedinţie, Guvern şi Parlament. Este ideal ca poziţiile celor trei instituţii să fie coordonate, chiar dacă eu sunt mai degrabă în favoarea unui proces rapid de recunoaştere, preşedintele e mai prudent decât mine, iar foştii miniştri de Externe au punctele lor de vedere”, a spus Ponta.

El a arătat că este important ca România să aibă o poziţie coordonată, în primul rând în cadrul instituţiilor sale, şi să se coordoneze cu partenerii săi europeni şi transatlantici.

“E important ca tot ceea ce vom face să nu afecteze în niciun fel – şi ţin foarte mult la acest lucru – relaţia tradiţională excepţională pe care România a avut-o cu Serbia. De aceea am avut întâlnirea azi cu Comisiile de politică externă, după întâlnirea de la Palatul Victoria cu prim-ministrul Dacic, pentru că nu vroiam să facem în ordine cronologică inversă şi să fie considerat un semn de neprietenie faţă de Serbia. Până la urmă Serbia e unul din vecinii noştri cu care întotdeuna am avut relaţii extraordinar de bune”, a spus Ponta.

El a arătat că în discuţia cu membrii Comisiilor de politică externă s-a stabilit că se va face un grup de lucru compus din reprezentanţi ai Ministerului de Externe şi ai celor două Comisii pe această temă în aşa fel încât să se informeze de fiecare dată vizavi de orice nouă evoluţie.

“Am mai stabilit că nu este subiect tabu, e un subiect depsre are trebuie să discutăm (…) Trebuie să fim flexibili şi pragmatici”, a mai spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, vineri, la Cotroceni, pe premierul sârb, Ivica Dačić, transmiţându-i “felicitări” pentru găsirea de resurse pentru un acord cu Priştina şi menţionând că înţelege foarte bine “cât este de greu”, însă a fost necesară plierea pe realităţi politice.

Premierul sârb a declarat, vineri, şi la finalul întrevederii cu omologul său român, Victor Ponta, de la Palatul Victoria, că înţelege foarte bine “presiunile” care se fac asupra României pentru poziţia principială pe care aceasta o are în problema Kosovo şi a subliniat faptul că Guvernul de la Belgrad doreşte rezolvarea problemei şi găsirea unor soluţii acceptabile.

În urmă cu o lună, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îndeamnă statele membre UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo să facă acest lucru cât mai curând. Ca urmare a acestei deczii, premierul Victor Ponta a declarat atunci că România trebuie să meargă alături de familia europeană în cazul Kosovo. Guvernele de la Belgrad şi Priştina au aprobat planul de punere în aplicare a acordului privind normalizarea relaţiilor, parafat sub egida Uniunii Europene (UE) în aprilie, la Bruxelles, au anunţat luni surse oficiale, relatează AFP.

“Guvernul Serbiei a adoptat planul încheiat la 22 mai, la Bruxelles, privind punerea în aplicare a acordului” din aprilie, se precizează într-un comunicat al Guvernului sârb.

La Priştina, Guvernul condus de către premierul Hashim Thaçi şi-a dat acordul, de asemenea, cu privire la acest plan.

Thaçi şi omologul său sârb Ivica Dacic au convenit asupra conţinutului acestui plan la 22 mai, la Bruxelles, în timpul unor discuţii purtate sub egida Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe Catherine Ashton. Detaliile planului nu au fost făcute publice în mod oficial. Cu toate acestea, presa locală informează că Belgradul şi Priştina trebuie, în termenii planului adoptat, să aplice acordul până la sfârşitul anului. La Bruxelles, Ashton a salutat “decizia celor două părţi de a adopta planul de implementare a acordului care va pune în practică dispoziţiile acordului din aprilie”.

“Planul de punere în aplicare este destinat să rezolve problemele de pe teren şi să asigure un progres rapid al Serbiei şi Kosovo spre UE”, a delarat Ashton, citată într-un comunicat. Punerea în aplicare a acestui acord deschide calea unei apropieri între Serbia şi UE, Belgradul sperând să obţină la summitul european din iunie o dată a începerii negocierilor de aderare. Organizarea unor alegeri locale pentru comunitatea sârbă din Kosovo figurează printre măsurile prevăzute.

Acordul vizează gradul de autonomie acordat celor 40.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo. Cele 15 puncte ale textului nu au fost făcute publice de UE, dar, potrivit unei versiuni neoficiale publicate în presă, etnicii sârbi vor numi şeful poliţiei regionale şi vor administra tribunalele acolo unde sunt majoritari, totul “funcţionând în cadrul instituţiilor legale ale Kosovo”.

Acordul, deşi a fost aprobat în Parlamentul sârb, întâmpină opoziţia unei părţi a etnicilor sârbi din nordul Kosovo, o regiune care scapă practic controlului Priştinei. Belgradul efectuează presiuni asupra acestora să accepte aplicarea acordului, dându-le asigurări că acesta le protejează interesele. În 2008, Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia, însă Belgradul refuză să o recunoască.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în faţa Comisiilor reunite de politică externă, că, “strict personal”, crede că România trebuie să aibă o poziţia coordonată cu partenerii europeni şi transatlantici în privinţa recunoaşterii independenţei Kosovo.

“Aici există o plajă extrem de largă de opinii, de la opinia, dintr-o parte, aceea de a nu recunoaşte niciodată, în niciun context, independenţa Kosovo, până la opinia din cealaltă parte, faţă de care mă apropii strict personal – este aceea de a avea România o poziţie coordonată cu partenerii noştri europeni şi transatlantici şi de a avea o acceptare a unei situaţii de realitate”, a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Premierul consideră că decizia în acest sens aparţine celor trei actori cu atribuţii, respectiv Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului, care trebuie să o asume.

“Însă lucrurile acestea nu pt fi decise doar de către Guvern, nu pot fi decise doar de către preşedinte, nu pot fi decise doar de către Parlament. Am discutat de altfel şi cu preşedintele României aceste puncte de vedere (…). Însă o astfel de decizie nu poate fi decât asumată de Parlament, de Guvern şi de Preşedinţie, pentru că e vorba de o problemă de politică externă importantă şi de interesele şi de reprezentarea legitimă a României în adoptarea acestor decizii”, a mai spus Ponta.

Premierul a arătat că o discuţie deschisă cu comisiile de politică externă pe tema statutului Kosovo şi a relaţiei dintre România şi Serbia în acest domeniu este extrem de utilă pentru ca Guvernul, Ministerul de Externe şi el, ca prmeier, să poată să aibă o anumită strategie şi o anumită politică în acord cu Parlamentul şi cu preşedintele României.

În urmă cu o lună, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îndeamnă statele membre UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo să facă acest lucru cât mai curând. Ca urmare a acestei deczii, premierul Victor Ponta a declarat atunci că România trebuie să meargă alături de familia europeană în cazul Kosovo.


Categorii

1. DIVERSE, Kosovo, Serbia, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la ““Flexibilul” si “pragmaticul” Ponta este pentru RECUNOASTEREA RAPIDA A KOSOVO

  1. si daca Romania cedeaza presiunilor, in mod pragmatic, va fi spre binele ei, nu-i asa? Se pare ca Ponta asta si anturajul lui is o catastrofa semnificativ mai mare pt tara decat Base.

  2. Daca e Basescu mai prudent decat un om, se cheama ca acel om e o culme a imprudentei si iresponsabilitatii.

  3. @Silviu

    Io zic sa nu ne ‘batem’ in catastrofe care-s mai mari si mai ‘tari’ pentru noi – ca unul are ‘puterea’ unui taifun, altul – puterea unui uragan – ce mai conteaza?!

    Si unul, si altul…sunt PUSI sa spulbere SI ce-a mai ramas, din cale(a) lor!

    La ei, cuvantul prudenta sau cuvantul risc, nu exista in vocabular: este aplicabil doar la prostime;

    -ei sunt intotdeauna BAZATI pe CEVA, avand in spate pe ‘cineva’ – d-aia vor fi (de nu SI sunt) gata PE PICIOR DE PLECARE (in caz de pericol), cu conturi grase in banci (in alte tari);

    -SI CE DACA vorbesc si actioneaza impotriva a ceea ce crede/vrea poporul asta?! Ei urmeaza ordine precise…indiferent de consecinte!

  4. WOW! Pai daca fratili lui, Basescu, e mai prudent decat el, va dati seama ce pretentii are Ponta de la el insusi si pe ce culmi vrea sa duca el tara asta??

  5. In istorie, poporul roman nu a avut prieteni decat muntii, marea, padurile, raurile si poporul sarb. Daca ne punem in acord cu faradelegea care s-a facut acolo, vom suporta consecintele.

  6. >Daca ne punem in acord cu faradelegea care s-a facut acolo, vom suporta
    >consecintele.

    In momentul in care am acceptat ca legile UE sunt deasupra celor romanesti, ne-am cam asumat totul. Nu inteleg insa de ce atata graba…

    Ponta are superiori si in internationala social-democrata. Mai grav este ca de aici va veni homosexualitatea in zona legislativa dupa model francez.

    Un plic de diplomatie nu ar strica; puntem incerca macar sa fim printre ultimii.

  7. Ponta este marioneta lui Hrebenciuc si a lui Mitrea si prin extensie a erocratilor.
    El insusi le-a multumit ca “au văzut în mine un lider când eu nu vedeam acest lucru”…

    Eu personal nu am vazut un lider in Ponta si probabil ca sunt multi altii ca mine. Pana una alta Ponta este liderul inchipuit, un omul prin care altii isi ating scopurile.

  8. Ponta este marioneta lui Hrebenciuc si a lui Mitrea si prin extensie a erocratilor.

    Hrebenciuc, Mitrea? Astia sunt in cimitirul de elefanti. Nicidecum nu mai sunt in postura, azi, de a fi stapanii cuiva…

  9. D-l Ponta este invitat sa viziteze Kosovo, mai ales bisericile ortodoxe si manastirile distruse in mod barbar de albanezii islamizati “independenti”. Sa vada peretii ciuruiti de gloante si icoanele profanate. Poate ii vin idei. Ca la penticostali a fost deja in “vizita”, si nici alora nu le plac icoanele.

  10. @Silvia

    D-aia nu mai poate Ponta de dezastrul din Kosovo, de bisericile si manastirile ortodoxe distruse…ciudat este ca are si el un copil (botezat, probabil!) si casatorit (in Biserica, de catre preot), e-adevarat! e insurat cu fiica unui raspopit (oare, asta sa fie cauza orbirii/prostirii lui?!);

    Nu stiu…
    Mie mi-a facut impresia unui copil usor intarziat mintal (in prima faza), iar in a doua faza – cu tot raliul la care se lauda ca participa (d.p.d.v. fizic), cu toata ”stiinta” lui de carte juridica (d.p.d.v. intelectual), cea de politician (nici nu intra in calcul, ma pufneste rasul/plansul…) – toate acestea n-au reusit sa stearga amprenta de fost pampalau!

    Ca face ACUM?!
    Se prosteste (chiar daca nu mai are varsta pentru asa-ceva) DAR…ce-i mai grav – se prostitueaza intelectual in vazul tuturor, ca toti politicienii ”nostri” de dupa ’89!

    Exceptii?! Aratati-mi-le si mie…

  11. http://www.globalresearch.ca/europes-little-guantanamo-why-the-u-s-wants-serbia-to-give-up-kosovo/5335592

    Pe linga ce a spus Silvia,in articolul de mai sus,micul Guantanamo al Europei (conform unui raportor al drepturilor omului de la Consiliul Europei,Álvaro Gil-Robles),de ce SUA vrea ca Serbia (si alte tari) sa renunte la Kossovo…se arata ca SUA au construit in Kossovo cea mai mare baza militara din afara granitelor lor,de la razboiul din Vietnam,unde aduc si tortureaza oameni in liniste,fara a fi prea mult deranjati,celebrul rendition program )

  12. http://english.ruvr.ru/2013_05_23/NATO-has-never-offered-to-cooperate-with-Russia-Rozoff-088/
    …,.
    ” An American official in 1998 Robert Gelbard actually at the time, and he reversed himself subsequently, but at the time stated that the so-called Kosovo Liberation Army was a terrorist organization in his estimate. In fact, it was and is.
    I mean it’s formally disbanded, but in effect, I’m sure there are late-night-meetings where they get together and reminiscence over dragging people on barbed wire and murdering them to harvest their organs, and dealing in narcotics and women and weapons, and body parts, and so forth. This is the nature of the monsters that the U.S. and its NATO allies have waged war on behalf of.”

    ….

  13. da.. mie personal mi se pare că în acest caz, Ponta nu a reacţionat atât de eronat pe cât am crede. Mai întâi de toate că el joacă un rol, al entuziastului proocidental, care vrea să meargă alături de “partenerii vestici”.
    Interviul lui L.Borbely este însă echilibrat şi cred că acesta vede corect situaţia în care ne aflăm. Noi nu putem fi ultimii care stingem lumina pe acest subiect, căci asta ne-ar situa într-o poziţie foarte vulnerabilă în cazul recurenţei unor scenarii asemănătoare.
    România a avut o atitudine loială până acum faţă de acest subiect, dar nu putem fi noi mai catolici decât papa, mai sârbi decât sârbii.
    Deocamdată România, prin aceste declaraţii a transmis un semnal politic. Până la recunoaştere mai e un drum (politic) foarte lung. Recunoaşterea poate avea loc şi mâine, dar depinde foarte mult ce câştigi/pierzi din asta.
    Repet, noi nu putem fi mai principiali decât sârbii pe acest subiect. E oricum mare lucru că am aşteptat semnarea pactului între sârbi şi albanezii kosovari şi că nu am schimbat luntrea înainte de asta.
    Personal nu găsesc nimic de reproşat celor trei (Băsescu, Ponta şi Borbely) cu privire la acest subiect şi chiar cred că am avut o reacţie demnă, care să fundamenteze o deschidere către sârbi, după ce le-am mai făcut câteva nazuri cu un veto la procesul de asociere la UE, pe fundalul altor acţiuni neprietenoase şi chiar de-a dreptul inamice (1999).
    Noi avem nevoie capitală de o relaţie bună cu Serbia, mai ales că aceasta se preconizează a deveni un pivot rusesc în balcani. Din punctul meu de vedere, noi avem mai mare nevoie de Serbia decât are Serbia nevoie de noi. Iertaţi. Doamne, ajută!

  14. @Utzu:

    Ponta totusi joaca aici roul zelosului, lucru pe care nu i-l cere nimeni, cu siguranta, ci pe care si-l aroga singur. Nu am auzit din partea celorlalte tari asemenea declaratii, asemenea atitudini (poate exista, insa noi nu le-am auzit), si cu siguranta si ele practica oportunismul diplomatic mai ales ca au mai putin de pierdut ca noi (cum e cazul Greciei). In ceea ce priveste ideea ca nu trebuie sa fim mai sarbi decat sarbii, totusi, la nivel oficial, Belgradul nu a recunoscut independenta Kosovo, ci a “normalizat” relatiile, iar la nivel de declaratii continua sa sustina sus si tare ca nu o vor face, fiind dublati de Rusia pe acelasi ton categoric. Prin urmare, chiar putea sa taca pe acest subiect, sau sa se alinieze altor tari in aceeasi situatie ca noi, fara sa vrea sa iasa in evidenta cu avantul catre recunoasterea INDEPENDENTEI Kosovo lucru asupra caruia, insist, Serbia nu admite ca a facut compromis. Nu gasim niciun avantaj aici pentru Romania, in afara de cel strict personal al premierului care mai castiga, probabil, 2 minute in plus la intrevederea de peste cateva zile cu Merkel, ca sa iasa bine la presa.

  15. Pingback: Istoricul Petre Turlea: "Kosovo va fi un precedent pentru Transilvania". REGIONALIZAREA - INCEPUTUL DISOLUTIEI STATULUI NATIONAL UNITAR! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. http://www.ortodoxiatinerilor.ro/carti/19148-din-mainile-valahilor-schismatici

    a citit cineva cartea asta? Impresii? Merita efortul?
    Prezentarea facuta la pagina de mai sus pare foarte realista.

  17. Pingback: Divergente intre Basescu si Ponta pe dosarele SIRIA SI KOSOVO? Cand antibasismul devine FANFARONADA PROSTEASCA SI JOACA CU FOCUL - Recomandari
  18. Pingback: Ponta a dat raportul lui Biden: Romania ar recunoaste INDEPENDENTA KOSOVO din 2015/ Romanii din Timocul Sarbesc, anchetati si intimidati de autoritatile sarbesti in completa pasivitate a celor romane - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare