CUVANTUL TESTAMENTAR AL PARINTELUI IUSTIN IN FATA IPS TEOFAN (audio): “Parintele Hariton de la Durau este alegerea de viitor staret la Petru-Voda”

3-06-2013 3 minute Sublinieri

IPS TEOFAN:

“Acuma, dumneavoastra, v-as ruga – poate sunt mai multe aparate care au inregistrat-, ca nu cumva sa se faca cine stie ce…. Adica sa pastrati acele marturii, cat mai multe. Stiti dumneavoastra ce se poate intampla. Dusmanului nu-i convine ca lucrurile sa fie limpezi si clare, si atunci, se va sapa mai multa confuzie“.

Părintele Iustin şi-a exprimat dorinţa ca, în cazul unui deces, viitorul stareţ al Mănăstirii Petru Vodă să fie părintele Hariton de la Durău

În ultimele zile la chilia părintelui Iustin au venit preoţi şi monahi pentru a-l vedea, de la fiecare şi-a cerut iertare şi i-a binecuvântat.

Joi (ieri), la privegherea de noapte, părinţii de la Mănăstirea Secu au adus sfintele moaşte ale părintelui Antim Găina, un mare duhovnic al mănăstirilor nemţene care l-a povăţuit pe părintele Iustin pe calea monahismului, fiindu-i şi duhovnic.

Vineri (azi), la ora vecerniei, a venit mitropolitul Teofan al Moldovei pentru a se ruga împreuna cu părinţii din mănăstire pentru sănătatea părintelui Iustin. S-a slujit Taina Sfantului Maslu la care a participat si mitropolitul. După săvârşirea Sfântului Maslu părintele Iustin a cerut să vină IPS Teofan, în chilia sa, pentru a discuta câteva lucruri. Părintele Iustin l-a rugat pe mitropolit să trimită o scrisoare, din partea sa, patriarhului Daniel în care să ceară iertare şi dezlegare de păcate; în locul său a dorit să rămână stareţ părintele Hariton de la mănăstirea Durău.

Dorinţa părintelui Iustin a fost ca cei ce rămân în urmă, în mănăstire, să aibă relaţii bune cu ierarhia Bisericii: “Fără ură, fără răutate. Cuvintele părintelui Iustin au pus un accent deosebit pe: unitate, dragoste, ascultare.

Şi-a exprimat dorinţa ca obştea să facă ascultare totală de părintele Hariton. Părintele Hariton a intrat în monahism la Mănăstirea Petru Vodă, a fost călugarit de părintele Iustin, iar ca duhovnic la mănăstirea Durău a mers din ascultare faţă de sfinţia sa.

Menţionez că starea fizică a părintelui Iustin nu este îmbucurătoare, în schimb era foarte lucid şi mărturia sa este înregistrată. Când părintele Iustin a spus acestea, mitropolitul a chemat preoţii care au slujit la maslu să vină (în chilie) să audă cele menţionate de pr. Iustin şi să-şi ia rămas bun de la sfinţia sa:

“Ne luăm rămas bun pentru seara aceasta, dar asta nu înseamnă că părintele Iustin v-a pleca chiar acum dintre noi. Fiecare să meargă la chilia lui cu pace, că noi nu ştim ce va rândui Dumnezeu. Poate să îl mai ţină încă mulţi ani printre noi” a spus IPS Teofan încurajându-i pe cei prezenţi.

Despre decizia părintelui Iustin, IPS Teofan a spus:

“Aş dori să nu încerce nimeni să influenţeze decizia părintelui Iustin, că n-ar fi mai bun ăla sau altul… E decizia părintelui Iustin şi trebuie respectată întocmai. Dacă părintele îşi va reveni şi va lua o altă decizie vom vedea atunci, în funcţie de care îi va fi dorinţa, rămâne în vigoare ce a spus ultima dată, ultimul cuvânt”.

ieromonah Eftimie Mitra

31 mai 2013

IPS Teofan: Cand eram acolo sa citim Otpustul, Parintele a zis: sa vina Mitropolitul, sa vina Mitropolitul! Si m-am dus acolo, si cand am vazut ca vorbeste foarte clar si foarte limpede, am zis sa mai vina cineva ca sa nu… caci marturia din partea unui martor poate sa fie pusa la indoiala. Si atunci am chemat pe maica stareta, pe Parintele Iustin. Cand am vazut ca incepe sa vorbeasca foarte coerent si foarte limpede am zis sa mai vina un preot, sa mai vina cutare, si asa mai departe. Si acolo, a inceput sa spuna cateva lucruri. Nu stiu, s-o fi inregistrat bine?

[…] De trei ori la rand a spus cine sa fie dupa dansul. Si eu nu voiam sa zica [alt cineva]: “da`, cum, nu stiti pe acela d-acolo?” Si eu tot ziceam ca sa spuna numele, si sa nu ziceti voi numele, ci sa zica dansul numele, ca, apoi iarasi, se poate interpreta, stiti bine! Si a amintit de vreo trei ori: Parintele Hariton de la Durau. Si eu am ramas si eu putin inlemnit, si am zis ca mai este un Hariton, si s-a intrebat: “da’ Parintele Hariton acela?”. “Nu, nu, nu, ci Parintele Hariton de la Durau”. Cred ca s-a inregistrat si cred ca dumneavoastra ati fost acolo trei-patru. Adica v-as ruga sa dati marturie pentru ca, si daca ar fi fost – iertati-ma – numit un Sfant din cer, tot s-ar fi facut comentarii ca nu-i bun. Intelegeti, acuma?

– Da, da.

IPS Teofan: V-as ruga pe cei care ati fost – cati ati fost voi, cativa acolo. Adica marturia mea sa nu fie marturie singulara. Ca eu am aceasta cruce, sa stiti. Ca ma gandesc ca intr-o buna zi pleaca, si ce fac? Dar o mai buna marturie decat directia pe care o da Parintele, nu cred ca am avea! Gandul meu, gandul tau… cred ca toate gandurile ar fi contestate. Ma gandesc la gandul Parintelui. Ei, s-ar putea maine sa se faca sanatos si sa spuna nu, Parintele, si sa puna pe altcineva. Noi insa sa luam ultimul cuvant. Ultimul cuvant. Cu rugamintea acuma sa nu mergeti sa faceti tot felul de influentari ale Parintelui: “nu-i asa ca ar fi bun altul?“. Ca eu m-am ferit de orice influentare de acest fel, tocmai ca sa nu cad eu in neascultare fata de Dumnezeu. Deci acuma nu mai avem ce spune. Nu stiu. E voia lui Dumnezeu, nu e voia… Stiu ca e voia Parintelui acum si am spus ca…

– Iertati-ma, ati spus si Sfintia voastra: “Parinte, eu vreau ca sa se auda voia lui Dumnezeu prin gura sfintiei voastre”, asa ati spus.

IPS Teofan: Pai, alte cuvinte Parintele nu are. Parintelui sa-i dea Dumnezeu sanatate si sa conduca in continuare, ca nu ne gandim – Doamne fereste! – acuma ca pune pe altcineva, chiar daca doreste el, atata timp cat e in viata! Doamne, fereste! Si dupa ce pleaca Parintele, ca este o randuiala ca dupa patruzeci de zile… Pana atunci tot parintele Justin este staretul manastirii. Pana la urma, si dupa aceea, tot el va fi!

Cam acestea ar fi de spus. Acuma, dumneavoastra, v-as ruga – poate sunt mai multe aparate care au inregistrat-, ca nu cumva sa se faca cine stie ce…. Adica sa pastrati acele marturii, cat mai multe. Stiti dumneavoastra ce se poate intampla. Dusmanului nu-i convine ca lucrurile sa fie limpezi si clare, si atunci, se va sapa mai multa confuzie.

Bine acuma, ca nu-l vom aseza ca ultimul cuvant, sa nadajduim ca va fi mai bine si asa mai departe. Dar noi vorbim pentru clipa aceasta, ca eu am ramas foarte uimit de claritatea si limpezimea vorbirii sale, luciditatea sfintiei sale. Adica diferenta fata de cum l-am vazut saptamana trecuta in vale, sau acum doua saptamani la Cluj.

IN COMPLETARE, CITITI SI:

Legaturi:


Categorii

IPS Teofan, Pagini Ortodoxe, Parintele Hariton Negrea, Parintele Iustin, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la “CUVANTUL TESTAMENTAR AL PARINTELUI IUSTIN IN FATA IPS TEOFAN (audio): “Parintele Hariton de la Durau este alegerea de viitor staret la Petru-Voda”

 1. Pana la urma alegem cu totii de cine ascultam – de sfatul parintelui Iustin si al Inaltului Teofan sau de manipularile unora. Cei care aleg calea manipularilor sunt rugati sa nu mai insiste aici.

  “Stiti dumneavoastra ce se poate intampla. Dusmanului nu-i convine ca lucrurile sa fie limpezi si clare, si atunci, se va sapa mai multa confuzie“.

  Cine e deranjat de testamentul parintelui Iustin e limpede ca incearca orice sa-l faca disparut sau discreditat… Ca intotdeauna.

  Parintele Eftimie Mitra este destul de credibil, iar inregistrarea cu dorinta expresa a Mitropolitului ca marturiile sa fie cunoscute tocmai ca nimeni sa nu mai poata comenta… este iarasi de netagaduit.

 2. Pingback: PARINTELE CALCIU: SCRISORILE-TESTAMENT catre Parintele Iustin Parvu, IPS Bartolomeu Anania, Manastirea Diaconesti si credinciosi (octombrie 2006) -
 3. Pingback: SFINTII INCHISORILOR (documentar “In premiera” – integral) -
 4. admin
  Multumesc lui Dumnezeu si voua ca i-am auzit si eu vocea P. Justin,caci atat de mult mi-am dorit sa-i fiu si eu prin preajma,langa fereastra sau usa chiliei,macar ca presul de la usa…
  Bunul Dumnezeu sa ni-l mai lase printre noi multi ani,cu sanatate!

 5. O dovada clara ca parintele Justin a fost de multe ori influentat (si chiar dezinformat…) sunt cuvintele Mitropolitului (care si dansul stie de apucaturile unor vietuitori de acolo):

  “Cu rugamintea acuma sa nu mergeti sa faceti tot felul de influentari ale Parintelui: “nu-i asa ca ar fi bun altul?“

  Si-apoi de ce sa fie (doar) problema lor si nu si a noastra, a tuturor? Caci parintele Justin apartine intregului Neam, nu numai “unora”.

 6. @ Elena Grancea:

  Si de ceea ce se temea nu a scapat… mult mai repede decat ar fi crezut!

 7. Mi-am adus aminte de felul in care-l plangea parintele Proclu pe bunul parinte Iustin.

 8. Pingback: Parintelui Justin Parvu – Sufletul cel mare al neamului nostru – multa sanatate ! Doamne miluieste ! | albastru de...
 9. Uimitor este tupeul cu care pretind ca nu s-a cerut “binecuvantarea parintelui Justin” pentru a se face publice cele legate de Testament.

  Sa-si aduca aminte distinsul monah si monahia (sefa’ cu interviurile si administrarea de bloguri extremiste – in lipsa “fratelui” cel nedreptatit de Sistem – dar intors de curand..) de magaria pe care au facut-o acum 6-7 ani, cand au mers “sa cerceteze” (cica), un mare Duhovnic, dar gandul lor a fost viclean, de iscodire. Si, cu ajutorul imberbilor(si imbecili, usor de manipulat)adolescenti “verzi” de atata…tinerete si trompeti blogo-sferici, au creat confuzie, amestecand adevarul cu minciuna, incercand sa scoata castanele din foc, cu mainile altora.

  Sa nu uitam nici isteria cip-urilor, care a facut ca pe peretii manastirii sa apara Afise – cu continut explicit – ca cei au primit card (chiar si numai RATB?)sunt deja lepadati si sa fie opriti de la…

  “Cine nu e cu noi e impotriva noastra” zicea Stalin. Proasta sursa de inspiratie!

  Impresionant este cum, blandul parinte Justin, cauta sa lase totul in ordine, preocupandu-se (in situatie delicata fiind…) de turma ce i-a fost incredintata si din care nu vrea sa se piarda nici o oaie.

  Fie, Doamne mila Ta spre noi! Toti!

 10. Cred ca unii “ucenici” si-au dat seama ca pr Iustin nu a avut incredere in ei, motiv pentru care a ales un viitor staret din alta parte.
  Trista e inversunarea cu care acestia cauta pretexte sa motiveze tagaduirea informatiei, probabil in speranta ca il vor convinge pe parintele Iustin sa isi schimbe decizia.
  Cine il iubeste cu adevarat pe parintele Iustin sustine numirea pr Hariton. Din inversunarea cu care unii incearca sa ascunda marturia parintelui se vede clar si limpede cat de mult il iubesc acesti “ucenici” pe duhovnicul nostru, cu care isi fac poze si se afiseaza in fata noastra.

 11. Ma doare tare mult cand vad dezbinare in biserica,acum in acest ceas parintele are nevoie de dragostea noastra a tuturor celor care il iubim,de rugaciunea noastra iar toate celelalte le va randui Dumnezeu dapa credinta noastra.

 12. @ Ramona:

  Cunoastem respectiva manipulare ticaloasa a celor disperati ca IPS Teofan a dat public dorinta Parintelui Iustin, pe care ei o vor ocultata si schimbata, sub presiunea “vaii”, pana in ultima clipa, pentru a corespunde cu interesele lor cu adevarat lipsite de orice cinstire minima fata de parintele Iustin. Aceste jocuri mincinoase si meschine nu isi vor gasi loc la noi.

 13. “Părintele Iustin l-a rugat pe mitropolit să trimită o scrisoare, din partea sa, patriarhului Daniel în care să ceară iertare şi dezlegare de păcate.”
  In mod asemanator a procedat si parintele Sofronie Saharov: a cerut binecuvantare de la Patriarhul ecumenic pentru a merge “sa-L vada precum este”.
  Asadar, cuvintele marilor duhovnici pot fi rastalmacite, chiar si para-inregistrate fiind, dar faptele nu mai pot fi contestate de nimeni. Mesajul este clar: oricat de sfanta ar fi viata cuiva, trebuie sa ramana in ascultare de Biserica.
  Si inca: “Dupa plecarea delegatiei, m-am apropiat cu sfiala de Parintele. Zambea, mangaind iconita de pe piept lasata de Parintele Patriarh, iar privirea ii plutea undeva, deasupra noastra. Mi-a soptit:
  – Maica, l-ai vazut pe Patriarh…? Ca un stalp inaltat la cer este Patriarhul nostru! Stii, am vrut sa-i spun aceste cuvinte ale Cuviosului Efrem catre Sfantul Vasile, dar… n-am vrut sa-l ispitesc. Ai vazut… era cel mai drept dintre toti!
  N-am sa uit niciodata acel zambet al Parintelui. Merita sa suferi o viata intreaga ca sa poti zambi asa. Merita sa fii toata viata un ocarat si un lepadat daca Domnul iti da a trai, fie si in ultima clipa, incredintarea ca Biserica pentru care ai fost prigonita iti primeste jertfa, ca pe a unuia din cei mai vrednici fii ai ei. Pentru ca de la Domnul s-a facut aceasta”.
  (din “Viata parintelui Gheorghe Calciu dupa marturiile sale si ale altora“, Editura Christiana, Bucuresti, 2007)
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/07/31/parintele-calciu-si-ips-bartolomeu-despre-patriarhul-teoctist-viata-si-inmormantarea-sa-in-imagini-inedite-video-5-ani-de-la-mutarea-la-domnul-31-iulie/

 14. PS IGNATIE TRIF la PETRU-VODA:

  “Parintele Iustin: SA NE RUGAM DOMNULUI SA PUTEM MERGE CU CURAJ LA JUDECATA!

  Uitam de Judecata, uitam ca mergem in fata lui Dumnezeu si ca nu-L vom putea minti in niciun fel!

 15. admin
  videoclipul este privat?!?

 16. @ soram:

  Mda, intre timp se pare ca l-au facut privat, poate ca mesajul referitor la Judecata si minciuna era prea “primejdios” si sunt unii care fac presiuni mereu sa se stearga de pe net cate ceva… Bine ca am apucat sa il vedem si sa va transcriem mesajul, asa ca multumim celui care a impartasit cu toti, fie si putin, acest mic fragment.

 17. admin
  multumesc si eu.

 18. Nu imi vine sa cred ca unii se folosesc de siteul manastirii Petru Voda in halul acesta. Ce “ucenici” or mai fi si acestia?
  Cine are parola de la siteul manastirii?
  Infioratooooor.
  Acum inteleg de ce nu a avut incredere in cei de langa el.
  http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2013/06/testamentul-parintelui-iustin-parvu.html

 19. Pingback: PARINTELE IUSTIN PARVU A TRECUT LA DOMNUL dupa o viata de mucenicie pana in ultima clipa… DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA SI SA-I SCRIE NUMELE IN CARTEA VIETII, PRINTRE SFINTI! -
 20. Pingback: VIDEO: IPS Teofan la capataiul Parintelui Iustin/ PARINTELE IUSTIN A AJUNS, IN SFARSIT, SI LA TRINITAS TV, numai la adormirea sa intru Domnul.../ Marele duhovnic in REPORTAJUL "SFINTII INCHISORILOR" (pt "In premiera", Antena 3) - Răzb
 21. Pingback: PARINTELE IUSTIN, in primul sau interviu, din 1991, luat de Maica Nina din Alaska: “Vedeti voi, noi am tacut prea mult, ne-am facut prea mult ca nu vedem sau nu auzim. Noi inca dormim”. VIATA IN INCHISORILE COMUNISTE -
 22. Pingback: La plecarea Parintelui Iustin, duhovnicul sfintit prin patimire si jertfa tacuta. MARTURII CALDE DESPRE O FLACARA CARE A ARS PANA LA CAPAT DIN IUBIRE NEINTELES DE MARE PENTRU OAMENI - Război întru Cuvânt
 23. Pingback: PARINTELE IUSTIN DESPRE MOARTE, JERTFA, PARINTI, TINERETE: "Vreti sa aveti oameni de incredere? Intai, NOI sa ne schimbam!" "Nu moartea e groaznica, groaznic e cand din ea nu intelege nimic cel care ramane in viata" (VIDEO) - Război
 24. Pingback: PARINTELE IUSTIN PARVU – crampeie din memorialul patimirii sale in temnitele rosii. ARESTAREA, CONDAMNAREA, SUFERINTELE SI INVATAMINTELE DIN INCHISOARE. Ca sa atragi haita de caini, nu pui unul de-al lor sa urle? -
 25. Pingback: PARINTELE JUSTIN – ganduri in ziua despartirii pamantesti. “Omul trebuie iubit. Dar ca sa-l iubesti, trebui sa-l intelegi”. CATI IL VOR SI URMA PE ACEASTA CALE? - Recomandari
 26. Pingback: INMORMANTAREA PARINTELUI IUSTIN PARVU. Cuvantul IPS Teofan despre TESTAMENTUL DUHOVNICESC al marelui Batran de la Petru-Voda (VIDEO, FOTO) - Recomandari
 27. Pingback: PARINTELE IUSTIN evocat la “In premiera” (Antena 3): “Am socotit sa fiu aproape de omul in durere”/ FERICITI CEI PRIGONITI – fragment (VIDEO) - Recomandari
 28. Pingback: PARINTELE IUSTIN – “Cuvant cu putere multa” despre PERVERTIREA ROMÂNILOR: “Omul nostru se lasa mintit, cauta senzationalul, daca un lucru nu i se prezinta ca iesit din comun, umflat, mincinos, nici nu-l ia in seama” (VIDEO)
 29. Pingback: PARINTELE IUSTIN – 40 de zile de la adormire. MARTURII CALDE DE PARINTI-UCENICI (Ieromonahii Iustin Petre, Augustin si Amfilohie): Puterea duhovniceasca zdrobitoare a tacerii rugatoare si a compasiunii jertfitoare -
 30. Pingback: RECOMANDARE VIDEO: Pr. Ioan Roncea si Ioan Enache (“Credinta ortodoxa”) – CUM A FOST PARINTELE IUSTIN SI CARE ESTE MOSTENIREA SA DUHOVNICEASCA? “Niciodata nu o sa dispara duhovnicii buni” - Recomandari
 31. Pingback: “Familia ortodoxa”: PARINTELE IUSTIN SI-A FACUT DATORIA, ACUM VA VENI RANDUL NOSTRU SA FIM INCERCATI! Semnul prigoanei noastre si chemarea la maturizare duhovniceasca - Recomandari
 32. Pingback: PARINTELE IUSTIN in amintirea PARINTELUI HARITON (noul staret de la Petru-Voda), a PARINTELUI TANASE si a altor parinti din zona Neamtului care l-au cunoscut (VIDEO Doxologia) - Recomandari
 33. Pingback: Parastas de 40 de zile pentru PARINTELE IUSTIN PARVU (video, foto). Predica IPS Teofan (audio) despre Parintele Iustin ca MARTURISITOR SI VINDECATOR AL NEAMULUI/ Marele duhovnic, omagiat si in Rusia: “Dragostea toate le rabda” - Recomandari
 34. Pingback: PARINTELE HARITON NEGREA instalat STARET al Manastirii Petru-Voda, la 40 de zile dupa plecarea la Domnul a Parintelui Iustin (VIDEO). CINE ESTE NOUL STARET? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare