TURCIA: miscarile de protest dureaza de 6 zile si se apropie de caracterul unei ”revolutii” anti-ERDOGAN (VIDEO, FOTO)

5-06-2013 7 minute Sublinieri


Turcia7Mii de protestatari au iesit din nou in strada, noaptea trecuta, la Ankara si Istanbul, in cea de-a 6-a zi de proteste. La Istanbul, mii de manifestanti au ocupat din nou, marti seara, Piata Taksim, in timp ce la Ankara, protestatarii au incercat sa patrunda in birourile premierului Recep Tayyip Erdogan. Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a-i imprastia pe manifestanti. Premierul Erdogan se afla aseara intr-o vizita in nordul Africii.

Ora 15.00 Mii de persoane reunite la apelul a doua sindicate au invadat miercuri dupa-amiaza piata Taksim din Istanbul, in a sasea zi de manifestatii impotriva primului ministru Recep Tayyip Erdogan, anunta AFP.

Plecati din doua locuri diferite, manifestantii, agitand drapele rosii sau albe, au patruns in piata Taksim, centrul miscarii de contestare care agita Turcia, cerand demisia sefului guvernului.

“Taksim, rezista, muncitorii vin”, scandau protestatarii.

Cel putin 10.000 de manifestanti, unii dintre ei purtand insigne cu efigia fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk, au defilat in capitala Ankara.

“Aceasta natiune nu se va inclina in fata ta!”, au strigat acestia.

Nabermedya transmite imagini LIVE de la protestele din piata Taksim.

Ora 12:58 Conturile de email ale premierului turc Erdogan au fost sparte de hackeri.

Hackerii au anuntat miercuri ca au atacat sistemele guvernamentale turce si au obtinut informatii confidentiale cu privire la personalul din biroul premierului Tayyip Erdogan legate de protestele anti-guvernamentale.

O sursa din biroul premierului a confirmat ca conturile de email au fost tinta unui atac de tip phishing, insa a afirmat ca cei afectati au fost scosi din retea.

Activistii, autointitulat Anonymous Turcia, au afirmat intr-o declaratie postata pe Twitter ca nu vor face publice numere de telefon obtinute si vor publica doar acele parole ale unor conturi care nu contin informatii clasificate.

Ora 12:15: Doua federatii sindicale importante anunta ca se vor solidariza cu protestatarii anti-guvernamentali si vor scoate oameni in strada in toata tara. Sindicatele ameninta si cu greve in sectoare importante. Potrivit AFP, in Turcia sunt asteptate noi manifestatii in marile orase, miercuri seara, inaintea revenirii joi, in tara, a premierului Erdogan, aflat in vizita in nordul Africii.

Manifestantii cer demisia primului ministru si a sefului Politiei, precum si eliberarea protestatarilor arestati in ultimele zile, si ameninta ca nu vor renunta la proteste.

Protestele din Turcia, indreptate initial impotriva reducerii suprafetelor verzi din Parcul Gezi din Istanbul – unde exista planul de reconstruire a cazarmei otomane Topcu Kislasi, care ar deveni un complex turistic, avand inclusiv un mall – au devenit o actiune indreptata impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentTurcia6ru politicile cu caracter islamist. Premierul a anuntat luni ca este dispus sa renunte la planul de construire a unui mall in cadrul complexului, precizand ca poate decide construirea unei moschei in locul mall-ului.

Manifestatiile s-au soldat pana acum cu cel putin un mort si 1.700 de raniti.

Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste miscari islamiste. Saptamana trecuta, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 – 6.00, o situatie care a nemultumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamista, Erdogan a dat asigurari ca este determinat sa respecte caracterul laic al statului turc.

Încă o noapte de proteste violente la Istanbul – în ciuda faptului că vicepremierul Bulent Arinc şi-a cerut scuze pentru intervenţia prea dură a poliţiei în primele demonstraţii. Oficialul a anunţat că se va întâlni, miercuri, cu liderii protestatarilor. Aceştia au trecut la acţiune şi pe Internet – mailurile asociaţilor premierului Erdogan au fost sparte de hackeri. Situaţia din Turcia rămâne extrem de tensionată.

După declaraţia vicepremierului Bulent Arinc, protestatarii s-au strâns din nou în număr mare în piaţa Taksim din Istanbul. Corespondentul BBC spune că în zonă era chiar o atmosferă de sărbătoare, iar oamenii scandau lozinci. Peste puţin timp însă, lucrurile au degenerat din nou în violenţă.Vicepremierul Bulent Arinc se întâlneşte, miercuri, cu reprezentanţi ai protestatarilor. Aceştia au deja o listă oficială de revendicări, printre care renunţarea la planurile de demolare a parcului, interdicţia folosirii gazelor lacrimogene, eliberarea demonstranţilor arestaţi şi demisia oficialilor responsabili pentru riposta poliţiei.

La Izmir, ciocnirile au fost doar izolate, dar autorităţile au arestat 25 de oameni pentru că au postat pe reţeaua de socializare Twitter “informaţii false”.Un oficial a declarat că au fost arestaţi pentru că îndemnau la proteste. Zilele trecute premierul Erdogan declara că Twitter este o ameninţare şi este folosit ca să împrăştie minciuni.

Manifestanţii au aruncat pietre, petarde şi sticle incendiare. Aerul a devenit irespirabil.

Conform relatărilor unor martori oculari, la Istanbul, zeci de demonstranţi au fost reţinuţi de forţele de ordine.

Unităţi speciale au pătruns în Universitatea Tehnică pentru a aresta un grup de tineri care se refugiase în clădire.

Vicepremierul ţării, Bulent Arinc, a declarat că protestul pentru apărarea parcului Gezi este legitim şi le-a cerut scuze protestatarilor, pentru intervenţia în forţă a poliţiei.

Forţa excesivă folosită împotriva acelor oameni care au început să demonstreze pentru apărarea mediului a fost o greşeală şi o nedreptate. Vreau să le cer scuze acelor cetăţeni, a declarat vicepremierul turc, Bulent Arinc.

O luare de pozitie care contrastează cu cea a premierului Erdogan care i-a numit pe demonstranţi, “vandali”. Acesta din urmă se află într-o vizită în Maroc, iar guvernul este acum în sarcina lui Arinc.

Vicepremierul a spus că este dispus să aibă o întâlnire cu organizatorii protestului iniţial pentru salvarea parcului Gezi. Cauza lor a devenit însă o amplă mişcare anti-guvern.

Două din cele mai importante sindicate din Turcia se alătură protestelor antiguvernamentale. Confederaţia Sindicatelor din sectorul public şi cea a muncitorilor revoluţionari au anunţat pentru miercuri marşuri de protest şi greve în marile oraşe ale ţării.

***

Mii de suporteri ai echipelor de fotbal Beşiktaş şi Fenerbahce, rivale în campionat, au manifestat împreună, marţi, în a cincea zi a mişcării de protest contra premierului turc Recep Tayyip Erdogan.

Suporterii celor două echipe au plecat împreună de la stadionul formaţiei Beşiktaş pentru a cere demisia lui Recep Tayyip Erdogan.

O fotografie publicată în ediţia de luni a cotidianului Hurriyet arăta deja suporteri ai echipelor Fenerbahce şi Galatasaray participând împreună la manifestaţiile contra Guvernului turc.

Mii de manifestanţi au invadat din nou, marţi seară, piaţa Taksim din Istanbul, scandând sloganuri ostile premierului, în ciuda apelului la oprirea manifestărilor lansat de vicepremierul Bülent Arinç.

 • Antena3:

CE şi mai ales DE CE se întâmplă în Turcia? Scurtă analiză a cauzelor şi efectelor din regiune

Turcia1Ceea ce a început săptămâna trecută, ca o mică manifestaţie ecologistă, cu câteva sute de persoane protestând împotriva demolării unui parc din centrul Istanbulului, s-a transformat în cea mai dificilă situaţie cu care regimul premierului Recep Tayyip Erdoğan este forţat să se confrunte.

Demonstraţiile de amploare au intrat azi în a cincea zi de proteste consecutive, cu mii de oameni ieşind în Piaţa Taksim, strigându-şi furia faţă de autoritatea tot mai mare a guvernului condus de Erdogan.

Între timp, premierul de la Ankara a încercat să denunţe demonstraţiile, catalogându-i pe protestatari ca fiind doar o minoritate anti-islamistă, care încearcă să abată Turcia de la prosperitate economică din zona Orientului Mijlociu.

Cine sunt protestatarii?

Turcia8Este destul de dificil de identificat o organizaţie politică sau socială care organizează aceste evenimente, având în vedere că acum se discută de zeci de mii de protestatari, din mai multe oraşe. Cei mai mulţi dintre aceştia, după cum relatează AP, sunt turci nativi, care sunt “frustraţi de maniera lui Erdogan de a-şi atinge propriile interese şi de a impune ţării o religie islamică conservatoare.”

Într-o intervenţie de ieri, premierul de la Ankara a dat vina pe duşmanii lui cu concepţii laice, care sunt vrăjmaşii partidului său. De menţionat că potrivit analiştilor, partidul care îl susţine la guvernare pe Erdogan este considerat a avea origini în vechile partide islamiste, care până nu de mult erau scoase în afara legii.

Acesta este un protest organizat de elemente extremiste. Nu vom ceda în faţa celor care sunt mână-n mână cu teroriştii”, a spus Erdogan ieri, preluat de Reuters, înainte să plece într-un turneu oficial în mai multe state nord-africane.

De ce au ieşit oamenii în stradă?

Un grup relativ mic de persoane s-au adunat săptămâna trecută în Parcul Gezi pentru a protesta faţă de demolarea spaţiului verde şi construirea în acest loc a unui mall şi a unui complex rezidenţial. Protestul a început ca unul pacifist, cu corturi amplasate pe iarbă, în faţa buldozerelor. Vineri noapte, intervenţia brutală a forţelor de ordine, care au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, a determinat escaladarea mişcării de protest. Oamenii s-au organizat rapid prin intermediul reţelelor sociale, iar manifestaţiile masive sunt un răspuns la oprimarea violentă a poliţiştilor din zilele trecute. Toate aceste elemente au dus ca tensiunile acumulate în timp să pună ţara într-un adevărat butoi cu pulbere.

Pentru criticii lui Erdogan, reacţia autorităţilor la protestul din parc a fost eşafodul perfect pentru a readuce în prim-plan “mâna de fier” cu care este condusă Turcia. După cum notează New York Times, lupta pentru oaza de verdeaţă din Istanbul (ultimul parc rămas în centrul oraşului) reprezintă o luptă pentru identitatea naţională a turcilor.Schimbarea fizică a peisajului din Istanbul simbolizează teme conurente, care macină Turcia modernă – Islamul vs concepţiile laice, elementul urban vs elementul rural“, explică jurnaliştii americani.

Este Erdogan un dictator?

ErdoganTurcia deţine o democraţie relativ stabilă, iar Erdogan s-a bucurat de majoritatea voturilor favorabile în ultimii ani. El a câştigat ultimele două alegeri cu 47% din electorat, respectiv 49.95%, aceste rezultate fiind o premieră absolută pentru un partid din Turcia, candidat la locurile din Parlamentul de la Ankara. Până atunci, nicio organizaţie politică nu reuşise să treacă de pragul de 45% exprimat prin voinţa populară. Bazându-se pe aceste rezultate, susţinătorii lui Erdogan sunt de părere că acesta este liderul politic potrivit pentru a conduce Turcia.

De când deţine acest mandat, el a dispus măsuri de schimbare care nu au fost pe placul vechilor structuri, confidente într-un stat laic. Poate cea mai radicală modificare a fost trecerea armatei sub control civil. Alt aspect negativ ar fi acordarea unei exprimări religioase mai deschise, ceea a fost interzis în timpul guvernelor laice. Toleranţa laicilor este mai ridicată faţă de creşterea influenţei islamice în ţară, în raport cu stilul de conducere a lui Erdogan considerat a fi extrem de autoritar, nelăsând prea mult spaţiu pentru părerile din opoziţie.

Care este poziţia Statelor Unite ale Americii?

Statele Unite sunt pe o poziţie mediană. Cel puţin pentru moment. Purtătorul de cuvânt al administraţiei de la Casa Albă, Jay Carney, şi-a exprimat îngrijorările faţă de reprimarea violentă a demonstraţiilor din Turcia, dar a spus că Statele Unite vor continua să lucreze cu guvernul de la Ankara.

Turcia este un aliat important. Toate democraţiile au probleme, peste care trebuie să treacă. Ne aşteptăm ca guvernul Erdogan să depăşească acest moment printr-o manieră care să respecte drepturile cetăţenilor săi“, a precizat Carney.

Lucrurile sunt destul de incomode pentru diplomaţia americană, mai ales că Turcia reprezintă un aliat stabil într-o regiune instabilă. Mai mult, Barack Obama declarase recent că Turcia este un “aliat model” în ultimii ani. Cea din urmă percepţie vine ca nuca-n perete pentru ultimele evenimente din ţară, acolo unde trupele de ordine ale lui Erdogan fac exces de forţă în faţa propriilor cetăţeni.

Ce urmează să se întâmple?

Ne aducem aminte de Primăvara Arabă, care a dus la schimbări de regim după o serie de proteste stradale, mai mult sau mai puţin violente, în ceea ce Occidentul vedea la unison un drum spre democraţie. În Turcia este foarte greu de crezut că se va urma acelaşi scenariu. AP subliniază:Este puţin probabil ca Erdogan să fie înlăturat de la putere“. Cu toate astea, protestele masive au potenţialul să servească ca un punct de cotitură pentru Turcia, în general, şi pentru actualul guvern moderat islamist, în special. Erdogan este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai puternici lideri din regiune, iar mandatul lui în fruntea Cabinetului se va încheia anul viitor. Dar nu mai e niciun secret pentru nimeni în ceea ce priveşte viitorul lui politic. Cei mai mulţi observatori şi analişti preconizează că acesta va deturna atenţia spre fotoliul prezidenţial, deţinut în prezent de Abdullah Gul, un personaj care nu este atât de hulit de mulţime şi al cărui post este vizat de Erdogan, la următoarele alegeri.

Situaţia din Turcia, în IMAGINI. “Ne-au închis Twitter-ul, iar guvernul a preluat controlul asupra mass-media”

Turcia4Situaţia din Turcia este mult mai gravă decât ne imaginăm noi. Iacob Titus, un utilizator al site-ului nostru, www.antena3.ro, ne-a trimis pe adresa de email site@antena3.ro informaţii venite chiar din mijlocul protestelor:

Zeci de oameni au fost ucisi de fortele de ordine, transportul e oprit si tocmai AU BLOCAT accesul la TWITTER!!!! Va rog transmiteti cat mai multe informatii, situatia este disperata acolo! Unii oameni din Istanbul spun ca azi va fi blocat şi accesul la Facebook! Am sa incerc sa va trimit inregistrari şi poze de acolo, însa internetul merge foarte greu momentan si oamenii din Istanbul au foarte mari dificultati de a se loga la net….”

În galeria foto de mai sus puteţi vedea un rezumat în imagini al protestelor din Istanbul. Cum a început totul, cum a escaladat şi cum se desfăşoară la ora actuală confruntările dintre protestatari şi forţele de ordine.

Guvernul turc face apel la încetarea protestelor. Vicepremierul se va întâlni miercuri cu organizatorii manifestaţiilor

guvernul-turc-face-apel-la-incetarea-protestelor-vicepremierul-se-va-intalni-miercuri-cu-organizatorii-manifestatiilor-211443Vicepremierul Turciei, Bulent Arinc, a acceptat să se întâlnească cu protestatarii miercuri, într-o încercare de a încheia demonstraţiile care se desfăşoară de o săptămână în întreaga ţară, a indicat marţi postul privat de televiziune CNN Turk, preluat de Xinhua.

Întâlnirea cu organizatorii protestelor va avea loc la ora locală 11.00, potrivit postului de televiziune menţionat, citat de Agerpres.

În urma unei întâlniri cu preşedintele turc Abdullah Gul marţi, vicepremierul a declarat că guvernul respectă cererile democratice ale cetăţenilor, atât timp cât aceştia “se abţin de la violenţă“.

Arinc a prezentat “scuze” manifestanţilor şi a lansat un apel la încetarea protestelor. La fel ca şi sâmbătă, vicepremierul turc şi-a exprimat regretul pentru folosirea de către poliţie a gazelor lacrimogene contra manifestanţilor, fapt ce a făcut, potrivit lui, ca “lucrurile să degenereze”.

Guvernul turc, islamist conservator, se confruntă în ultimele zile cu cea mai puternică mişcare de protest de la preluarea puterii în 2002.

În afara celor două persoane care au murit duminică şi luni, violenţele din ultimele patru zile s-au soldat cu peste 1.500 de răniţi la Istanbul şi cel puţin 700 la Ankara, potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului şi sindicatelor medicilor.

Cifrele nu au fost însă confirmate de autorităţi.

Situaţia din Turcia, în IMAGINI. "Ne-au închis Twitter-ul, iar guvernul a preluat controlul asupra mass-media" 442

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Revolte populare, revolutii, Turcia, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “TURCIA: miscarile de protest dureaza de 6 zile si se apropie de caracterul unei ”revolutii” anti-ERDOGAN (VIDEO, FOTO)

 1. Parca ar fi trase la indigo revoltele acestea. Sunt insa curioasa cum va reactiona Ocalan, cunoscut fiind armistitiul propus de acesta Turciei. Acum vreo doua luni, analistii se intreceau in previziuni privind aparitia statului kurd pe harta.

 2. Cred ca este mai grav decat pare!
  Si turcii din’afara sunt in alerta maxima!

  Locuiesc pe o strada unde se afla Sediul oamenilor de afaceri din Turcia.
  In aceasta seara circulatia a fost aproape paralizata, iar noi, locatarii blocurilor vecine acestui Sediu, am fost aproape somati sa nu intram/iesim decat in caz de urgenta. Au venit cateva zeci de masini ticsite cu persoane…iar in final a aparut o masina ce parea a fi a Ambasadei, din care a coborat un barbat foarte frumos primit, parea un Lider, ceva (poate era ambasadorul lor la Bucuresti).

  Protectia le era asigurata de Politie, Jandarmerie, Ambulanta!

  Nu a durat decat circa o ora (poate mai putin)!

  Sunt aici, vecini cu mine de ani de zile, dar este prima oara cand vad asa ceva!

 3. @ quintus:

  Am inlocuit cu linkul original. Dar nu il impartasim.

  Erdogan este un lider puternic – dar si autoritar. A scapat de FMI, dar face afaceri nemiloase, unele gen Rosia Montana, reprimand cu brutalitate muncitorii sau taranii care se gandesc sa se opuna. Din unele din aceste afaceri profita chiar el si cu famelia sa, personal. A respins fratia masonica kemalista, insa doar pentru a instaura o fratie islamica ce doreste renasterea Imperiului Otoman. Cat priveste postarea cu pricina, este greu de inteles cum a reusit autorul sa inteleaga ce face Erdogan in Siria… Nu doar ca nu a stat deoparte, dar a facut tot ce a putut pentru a crea premisele unei interventii brutale acolo, alaturi de SUA si Israel. Nu a reusit insa un lucru: nu a castigat opinia publica din tara sa de partea lui. Apropo, unul din motivele protestelor este si politica din Siria a lui Erdogan.

 4. http://www.aparatorul.md/proorocia-sfantului-metodie-arhiepiscopul-patarelor/

  Proorocia Sfântului Metodie

  Arhiepiscopul Patarelor, care a fost la anii 278 de la Hristos şi a pătimit în vremea împărăţiei lui Aurelian şi s-a săvârşit prin tăiere cu sabie

  Pentru cele ce au să fie în zilele cele mai de pe urmă ale lumii acesteia.

  Pe la anul şapte mii de la facerea lumii, se vor ridica ismailitenii şi agarenii, adică cei ce se trag din Agar şi din Ismail, care sunt turcii şi tătarii şi vor înconjura zidurile cetăţii Vizantiei (Constantinopol) şi vor aduna toate neamurile în cetatea de pe şapte munţi. Câtă urgie, când te va înconjura mulţimea de oameni, şi te vor stăpâni ca pe un lucru de nimic! Şi zidurile cele frumoase vor cădea, ca un smochin putred şi va călca pruncul (care se înţelege Ismail) asupra ta. Şi va pune asupra ta sceptrul, iar întru dânsa nu va rămânea, şi va pune mâinile lui pe Sfintele lui Dumnezeu Altare. Şi cele sfinte nu le va primi, ci le va da fiilor pierzării; iar după aceea se va ridica şarpele cel adormit şi va bate pe prunc şi haina lui, cea împărătească, îmbrăcând-o, slăvi-se-va numele lui întru bune vestiri. Iar fiii pierzării, întărind războiul, vor da feţele lor către apusul soarelui, şi, vai de tine, cetate de pe şapte munţi! Şi aşa va da şarpele cel adormit la moarte cuvioasă. Şi va stăpâni asupra cetăţii de pe şapte munţi neamul cel plăvit cincisprezece ani; şi vor da şi vor mânca dintr-însa mulţi, spre izbândirea sfintelor.

  Şi vor stăpâni la răsărit trei purtători de grijă şi la apus oarecare purtător de grijă (care este neamţul) şi cu dânsul împreună se vor scula şapte lupi (care sunt cele şapte puteri), la seamă sălbatici (lupi se înţelege neamul cel biruitor). Şi îi vor bate pe ismailiteni şi îi vor goni pe dânşii până la colonie, care se înţelege că este locul mutării. Şi vor tulbura neamurile cele de acolo, care sunt ascultătoare credinţei lor; şi vor scorni cu grabă mare şi cu mânie iute şi vor împărţi. Partea cea dintâi va ierna la Efes; a doua parte la Magulini; a treia parte la marginea câmpului mării la Pergam (lângă Smirna), iar a patra la Bitinia. Şi vor înşira vase multe pe apă şi vor călca hotarele ei; atunci se vor tulbura limbile care şed în unghiurile Ostrovului şi se va ridica Filip cu 18 limbi şi se vor aduna la Constantinopol şi vor porni războiul, cum nu s-a făcut niciodată; şi vor alerga pe uliţele cetăţii şi multă vărsare de sânge se va face, încât va curge sângele ca pâraiele şi se va tulbura marea până în adâncul noianului.

  Atunci boul va striga; măgura cea uscată va plânge; (prin care se înţelege dealul din partea Droiului). Şi atunci vor sta caii şi se va auzi glas din cer, strigând: „Staţi, staţi! Pace vouă! Destul!” Această izbândire se va face pentru cei nesupuşi şi neascultători. Şi le va zice: „Veniţi către părţile din dreapta oraşului şi acolo veţi afla un om, stând cu multă întristare, rezemându-se între doi stâlpi (coloane), ştergându-şi sudoarea de pe hainele sale şi va fi cu barba albă, drept, milostiv şi cu haine sărăcăcioase şi blând la fire, de vârstă mijlocie, şi va avea la piciorul drept un negel în mijlocul lui.” Şi glas de înger se va propovădui: „Luaţi-l şi-l încoronaţi pe acesta împărat.” Şi, luându-l pe el patru îngeri purtători de viaţă, îl vor duce pe dânsul la Sfânta şi marea Biserică a lui Dumnezeu, Sofia, şi îl vor încorona pe el împărat şi îi vor da lui în mâna dreaptă o sabie, zicându-i: „Imbărbătează-te şi te întăreşte, biruieşte pe vrăjmaşii tăi.” Luând el sabia de la îngeri, va bate pe ismailiteni şi pe etiopieni şi pe tătari şi pe alte neamuri. Pe ismailiteni în trei îi va împărţi: partea întâi o va tăia cu sabia, a doua parte o va boteza, iar a treia parte o va goni cu mare mânie până la copacul singur (Mărul roşu). Şi întorcându-se de la război, se vor deşerta comorile pământului şi toţi se vor îmbogăţi, nimeni dintre dânşii nu va fi sărac şi pământul îşi va da roada sa însutit. Iar din armele cele de război îşi vor face fiare de plug şi seceri. Şi va împărăţi 15 ani, iar după moartea lui va împărăţi altul 11 ani, şi acesta va vedea moartea sa mai înainte de vreme, mergând în Ierusalim, unde este împărăţia lui Dumnezeu, iar după el vor împărăţi patru feciori ai lui. Cel dintâi va împărăţi la Roma, iar cel de al doilea va împărăţi la Alexandria, al treilea la Tesalonic, iar al patrulea la Constantinopol. Şi aceştia, ridicând război între dânşii, pe preoţi şi pe călugări îi vor lua la oaste; şi nici unul dintre dânşii nu se va mântui.

  Şi, nefiind vreun bărbat de folos, ca să fie pus împărat pe pământ, va împărăţi o muiere spurcată şi fără de ruşine. Şi aceasta va spurca Sfintele Biserici şi Jertfelnicele lui Dumnezeu şi, stând în mijlocul Constantinopolului, va propovădui, zicând cu mare glas: „Cine este Dumnezeu afară de mine şi cine va sta împotriva împărăţiei mele?” Şi, îndată, se va cutremura Constantinopolul şi se va scufunda cu totul în pierzare şi numai cele ce se cheamă „măguri uscate” se vor vedea. Şi trecând prin Constantinopol corăbierii vor zice: „Aici a fost Constantinopolul cel vestit şi lăudat în lume!” Şi aşa, va împărăţi altul la Tesalonic, puţină vreme, şi se va scufunda şi acela şi după aceasta se va scufunda şi Smirna şi Cipru, de furtună, în mare.

  După aceea, va împărăţi Antihrist şi va face minunate şi ciudate minuni, atâtea încât vor rătăci mulţi de la dreapta credinţă, iar de va fi cu putinţă şi pe cei aleşi. Şi îi va mări şi îi va slăvi pe jidovi şi va dezrădăcina Bisericile lui Dumnezeu şi le va preface în capişti idoleşti; şi va fi foamete şi ciumă în toată lumea, iar apele se vor usca şi pâraiele şi lacurile vor seca şi ploaia nu-şi va da roada sa pe pământ. Şi va stăpâni, prea bestematul, trei ani şi şase luni.

  Atunci va trece anul ca luna şi luna ca săptămâna şi săptămâna ca ziua şi ziua ca ceasul şi ceasul ca minutul, pentru robii cei aleşi ai lui Dumnezeu. Iar după împlinirea acelor trei ani şi jumătate, va ploua Dumnezeu cu foc asupra pământului, şi îl va arde de trei coţi adâncime. Atunci va striga pământul către Dumnezeul şi Ziditorul său, zicând: „Curat sunt înaintea Ta, Doamne, şi întru mine nu este greşeală.” Atunci, cerul, ca o carte se va înfăşura, iar îngerii vor trâmbiţa, şi la ale lor glasuri vor învia morţii. Şi cei drepţi vor sta de-a dreapta împăratului ceresc, iar cei păcătoşi de-a stânga; şi drepţii vor moşteni cereştile bunătăţi, iar păcătoşii veşnica muncă a focului nestins, şi viermele cel neadormit, cu slujitorii lui Antihrist, care i-au înşelat.

  Iar pe noi să ne învrednicească să dobândim veşnicele bunătăţi, pe care le-a gătit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe Dânsul, a Căruia este slava, cinstea şi închinăciunea în veci. Amin.

  Pe la anul şapte mii de la facerea lumii, se vor ridica ismailitenii şi agarenii, adică cei ce se trag din Agar şi din Ismail, care sunt turcii şi tătarii şi vor înconjura zidurile cetăţii Vizantiei (Constantinopol) şi vor aduna toate neamurile în cetatea de pe şapte munţi.—- adica acum revolta au inconjurat zidurile!!!!!

 5. regele Albert al II-lea al Belgiei ar putea sa abdice in favoarea fiului sau -Printul mostenitor Filip, in iulie 2013, potrivit editiei de vineri a ziarului Le Soir.

 6. (…)
  Investigații judiciare de mare amploare au fost inițiate în cazuri ce sugerau cât se putea de clar legături între serviciile de informații și securitate ale statului și organizații ultra-naționaliste dar și între aceleași organizații de stat și…militanți kurzi. Exemple în acest sens includ cazurile Susurluk (1996) și Șemdinli (2005) dar multe alte asasinate par a fi conectate cu organizația din spatele acestor cazuri, JITEM, o unitate armată de informații a Jandarmeriei. Cazurile din instanțele turce de după 2002, Ergenekon și Balyoz, par a indica din ce în ce mai clar că JITEM se află în spatele a nenumărate crime. Victimele au variat de la membri ai administratiei locale și ai poliției din zona vastă locuită de kurzi, până la ziariști, artiști sau profesori și mulți alții. Există suspiciuni, până acum neconfirmate clar în anchete, despre implicarea JITEM în uciderea misionarului Andreea Santoro, a trei alți preoți și chiar și a respectatului scriitor turc de etnie armeană Hrant Dink. Tentative de lovitură de stat sub coduri precum Ergenekon au fost oprite și justiția se ocupă acum de ele, mulți militari fiind închiși în vederea judecății sau în așteptarea verdictelor. Printre ei se află ofițeri care au deținut funcții de comandă în JITEM, a cărui existență și operațiuni au devenit astfel imposibil de tăgăduit de către conducerile armatei, jandarmeriei, și ai serviciilor secrete. Se pare că, într-adevăr, multe din crimele puse pe seama PKK sau a altor organizații teroriste în Turcia au fost de fapt comise cu știrea și uneori chiar organizate de astfel de instituții mai mult sau mai puțin ilegale ale “statului din adânc” (derin devlet), eufemism pentru rețeaua birocratică dominată de elemente fanatice ale elitelor naționalist-kemaliste.
  http://www.contributors.ro/global-europa/ce-va-fi-in-turcia-sau-ce-va-fi-turcia/?cfcc

 7. http://adevarul.ro/international/europa/intoarcere-1_51b19672c7b855ff5668f3a7/index.html

  Joi seară, la întoarcea dintr-un turneu de patru zile prin Africa de Nord, „sultanul” Erdogan a făcut baie de mulţime, la aeroport aşteptându-l peste 10.000 de simpatizanţi. Imun parcă la protestele din stradă, ale unei minorităţi deranjate de o serie de legi nedemocratice, premierul turc a cerut încetarea „imediată” a manifestaţiilor violente, care au dus în ultima săptămână la moartea a patru oameni şi la rănirea altor 4.000. Deşi fuseseră sfătuiţi să nu meargă să-l întâmpine pe premier la aeroport, mii de oameni, reprezentând cel mai probabil electoratul care sprijină Partidul Justiţie şi Dreptate (AKP), condus de Erdogan, au înconjurat autobuzul în care se aflau şeful Executivului de la Ankara, soţia lui, Emme, şi fiica lor, Sumeye. Scandând „Allah e mare”, miile de oameni prezenţi lângă aeroportul Ataturk din Istanbul şi-a arătat sprijinul faţă de Erdogan, aflat la putere de mai bine de 10 ani. Cu referire la protestatarii din Piaţa Taksim, simpatizanţii lui Erdogan au scandat diverse lozinci: „Să mergem să-i călcăm în picioare” şi „Istanbulul e aici. Unde sunt jefuitorii?”, relatează cotidianul „Hurriyet” „Trebuie să punem capăt de urgenţă manifestărilor care au degenerat în vandalism”, a declarat Erdogan în mijlocul simpatizanţilor săi. „Aşa-numiţii jurnalişti, artişti şi politicieni au provocat protestele. Într-o manieră foarte iresponsabilă, au deschis calea către ură, discriminarea şi provocare. Pentru mai puţin de 15 copaci (n.r. – referire la cei din Parcul Gezi) şi-au pierdut viaţa trei oameni. Viaţa unui poliţişt de-al meu este la fel de importantă ca viaţa celorlalţi doi tineri”, a mai spus premierul turc, referindu-se la poliţistul care a murit zilele trecute în provincia sudică Adana.

 8. @ eu cred:

  Nu stim daca e nevoie de surse precum Vocea Rusiei, cand sunt si altele disponibile pe astfel de subiecte. VR e de urmarit mai ales cand e vorba de a deduce jocurile de propaganda pe care le fac rusii la noi sau doar cand dau informatii ce nu apar pe alte canale la noi.

 9. Bloomberg: „Golaniada“ din România, o lecţie pentru Turcia. Premierul Erdogan, comparat cu Ion Iliescu

  http://adevarul.ro/news/eveniment/bloomberg-golaniada-dinromania-lectie-turcia-premierul-turc-comparat-ion-iliescu-1_51bf7ad1c7b855ff56a03183/index.html

  Demonstraţia de forţă a premierului turc Recep Tayyip Erdogan împotriva protestatarilor din Istanbul a evidenţiat tot mai mult paralela între evenimentele recente din Turcia şi „Golaniada“ din primăvara lui 1990 din România, a comentat luni Bloomberg, care a reamintit că protestele de la Bucureşti „s-au încheiat prost“.

  Studenţii care şi-au instalat corturile în Piaţa Universităţii din Bucureşti în 1990 cereau demisia guvernului ales prin vot popular. Protestatarii pe care poliţia turcă i-a înlăturat din Piaţa Taksim şi Parcul Gezi la 15 iunie nu au început în acelaşi fel, dar cer la rândul lor plecarea lui Erdogan, notează autorul comentariului, Marc Champion.

 10. Pingback: PROTESTE SOCIALE SAU "COMPLOT" MARCA SOROS? Protestatarii turci atacati cu SUBSTANTE CHIMICE. ARESTARI MASIVE in randul opozantilor politici - Război întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare