Biserica Sfanta Sofia (Trapezunt) va fi transformata in GEAMIE

24-06-2013 1 minut Sublinieri

agia-sophia-oik-in

Veche de peste 800 de ani, Biserica Sfânta Sofia din Trapezunt (Trabzon), care a funcţionat din 1964 ca muzeu, va fi transformată în moschee. Biserica este unul dintre cele mai importante monumente istorice din zona Mării Negre, fiind vizitată anual de zeci de mii de turişti turci şi străini, scrie ziarul turc Turkiye.

În vreme celui dintâi război mondial, biserica Sfânta Sofia a fost folosită de ruşi drept depozit, în vremea ocupaţiei ruseşti a Trapezuntului. După război, a fost transformată în geamie, fiind deschisă musulmanilor până în anul 1960, iar în 1964 a devenit muzeu. Acum, după lucrări de restaurare şi după reamenajarea terenului din jur, se pare că muzeul Sfintei Sofii va fi transformat iarăşi în geamie. Începând cu data de 3 iunie, intrarea în muzeu a devenit gratuită.

Biserica a fost construită de Emanuil Comnenul, Împăratul Trapezuntului şi ocupă un loc aparte între monumentele Pontului, precum şi între toate monumentele bizantine. Ridicată în afara zidurilor cetăţii Trapezuntului, dar în apropiere – în formă de cruce înscrisă cu turlă, nartex şi trei propilee remarcabile –, constituie centrul unui ansamblu mai larg de clădiri fortificate.

În urmă cu o lună, 10 parlamentari ai partidului Néa Dimokratía au adresat o serie de întrebări Ministrului de Externe şi celui al Educaţiei şi Culturii, în legătură cu – pe atunci –, zvonul cu privire la existenţa unui plan de transformare a Bisericii Aghia Sofia din Trapezunt în geamie de către guvernul turc:

După cum am fost informaţi de către Uniunea Pan-Pontiacă, mai multe cercuri din Turcia doresc să schimbe identitatea Bisericii Imperiale a Sfintei Sofia din Trapezunt din Muzeu, aşa cum funcţionează astăzi, în geamie. Recent, au fost făcute declaraţii de către muftiul Trepezuntului cu privire la anumite hotărâri judecătoreşti ce reflectă anumite disensiuni între Ministerul Culturii din Turcia (căruia îi aparţine Muzeul Sfintei Sofia) şi Eforia Fundaţiilor Religioase, care acţionează în vederea transformării lui în geamie. Există, de asemenea, declaraţii ale Patriarhului Ecumenic cu privire la această transformare. Astfel, domnilor miniştri, vă întrebăm ce măsuri veţi lua pentru a împiedica transformarea acestei biserici monument istoric în geamie”.

Acest document a fost semnat de parlamentarii Adonis Gheorghiadis, Savvas Anastasiadis, Iannis Michelakis, Vasilis Ypsilantis, Maria Antoniou, Diitris Kyriazidis, Theofilow Leontaridis, Timoleon Kopsacheilis şi Zetta Makri.

Mai multe despre istoria Trapezuntului puteţi afla aici: http://www.pemptousia.ro/?p=26395

agia-sophia-in-in


Categorii

1. DIVERSE, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Turcia

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Biserica Sfanta Sofia (Trapezunt) va fi transformata in GEAMIE

  1. Pingback: TURCIA: Vechea manastire bizantina STUDION, transformata in MOSCHEE? Conflict diplomatic intre GRECIA si TURCIA pentru fosta biserica Sf. Sofia - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare