Polonia vrea sa NATIONALIZEZE sectorul PENSIILOR PRIVATE! Noi ramanem “capitalisti”…

27-06-2013 1 minut Sublinieri

tusk

După Ungaria, acum Polonia ia o decizie extrem de dură pentru viitorul industriei de pensii private care a ajuns în prezent la active de 64 miliarde de euro, scopul fiind reducerea datoriei publice şi a deficitului fiscal.

Guvernul polonez condus de Donald Tusk a prezentat azi trei opţiuni alternative pentru reformarea sistemului de pensii.

Prima opţiune constă în anularea deţinerilor de non-equity din portofoliul fondurilor de pensii. Potrivit raportului publicat de Guvern, toate active fondurilor private de pensii, cu excepţia celor investite în acţiuni, vor fi transferate în sistemul public de pensii (ZUS în poloneză). În prezent, fondurile de pensii au investiţii de 30 miliarde de euro în titluri de stat.

Fondurile private de pensii vor avea voie să investească doar în acţiuni şi în alte instrumente financiare care nu au fost emise de o entitate a statului. În opinia Guvernului polonez, principalul avantaj ar fi o reducere cu 2% din PIB a datoriei publice.

A doua opţiune presupune ca participanţii la fondurile de pensii private să primească dreptul de a decide dacă vor mai dori să rămână în sistemul private sau vor dori să fie transferaţi în sistemul de stat (ZUS). În trei luni, participanţii la fondurile de pensii private trebuie să completeze un formular prin care să anunţe că vor să mai rămână în fondul privat.

A treia opţiune este ca cei care vor să rămână în fondurile private să fie obligaşi să plătească o contribuţie suplimentară de 2% din salariu.

Polonia are o datorie publică de 55,6% din PIB, iar activele fondurilor de pensii private sunt de circa 64 mld.euro, respectiv 8% din PIB. Titlurile de stat sunt cele mai mari investiţii ale fondurilor de pensii private.

În 2011, Ungaria a naţionalizat sistemul de pensii private.

În România activele fondurilor de pensii private sunt estimate să ajungă la 3 mld. euro anul acesta.

Nota noastra:

Intamplator, Mihai Tanasescu de la BEI tocmai ce ne recomanda sa facem ca Polonia… adica sa ne imprumutam si mai mult de la institutiile financiare internationale! Cu siguranta, Tanasescu nu va da niciodata ca exemplu intentia Poloniei de a corecta deficitul nu prin imprumut la finanta mondiala ci prin nationalizarea pensiilor private. 


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Polonia vrea sa NATIONALIZEZE sectorul PENSIILOR PRIVATE! Noi ramanem “capitalisti”…

  1. Criza şi sistemul ar putea lăsa milioane de oameni fără pensii
    Fondurile private de pensii, un pariu pierdut?

    Contribuţia la un fond privat de pensii s-ar putea dovedi o pierdere de bani pentru contributori, atrage atenţia Federaţia Europeană de Servicii Financiare EuroFinuse. Cu un sistem de pensii de stat pe marginea prăpastiei, speranţele se îndreptau către cel privat, însă după cum arată acum lucrurile, nici cele din urmă nu sunt o opţiune viabilă. Fondurile private europene trec prin vremuri grele, cu pierderi însemnate pentru cei care au contribuit. Astfel, viitorii pensionari vor primi de la fondurile private mai puţin decât au dat, susţin reprezentanţii EuroFinuse.

    http://www.cotidianul.ro/fondurile-private-de-pensii-un-pariu-pierdut-216659/

    Cred ca polonezii sunt racordati la realitate si incearca sa se fereasca de probleme mai mari pe termen mediu.

  2. pai la noi va fi jaf dupa jaf si noi dormim bine merci,si punem botul la balivernele politicienilor

  3. Fondul de pensii privat: o escrocherie a băieților deștepți. Cîțiva o să-și facă avere, iar fraierii o să rămînă cu gura căscată.

  4. si referitor la acest ”fond privatde pensii” va fi exact cum a fost cu caritas, safi, F.N.I, etc care nimeni nu a patit absolut nimic, adica: saracirea unora VSimbogatirea altora si evident vor fi cativa agarici bagati la inaintare ceva de genul maria vlas F.N.I, IOAN STOICA CARITAS IAR ADEVARATI VINOVATI SE LAFAIE INTR-UN LUX OBSCEN, intersant este si ce soarta va avea si cec-ul singura banca romaneasca

  5. Pingback: Putina (re)educare: RECLAMA mascata companiilor de pensii private in MASS-MEDIA “QUALITY” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare