Putina (re)educare: RECLAMA mascata companiilor de pensii private in MASS-MEDIA “QUALITY”

25-09-2014 3 minute Sublinieri

pensionari-4_size1

“Altii sunt responsabili” pentru veniturile romanilor dupa ce acestia se pensioneaza si, in principiu, acest “altii” se rezuma la stat. Prin urmare, dubla iresponsabilitate si motiv de dispret: odata, ca romanii asteapta ca altii sa le rezolve problema pensiilor; apoi, pentru ca asteapta (auzi tu, romanii astia, ce primitivi) ca STATUL sa fie cel care le asigura pensia. Stiti poezia: romanii sunt mai degraba asistati social, asteapta cu mana intinsa sa le dea statul sau cineva puternic si, mai ales, sunt prea pensionari. Aceste idei se desprind dintr-un material promotional al unei companii private, ING Pensii, preluat insa, din motive nestiute, de Gandul si de Hotnews, drept stire bazata pe un “studiu”. Numai ca daca citim fie doar si titlurile ne dam seama, insa, ca “stirea” si “studiul” sunt foarte cu mesaj:

Ideea de baza este ca ar trebui sa se faca propaganda mai puternica pensiilor private, deoarece prea putini romani sunt constienti ca exista asa ceva, chiar daca ei contribuie, obligatoriu, la celebrul pilon II (pensii administrate privat). Desigur, se doreste nu orice fel de constientizare, ci una in care romanul trebuie “responsabilizat” cu privire la pensie si la faptul ca cel mai sigur e ca se ocupe “singur” de ea: adica sa-si faca asigurare-pensie la companii private. Se vede treaba ca e ceva foame in acest sector, de vreme ce s-a declansat o asemenea campanie cu ajutorul neprecupetit al massmediei “quality”, acest caine de paza al corporatiilor.

Acum, si putina deconstructie a mesajului corporatist:

– este absolut firesc ca romanii sa astepte ca “altii” sa fie responsabili de pensiile lor. De ce? Pentru ca ALTII le iau banii din salarii pretinzand, ce sa vezi, ca ii opresc pentru PENSII. De vreme ce nu isi administreaza singuri, ei insisi, integral, veniturile pe care le primesc, ci luna de luna le este ciuntit venitul in numele unor beneficii viitoare, este nu doar normal, ci obligatoriu ca romanii sa astepte de la acesti ALTII sa-si respecte fisa postului asa cum au respectat-o ei.

este absolut firesc ca romanii sa astepte ca STATUL sa fie cel care se ocupa de pensii. De ce? Pai, pentru ca statul le opreste banii promitandu-le ca se va ocupa de ele. Pana una alta, STATUL este cel care se ocupa de asigurarile sociale si care opreste acel venit, luna de luna, promitand pensie la batranete. Deci nu doar ca e normal, ci e si civic ca romanii sa astepte ca statul sa se tina de cuvant.

– este absolut firesc ca romanii sa nu fie prea informati despre pilonul II, de vreme ce tot STATUL le opreste banii si aici, tot pentru pensie, directionandu-i, insa, catre companii private. Da, romanii trebuie constientizati, insa nu ca ar fi, vezi Doamne, mai responsabil sa isi puna banii in conturile companiilor private, ci dimpotriva, sa ceara socoteala statului ca vireaza obligatoriu din banii lor unor astfel de companii!

In opinia noastra, pilonul II este hotie corporatista (vezi aici de ce) care, departe de a satura apetitul “privatilor”, abia ce il incita sa fie si mai agresiv, pornindu-se, periodic, spre o propaganda prin care sa devalorizeze pensia de la stat si comportamentul social asociat acesteia. Si intotdeauna trebuie sa fie o eticheta negativa, un element de intimidare in aceste campanii. De regula, compania privata dicteaza, “expertii forum” se aliniaza, iar presa preia ca la comanda (caci comanda si este). Un alt exemplu, de acum doi ani. Pe atunci era cu “decretei”:

Campania de promovare a agendei neoliberale in Romania (stat minimal, distrugerea sistemului public, privatizare totala, corporatizare, etc) pe tema pensiilor private continua agresiv.

Via think-tank-ul Expert Forum, cunoscut pentru agenda neoliberala si apropierea de Basescu (Expert Forum este condus de Sorin Ionita, cunoscut basescian):

14 noiembrie: http://expertforum.ro/cine-va-mai-plati-pensiile-decreteilor-exista-scenarii-pentru-evitarea-dezastrului-din-2030/

20 noiembrie:

EFOR, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat și Facultatea de Sociologie a Universității București au dezbatut Șapte scenarii pentru 2030 în cadrul unei mese rotunde privind viitorul pensiilor, marți, 20 noiembrie, la Hotel Hilton.

La dezbateri au participat Georgeta Bratu, secretar de stat in MMPS; Ileana Ciutan, presedinta a Casei Nationale de Pensii; Ionut Dumitru, Consiliul Fiscal, Mircea Oancea, CSSPP, Mihai Coca Cosma (APAPR), Suzana Dobre, analist, EFOR; Marian Preda, decan, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea București;
analisti economici, reprezentanti ai fondurilor de pensii, reprezentati ai mediului de afaceri, sindicate, reprezentanti ai ambasadelor, ai FMI si Băncii Mondiale etc.

21 noiembrie: Adevarul: INFOGRAFIE Cât de mici vor fi pensiile decreţeilor. Criza sistemului public de pensii, cauze şi soluţii http://www.adevarul.ro/actualitate/social/INFOGRAFIE_Cat_de_mici_vor_fi_pensiile_decreteilor_0_814118821.html

Concluzia articolului de promovare din Adevarul, expusa de “expertul” Expert Forum, Suzana Dobre:

Pensia publică trebuie să dispară şi să rămână pensiile private, în care contribuţiile se strâng în conturi individuale”.

Si lista continua, “studiul” fiind preluat in cascada de media de la noi, fie ca e vorba de cea de casa a gastii portocalii, fie ca e vorba de mazete cu pretentii economice sau agentii de stiri:

Mediafax: http://www.mediafax.ro/social/studiu-cresterea-varstei-de-pensionare-masura-optima-pentru-scaderea-deficitului-bugetului-de-pensii-10338768 (aci se promoveaza “cresterea varstei de pensionare”, in principal; romanu trebuie sa stea la jug pana crapa)

Money.ro: http://www.money.ro/studiu–cresterea-varstei-de-pensionare–masura-optima-pentru-scaderea-deficitului-bugetului-de-pensii_1233535.html

Money.ro: http://www.money.ro/cat-de-mici-vor-fi-pensiile-decreteilor_1233602.html (sa va pregatiti de pensii mici, da? iar cea mai buna pregatire este sa va luati gandul de la ele si sa va faceti o pensie privata. S’a inteles, da? Executarea!

Ziarul Financiar, in acelasi ton: http://www.zf.ro/eveniment/studiu-decreteii-sa-aiba-grija-ce-fac-cu-banii-pentru-ca-oricum-statul-nu-va-avea-de-unde-sa-le-dea-pensii-mari-10339985

RomaniaTV: http://www.rtv.net/scenariu-ingrijorator-in-2030-pensia-media-va-fi-de-doar-17prc-din-salariu_54117.html

Problema: pensii mici. Daaar…

Există şi o soluţie: creşterea vârstei de pensionare. Dacă nu se întâmplă acest lucru, de exemplu, acum în 2012 sunt 4,5 milioane de angajaţi care duc în spate 5,3 milioane de pensionari, iar în 2030 vor fi 5,5 milioane de angajaţi care vor susţine 7,9 milioane de pensionari.

Nu-i asa ca viata e frumoasa?

 

“Cuvantul Ortodox”

 


Categorii

1. DIVERSE, Corporatism, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Putina (re)educare: RECLAMA mascata companiilor de pensii private in MASS-MEDIA “QUALITY”

  1. http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/noul-oportunism-108160.html

    Rogozanu pe voxpublica despre varii ‘telectuali, oengisti si alți deformatori de opinie (gen Ionita Sorin de la Expert Forum, Ghinea de la CRPE, Vlad Mixich şi Octavian Milewsk, dna. Pippidi) și despre un mic conflict intre generațiile de absconşi la vedere…

  2. Voi puneti problema doar intr-un singur sens, de altfel corect – odata ce statul iti retine bani e firesc ca tot statul sa se ingrijeasca de pensia ta!

    Dar eu vin si ridic alta problema: e normal ca statul sa nu-mi dea voie sa NU cotizez la fondul statului de pensii?! de ce imi retine bani cu japca, fara sa ma intrebe, fara sa incheie un contract cu mine?

    Ce-i pasa statului daca eu mor de foame la batranete atat timp cat nu sunt de acord sa cotizez la fondul lui de pensii? Poate sunt un administrator mai bun al banilor me sau poate pur si simplu nu mai apuc pensia si atunci toata cotizatia mea a fost in van in loc sa ramana mostenire apropriatilor mei!

    De ce sa cotizez eu cu japca la CAS cand in 15 ani d emunca nu am beneficiat de niciun concediu medical?! Daca mizeria de STAT nu mi-ar retine banii cu japca eu nu as mai cotiza! Poate nu o sa ma imbolnavesc niciodata sau poate ma tratez cu buruieni! Ce-i pasa acestui stat grijuliu (comunist) de sanatatea/pensia mea daca eu nu sunt de acord?!

  3. @constantin
    Noi cotizam pt cei care AU nevoie acum, asa cum si pt noi, cand vom avea nevoie, in viitor, vor cotiza cei de atunci.
    Altfel spus, e NORMAL sa fii obligat sa cotizezi la stat, pt ca sunt unele servicii pe care statul ti le ofera indiferent daca tu vrei sau nu, ca de ex. securitatea: politia, armata… Deci cine nu doreste sa cotizeze, pt ca nu poate pleca in Luna ca sa nu mai beneficieze de niciun serviciu de stat, trebuie sa raspunda cumva, pt ca incalca niste legi…
    Am scris la repezeala, dar sper ca ati inteles ideea 🙂

  4. @constantin:

    Pentru a schimba intreg sistemul de asigurari sociale si a lasa oamenii sa decida este necesara o “resetare” a intregii structuri, ceea ce, practic, e imposibil. Nici nu exista asa ceva in lume, acolo unde exista, totusi, stat si nu alta organizare (trib, monarhie africana etc.). Chiar si statele “capitaliste” clasice au forme de asigurari obligatorii, chiar daca firmele care le administreaza sunt private. Si, daca tot sunt obligatorii, noi preferam ca asigurarile sociale sa fie de stat, colective, si nu private.

  5. FLORIN, ce ”sanatate”, ce ”politie”, ce ”armata”?!acestea au ramas pur decorative, noi platim taxe si impozite pt. niste iluzii desarte

  6. Pingback: Ce inseamna pentru unii “GENOCID ECONOMIC”: faptul ca sunt prea multi absolventi de studii superioare si prea putini de SCOLI PROFESIONALE… - Recomandari
  7. Pingback: Ilie Serbanescu: se trece de la SPOLIEREA STATULUI la JUGULAREA OAMENILOR prin “privatizarea” SANATATII, PENSIILOR si UTILITATILOR/ Organismele Antifrauda ocolesc MULTINATIONALELE - Recomandari
  8. Pingback: ALIANTA INTUNECATA. Gary Webb vs CTP sau despre STAREA CRITICA A JURNALISMULUI ROMANESC. De la caine de paza al democratiei la dulau de asmutit al celor puternici | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: INDEPENDENTA JUSTITIEI – REMORCA PUTERII SERVICIILOR SECRETE. Invataminte ale scandalului din Germania ce a dus la demiterea PROCURORULUI GENERAL | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare