MASACRU in Egipt (VIDEO)/ Protestele din TURCIA si inca un posibil raspuns pentru “MEGA-EXPERIMENTUL ORIENTAL”: catre DEZMEMBRAREA STATELOR MUSULMANE sau planul Greater Middle East

9-07-2013 6 minute Sublinieri

Soldaţii egipteni au început să împuşte oameni în timp ce aceştia erau aplecaţi, efectuându-şi rugăciunile din zorii zilei, susţin mai mulţi reprezentanţi ai Fraţilor Musulmani, partidul înlăturat săpătmâna trecută de la putere, în urma protestelor la care au participat în jur de 30 de milioane de egipteni. Potrivit Fraţilor Musulmani, cel puţin 50 de persoane au fost ucise în timp ce militari şi poliţişti au tras “cu gloanţe reale” asupra unor manifestanţi care se rugau luni dimineaţa.

Fraţii Musulmani egipteni au făcut apel, luni, la “revoltă”, după ce armata a lansat tiruri în timpul unei manifestaţii de susţinere a preşedintelui înlăturat de la putere Mohamed Morsi, provocând moartea a cel puţin 51 de persoane şi rănirea altor 435, potrivit unui oficial al serviciilor de urgenţă, transmite AFP.  

Partidul Justiţiei şi Libertăţii (PLJ), organismul politic al Fraţilor Musulmani, face apel într-o declaraţie scrisă la “revolta marelui popor al Egiptului faţă de cei care încearcă să-i fure revoluţia cu tancurile”.

Imagini video surprinse de un martor şi obţinute de publicaţia britanică „The Telegraph” arată cum un soldat aflat pe acoperişul unei clădiri împuşcă susţinători ai preşedintelui demis Mohamed Morsi. Statele Unite au cerut luni armatei egiptene să aibă o atitudine de “maximă reţinere”, după moartea a 51 de simpatizanţi ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi în timpul unui miting.

Îndemnăm armata să dea dovadă de maximă reţinere”, a declarat Jennifer Psaki, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american. “În joc sunt stabilitatea şi situaţia democratică din Egipt”, a adăugat oficialul american. La rândul său, Casa Albă a condamnat apelurile la violenţă lansate de mişcarea islamistă Fraţii Musulmani.

Preşedintele interimar al Egiptului, Adly Mansour, s-a declarat “îndurerat” de incidentele armate de la Cairo, soldate cu 51 de morţi, lansând un apel la calm adresat tuturor părţilor. 

De asemenea, Adly Mansour a cerut efectuarea unei anchete independente în cazul incidentelor produse luni, relatează BBC Newsonline. Mişcarea Fraţii Musulmani susţine că armata a deschis focul spre simpatizanţi ai fostului preşedinte Mohamed Morsi, însă autorităţile au atribuit incidentul unui “grup terorist”În acest context, mişcarea islamistă a lansat un apel pentru “o nouă revoluţie”.

Zeci de miliarde de dolari in contul ajutoarelor militare, generatii de ofiteri formati peste Atlantic: cu relatii apropiate de peste 30 de ani cu armata egipteana, Statele Unite spera astazi sa-si faca auzita vocea in Egipt, dupa caderea lui Mohammed Morsi, scrie AFP.“Din 1979, Egiptul este cel mai mare beneficiar, dupa Israel, al ajutorului bilateral american”, reaminteste Serviciul de cercetari al Congresului (CRS) intr-un raport care cifreaza la peste 68 de miliarde de dolari sprijinul american. Destinat sa ancoreze Egiptul in pacea cu Israelul si sa faca din Cairo un pivot al politicii arabe a Statelor Unite, garantand totodata dreptul de trecere pentru navele US Navy prin canalul strategic Suez, acest ajutor este in principal de natura militara: 1,3 miliarde dolari fata de 250 milioane ajutor economic in 2013.

Sprijinul american acopera aproape 80% din cheltuielile de echipament ale armatei egiptene si aproape o treime din bugetul sau, potrivit CRS. Tancurile americane M1A1 Abrams sunt produse sub licenta in Egipt. Peste 220 de avioane de vanatoare F-16 au fost livrate Egiptului din 1980. La fiecare doi ani, cele doua armate organizeaza un mare exercitiu bilateral denumit “Bright Star” si a carui editie din septembrie este in continuare pe agenda, potrivit Pentagonului.

O alta parghie folosita de Washington este formarea ofiterilor egipteni in scolile americane. Incepand cu omul forte din prezent, generalul Abdel Fattah al-Sissi, si seful statului major al armatei Sedki Sobhi, care au petrecut un an, in 2006 si, respectiv, in 2004, la US Army War College.

“Cei mai inalti doi responsabili militari din Egipt la acest moment au legaturi cu armata americana”, noteaz Stephen Gerras, care i-a fost profesor generalului al-Sissi.

Abdel Fattah al-Sissi “este o persoana foarte serioasa, foarte inteligenta, foarte pioasa si foarte prietenoasa”, a povestit acesta pentru AFP. Generalul al-Sissi a redactat o lucrare de masterat privind democratia in Orientul Mijlociu chiar daca, spre deosebire de cvasi-majoritatea studentilor, nu a permis publicarea sa. In timpul studiilor la War College, “relatiile se construiesc, ofiterii straini au ocazia sa traiasca intr-un mic orasel adormit din Pennsylvania denumit Carlisle, sa aiba o experienta a culturii americane si sa fie in contact cu modul de a gandi al militarilor americani”, explica Stephen Gerras.

Aproape o suta de ofiteri sunt trimisi in fiecare an in diverse scoli militare americane. Intre 2000 si 2009, peste 11.500 de militari, respectiv 2,5% din corpul ofiterilor egipteni, au studiat in SUA, afirma Gregory Aftandilan, intr-o lucrare a Institutului de Studii Strategice (SSI), de la War College. In opinia acestuia, “dezvoltarea contactelor personale intre ofiterii egipteni si americani pe care o permite aceste scoli poate imbunatati cooperarea militara bilaterala, in special in cazuri de crize regionale”. Pentagonul a tinut sa precizeze ca secretarul Apararii Chuck Hagel a discutat de cel putin patru ori cu generalul al-Sissi, de vineri pana duminica, purtand conversatii “lungi si foarte deschise”.

Dar, pentru Michele Dunne, de la Atlantic Council, in ciuda acestor legaturi stranse, politica egipteana a Washingtonului, prin asteptarea de care a dat dovada atat la caderea lui Hosni Moubarak cat si a lui Mohammed Morsi, este un dezastru. “Responsabilii americani nu au vazut criza venind decat tarziu si sfaturile lor – majoritatea in intarziere in raport cu evenimentele – au fost ignorate de toate taberele”, scrie el, intr-un editorial publicat in Washington Post. Cel mai inalt grad in armata americana, generalul Martin Dempsey, a recunoscut acest lucru la CNN: “Nu stiu exact ce vor face”.

Poliţia turcă a intervenit luni seara lângă Piaţa Taksim din Istanbul pentru a dispersa sute de manifestanţi care încercau să ocupe parcul Gezi, bastion al revoltei antiguvernamentale care în iunie s-a răspândit pe întregul teritoriu al ţării. Poliţia turcă a intervenit luni seara lângă Piaţa Taksim din Istanbul pentru a dispersa sute de manifestanţi care încercau să ocupe parcul Gezi, bastion al revoltei antiguvernamentale care în iunie s-a răspândit pe întregul teritoriu al ţării.

[…]

Turcia este de ceva vreme în centrul atenției. Atât performanțele economice ale lui Erdogan cât și excentricitățile sale politice au contribuit din plin la mediatizarea țării. Dacă din punct de vedere economic lucrurile sunt cât se poate de clare, poate că ar fi interesant să zăbovim puțin în zona politică, mai ales că acolo își au izvorul recentele incidente de stradă. Turcia nu este o țară unitară. Diferențele dintre marile orașe și zonele rurale sunt imense. Atmosfera veselă a Istanbulului, luxul și exuberanța stațiunilor de pe litoral, le putem considera doar elemente de fațadă care ar trebui contrapuse sărăciei din restul țării. Acolo este zona unde a acționat Erdogan, reușind să îmbunătățească simțitor nivelul de trai. Acolo, așa cum am mai spus, se află baza electorală a premierului turc. Însă, populația rurală este total diferită de cea urbană. În timp ce în marile orașe există un instinct laic, impus încă din vremea lui Atatürk, Turcia rurală este profund tradiționalistă, mult mai atrasă de fundamentalism decât de modernizarea statului.

În afara rupturii urban-rural, mai există un alt conflict despre care se vorbește sporadic, dar care, dacă este studiat, dezvăluie mult mai multe ciudățenii. Este vorba, așa cum probabil ați intuit, despre ciocnirile dintre populația kurdă și autoritățile turce. Acest conflict datează încă din secolul XIX, iar situația este departe de a fi rezolvată, chiar dacă oficialii turci sperau să închidă conflictul odată cu arestarea și condamnarea liderului PKK, Abdullah Öcalan.

[…]

Revenind în zilele noastre, în afara conflictului ideologic urban-rural și a celui turco-kurd, mai avem o dispută teritorială cu Siria (provincia Hatay) și ceva dispute mocnite cu Irak-ul. Teoretic, n-ar reprezenta mari probleme pentru Turcia. Mai mult, parteneriatul strategic cu SUA este menit a oferi Turciei o protecție puternică și acoperirea oricăror excese politice atât timp cât conducerea dă dovadă de fidelitate și atașament față de „uncle”.

Planul GME (Greater Middle East – n.n.) l-a făcut pe Erdogan să viseze la refacerea Imperiului Otoman și la transformarea sa într-un fel de sultan. Însă, din nefericire pentru el, n-a înțeles care era în realitate planul final. Și aceasta din cauză că, așa cum se întâmplă cu „lucrurile mărețe”, la suprafață ies doar principiile pozitive în timp ce adevărurile profunde se află, precum marea masă a iceberg-ului, în subteran. Apăsând puternic pe cartea fundamentalismului, Erdogan a crezut că se află sincronizat cu stăpânii săi, sperând că se va instala în avangarda noii paradigme și că va fi beneficiarul direct al acesteia. Desigur, a fost o iluzie. Fundamentalismul era planificat doar ca prim pas, cel care să conducă la conștientizarea populației de drumul greșit pe care se află. În plus, același fundamentalism a fost ales pentru a detona diferențele dintre diversele grupuri etnice și religioase și pentru a agita întregul Orient.

Oricine a citit până aici își va pune întrebarea normală referitoare la beneficiile pe care le poate avea detonarea unui butoi cu pulbere. Cine va câștiga dacă-i va opune pe musulmani creștinilor, pe șiiți suniților, pe maroniți druzilor sau pe siriaci nestorienilor? Cine e atât de deviant pentru a declanșa o asemenea nebunie? Ei bine, lucrurile stau cu totul altfel. Pentru a înțelege Orientul imaginați-vă că acesta este nisipul de pe fundul unui pahar cu apă. Este greu să trasezi granițe în nisip, deoarece se vor eroda. Dacă însă vei agita apa și apoi vei cufunda în pahar o formă având granițele pe care le dorești, vei constata că particulele de nisip se vor așeza uniform în noile granițe.

Mai precis, foaia de parcurs pentru Orient poartă un nume mult mai familiar nouă, anume regionalizare. Aceasta presupune ca, după ce „exercițiul Liban” se va extinde la nivelul întregii zone, Orientul să fie împărțit în zone autonome mult mai mici. Desigur, această perspectivă nu mulțumește pe nimeni în prezent. Credeți că turcii vor fi fericiți să constate că cererea kurzilor e legitimă, iar mult-visatul stat se va înființa? Sau că alawiții care vor fi oprimați de suniți se vor regrupa în propriul lor stat care va include provincia Hatay? Oare egiptenii ar fi fericiță să asiste la apariția Republicii Sinai? Desigur, în contextul politic actual e greu de imaginat așa ceva. Dacă însă declanșezi nebunia etnico-religioasă lucrurile vor arăta absolut diferit.

În final nu-mi rămâne decât să spun că mega-experimentul oriental este doar primul pas. Conform sforarilor din spatele scenei, el trebuie să se perpetueze la nivel global. Statele unitare urmează să intre în disoluție, luându-le locul mult mai flexibilele regiuni. Nu uitați însă că diavolul se află în detalii. Ce putere poate avea o regiune dezrădăcinată și fără un punct de sprijin? Probabil i se va lăsa liberatea de a evolua brownian sub bagheta magică a celor care știu regulile jocului.

P.S. Credeți că este posibilă apariția Republicii Anatolia? Dar a statului delimitat de Bosfor și granița cu Bulgaria și Grecia? E o temă de gândire!

Vezi integral la SURSA. De asemenea, de vazut si partile 1, 2, si 3 din aceasta analiza mai ampla pentru a intelege mai bine intregul ansamblu al evolutiilor din Orientul Mijlociu. 

 

DEMOCRATIZATION-CELL1


Categorii

1. DIVERSE, Egipt, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Turcia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “MASACRU in Egipt (VIDEO)/ Protestele din TURCIA si inca un posibil raspuns pentru “MEGA-EXPERIMENTUL ORIENTAL”: catre DEZMEMBRAREA STATELOR MUSULMANE sau planul Greater Middle East

  1. Situatia din Egipt imi aminteste faptul ca si in Romania s-a jucat un scenariu asemanator cu 73 de ani in urma,dovada a faptului ca arsenalul de manipulare este de multa vreme pus la punct.La noi rolul “fundamentalistilor” a fost jucat de legionarii lui Sima,repede compromisi dupa mai putin de jumatate de an de guvernare.

  2. Inca de la caderea lui Mubarak crestinii au fost tinte ai acestor’frati musulmani’.
    Din pacate nenoricirle continua:
    http://www.independent.co.uk/news/world/africa/now-egypts-christians-targeted-in-sectarian-violence-8693846.html

    In zona noastra, intr-o Anglia ‘extrem de democrata’ vei avea socul sa vezi asemenea demonstatii:
    http://www.youtube.com/watch?v=psZBaJU_Cvo – in centrul orasului si la doar 5 minute de biserica unde noi ne rugam.
    Rasu’plansu’ – demonstratia era facuta pt o romanca (Monica daca nu ma insel) care era convertita la islam si al carei sot a fost autorul atentatului din Suedia din 2010.

    Mai mult decat atat, de ce sa nu avem si ‘Sharia’ in UK:
    http://m.youtube.com/watch?v=h31V5TlA7Xs

    Doamne miluieste!

    Asadar frati si surori din tara noastra draga, va indemn la rugaciune sincera si arzatoare si sa nu luam acest mare dar de fii ai lui Dumnezeu de-a gata (for granted).

  3. http://www.geostrategic.eu/egipt-sau-arcana-imperii.html

    Cred ca despre compromitere se poate vorbi si la noi, pentru ca ies deodata la iveala toate neajunsurile societatii, toate abuzurile si hotiile. Si asta nu din dorinta de a schimba ceva in bine, ci doar a fi evidentiate. Un fel de certificat medico-legal, proba la divort. Ramane intrebarea: cine-l va pune la dosar?

  4. Pingback: CRIZA DIN EGIPT. ERDOGAN critica LOVITURA DE STAT MILITARA, americanii “statului de drept” o sprijina/ Netanyahu: IRANUL SE JOACA PE LINIA ROSIE/ Israel si SUA au atacat un port sirian ce depozita ARME RUSESTI/ SUA cere Rusiei sa nu acorde EXI
  5. Pingback: TURCIA LUI ERDOGAN SE CUTREMURA. Posibile explicatii ale scandalului de coruptie din guvernul islamist - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare