Serbia infrunta FMI: NU VREA TAIERI DE SALARII/ Grecia: greva anti-austeritate pe fondul unui nou ACORD CU TROICA

9-07-2013 3 minute Sublinieri

greece_2611723b

În vederea reînnoirii Acordului cu Fondul Monetar Internațional, acesta a cerut Serbiei o tăiere cu 10% a salariilor bugetare și a pensiilor. „Guvernul nostru nu este dispus să accepte așa ceva”, a afirmat ieri, 8 iulie, ministrul de Finanțe Mladjan Dinkic (foto), într-o conferință de presă. Oficialul sârb a mai comentat despre FMI – care în luna mai a blocat negocierile pentru un nou acord de împrumut pentru Serbia, considerând că această țară s-a abătut de la țintele fiscale impuse – că „actualmente este prea rigid și apreciază insuficient planurile noastre.”

Guvernul de la Belgrad, care se va confrunta cu o remaniere pe 27 iulie, a revizuit bugetul pe 2013 chiar săptămâna trecută, ridicând ținta de deficit anual la 4,7%, de la 3,6% cât era inițial. Planurile Cabinetului includ și închiderea a 179 de intreprinderi nerentabile – costul anual de întreținere a acestora este de cca un miliard de dolari. De pe urma acestei măsuri vor rămâne 54.000 de șomeri.

Citat de Bloomberg, vice-prim-ministrul Alexandar Vucic a recunoscut că FMI este important „pentru a da un semnal pozitiv investitorilor” dar că și-ar dori ca impunerile acestuia „să fie mai puțin dure” și, contextual, „mai realiste”. Alternativele la tăierea salariilor și pensiilor, luate în considerare de FMI, ar fi un impozit temporar de solidaritate sau reducerea subvențiilor. De asemenea Guvernul ar avea nevoie de „un plan credibil pentru reducerea datoriei publice”, a adăugat Bogdan Lissovolik, reprezentantul FMI la Belgrad.

Alternativele gândite de cabinetul lui Ivica Dacic sunt: fie să plătească datoriile acumulate prin vânzarea de bunuri în proprietatea statului, fie să împrumute de la „o țară prietenă, cu dobânzi mai mici”, conform exprimării lui Dinkic. Pentru planul de vânzări de active, guvernul sârb negociază cu Banca Mondială, atât pentru consultanță cât și pentru sprijin financiar. „Suntem gata să acordăm sprijin”, a afirmat reprezentantul Băncii Mondiale la Belgrad, Loup Breford, adăugând că în următoarele săptămâni va fi anunțată și natura acestui sprijin. Se știe că, de regulă, Banca Mondială nu acordă finanțări unei țări care nu are preliminar acorduri încheiate la zi cu Fondul Monetar Internațional.

  • Mediafax: 

GREVĂ în Grecia: zeci de mii de bugetari denunţă măsurile de austeritate

Zeci de mii de angajaţi ai sectorului bugetar din Grecia au intrat în grevă luni pentru a denunţa noile măsuri de austeritate negociate cu creditorii internaţionali. 

Aproximativ 4.000 de manifestanţi s-au adunat în faţa Ministerului Reformei Administrative, în centrul Atenei. La miting au participat inclusiv agenţi ai poliţiei municipale afectaţi de planul de restructurări.

“Într-o ţară în care rata şomajului ajunge la 30%, iar în rândul tinerilor este de 60%, aceste noi măsuri de austeritate nu vor face decât să amplifice sărăcia”, a comunicat sindicatul ADEDY.

În cadrul acordului cu Troica (formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional), Atena a promis desfiinţarea a 4.000 de locuri de muncă până la sfârşitul acestui an.

Grecia a ajuns la un acord cu instituţiile financiare internaţionale

Guvernul elen a ajuns la o înţelegere cu misiunea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional în ceea ce priveşte măsurile de politică economică şi financiară necesare pentru a garanta atingerea obiectivelor din acordul de finanţare externă. 

“Misiunea şi autorităţile au convenit că perspectiva macroeconomică corespunde, în linii mari, proiecţiilor din program, cu posibilitatea unei reveniri treptate la creştere economică anul viitor. Perspectiva rămâne însă incertă”, se arată într-un comunicat transmis luni de Comisia Europeană (CE).

În timp ce guvernul a înregistrat progrese importante, implementarea politicilor convenite în acord este în urma calendarului în unele zone, notează CE.

Astfel, autorităţile elene s-au angajat să întreprindă “acţiuni corective” pentru a asigura încadrarea în ţintele fiscale pentru 2013-2014 şi pentru a aduce în acest an la echilibru deficitul primar al bugetului (care exclude plăţile în contul dobânzilor datoriei de stat – n.r.), se spune în comunicat.

“Printre aceste acţiuni se numără măsuri concrete pentru a aduce sub control cheltuielile excesive din sectorul sănătăţii. Taxa pe venit, pe proprietate şi codurile de procedură fiscală trec printr-un proces de reformă, iar autonomia şi eficienţa administraţiei fiscale este consolidată”, a adăugat CE.

Totodată, guvernul elen s-a angajat să ia măsuri pentru a continua reforma administraţiei publice, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea calendarului convenit pentru transferul unor funcţionari publici într-o rezervă, unde vor avea salariile diminuate semnificativ şi un program de muncă mai flexibil. De asemenea, autorităţile au promis instituţiilor financiare internaţionale că vor respecta obiectivele convenite în ceea ce priveşte reducerea numărului de bugetari.

Grecia trebuie să transfere în rezervă peste 12.000 de bugetari până la finele anului 2015.

“Având în vedere că recapitalizarea sectorului bancar este aproape finalizată, autorităţile s-au angajat la noi măsuri pentru protejarea stabilităţii financiare, inclusiv prin vânzarea a două bănci-punte şi implementarea strategiei unui sistem bancar pe patru piloni”, se mai arată în comunicat.

Misiunea UE-FMI a discutat cu autorităţile şi progresele înregistrate în ceea ce priveşte consolidarea securităţii sociale, prin programe de training şi angajare susţinute de Uniune şi un program care oferă acces la servicii de bază în domeniul sănătăţii pentru persoanele neasigurate. Guvernul elen pregăteşte legislaţia necesară pentru implementarea deciziilor convenite, care va fi prezentată în scurt timp Parlamentului, a adăugat Comisia. Acordul nu presupune vreo reducere temporară a TVA pentru restaurante şi servicii de catering, însă autorităţile elene au insistat pe această chestiune, care va fi rediscutată în viitoare întâlniri.

“Eurogroup şi Boardul Executiv al FMI ar trebui să discute aprobarea acordului de evaluare în luna iulie”, conchide comunicatul CE.

De rezultatul discuţiilor depinde aprobarea următoarei tranşe, de 8,1 miliarde euro, din acordul de finanţare externă încheiat de Grecia cu UE şi FMI. Grecia a încheiat în ultimii trei ani două acorduri cu UE şi FMI, în valoare totală de 240 miliarde euro. Guvernul elen doreşte reducerea TVA pentru restaurante de la 23% la 13%, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei. Aceleaşi persoane au precizat că pachetul legislativ prin care se doreşte implementarea măsurilor convenite va fi prezentat marţi Parlamentului.


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Kosovo, Serbia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Serbia infrunta FMI: NU VREA TAIERI DE SALARII/ Grecia: greva anti-austeritate pe fondul unui nou ACORD CU TROICA

  1. Intrebare:
    Cum de Serbia, in prezent, dupa ce a fost pusa “cu botul pe labe” de avioanele americane, dupa lupte intense de culise pentru formarea unui guvern cat mai “pro e.u.”, acum se vede in situatia de a avea nevoie de imprumuturi, pe care bineinteles, numai FMI le poate acorda (cu consultanta Banca Mondiala) si este somata sa urmeze masurile de reduceri de fonduri bugetare, pe care toate tarile europene le urmeaza deja …

  2. Nu-mi mai aduc aminte ce functie avea sarbul care s-a sinucis anul trecut la Bruxelles (parca)!?

  3. Nici eu nu inteleg cum de-si permite guvernul sarb numa sa discute cu ue/sua iar cetatenii sa nu fac nimic?! Credeam ca sarbii vor matura Belgradul dintr-o parte in alta doar la o aluzie de intare in ue sau “independenta” a Kosovo! Ce sa mai zic de conditii impuse de fmi! Se pare ca nu mai sunt nici sarbii asa cum ii stiam

  4. De unde se impute pestele?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare