Pr. Vsevolod Chaplin (Biserica Rusiei): CAZUL SNOWDEN contribuie la REZISTENTA fata de LAGARUL ELECTRONIC TOTALITAR GLOBAL

2-08-2013 2 minute Sublinieri

snowden-russia-waldo-one

Protopopul Vsevolod Chaplin  a laudat autoritatile rusesti ca nu au cedat presiunilor externe si a spus ca acordarea azilului lui Edward Snowden ajuta la impiedicarea stabilirii unei “inchisori electrice globale”.

“Este o veste incurajatoare ca Rusia arata independenta in acest caz ca si in altele, in ciuda presiunilor“, a spus seful Departamentului Sf. Sinod pentru Relatii intre Biserica si Societate.

Vsevolod Chaplin a adaugat ca saga lui Snowden a fost discutata pe larg la nivel intern si international, pozitia Rusiei ajutand imaginii sale de tara ce sustine “adevarata libertate a idealurilor”.

Clericul rus a argumentat, de asemenea, ca informatiile revelate de Snowden confirma existenta unei probleme pernicioase discutate de crestinii ortodocsi de multi ani: “perspectiva unei inchisori globale totalitare electronice.”

“Intai, fac oamenii dependenti de mijloace de comunicare convenabile cu autoritatile, sectorul privat si intre ei. Dupa un timp, oamenii devin conectati in mod rigid la aceste servicii si, drept rezultat, proprietarii economici si politici ai acestor servicii capata o putere terifianta. Nu se pot abtine de la tentatia de a folosi aceasta putere pentru controlarea personalitatii si un asemenea control poate fi mai strict decat toate formele cunoscute de sisteme totalitare din sec. 20″, a spus agentiei Interfax Chaplin.

Oficialul bisericii a adaugat ca in viziunea sa adevarata democratie a ramas un ideal neatins.

“Orice sistem politic presupune dominarea catorva asupra celor multi. In sec. 20 cele mai aspre forme de putere politica au folosit forta bruta, dar acum utilizeaza putere soft, prin colectarea totala de date si prin convingerea soft a oamenilor, intai prin sloganuri si apoi prin acte legale”, a explicat Chaplin. El a afirmat ca sistemul de putere soft actual a promovat astfel de lucruri declarand, totodata, ca sistemul politic occidental este singura optiune valida, facand in reiligie un trend marginal si marginalizand atat criticismul fata de fundamentalismul pietei si platformele politice stangiste.

Chaplin a cerut autoritatilor rusesti sa apere “adevarata libertate, libertatea fata de dictatul ideologic global si de lagarul electronic”.

Clericul a vorbit si despre o posibila solutie – dezvoltarea propriului sistem electronic de comunicatii care sa fie independent de medium-uri externe. “Natiunea are creierele pentru asa ceva si sper sa avem si vointa”, a declarat Chaplin. 

Nota noastra:

Protopopul Chaplin are perfecta dreptate cand descrie, succint, modul in care se formeaza lagarul electronic totalitar global si ideologia dominanta a occidentului. Are dreptate si cand spune ca Rusia puncteaza la imagine prin azilul acordat lui Snowden, caci si pe teren propagandistic se duce batalia. Casa Alba a reactionat, declarandu-se foarte dezamagita de decizia Moscovei si punand chiar problema anularii unei intalniri intre Putin si Obama, desi autoritatile rusesti au conditionat acordarea exilului de incetarea dezvaluirilor (lucru ce a micsorat, de altfel, impactul pozitiv al deciziei in randurile activistilor digitali). 

O idee mai putin buna este cea a crearii unui sistem electronic “rusesc”. Asta ar insemna sa existe un Google, un Facebook (deja exista) si alte astfel de servicii de internet care sa fie insa autohtone, create si manipulate exclusiv de si din Rusia. Dar asta ar insemna, practic, repetarea experientei vestice si ajungerea la acelasi deznodamant, caci, vorba lui Chaplin, nimeni nu ar rezista tentatiei puterii oferite de astfel de instrumente electronice. Asa ca s-ar obtine doar o… inchisoare locala, ruseasca, si nu o alternativa reala fata de lagarul globalist.

Cam acelasi lucru il fac acum si iranienii, care construiesc de zor o retea de internet nationala – bineinteles nu de dragul libertatii omului, ci ca sa se protejeze de spionajul american si ca sa aiba monopol pe spionarea propriilor locuitori (inclusiv prin ID card):

Mai credibil ar fi fost pr. Chaplin daca propunea cu adevarat un sistem alternativ electronic – iar asta nu inseamna doar a scapa de furnizorii externi, ci o regandire totala a ideii de virtual si digital, astfel incat sa nu existe monpol pe informatie, nici la nivel global, nici la nivel national, sa nu existe adica servere gigantice, nici baze interconectate, deci o retea de internet sparta in mii de nise locale imposibil de cuprins.

Asta cu atat mai mult cu cat Rusia isi construieste propriul sau guvern electronic si incurajeaza cercetari pe tehnologia informatiei (fireste, cu obiective total diferite fata de cele ale libertatii sau intimitatii) sau abordari futuriste antihristice care sunt de acelasi tip cu cele inspirate de Ray Kurzweill in SUA…

460putin

china-daily-2013-statue-of-liberty-16-07-13sursa img: china daily


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Ierarhi rusi, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Opinii, analize, Panopticon, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Pr. Vsevolod Chaplin (Biserica Rusiei): CAZUL SNOWDEN contribuie la REZISTENTA fata de LAGARUL ELECTRONIC TOTALITAR GLOBAL

  1. Parintele are dreptatea lui, dar omite din start sa aminteasca de propunerea facuta lui S.: http://romanian.ruvr.ru/news/2013_08_01/Lui-Snowden-i-s-a-propus-sa-lucreze-ca-programator-7508/

  2. ” Intai, fac oamenii dependenti de mijloace de comunicare convenabile cu autoritatile, sectorul privat si intre ei. Dupa un timp, oamenii devin conectati in mod rigid la aceste servicii si, drept rezultat, proprietarii economici si politici ai acestor servicii capata o putere terifianta. Nu se pot abtine de la tentatia de a folosi aceasta putere pentru controlarea personalitatii si un asemenea control poate fi mai strict decat toate formele cunoscute de sisteme totalitare din sec. 20 ”
    O descriere foarte buna.
    « Clericul a vorbit si despre o posibila solutie – dezvoltarea propriului sistem electronic de comunicatii care sa fie independent de medium-uri externe. “Natiunea are creierele pentru asa ceva si sper sa avem si vointa”, a declarat Chaplin. »
    Cred ca preotul a vrut sa spuna un sistem electronic fara carduri si cipuri implantate. Mai ramane problema spionarii prin intermediul internetului, insa eu as zice ca asta nu e chiar asa de grava caci oricum se realiza in mod ilegal prin telefoane. Insa grava este legalizarea ascultarii telefoanelor si citirii emailurilor de catre serviciile secrete, caci astfel pot fi folosite in instanta si atunci se deschide drumul spre dictatura. Era suficient ca aceste emailuri si telefoane sa fie ascultate ilegal, lucru care oricum se facea fara acordul si stiinta noastra, caci nu depinde de noi, si prin ascultarea lor sa fie conduse autoritatile pe pista identificarii infractorilor. Iar ascultarea sa se fi facut de catre niste roboti nu persoane umane, caci uneori discutiile telefonice si de pe emailuri sunt discrete si intime. Iar robotii sa alerteze autoritatile numai atunci cand in discutii apare un element clar de ilegalitate.
    Dar, pana la urma, se ajunge tot la problema ca in fruntea tarii nu sunt oameni corecti si morali, si oricum in principiu nu se poate avea incredere in ei. Lumea asta oricum spre tot mai rau va merge.

  3. “E lung pamantul, ba e lat”, zicea Cosbuc pe vremea lui. Noi constatam cu uimire ca pamantul e cat un satuc locuit de o mana de oameni pe o insula in mijlocul oceanului, unde nu te poti feri de priviri indiscrete, iar daca autoritatile spun ca ai gresit, nu ai unde fugi

  4. Pingback: CONFLICT intre SUA si RUSIA in CAZUL SNOWDEN - Recomandari
  5. Pingback: PATRIARHUL KIRILL la Chisinau pentru celebrarea a 200 de ani de la crearea EPARHIEI CHISINAULUI. Polemica: Pr. Savatie Bastovoi vs Constantin Tanase (TIMPUL)/ Limba “moldoveneasca” judecata la Curtea Constitutionala a RM/ Rusia in razboi comer
  6. Pingback: NELINISTI PENTRU PATRIARHUL KIRILL? Doua figuri publice importante, preotul Vsevolod Chaplin si editorul Sergei Chapnin, concediate de PATRIARHIA MOSCOVEI | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare