Pr. Vsevolod Chaplin: ALTERNATIVA LA DRUMUL ORTODOXIEI RASARITENE E APOCALIPSA

16-05-2012 1 minut Sublinieri

(…) „Civilizaţia noastră creştin ortodoxă, răsăriteană slavă (doar slava? – n.n.) nu este cea mai numeroasă, însă e central pentru că ea poate astăzi să deschidă porţile către o viaţă mai bună în întreaga lume, în special în Europa” a spus acesta în timpul unei conferinţe video între Moscova-Kiev-Minsk, luni, 14 mai.

Această conferinţă a avut loc cu ocazia sărbătorilor internaţionale desfăşurate la Kiev, reunite sub genericul Ziua Botezului Ruşilor, care va culmina cu ziua de 28 iulie.

În viziunea oficialului eclesial rus, viitorul Europei nu este la Londra, Paris sau Bruxelles, ci la Kiev, Minsk, Moscova, Chişinău, Atena şi Bucureşti, oraşele care sunt centrele civilizaţiei răsăritene ortodoxe.

El a adăugat: „Astăzi noi – Kiev, Minsk, Moscova, suntem mai mult decât Europa, mai mult decât occidentul continentului. Occidentul a trădat idealurile Romei, ale creştinătăţii, ale Europei, care era fundamantată pe legea romană şi pe idealurile creştine pe care Împăraţii Constantin şi Iustinian le-au combinat cu legea romană”.

„Amintindu-ne de civilizaţia noastră nu trebuie să urmăm Occidentul slăbit sau răsăritul palid intelectual. Nu trebuie să fim dependenţi sau obedienţi într-o lume a dialogului între civilizaţii. Trebuie să combinăm intelectul cu voinţa, tradiţia cu inovaţia, credinţa cu viaţa, spiritualitatea cu pământescul. Este datoria noastră să schimbăm lumea în următorii 10 ani şi putem să o facem” a spus preotul.

El a concluzionat astfel: „alternativa la drumul nostru este apocalipsa”.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://theorthodoxchurch.info

Nota noastra:

Sigur, asa este, insa, in acelasi timp, viitorul ortodoxiei insasi depinde de acest cuvant al pr. Metallinos:

Ortodoxia nu poate niciodată să ia un caracter politic, ca un Vatican al Răsăritului. Centru al unităţii ortodocşilor rămâne în mod neclintit Sfânta Masă şi nu vreun demnitar, fie el şi bisericesc. Recurgerea la mecanismele politice al lumii acesteia este pentru Ortodoxie nu întărire, ci slăbire. Puterea Ortodoxiei constă în neputinţa mijloacelor ei, iar bogăţia ei în harul dumnezeiesc. Propriu-zis, puterea Bisericii se desăvârşeşte în slăbiciune (II Cor. 12: 9). De aceea, nici nu este posibil, fără o ameninţare de înstrăinare a ei, ca să fie întrebuinţată Ortodoxia de către orice puteri politice. Este uşor să inventeze cineva o aşa numită ideologie politică ortodoxă, care va fi, însă, ceva monden [lumesc, n.n.] şi născut mort, conducând la continue sciziuni şi ivirea de grupări. Ortodoxia funcţionează într-un mod care uneşte şi transformă în totalitate, ca o putere duhovnicească, rugătoare şi luptătoare „pentru viaţa şi mântuirii lumii întregi”.


Categorii

1. DIVERSE

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “Pr. Vsevolod Chaplin: ALTERNATIVA LA DRUMUL ORTODOXIEI RASARITENE E APOCALIPSA

  1. Ingrijorator suna vorbele sfintiei sale in urechile mele. Pentru mine, tradeaza in egala masura intoleranta si viitor compromis de dragul realizarii acelui ideal.

    (“Trebuie să combinăm intelectul cu voinţa, tradiţia cu inovaţia, credinţa cu viaţa, spiritualitatea cu pământescul. Este datoria noastră să schimbăm lumea în următorii 10 ani şi putem să o facem” a spus preotul.”)

    Probabil ca peste destul de putina vreme, sfintia sa va sa fie pusa fata in fata cu propriile declaratii, ca tot se poarta acum genul acesta de provocare din umbra.

  2. “să schimbăm lumea în următorii 10 ani şi putem să o facem”. Domnul nostru Iisus Christos n-a reuşit (nici nu şi-a propus) să schimbe lumea, şi iată aici unul (unii), care şi-a(u) propus să reuşească. Ce facem, credem în ei de-acuma, sau rămânem la credinţa noastră veche?
    Lumea nu, dar parţial zona geopolitică menţionată ar putea-o schimba într-o anumită măsură. Dar numai dacă încep la şi cu ei, lasă păcatele, se înduhovnicesc, revin la canonicitate, renunţă la spiritul imperialist, dau înapoi tezaurul furat, şi alte asemenea…. Să le ajute bunul Dumnezeu!

  3. “putere duhovnicească, rugătoare şi luptătoare „pentru viaţa şi mântuirii lumii întregi”

    Asta este adevarata ortodoxie !

    Doamne ajuta !

  4. Sa stiti ca are dreptate. Europa veche dispare sub ochii nostri si ceva nou se va construi incepand din Rusia. Nu este neaparat ca Ortodoxia sa ia un caracter politic ca un Vatican al Rasaritului, este pur si simplu faptul ca Ortodoxia impreuna cu traditiile locale (si nu neaparat crestine, ci chiar pagane) pe care cumva le-a mentinut in viata, construieste un tip uman care va fi temelia unei noi civilizatii. Omul european al Europei apusene este obosit, plictisit si nu mai are ce oferi. Iata simptomul cel mai vizibil: nu mai face copii, refuza sa se perpetueze, se anihileaza pe el insusi prin autosuficienta. Ceva se naste acum, civilizatia europeana a avut centrul la Roma, apoi la Paris si il va avea la Moscova. Dar noi nu vom trai sa vedem cu ochii nostri aceste lucruri, o civilizatie se naste, creste si apune in 2000 de ani.

  5. @Titus L
    “Omul european al Europei apusene este obosit, plictisit…nu mai face copii, refuza sa se perpetueze, se anihileaza pe el insusi prin autosuficienta”

    Aici trebuie sa te contrazic, natalitatea in apusul Europei este mult mai mare decat in estul Europei.
    Hai sa fim sinceri, ca in Romania daca vrei sa ai mai mult de 2 copii esti considerata “inapoiata”, esti acuzata ca “vrei sa traiesti din alocatii” 🙂
    Pe cand in vestul Europei esti incurajata sa ai cat mai multi copii, daca vrei, si ajutata material daca veniturile familiei nu sunt suficiente….

  6. Legat de ceea ce spune Hrisanti, poate ca natalitatea e mai mare in vest, dar nu stiu daca este suficienta pentru a opri procesul de imbatranire a populatiei.
    Am gasit aici o legatura http://www.populationdata.net/index2.php?lang=EN&option=palmares&rid=42&cid=5&nom=Natalite
    Din cate imi amintesc pentru a se asigura un echilibru demografic este necesar statistic 2,1 copii la o femeie.

  7. @Hrisanti:
    Se stie doar ca tesatura se destrama de la margini, nu?
    Cu situatia din Romania nu mai sunteti la curent, imi cer scuze, dar aici daca vrei sa faci un copil esti considerat curajos, daca il faci pe-al doilea ti se spune “da’ ce-ti trebuie?”… La al treilea esti un fel de ciudatenie a naturii, si daca mai iesi si cu toti copiii pe strada se uita lumea dupa tine ca la urs. Discret, desigur, ca suntem civilizati, dar se simte.
    Nu stiu cum e natalitatea la europeni in vestul Europei, dar stiu ca populatia musulmana este din ce in ce mai numeroasa, iar in statisticile astea generaliste nu se da structura indicatorului natalitate pe grupe etnice.

  8. Un copil nenascut SUPRAVIETUIESTE chiuretajului/ Avortul si eutanasia=NAZISM/ Europa IMBATRANESTE, Romania, printre tarile cele mai afectate/ Obama, primul PRESEDINTE GAY/ ”Stiinta” homosexualitatii (stiri familie)

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/05/17/un-copil-nenascut-supravietuieste-chiuretajului-avortul-si-eutanasienazism-obama-primul-presedinte-gay-stiinta-homosexualitatii-stiri-familie/

  9. @Hrisanti:

    Haideti sa nu exageram: diferenta intre Vest si Est nu este deloc la nivelul pe care il sugerati, anume “mult mai mare”. In plus, depinde de la tara la tara. Franta sta totusi (ceva mai) bine fata de Germania, Austria sau Italia.

    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2127rank.html

    Vedeti pe la coada clasamentului.
    Nota: este vorba de estimari pentru 2012, trendul demografic este insa descrescator la nivel global (cu o scadere pronuntata in ceea ce priveste Europa de Vest) – cel putin aceasta este concluzia CIA, de unde am extras aceste date.

    “Global fertility rates are in general decline and this trend is most pronounced in industrialized countries, especially Western Europe, where populations are projected to decline dramatically over the next 50 years.”

    @Titus:

    cred ca plecati de la o premisa intr-o oarecare masura eronata. Omul european face totusi copii dar cred ca ceea ce ar trebui sa cercetam si sa chestionam este de ce ii face si pentru ce.

  10. Nu stiu cat de adevarate sunt datele astea. Spun asta pentru ca niste prieteni romani care au trait cativa ani in Cipru au facut 3 copii, desi in Romania toti ii intrebau ce-i cu ei de fac atati copiii. Ei spuneau ca in Cipru e lupta pe populatie intre ortodocsi si musulmani si toti aveau cel putin 3-4 copii. Din aceste statistici Cipru apare cu 1,49 copii, ceea ce e departe de ceea ce au spus niste oameni care au trait la fata locului cativa ani buni.

  11. @Titus L

    Da, probabil ca nu mai sunt la curent cu “evolutia” termenilor, dar esenta ramane ceeasi.

    Ideea asta ca francezii fac multi copii ca sa nu-i depaseasca arabii musulmani 🙂 este o idee preconceputa.
    Daca aceasta idee, cu substrat etnic, ar determina oamenii sa faca copii, ar insemna ca romanii sa faca deasemeni multi copii, ca sa nu fie “inghititi” de tigani… 🙂

    Francezii fac minim 2, maxim 4 copii, astazi din cate stiu eu, pentru ca si-i doresc. Pentru ca doresc sa-si perpetueze natiunea.
    Si asta nu pentru ca ar castiga zeci de mii de euro :-), cum iarasi este o prejudecata care se vehiculeaza in Romania in legatura cu occidenatlii, unii chiar sunt la salariul minim, sau traiesc in ajutor social (mai ales femeile singure- divortate sau parasite de tatal copiilor), si nu le este usor sa-si creasca copiii.

    Eu nu mi-as “hrani” ideile si conceptiile cu statistici, cum face simpaticul Alin-7, si nu as lansa idei despre oameni, situatii, doar din statistici si articole media, fara nu cunosc realitatea locului.

    Asa si despre Romania, daca vom gandi dupa statistici si articole media, s-ar putea sa fim departe de realitate…. 🙂

    Domnul sa fie cu noi toti !

  12. Errata : “…nu as lansa idei despre oameni, situatii, doar din statistici si articole media, fara sa cunosc realitatea locului…”

  13. Pingback: Biserica ar trebui SA AIBA ROL DOMINANT IN SOCIETATE. Crestinii occidentali au facut “PACT CU DIAVOLUL” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Pr. Vsevolod Chaplin (Biserica Rusiei): CAZUL SNOWDEN contribuie la REZISTENTA fata de LAGARUL ELECTRONIC TOTALITAR GLOBAL - Recomandari
  15. Pingback: Poate fi Rusia centrul lumii crestine? Ce inseamna “A TREIA ROMA”? - Recomandari
  16. Pingback: PATRIARHUL KIRILL la Chisinau pentru celebrarea a 200 de ani de la crearea EPARHIEI CHISINAULUI. Polemica: Pr. Savatie Bastovoi vs Constantin Tanase (TIMPUL)/ Limba “moldoveneasca” judecata la Curtea Constitutionala a RM/ Rusia in razboi comer
  17. Pingback: NELINISTI PENTRU PATRIARHUL KIRILL? Doua figuri publice importante, preotul Vsevolod Chaplin si editorul Sergei Chapnin, concediate de PATRIARHIA MOSCOVEI | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare