TSUNAMI-UL DIGITAL LOVESTE MEXICUL SI VA AJUNGE IN RUSIA IN 2012, CAND SE PRECONIZEAZA INTRODUCEREA UNUI CARD ELECTRONIC “UNIVERSAL”

22-01-2011 5 minute Sublinieri

Nota: Spre deosebire de tara noastra, intrata in chingile unui experiment biometrico-electronic “clasic”, european, ce prevede introducerea unor carduri in functie de servicii (cardul de sanatate, cardul RATB), precum si a cardului de identitate, in Rusia se experimenteaza un alt gen de act electronic – cel universal, in sensul de a fi pretabil tuturor serviciilor, fie ele publice sau private.

Sunt numeroase diferente intre acest gen de card si cel din tara noastra: cardul rusesc nu pare a fi obligatoriu (in etapele de implementare a proiectului de pe siteul oficial scrie ca din ianuarie 2014 se va emite pentru toti cetatenii care nu si-au afirmat in scris refuzul de a-l primi – si ce se va intampla cu cei care, refuzand, raman fara acest card? Cum vor mai avea acces la servicii?) insa, pe de alta parte, este destinat sa inlocuiasca toate actele “secundare” (adeverinte de asigurat, carduri de student, documente de calatorie etc.) si sa aiba o aplicabilitate …universala. De pe siteul oficial aflam ca este legat (cum altfel) de implementarea sistemului e-guvernare din Rusia. Cardul rusesc nu are (inca?) date biometrice si nu este clar in ce masura va exista o baza de date centrala. In articolul tradus mai jos se afirma ca va exista, pe siteul oficial al proiectului pare insa ca nu va exista o baza de date centrala, ci ca datele vor ramane in aceleasi departamente de stat in care se gaseau (lucru care tehnic nu prea se intelege cum ar fi posibil, caci s-ar cere macar o interconectare intre aceste baze de date diferite).

In cealalta parte a globului, in Mexic, se experimenteaza tehnici biometrice ultra-avansate, cum ar fi scanarea irisului, fiind, astfel, prima tara care foloseste aceasta tehnica in actele de identitate.

Principiul, in ciuda diferentelor, este comun: crearea unui cadru electronic in care accesul la servicii si la resurse sa fie conditionat de detinerea unui act electronic, ceea ce creeaza premisele unei supravegheri totale si a unui santaj neasemanat asupra persoanei.

*

RUSIA VA ADOPTA CARD DE IDENTITATE UNIVERSAL IN 2012

Sursa: singularityhub.com, Aaron Saenz

(…) Conform legislaţiei adoptate în vara trecută, Rusia va adopta un card personal de identitate universal începând de anul viitor (2012-n.n.). Cardul Universal Electronic (CUE) este destinat să înlocuiască, eventual, toate actele regionale, locale sau naţionale de identitate, şi să producă o bază de date centrală prin intermediul căreia ruşii pot accesa orice, de la asigurarea medicală la bancomate.

Conform siteului oficial, CUE va fi adoptat de aproximativ 1000 servicii naţionale şi regionale, precum şi de 10 000 întreprinderi comerciale. Primarul Moscovei a declarat deja că va putea include transportul public în acest proiect (si nu numai, ci si in alte proiecte “sociale” – n.n.), şi ne putem aştepta la decizii similare şi în alte părţi ale ţării. Vor purta ruşii un singur act de identitate care să fie singurul lor “paşaport” pentru a accesa servicii publice şi private? Se pare că da.

Un proiect similar a început în India şi experimente similare sunt derulate în Mexic. Cardul universal începe “să prindă” tot mai mult pe glob. Unde se va mai răspândi în viitor?

Aparent, CUE este destinat să ducă sistemul de identificare rusesc în sec. 21. Cardul va furniza cetăţenilor un mijloc mai uşor de a face tranzacţii electronice (în persoană sau online) şi se presupune că va diminua frauda. În timp ce nu pare că va include date biometrice, cardul are alte măsuri de siguranţă. Toată informaţia (fie pentru stat, fie pentru privat) va fi stocată într-o bază de date, nu pe card. CUE va avea un număr, un “passcode”, care indică utilizatorului înregistrarea corectă din bază de date. Nu este clar ce fel de cititoare (RF(ID) bandă magnetică, etc.) vor fi capabile să citească acest card, dar, conform siteului, cel puţin unul din ele (probabil singurul) va fi contactless.

Pentru tranzacţii financiare utilizatorii vor putea să seteze limite predefinite astfel încât cardul va putea retrage o cantitate de fonduri restricţionata pe o perioadă de timp. Orice folosire a CUE va implica introducerea unui număr de identificare personal, şi, ţineţi-va bine, tututor li se va înmâna şi un PIN fals. Astfel, dacă cineva va forţează să introduceţi Pinul, veţi folosi Pinul fals. Autorităţile vor fi avizate în timp ce tranzacţia pare că se desfăşoară normal. (…)

O schema ce arata cum va functiona cardul universal electronic

Începând din 2012, cetăţenii ruşi vor putea să utilizeze UEC şi să îl conecteze la conturile bancare, cărţi de credit, cartele de autobuz ş.a.m.d. Având în vedere cerinţele de ordin juridic, majoritatea companiilor precum şi toate instituţiile locale/regionale/naţionale vor fi nevoite să îl adopte. Convenabil şi uşor de utilizat? Desigur. Potenţial dezastruos? Foarte posibil, însă Rusia nu este singură în ceea ce priveşte acest efort de digitalizare.

India desfăşoară un proces la nivel naţional pentru implementarea unui ID universal pentru registrul de identificare a persoanelor şi va încuraja atât instituţiile publice cât şi companiile în ceea ce priveşte acceptarea acestui ID. Acest UID va conţine însă o serie de date biometrice destul de cuprinzătoare.

În Mexic, programe guvernamentale (tehnologia fiind oferită de o companie din Statele Unite) vor desfăşura experimente legate de identificarea pe baza scanării irisului, în scopuri publice dar şi comerciale (deşi la o scară mai restrânsă). ID-urile universale, în special cele cu funcţionalităţi de securitate avansate, par a deveni o soluţie din ce în ce mai folosită la scară globală.

Există şi beneficii reale ale acestora. Uşurinţa în utilizare, de exemplu. Mulţi ruşi nu au un mijloc sigur pentru a efectua cumpărături online, iar sistemul lor public este un adevărat labirint de carduri de identificare (care de multe ori se suprapun); astfel încât tot acest sistem trebuie servit de un întreg sistem birocratic la fel de încurcat. Corect setat, un ID conectat la conturile bancare poate ajuta pe oricine să îşi ţină evidenţa cumpărăturilor online şi să îşi administreze finanţele personale cu mare acurateţe. Securitatea s-ar putea de asemenea îmbunătăţi, dar credem totuşi că orice sistem electronic de acest gen (chiar şi cele ce bazate pe biometrie) este, în cel mai bun caz, numai cu un mic pas înaintea ingeniozităţii celor rău intenţionaţi.

Nu cred că cineva trebuie să fie neapărat un adept al teoriilor conspiraţioniste pentru a identifica pericolele asociate cu acesta. Pe baza unui singur ID, agenţiile (guvernamentale) vor avea posibilitatea de a urmări activitatea unei persoane mult mai precis şi în amănunt. Aceasta ar putea însemna, pe de o parte, prinderea teroriştilor pe baza identificării tranzacţiilor financiare, dar ar putea în acelaşi timp însemna o invazie a teritoriului privat al persoanei la o scară nemaintalnita. Nu ştiu dacă e vorba numai de amintirea războiului rece în ceea ce priveşte Rusia, însă cred că reputaţia acesteia face ca această posibilitate să fie destul de probabilă.

În orice caz, fie că CUE-ul rusesc se dovedeşte a fi binefacere sau, din contră, blestem pentru cetăţenii săi, fie că nu, cu siguranţă însă se apropie. Şi încă foarte curând. Cu cât mai des vedem adopţia cardului universal de identitate, cu atât mai mult cred că, într-o formă sau alta, această tehnologie se va răspândi în fiecare stat industrializat din lume. Chestiune guvernamentală sau de ordin privat, cu orientare comercială sau ca serviciu, cu capabilităţi biometrice sau nu – ID-ul universal se răspândeşte.

Oricare ar fi problemele sau beneficiile pe care le-ar putea genera, ar fi bine să ne pregătim pentru ele încă de acum.

***


Mexic va deveni prima ţară care va folosi scanarea irisului în actul de identitate

Adevarul

Mexic ve deveni, începând de luni, prima ţară care va folosi scanarea irisului în actul de identitate.

Documentul, care va include imaginea ochiului şi amprenta degetelor, o fotografie şi o semnătură, va fi 99% fiabil, potrivit The Telegraph. “Condiţiile legale, tehnice şi financiare au fost îndeplinite pentru a pentru a începe procesul de eliberare a acestui document de identitate.” a declarat Felipe Zamora, responsabil pentru afacerile legale din Ministerul de Interne Mexican.

Criticii, inclusiv Comisia Naţională de Drepturi ale Omului, şi-au exprimat îngrijorările privind acest sistem, compilarea datelor cu caracter personal putând încălca drepturile individuale. Mişcarea va fi introdusă gradual, cu 28 milioane de minori participanţi la prima etapă de doi ani şi cu costuri în valoare de 25 milioane de dolari. Cardurile vor fi folosite de către adulţi începând cu 2013.


Legaturi:


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “TSUNAMI-UL DIGITAL LOVESTE MEXICUL SI VA AJUNGE IN RUSIA IN 2012, CAND SE PRECONIZEAZA INTRODUCEREA UNUI CARD ELECTRONIC “UNIVERSAL”

  1. Doamne ajuta! Imi poate recomanda cineva o biserica din Bucuresti unde exista obiceiul ca toti credinciosii sa cante si nu doar strana?Multumesc.

  2. Este o mare problema cu aceste coruri ce se strang pe langa strana care ii opresc pe credinciosi sa participe efectiv la slujba. Incerc mereu sa le explic acest lucru dascalilor-cantareti ca menirea lor e doar sa dea tonul si nu sa inlocuiasca glasul credinciosilor, nu sa dea recital solo. Slujba se face impreuna cu noi, nu pentru noi caci nu e spectacol.

  3. V-am ruga totusi sa revenim la comentariile on-topic. Multumim!

  4. Exista o carte aparuta in anii 90 in doua editii (la Sophia parca), despre schimonahia Macaria.

    Schimonahia spune printre altele, ca Rusia va fi condusa de vrajitori, ca ierarhii rusi vor accepta schimbarea Sfintei Scripturi.

    Prin anii 2000, a aparut o a doua carte a parintelui Efrem de la Vatoped, carte in care Vladimir Putin era laudat pentru bunavointa fata de BO Rusa. Se mai spunea acolo ca unii conducatori de rang inalt ai armatei ruse erau ortodocsi autentici.

    In cartea Zeul Tolerantei, autorul avanseaza o idee de exceptie: lideii de rang inalt ai acestei lumi (se subintelege politici economici media sunt vrajitori – probabil se referea ca practica ocultismul impus de masonerie – formand o casta cu regulile ei care conduce lumea ).

    E de asteptat ca in ipoteza (mai mult sau mai putin probabila) in care Putin doreste promovarea unor valori crestine ) masa de sataninisti sa-i sufoce echipa. Cand va pune stapanirea pe putere, va incepe prigoana.

    Vestea cu cipurile experimentate in Rusia, arata ca influenta lor este in crestere.

    De retinut ca in interviul de pe TVR 1 – Universul credintei, diaconul Andrei Curaev -un fel de apologet oficial sustinut pe Patriarhia rusa si de desviciile FSB -foste KGB -a sustinut ca nu este nici un pericol in primirea acestor cip-uri. Pozitia sa nu este noua, fiind exprimata in diverse carti aparute cu ani in urma.

  5. @ Romeo2110 (nepublicat):

    Din pacate, Kuraev a ajuns doar un propagandist oficial si nu mai este de mult un reper, lucrurile au fost pe deplin lamurite de parintele Savatie. Pacat, fiindca incepuse bine candva. Pacat si ca mai este inca adus in fata si la noi, desi, dupa noi, el este compromis si compromite. Daca genul asta de “reprezentanti’ sunt chemati sa domoleasca accentele isterice si/sau ne-ecleziale ale unora pe tema cipurilor, atunci, vorba parintelui Proclu, suntem gata….

    Dar, dincolo de acest punct unde suntem de acord, nu dorim sa reluam discutii pe care le-am mai avut asta vara-toamna, fix in aceiasi termeni (adica eternul inexistent acum “666” – intre timp abandonat tot mai mult ca argument si de o parte dintre cercurile zelotiste – si interpretarea gresita a unor cuvinte decontextualizate de la Cuv. Paisie Aghioritul).

    Inca nadajduim ca, in ciuda pozitiilor polare, extreme, care, amandoua, fac praf orice demers de impotrivire ortodoxa serioasa fata de sistemul de inregimentare electronica mondiala, pana la urma, Biserica (nu stim daca neaparat BOR) va gasi cu cale sa aiba o reactie, macar sub presiunea ingrijorarii credinciosilor si a monahilor responsabili. Dar daca vom perpetua si vom promova opiniile si atitudinile dezechilibrate, neduhovnicesti si nesobornicesti, fie intr-o parte, fie in cealalta, nu ne dam noua insine nicio sansa. In acest moment, exista o dureroasa escaladare a “baricadelor”, fiecare tabara ajungand sa reactioneze la exagerarile sau erorile grave ale celeilalte prin alte exagerari si radicalizari, care nu fac decat sa inteteasca razboiul, dezbinarea, sa adanceasca rupturile, si sa elimine din joc tocmai pozitionarile mai juste, care nu renunta la Duhul pentru niciun fel de teze ideologice sau de idei preconcepute, de orice fel. Adevarata cernere se face intotdeauna dupa criteriul ramanerii sau nu in Duhul. Sa facem rugaciune adevarata ca sa intelegem ce avem de facut si… sa ramanem ai Bisericii, neosandindu-ne unii pe altii.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/15/un-punct-de-vedere-la-care-subscriem-ierom-teofan-popescu-man-putna-despre-cipuri-intre-pericolul-controlului-total-si-cel-al-atitudinilor-dezechilibrate-si-agresive/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/08/16/parintele-metodie-de-la-optina-despre-actele-cu-cip-si-lucrarea-tainei-faradelegii-oricine-traieste-in-pacat-are-deja-semnul-lui-antihrist-pe-frunte-si-pe-mana-dreapta-chiar-daca-refuza-docume/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/16/cuvantul-parintelui-pustnic-proclu-despre-ispitele-grele-ale-lumii-si-ale-bisericii-de-astazi-cum-va-fi-sfarsitul-lumii-si-ce-avem-noi-de-facut-fara-sfatul-duhovnicului-sa-nu-faca-niciun-pas-ca/

  6. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Articolele saptamanii (4): BISNITARII DE DATE PERSONALE. ‘Fapte de vitejie’ din noua epoca de aur a digitalizarii societatii
  7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Presedintele rus, Dmitri Medvedev: INTRODUCEREA CARDULUI UNIVERSAL VA AVEA UN EFECT PIVOTAL ASUPRA VIETII OAMENILOR, ASUPRA INTERACTIUNILOR DINTRE STAT SI CETATEAN
  8. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ARTICOLELE SAPTAMANII (2): Experimentul controlului total inregistreaza noi etape de cosmar in Marea Britanie/ Presedintele rus, Dmitri Medvedev: INTRODUCEREA CARDULUI UNIVERSAL VA AVEA UN EFECT PIVOTAL ASUPRA VIETII OAMENILO
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Semne promitatoare in bisericile surori greaca si rusa. CRITICI LA NIVELUL CEL MAI INALT AL IERARHIEI BISERICII RUSE FATA DE PROIECTUL CARDULUI ELECTRONIC. Parintele Theodor Zisis si IPS Serafim din Pireu despre cardul cetate
  10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CARD ELECTRONIC DE IDENTITATE CU VALABILITATE GLOBALA PENTRU IMIGRANTI. O propunere a sefului Interpol
  11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » IDENTITATEA ELECTRONICA revine in PRIM-PLAN: Ministrul comunicatiilor pregateste pentru 2012 identitati electronice pentru fiecare roman… la nivel de… ‘URGENTA MAXIMA’! De ce arde atat de tare?!
  12. Pingback: PUTIN SI IMPERIUL EURASIATIC - VISUL ELECTORAL DE IARNA AL URSULUI DE LA RASARIT
  13. Pingback: Mega-experiment de identificare biometrica in India: NUMAR UNIC DE IDENTIFICARE, SCANAREA IRISULUI SI AMPRENTELOR PENTRU 1,2 MILIARDE OAMENI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Biserica Rusiei isi exprima REZERVE SERIOASE fata de ACTELE DE IDENTITATE ELECTRONICE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: Biserica Rusa despre GUVERNAREA ELECTRONICA, CARDUL UNIVERSAL, BIOMETRIE SI CIPURI. Pericolul unui sistem global de control totalitar al cetateanului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: Mitropolia Inaltului Serafim de Pireu: ATITUDINI PE TEMA ACTELOR DE IDENTITATE ELECTRONICE - Razboi întru Cuvânt
  17. Pingback: Sinodul Bisericii Rusiei despre ACTELE ELECTRONICE si noile tehnologii de SUPRAVEGHERE (document oficial) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: MITINGUL IMPOTRIVA ACTELOR ELECTRONICE DIN BUCURESTI (video). Subiectul "anticip" condamnat la "rastignire" intre avocatul Rapcea si preotul Tanasescu? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: Pr. Vsevolod Chaplin (Biserica Rusiei): CAZUL SNOWDEN contribuie la REZISTENTA fata de LAGARUL ELECTRONIC TOTALITAR GLOBAL - Recomandari
  20. Pingback: China introduce IDENTIFICARE BIOMETRICA pentru STRAINI | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare