Jumatate din copiii români nu se mai nasc pe cale naturala! EXPLOZIA ABERANTA SI PERICULOASA DE CEZARIENE. Care sunt motive si care consecintele?

2-08-2013 2 minute Sublinieri

Aceasta schimbare a paradigmei medicale din maternitati developeaza intreaga masinarie profitabila care exploateaza anxietatea parintilor aflati in fata nasterii copilului lor, in numele posibilelor riscuri si complicatii care insotesc nasterea…

cezariana

Cresterea este uluitoare: frecventa cezarienelor in Romania aproape s-a dublat in ultimii cinci ani. Datele din 2012, obtinute de saptamanalul Viata Medicala, arata ca, practic, jumatate din copiii nostri nu se mai nasc astazi pe cale naturala.

In conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o frecventa a cezarienelor de 10%, din totalul nasterilor contorizate in Romania, in 2012, 41.2% au fost prin cezariene. La acestea se adauga nasterile din clinicile private (necontorizate de autoritati), unde rata cezarienelor este de 60% din totalul nasterilor.

Doua intrebari majore rasar dupa o astfel de veste: de ce a aparut aceasta inflatie de cezariene si cum afecteaza ea sanatatea bebelusilor?

Frica. Acesta este raspunsul la intrebarea „de ce?”. Surprinzator este faptul ca acest raspuns vine de la ambii protagonisti maturi implicati in procesul nasterii: mama si medicul. Pruncul nu are nicio posibilitate de a opta, astfel ca cel mai influent eveniment din destinul sau, nasterea, depinde de anxietatile celor doi oameni care-l primesc pe lume.

Frica mamelor nu este doar rezultatul experientelor hedoniste ale unei generatii cu acces imediat la pilulele care reduc durerea. Ea s-a construit de-a lungul deceniilor in care prea multe gravide au fost tratate in spitalele publice romanesti ca vacile dintr-un septel.

Oroarea povestilor despre nasterile din spitalele publice s-a transmis noii generatii de mame care, avand mai multe optiuni la indemana, a decis sa-si exercite dreptul de a alege ce e mai bine pentru sine. Caci, daca se desfasoara intr-un spital bine dotat, nasterea prin cezariana este astazi la fel de sigura ca cea pe cale vaginala.

Dar cat de sanatoasa este cezariana pentru bebelus?

Ginecologul francez Michel Odent (a carui carte, “Cezariana”, a fost tradusa si in romana) enumera mai multe diferente dintre un bebelus nascut prin cezariana fara travaliu si unul nascut pe cale vaginala. Cele mai multe sunt in defavoarea nou-nascutului prin cezariana.

Pentru o parte dintre aceste diferente, precum riscul crescut al dificultatii la alaptare, nivelul de glucoza mai scazut sau riscul crescut de autism, cercetarile sunt inca insuficiente.

Exista insa diferente consistent fundamentate prin studii: riscul de astm, de 3.23 ori mai mare la cei nascuti prin cezariana, raspunsuri imunitare diferite sau niveluri diferite ale unor hormoni. Ce se poate afirma cu certitudine este ca aceasta diferenta fiziologica intre cei doi bebelusi este influentata coplesitor de felul in care s-au nascut.

Desigur ca aceasta explozie a cezarienelor se datoreaza si cresterii varstei medii la care nasc femeile de astazi. Dar, scrie Michel Odent, industrializarea nasterilor ar putea fi o alta cauza care le determina pe femei sa solicite cezariana. Odent sustine ca, pentru a avea o nastere usoara, femeia in travaliu trebuie sa se afle intr-un mediu sigur, intim si in care sa nu se simta observata.

Salile de nastere moderne sunt opusul descrierii lui Odent, care nu se bazeaza doar pe argumente logice, ci si pe experienta sa practică consistentă.

Asistam la o medicina obstetrica defensiva exagerata, care nu este nici in folosul pacientei, nici al medicului“, declara profesorul Dimitrie Nanu, de la maternitatea Bucur din Bucuresti.

Concluzia ginecologului: mediul spitalicesc si starea de anxietate creata de multitudinea inutila a testelor prenatale inhiba nasterile naturale. De obicei, constata antropologii, femeile care au nascut acasa isi povestesc relaxat si cu detalii experienta, in timp ce cele care au nascut la spital refuza sa o faca.

Romancele, spun ginecologii, exercita o adevarata presiune pentru a li se permite sa nasca prin cezariana. Traim intr-o epoca in care preceptele feminismului au inca un statut incontestabil si nici chiar profesorii universitari nu indraznesc sa se opuna unei astfel de cereri, atunci cand ea vine din partea unei viitoare mame.

Presedintele Societatii de Obstetrica-Ginecologie din Romania, profesorul Florin Stamatian, afirma ca prin cezariana la cerere democratia atinge o limita care nu mai e admisibila”. Dar, desi chiar presedintele lor spune ca nu este admisibila, ginecologii romani admit inflatia acestei practici.

De ce? Tot din frica. Teama de acuzatiile care ar putea aduce procese de malpraxis este cea mai frecvent mentionata de ginecologii consultati de “Viata Medicala”, care a publicat saptamana asta un dosar intreg dedicat inflatiei cezarienelor.

Astfel de justificari indica o rasturnare a relatiei dintre ginecolog si gravida, care nu mai este una medic – pacient, ci prestator de servicii – client.

Aceasta schimbare a paradigmei medicale din maternitati developeaza intreaga masinarie profitabila care exploateaza anxietatea parintilor aflati in fata nasterii copilului lor, in numele posibilelor riscuri si complicatii care insotesc nasterea. Dar cat de intelept este sa provoci jumatate din nasteri pentru a salva un copil dintr-o mie?

Nu militez pentru nasterile naturale in defavoarea celor prin cezariana. Dar avem nevoie de o dezbatere serioasa, la nivel national, prin care sa se cantareasca beneficiile si dezavantajele inflatiei de cezariene.

Nu pentru mama, nu pentru medic, ci pentru personajul principal al oricarei nasteri: copilul.

cezariana

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Jumatate din copiii români nu se mai nasc pe cale naturala! EXPLOZIA ABERANTA SI PERICULOASA DE CEZARIENE. Care sunt motive si care consecintele?

  1. Si despre frica femeilor de nastere normala vorbeste… un barbat.
    Auzisem ca la cezariana complicatiile sunt mai mari la mama, iar riscuri pt copil sunt si in cazul nasterilor normale (strangulare cu cordonul ombilical, bebe asezat invers, doctorul ii rupe o mana/un picior etc.)

  2. Nu stiu cat exercita mamele presiune asupra medicilor pentru a face cezariana in locul nasterii pe cale naturala, cat se poate, mai degraba, si invers, adica medicii sa recomande sau sa exercite presiuni asupra mamelor pentru a face cezariana.

    Este stiut faptul ca odata ce primul copil este nascut astfel, si urmatorii se vor naste tot prin cezariana. Ori, nu stiu daca este posibil ca mai mult de patru copii sa se poata naste in urma acestei operatii, fara a pune in pericol viata mamei. Prin urmare numarul crescut de cezariene poate face parte tot dintr-un plan de reducere a nasterilor, si implicit a populatiei. Nu in ultimul rand se poate vedea ca, mai multe cezariene nefiind de dorit, se poate trece foarte usor la metode contraceptive.

  3. Ar fi interesant de stiut cat costa o nastere normala, cu tot ce implica aceasta (analize, spitalizare, tratamente …) si cat costa toate acestea in cazul unei cezariene.
    De unde castiga sistemul sanitar, medicul, clinica privata, farmacia, producatorul de medicamente … mai multi bani? Dintr-o nastere normala sau dintr-o nastere prin cezariana?

  4. sluga netrebnica@

    Da, si asta si MAI ALES spaga!

  5. Nu e vorba numai de banii pentru operatie vs. nastere. Abia ca despre acestia ar fi vorba in ultimul rand. Adevaratul motiv e ca oamenii vor sa isi controleze viata in amanunt chiar si acolo unde nu e treaba lor sa controleze.
    E si mai comod asa. Medicul are si el sambete si duminici, e mai comod sa programeze nasterea prin cezariana in cursul saptamanii si sa fie si el liber in week-end. Sa nu mai zic de Craciun sau Paste.
    Mama? Ii este putin frica, cui nu i-ar fi, e o experienta prin care n-a mai trecut, daca e la prima nastere, dar asa cum e prima nastere asa o va face si pe a doua (si ultima in cazul cezarienei), daca va mai fi. Dar in loc sa astepte cu incredere in Dumnezeu ca totul va fi bine, abia ca emotia aceasta a primei nasteri o determina sa vrea sa controleze ea nasterea, e mai comod din punct de vedere psihologic. Stiti de ce? Pentru ca mama nu e obisnuita sa aiba incredere in Dumnezeu, nu are o relatie zilnica cu EL.

  6. Eu cred ca e vorba de o combinatie intre frica tinerelor din zilele noastre, care au devenit extrem de fragile fizic si psihic (cum sunt, de altfel, si barbatii) si carora le este extrem de firca de durere, cu atat mai mult cu ceea ce se propovaduieste peste tot a fi “cea mai mare durere posibila”, cea a nasterii, si lacomia doctorilor.

    La o cezariana doctorul castiga MULT mai mult caci este vorba practic de o operatie. Si mai mananca o paine si anestezistul, asistentele X si Y de la reanimare, caci recuperarea dureaza si ea mult mai mult, etc.

  7. Acelasi lucru se intampla si cu fuga de alaptare pe cale naturala ca, vezi Doamne, isi strica sanii si corpul in general. Iar asta desi alaptarea aritificala este MULT mai incomoda, laptele praf bun costa enorm daca trebuie sa-l cumperi constant, pierzi teribil de mult timp sa sterilizezi biberoane, sa le speli, sa prepari laptele, sa-l incalzesti, ajungi sa dai tone de bani pe la docotori pt. ca bebelusul ia mult mai greu un greutate, se imbolnaveste mult mai des si de stomac si de diverse alte boli (ca anticorpii nu mai are de unde sa si-i ia, ca daca e alptat la sa si-i ia de la mama), etc.

    Dar … cu orice te poti pune pe lumea asta numai cu prostia oamenilor (si a femeilor in mod special) nu …

  8. In ultimile doua saptamani, la maternitatea “Cuza Voda” (Iasi), de cand STIU concret ce si cum e pe-acolo – pentru ca a nascut sotia pe 26 pruncul Nicolae Paraschiv Carp (trei prenume) – tin sa va comunic ca nu e printre mamele celor nascuti prematur niciuna care sa nu vrea sa alapteze. Iar cezarienele insele au fost determinate fara exceptie (in ultimile zile, deci) de “ruperea apei” la circa 30 de saptamani de sarcina.
    Asadar articolele de mai sus nu au absolut nicio legatura cu realitatea descrisa de mine succint.
    Poate o fi exceptia care confirma tendinta!?..!

  9. Ca proaspata mamica ce a trecut, de nevoie, printr-o operatie de cezariana, va pot spune ca studiile si practica arata ca se poate naste natural dupa o operatie de cezariana, iar in Occident nici nu se discuta despre vreun inconvenient in acest sens. Medicul meu m-a asigurat ca urmatorii mei copilasi vor putea fi adusi pe lume natural.

    Legat de nasterea prin cezariana, eu am nascut la o clinica particulara si majoritatea cunoscutelor care au nascut acolo au nascut prin cezariana, desi isi doreau nastere naturala. La cel mai mic risc, medicul o recomanda.. M-am intrebat daca este din cauza faptului ca o cezariana costa cu mult mai mult ca o nastere naturala, si probabil ca este si asta un motiv, dar nu principalul. Cred ca motivul este reclama pe care clinica si-o face si multumirea mamelor. Cu toate planificate, evenimentele au sansa mult mai mare sa decurga fara probleme. Clinica nu si-ar permite sa se spuna ca vreun copilas/mama a murit la nastere sau a patit cine stie ce, asa ca pracitica cezariana pentru a reduce riscurile unui renume negativ

  10. @ Ela

    Iertati-ma, dar cred ca priviti mult prea complicat problema. Eu incep sa am din ce in ce mai mult certitudinea ca cei din clinicle private, dupa ce au ajuns sa-si asigure un oarecare flux de clienti, au inceput sa fie interesati aproape NUMAI de banii pe care ii pot stoarce de la un pacient si aproape deloc de a-i oferi acestuia vreo multumire vis-a-vis de actul medical.

    Pe sistemul: daca nu e multumit/multumita, sa se duca sa nasca sau printre gandaci si cu toaleta infundata cu r…t la un spital de stat.

    Stiu un caz, recent, unde la o clinica privata cineva s-a dus cu o durere de spate si a fost pus sa-si faca colesterolul, pe sistemul “sa fim acoperiti” iar cand i s-a spus medicului ca nu vrea sa dea bani pe analiza aiurea in tramvai, ca ce legatura are spatele cu colesterolul, i s-a dat replica halucinanta “pai spuneti-mi atunci cati bani aveti si vedem ce putem face de ei”.

    @ IV Dragoslav

    Articolul prezinta o situatie la nivel national, deci o chestie mediata. E posibil ca in Iasi, in particular, sa fie oarecum altfel. Dar eu, spre exemplu, in Bucuresti, nu stiu pe nimeni (nimeni insemnan nimeni, zero) dintre mamele tinere ne-crestine pe care le avem cunostiinte prin familie care sa nu fi nascut prin cezariana sau care sa alapteze natural …

  11. @ Lucian si IV Dragoslav:

    Iar eu in ultimele zile nici la mamele credincioase – nu stiu cum se face – nu mai aud decat de cezariene, sigur – in general invocandu-se probleme de sarcina si… recomandarea medicului. Dar fenomenul e de amploare. Poate ca prin Moldova totusi e mai bine sau prin alte centre medicale.

  12. @admin2

    Da, asa este. Multe din mamele crestine macar au intentia de a naste natural. Apoi, daca doctorul iti spune ca exista pericolul cutare sau cutare, esti intr-adevar pus intr-o situatie f. grea: nu poti pleca din spital in travaliu sa cauti alt medic (caci de regula genul asta de recomandari se fac dupa internare).

    Deci, cum sa procedezi ? Caci ai intr-adevar o rapundere pt. copilul pe care-l porti si este greu sa-l banuiesti pe un medic care se uita in ochii tai si-ti vorbeste de un pericol ca poate fi atat de ticalos si inuman incat sa faca asta doar pt. banii pe care-i vrea de la tine pt. cezariana, desi este.

    Asadar, nu cred ca se poate pune chiar semnul egal intre o mama care face cezariana in aceasta ipostaza si alta care deja a decis ca va fac din secunda in care a aflat ca e insrcinata …

  13. Apoi, mai sunt si metode prin care medicii le determina pe mame sa ceara cezariana, administrandu-le gresit (intentionat sau din prostie) medicamente de declansare a travaliului care, daca nu sunt administrate cu f. mare atentie, am inteles ca provoaca niste dureri infernale aducand-o pe respectiva mama intr-o stare aproape de colaps, lesin, etc … Ca un fel de tortura pana la urma …

  14. Lucian,

    Corect. Este vorba de oxitocin, solutie pentru declansarea travaliului.
    Nasterile naturale si asa putine sunt fortate prin oxitocin care creeaza complicatii grave, contractii violente si extrem de dureroase, explozii ale uterului, copii nascuti greu si cu probleme, asta asa ca sa se sature femile de nastere naturala.

    Pentru femei, nu luati nici un medicament in timpul sarcinii, optati pentru nastere naturala fara travaliu provocat sau apa rupta cu foarfecul de catre moasa. Asteptati durerile firesti ale nasterii, abia apoi mergeti la spital.
    Barbatii sa stea la usa salii de travaliu si sa aiba grija ca totul sa se desfasoare natural.

  15. Eu am fost una din victimele acestui medicament, oxitocin. Desi aveam la activ 2 nasteri f f usoare, totusi asistenta mi-a introdus acest medicament in perfuzie. Chiar si medicul a intrebat-o de ce mi-a administrat? Raspunsul nu a venit.
    Cat despre durerile ce-au urmat…n-am cuvinte!!!

  16. Pingback: Statul roman nu va mai finanta NASTERILE PRIN CEZARIANA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare