BBC ATACA BISERICA ORTODOXA ROMANA PENTRU CONSTRUCTIA DE BISERICI

4-08-2013 2 minute Sublinieri

orth-ch-bbc

BBC World Service a difuzat sâmbătă seara un documentar, realizat de Tessa Dunlop, în care arată că Biserica Ortodoxă Română „absoarbe” milioane de la stat, deși economia țării este înstr-o situație proastă. Tessa Dunlop a venit pentru prima oară în România acum 20 de ani și este căsătorită cu un român, arată BBC.

„Mergeți prin fiecare orășel sau sat și veți vedea două sau trei biserici, multe din ele palate opulente, simbol al credinței într-una din cele mai religioase țări din lume”, se arată în reportajul postului britanic de știri. Aproape peste tot în țară există simboluri și semne ale credintei, observă Tessa Dunlop. „România este una dintre cele mai sărace țări din UE. Salariul mediu este foarte scăzut. În ciuda acestui fapt, politicienii români au continuat să direcționeze sume mari de bani în construirea de noi biserici. Aceasta include și donatia a 11 hectare în centrul Bucureștiului și fonduri pentru construirea noii catedrale”, spune Tessa Dunlop.

În prezent, relația dintre stat și religie este avantajoasă pentru ambele părți, spune corespondentul BBC, citat de ziare.com. Nu se știe exact câți bani primește Biserica Ortodoxă în fiecare an de la stat. Anual, Guvernul român alocă un milion de euro pentru salariile preoților, însa Biserica mai primește milioane de euro și din alte surse, precum autoritățile locale sau diverse companii.

Nota noastra:

Un reportaj mai scurt realizat de Tessa Dunlop pentru BBC poate fi vazut aici: Romanians question influence of Orthodox church

Iar aici este anuntat documentarul acesteia: The Power and the Faith – Romania’s Orthodox Church

La BBC a ajuns pana si stirea despre includerea rugaciunilor de sfintire a masinilor in Moliftelnic: Romania: Church offers prayer service for safe drivers

Fara sa atace direct religiozitatea romanilor, este pusa sub presiune finantarea BOR de catre stat si constructia de biserici – o tema draga secularistilor de la noi.

Biserica trebuie marginalizata pentru ca biserica nu trebuie sa aiba influenta asupra societatii si, mai ales, asupra puterii politice. Nu care cumva sa revina modelul bizantin care inseamna, de fapt, o cenzurare a puterii statale de catre biserica (inteleasa atat in latura clericala cat si in cea “populara”). Altfel cum se mai pot legaliza casatoriile homosexuale? 

O alta stire care este popularizata acum punand BOR intr-un context mediatic negativ este cea legata de “teroristul” de serviciu al Romaniei:

Firma lui Omar Hayssam avea legaturi cu reprezentantii Bisericii si cu TVR, deruland un contract de promovare prin care se folosea de imaginea unor manastiri.

In schimbul acestei promovari, firma lui Hayssam, Bucovina Enterprises, vira sume de bani Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor. Contractul a fost semnat in anul 2004, campania urmand sa fie promovata de catre Televiziunea Romana in 2005, relateaza B1 TV. Sirianul Omar Hayssam a primit, vineri, mandat dearestare preventiva in dosarul “Bucovina”, in care este acuzat de infractiuni de delapidare siinselaciune.

DIICOT a dat publicitatii joi lista bunurilor (cladiri, conturi in banca, autoturisme) detinute de Omar Hayssam pe care a pus sechestru inca din anul 2004, in cadrul dosarelor in care sirianul a fost trimis in judecata. Omar Hayssam a fost condamnat de instantele din Romania in patru dosare: 20 de ani deinchisoare pentru rapirea jurnalistilor in Irak, 16 ani de inchisoare in dosarul “Volvo Truck”, 3 ani de inchisoare in dosarul “Foresta Nehoiu”, 2 ani de inchisoare pentru trecerea frauduloasa a frontierei. Primele trei condamnari sunt definitive.

Sirianul a fost predat Politiei Romane pe 19 iulie, dupa cum a anuntat purtatorul de cuvant al presedintiei, Bogdan Oprea, iar, in prezent, este incarcerat la Penitenciarul Rahova.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “BBC ATACA BISERICA ORTODOXA ROMANA PENTRU CONSTRUCTIA DE BISERICI

  1. Mai mai mai, cei mai freaca pe ei saracutii grija de Romania, de romani si, nu in ultimul rand, de bugetul Romaniei.

    Induiosator. Sa-ti dea lacirimile nu alta.

  2. Arzatoare problema pentru bbc. Putea sa-l rateze oare pe Cernea?

  3. mda… si uite ce ii mai doare pe americani:
    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/americanii-intervin-pentru-unguri-vor-restituirea-proprietarilor-bisericesti-confiscate-in-roman.html
    “Guvernul Statelor Unite tratează problema restituirii proprietăţilor Bisericii maghiare confiscate în România după 1945 ca ‘o prioritate a Administraţiei’, potrivit unei scrisori publicate miercuri de Departamentul de Stat, informează agenţia MTI…etc”
    Asa se intampla cand un imperiu nu mai incape in granitele proprii si da pe afara ca laptele in foc. Bine ar fi fost sa nu se prelinga prin Romania. Aveam destule probleme si fara ei. Bine si usor ne-ar fi fost sa fi avut conducatori vrednici si iubitori de tara!

  4. Foarte bine, eu propun sa se contruiasca nu o biserica la 3 zile, ci doua biserici pe zi. sa ia si englezii exemplu de la noi.
    Daca Romania este una dintre cele mai religioase tari din lume, asta e de bine, inseamna ca Dumnezeu ne iubeste. Sa crape toti dracii de ciuda, inclusiv cei de la BBC!

  5. Tessa Dunlop reveals she met future husband when she was 19 and teaching him when he was 12 – http://www.dailymail.co.uk/news/article-2143796/Tessa-Dunlop-reveals-met-future-husband-19-teaching-12.html

  6. Aceeasi Tessa Dunlop, propaganda pentru Rosia Montana Gold Corporation – http://www.bbc.co.uk/programmes/p00x8gs0; in reportaj “apare” si “marele” reprezentant al societatii civile romanesti, Mircea Toma de la Active Watch, aparatorul Rosiei Montane. Concluzia – Gabriel Resources sunt baieti buni, care conserva Rosia Montana, ne dau multi bani, creeaza locuri de munca, or sa faca Rosia Montana infloritoare; problema sunt politicienii, care sunt corupti si nu si-au dat inca acordul pentru exploatare.

  7. “La fiecare trei zile, o biserică este construită în România”

    BBC-UE-asa ca, hai sa dam mana cu mana si sa saracim cat mai mult natia româna, apoi sa dam vina pentru saracie pe Biserica si pe constructia de biserici.

    In realitate, Biserica ne mai tine in viata. Putem fi mult mai saraci, putem chiar disparea fara Biserica, fara dreapta credinta.

    De fapt, idiotii din România si din UE, ar trebui sa ia aminte la felul cum Biserica reuseste sa administreze avutul, sa construiasca, sa faca acte filantropice intr-o tara in care tot ce tine de stat se distruge cu o ura sinistra.

  8. Din nefericire poate ca au si dreptate pe undeva (si asta e vina Bisericii) asa ca ei au “munitie”. Ce nu inteleg ei este ca noi suntem totusi popor crestin iar asta este ceva sfant, asa ca noi nu punem problema Bisericii la modul pragmatic si dezinteresat, ci la modul cel mai serios posibil. Inainte sa prezinte asa ceva, era bine sa se fi consultat si cu Biserica (in primul rand).

  9. Parerea mea este ca toti cei care incearca sa decredibilizeze Biserica noastra, mizeaza pe un cal mort. Avem noi pacatele pe care le avem, dar undeva, in sufletul fiecaruia dintre noi, ramane acel “ceva” transmis genetic care ne indeamna sa spunem in momente de mare cumpana “Doamne, ajuta-mi!”.

    Probabil ca, cu cat vor pedala mai mult pe acesta idee, cu atat mai mult vor pierde teren.

    ” Noi am avut un trecut unic. Popor născut şi crescut în lacrimi şi necazuri, trecutul nostru bisericesc nu vuieşte de certurile dogmatice ale teologilor, nici de luptele ambiţioase pentru întâietate între ierarhi şi principi, nici de dezbinările fanatice sectare. Dar tocmai de aceea trecutul nostru bisericesc e mai veritabil religios: e viaţă de închinăciune a poporului, e jertfa umilă a celor mulţi şi săraci pentru a-şi zidi şi împodobi locaşuri de rugăciune potrivit concepţiei lor, e luptă simplă fără armele vicleniei, ale teologiei, şi ale puterii lumeşti, pentru apărarea credinţei. Luptă în care, din primul moment, trebuia sacrificată viaţa, ca în timpul primilor martiri ai creştinătăţii.

    (…) N-avem un trecut măreţ prin fastul şi veşnica ciocnire între ambiţiile unei pături sociale care umblă totdeauna după măriri deşarte. Măreţia aceasta a aparţinut pe aici altor neamuri. Dar trecutul nostru pe meleagurile transilvane are o altă măreţie, de o esenţă mult mai nobilă: măreţia bunătăţii, a frumuseţii morale. Noi n-am împilat pe nimeni, trecutul
    nostru nu cunoaşte cruzimi şi desfrâuri, crime sociale şi aberaţii morale. Dumnezeu a ţinut să ne crească sub regimul sobru al lipsurilor şi să ne călească virtuţile sub vântul aspru al suferinţelor. Am fost un popor bun; bun nu numai în sensul negativ, ci în cel pozitiv: un popor tenace în virtuţile creştineşti. Numai aşa se explică faptul unic în istorie că un popor fără conducător n-a putut fi slăbit sub ordinea morală. El şi-a chivernisit singur viaţa religioasă obştească, fiindu-şi singur consistor, vlădică, minister etc. El şi-a ridicat prin meşteri din sânul lui biserici din materialul lui autohton şi într-un stil în care se remarcă toată originala armonie a spiritului românesc. Arhitectul neamţ Fr. Schultz a putut scrie – aprobat şi de alţi mulţi savanţi străini: „Bisericile norvegiene nu oferă nici pe departe în formele esenţiale claritatea şi conştiinţa de sine arhitecturală de a face efect prin masele principale… Impresia acestor biserici de lemn este covârşitoare, neobişnuită. Ele au ceva misterios, un aspect foarte serios, dar şi graţios, aşa că impresia ce o fac asupra privitorului niciodată nu poate fi ştearsă… aceste clădiri de lemn sunt opere de artă arhitecturală perfecte în felul lor.”

    Pr.D.Staniloae – Ortodoxie si nationalism
    http://www.hexaimeron.ro/Hexaimeron/Pr_Dumitru_Staniloae-Ortodoxie_si_nationalism.pdf

  10. cred ca si aceasta individa a baut apa dupa prigoana de i sa pus ei asa pata pe biserica

  11. Vai de ea! Soros o plateste pe asta! Ea ataca poporul roman, de fapt, pentru credinta lui in Dumnezeu, pentru ca pana exista un dram de credinta nu pot sa-si faca de cap chiar cum ar vrea, ca nu-i lasa Dumnezeu si asta-i roade. De asta asalteaza din greu si inca isi vor mai inteti atacurile.

  12. Goarnele “mainstream -ului” international executa directivele ocultei – vom constata cresterea in numar si intensitate a scheunaturilor de acest gen

  13. Diversitatea trebuie tolerata doar cand e voba de minoritati din categoria celor homosexuale.

    Can exista o majoritate care e “altfel” decat prevad standartele UE (romanii ortodocsi), atuci ea trebuie prigonita.

  14. Exista o statistica mai putin cunoscuta, in care se arata ca au fost construite mii de care de “rugaciune neoprotestante” – penticostale, adventiste iehoviste…

    Evident ca prgramul si cea mai mare parte din bani provin din occident.
    In mare parte tziganii au trecut la adventism (regele Cioaba).
    Acum pt a ajunge la media de “o biserica la 3 zile” intra la socotela si casele de rugaciune. Trebuie vazute statisticile, dar numarul de locase neo-protestsante (palate opulente) construite dupa 90 s-ar putea sa fie mai mare decat numarul total de biserici ortodoxe ridicate in aceeasi perioada.

    “Palatele opulente” sunt de fapt case de rugaciune neoprotestante; bisericile ortodoxe au o arhitecura distincta. Nu cred ca pana la ziarita BBC, a existat cineva care sa se refere la o biserica ortodoxa cu apelativul palat opulent.

  15. Ce bine ar fi sa fie asa! Din pacate, in cartierul meu, este inceputa o biserica de vreo zece ani si nu de mult abia i-au inaltat turlele. La fel, o alta biserica inceputa de vreo 15 ani nu este terminata nici acum (au ajuns la pictura).

  16. De fapt, ascultand reportajul audio, spre sfarsit spune ca au incercat sa vorbeasca cu ierarhia Bisericii, dar li s-a tot spus ca nimeni nu e valabil… In fine, intr-un sfarsit au dat de IPS Pimen si acesta a incercat sa spuna ca Biserica este de fapt foarte saraca pentru ca s-a furat in comunism, ca adevarata problema a banilor vine de la cei care au furat in aceasta tara (si ar trebui sa dea inapoi).

  17. Si oricum, “la fiecare trei zile o biserica este construita” este un titlu exagerat pentru ca nu poate fi adevarat decat pentru o perioada scurta de timp, cat a existat o crestere. Doar nu asa s-a construit dintotdeauna si va fi de acum inainte. Si cum s-a mai zis, macar de s-ar definitiva toate aceste proiecte.

  18. @ MirceaB

    Asa este. Cel putin raportat la numarul de credinciosi, toate celelalte culte, si mai ales neo-protestantii, au un numai infinit mai mare de “lacasuri de cult” decat ortodocsii.

    Chestia asta cu “sunt prea multe biserici”, enuntata in sine, este pur si simplu stupida. Prea multe in raport cu CE ? Raman cumva goale, de bate vantu prin ele ca in occident ? Nici pomeneala. Oriunde te duci intr-o biserica, cel putin duminca, este plin. La fel si sambata, cu tot felul de evenimente, nunti, botezuri. Chiar si in timpul saptamanii e cate cineva care se mai roaga + cei care participa la programul de slujbe saptamanal, acolo unde acesta se tine. Plus toata activitatea filantropica pe care o fac, intr-o masura mai mare sau mai mica, aproape toate bisericile din tara asta, de la consultatii medicale de calitate gratuite (vreau sa vad si eu spitalul de stat sau privat care face asta), la diverse meditatii sau campanii umanitare (vreau sa vad de asemenea institutia de stat care face asta din fonduri proprii).

    Pe langa asta, un lucru care este omis tot timpul cu perversitate este faptul ca bisericile si preotii NU sunt o corvoada pentru stat, spre deosebire de multe alte institutii publice, daca tot este sa punem un egal intre ele. Preotii au un salariu mizerabil de la stat, din care dupa ce se retin toate contributiile sociale mai raman cu cateva sute de lei iar orice biserica din tara asta trebuie sa tina o contablitate stricta si sa plateasca catre stat nu stiu cate alte impozite, ca orice alta societate comerciala !

    PS: Eu stiam ca “regele” cioaba este penticostal, nu adventist. Nu ca ar avea prea mare importanta 🙂

  19. Hi! Poate se referea la “Biserica din sufletul copilului” şi de asta nu-i convine.Trebuie IGNORATA! Sa vorbeasca precum televizorul! Nu-i mai bagati in seama! Gogol avea o sintagma: “Suflete moarte”!

  20. Pingback: Patriarhia reactioneaza fata de “MANIPULAREA” BBC: “Este mai demn pentru un popor crestin sa construiasca biserici decat sa le vanda goale ca in Marea Britanie” - Recomandari
  21. Eu personal am fost surprinsa de problemele pe care le are aceasta doamna cu poporul roman.Dar sa afirmi cu atata nonsalanta ca la 3 zile se construieste o biserica in Romania este de-a dreptul jenant,ca sa nu folosesc alti termeni.
    O asemenea persoana ar trebui chemata in judecata pentru defaimare si sutinerea unor neadevaruri si pusa sa plateasca daune usturatoare.Ne-a interesat pe noi romanii ce face statul englez cu banii si cum sunt cheltuiti?Am facut noi analiza cheltuielilor care se fac cu ocazia sarbatorilor fastuoase din aceasta tara.Nu ,pentru canoi ne vedem de treaba noastra ,asa cum am fost obisnuiti.
    Ce-i pasa acestei doamne de religia noastra ,nu a invitat-o nimeni sa-si spuna parerea.Insa ca sa ai tupeul sa difuzezi aceste neadevaruri este trist de-a dreptul.Pana in anul 1054 in general Europa a fost ortodoxa,insa faptul ca unii au preferat ereziile ,dreptei credinte ii priveste personal.Eu i-as cere sa ne comunice si noua care sunt bisericile construite in ultima luna.SA le nominalizeze ,stiut fiind ca o biserica nu se poate finaliza in 2- 3 zile.Cred ca doamna a vazut prea multe desene animate,intrucat numai acolo este posibil asa ceva.Ar trebui sa intocmim o scrisoare deschisa pe care sa i-o adresam acestei minunate reporterite.Sa vedem daca are curajul sa raspunda si sa-si acopere sustinerile hazardante.

  22. Cum sa nu-i roada inima pe cei d la BBC despre bisericile noastre.Si apoi este mult doua biserici intro comuna?Dar ei, protestantii , caci prin nume protesteaza impotriva lui Dumnezeu, cate biserici au, ei care conduc lumea?Nu cumva este o ingrijorare ca mladitele lui hristos , credinciosii care vin mai multi la biserica este adevararta ingrijorare,cu cat mai multe biserici cu atat mai puternica crednta noastra.Au stat ei sa masoare aspectul acesta?Inseamna ca suntem puternici prin adevarata credinta in Sfanta treime si este de temut pentru alti eretici, printre care si protestantii.La mine in comuna , sunt 4 biserici,dar sunt 3 sate, unul mai mare cu 2 parohii si duminica oamenii merg la biserica, iar de marile sarbatori sunt neincapatoare.Consider ca este musai sa construim Catedrala mantuirii neamului, caci asta e marea durere a celor de la BBC.

  23. Si apoi daca la noi oamnenii dau bani la biserica ce este rau? Este dreptul fiecaruia sa faca ce vrea cu banii lui.

  24. Pingback: Campania anti-BOR continua in presa americana neoprotestanta. Secretarul de stat pentru Culte OPASCHI e de acord ca relatia STAT-BISERICA “NU E UN LUCRU BUN”! - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare