GRECIA: Biserica imparte AVEREA IMOBILIARA cu STATUL. Initiativa apartine ARHIEPISCOPULUI IERONIM

31-07-2013 3 minute Sublinieri

ieronymos_533_355 (1)

După trei ani de recesiune şi de tăieri drastice din toate sectoarele, a venit şi rândul Bisericii Ortodoxe din Grecia să ajute ţara altfel decât cu susţinere morală şi rugăciuni de criză. Premierul de la Atena, Antonis Samaras, a anunţat marţi că s-a ajuns la un acord pentru crearea unei instituţii care să folosească în scopuri comerciale bunurile imobiliare ale Bisericii, jumătate din profit urmând să revină statului şi jumătate Bisericii Ortodoxe, informează Greek Reporter.

“Sfânta Dioceză a Atenei şi statul grec au decis să înfiinţeze imediat Compania comună pentru Exploatarea Proprietăţilor Imobiliare ale Biseriicii S. A. (EEAP, n.red.)”, a anunţat biroul premierului Samaras, care a precizat că decizia vine într-o perioadă extrem de importantă pentru societatea elenă. Mai mult, a adăugat cabinetul de la Atena, ideea datează încă din 2009 şi îi aparţine Arhiepiscolului Ieronimos al Greciei, scrieDaily Star.

Cadrul legislativ al noii instituţii a fost creat de ministerele de Finanţe şi al Educaţiei. Procedural, pasul următor este ca statul şi Biserica să contribuie cu câte 300.000 de euro fiecare, pentru capitalul iniţial al EEAP.

Pe urmă, toate proprietăţile imobliare ale Bisericii vor fi transferate acestei companii, cu un contract de închiriere pe 99 de ani. Instituţia va fi condusă de un board format din cinci oameni, după cum urmează: trei persoane desemnate de Ahiepiscopul Ieronimos, una din partea Ministerului de Finanţe şi alta din partea Ministerului Educaţiei.

Veniturile vor fi împărţite în mod egal între Biserică şi stat.

Înfiinţarea EEAP vine în condiţiile în care a existat multă presiune politică şi socială ca Biserica Ortodoxă din Grecia să ajute mai multe statul în aceşti ani cu grave probleme economice. Peste 100.000 de greci au semnat, la începutul lunii, o petiţie online intitulată “Impozitaţi Biserica” şi alte câteva zeci de mii au semnat o altă petiţie, care cerea reducerea averii Bisericii.

În acest context, Ieronimos a încercat în numeroase ocazii să-i convingă pe greci că Biserica îşi plăteşte toate contribuţiile faţă de stat şi e dispusă să dea mai mult, pentru a fi solidară, aminteşte Reuters.

Biserica şi statul grec, acţionari comuni într-o societate imobiliară: iată formula originală aleasă de guvernul lui Antonis Samaras pentru a putea obţine profit de pe urma averii imobiliare a puternicei Biserici a Greciei, cu controversatele sale privilegii fiscale, relatează marţi AFP.

Premierul conservator şi arhiepiscopul Ieronim, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Greciei, care nu este separată de stat, au anunţat marţi, într-un comunicat, crearea “Societăţii pentru valorificarea bunurilor Bisericii”, societate anonimă deţinută în cote egale de cei doi parteneri.

Biserica Ortodoxă Greacă este considerată unul dintre cei importanţi, dacă nu cel mai important dintre proprietarii de active imobiliare din ţară: deţine mii de hectare de teren construibile, păduri şi plaje, mânăstiri, în cantităţi care fac obiectul celor mai diverse speculaţii şi la care guvernul statului aflat în criză râvneşte de ani de zile.

Noua societate imobiliară va avea ca obiect organizarea exploatării comerciale a acestor proprietăţi, veniturile obţinute urmând să fie împărţite 50%-50% între cei doi asociaţi, Biserica – pentru a “dezvolta opere de caritate” şi Statul pentru a “creşte asistenţa acordată celor mai vulnerabili”, după cum s-a precizat în comunicatul citat.

Potrivit cotidianului Ta Nea, investitori din Rusia, Qatar şi din SUA şi-au manifestat în ultima vreme interesul faţă de o serie de terenuri aflate în proprietatea Bisericii situate la malul mării, în zone selecte ale Atenei.

Bunurile imobiliare ale Bisericii Greciei vor fi transferate pentru o perioadă de 99 de ani către noua societate, ale cărei acţiuni, deţinute exclusiv de Biserică şi de Stat, nu sunt transmisibile. Imobilele vor putea fi cesionate pe termen mediu sau lung, dar nu vor fi vândute.

Proiectul reprezintă o iniţiativă personală a arhiepiscopului Ieronim, care a făcut o propunere în acest sens încă din 2009.

Arhiepiscopul a intervenit frecvent în media din Grecia, de la începutul crizei, pentru a dezminţi criticile privind privilegiile fiscale ale Bisericii Ortodoxe, care, a amintit el, plăteşte din 2010 un impozit de 20% din venitul brut, instituită chiar la începutul crizei, şi desfăşoară o vastă activitate de caritate prin intermediul azilelor, orfelinatelor şi fundaţiilor sale. Totuşi, în ultimii ani proprietăţile imobiliare ale bisericii s-au aflat în centrul unor importante scandaluri politico-financiare, scrie AFP. AGERPRES

Nota: Romfea aduce cateva lamuriri suplimentare asupra acestei masuri: http://www.romfea.gr/epikairotita/18295-2013-07-30-10-51-38

Conform materialului citat, deocamdata decizia vizeaza doar proprietatile ce apartin Arhiepiscopiei Atenei, condusa de IPS Ieronim. Celelalte mitropolii pot prelua modelul daca vor dori. Se subliniaza faptul ca nu va fi cedata proprietatea, ci doar dreptul de folosinta. 


Categorii

1. DIVERSE, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Grecia

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “GRECIA: Biserica imparte AVEREA IMOBILIARA cu STATUL. Initiativa apartine ARHIEPISCOPULUI IERONIM

  1. Este o uriasa greseala. Bisertica popate ajuta saracii, poate imparti hrana gratuit, haine, adapost, orice, dar nu are dreptul sa instraiuneze averea imobiliara, nu este permis ca averea Bisericii sa fie instrainata. Este o capcana, sub pretextul ajutarii saracilor se saraceste si se jefuieste Sfanta Biserica a lui Hristos.

  2. @Vranceanu:

    Depinde… Biserica nu a renuntat la nimic, ci a admis sa imparta profitul operatiunilor cu proprietatile sale cu statul, un profit care inca nu exista, din cate am inteles. Prin acest lucru e f posibil sa nu-si pericliteze fondurile proprii si, totodata, sa preintampine atacurile seculariste care vizeaza “averea Bisericii”. Oricum, pare a fi o miscare mai inteligenta decat construirea unei uriase catedrale in toiul crizei si in declin de prestigiu social…

  3. din cate se stie biserica arendeaza teren agricol persoanelor sarace din grecia ca acestea sa aibe cu ce supravietui

  4. Dupa parerea mea initiativa Bisericii din Grecia este foarte buna si contribuie la imbunatatirea imaginii ei in randul credinciosilor greci.
    Grecia trece prin clipe foarte grele si Biserica trebuie sa fie implicata,nu sa stea pe margine.

    Biserica completeaza actiunile statului iar statul este protectorul firesc al Bisericii.

    Legat de Catedrala Mantuirii Neamului,as dori sa subliniez aspectul simbolic al locului unde va fi construita,la 2 pasi de Casa Poporului,o constructie megalomanica facuta de Ceausescu,cu imense sacrificii financiare si umane.

    Deci vom avea 2 constructii imense,una langa alta.

    Raman la parerea ca aceasta catedrala nu-si are rostul.
    Banii folositi la constructia ei,puteau fi folositi in alte scopuri crestinesti.

    Sunt nenumarate cazuri de familii cu multi copii cu probleme foarte grave,sunt n cazuri de copii foarte dotati care n-au resurse materiale,sunt n cazuri de copii care nu merg la gradinita sau la scoala din lipsa resurselor materiale,etc,etc.
    Oare ce cred ei,oare ce simt ei?

    A directiona sute de milioane de eur catre o constructie uriasa,in conditiile unei societati deja extrem de pornita impotriva Bisericii,nu stiu in ce masura poate contribui la imbunatatirea imaginii Bisericii.

    Cand ai atatea posibilitati de a cheltui acesti bani altfel,ajutand direct oameni,cazuri deosebite,etc si preferi ca langa o cladire megalomanica a lui Ceausescu sa construiesti Catedrala Mantuirii Neamului,trebuie sa-ti asumi si consecintele viitoare ca imagine dar si faptul ca Dumnezeu vede tot.

  5. Vranceanu,
    “sub pretextul ajutarii saracilor se saraceste si se jefuieste Sfanta Biserica a lui Hristos.”
    In opinia dvs cine este Biserica lui Hristos?
    Incercati sa va puneti in locul unui ierarh care vede cum crestinii deznadajduiti se sinucid din cauza saraciei. Ce ati simti atunci? V-ar mai pasa de proprietatile Bisericii mai mult decat de saraci?

  6. @mircea: “Dupa parerea mea initiativa Bisericii din Grecia este foarte buna si contribuie la imbunatatirea imaginii ei in randul credinciosilor greci.”

    Mircea, Biserica nu este societate comerciala sa se poreocupe de “imaginea” ei !!!

    @Cititor: Nu am ce sa raspund la intrebarea “cine este Biserica”. Am spus: poate ajuta, poate imparti hrana, adapost, haine, orice, dar nu poate instraina cladiuri si terenuri, adica proprietati imobiliare. Pentru ca maine, statul poate deveni antihristic, cum este in Franta, in Marea Bruitanie sau in USA. Si nu pot imparti propretatile Bisericii cu un stat care legifereaza Sodoma si Gomora de exemplu. Tocmai avand propretati, Biserica poate face si opera de asistenta sociala, daca nu ar mai avea nimic, nu ar mai putea nici ajuta pe saraci. Nu am spus nimic impotrriva ajutarii saracilor, ci impotriva instrainarii bunurilor si impartirii averii cu statul, ceea ce cred ca nu s-a mai intamplat niciodata in istoria bisericii.

  7. @Vranceanu:

    Totusi nu au instrainat nimic, au dat drept de folosinta, atat. Iar statul daca devine antihristic le poate lua proprietatile si de drept, si de facto, fara sa mai stea la contracte si discutii.

  8. Din cate vad, “investitorii” interesati de proprietatile Bisericii din Grecia provin din SUA, Rusia, Quatar. In aceste conditii, ingaduiti-mi sa ma indoiesc de buna lor credinta si sa ma gandesc, mai degraba, ca lacomia isi va spune din nou cuvantul. Dupa o concesionare pe timp de aproape un secol (99 de ani!), mai ales in conditiile in care Grecia este vanduta, bucata cu bucata,ca o vita scoasa la mezat, la tot felul de “investitori”, seici, bogatani din toate colturile pamantului, iar privatizarea inseamna, la fel ca la noi, jefuirea avutiei si a resurselor publice, cred ca aceasta miscare a capului Bisericii din Grecia, oricat ar fi ea de inteles in actuala conjunctura, se va dovedi a fi o mare greseala. Asaltul impotriva crestinismului si a oricaror valori morale continua…In vreme ce unii se prajesc la soare, altii despica firul in patru, si prea multi iau in deradere acest fenomen.

  9. @vasi:

    Da, asa e, la prima vedere. Ceva ne face sa credem insa ca greci sunt descurcareti la afaceri din astea. Au avut de-a face mereu cu cotropitori si cu jefuitori si iata ca au supravietuit mereu.

  10. Pingback: BBC ATACA BISERICA ORTODOXA ROMANA PENTRU CONSTRUCTIA DE BISERICI/ Legaturi intre Arhiepiscopia Sucevei si OMAR HAYSSAM - Recomandari
  11. Pingback: PATRIARHIA REACTIONEAZA DUR LA MANIPULAREA BBC: “Este mai demn pentru un popor crestin sa construiasca biserici decat sa le vanda goale ca in Marea Britanie” - Recomandari
  12. Pingback: GRECIA: de dragul “austeritatii”, DUMINICA A FOST DESFTIINTATA. Mitr. Nicolae de Mesoghia: Familiile cu mulți copii sunt impozitate, credința este marginalizată, libertatea este îngrădită - Recomandari
  13. Pingback: Raspuns catre CRITICATAC pe tema separarii Bisericii de Stat - Recomandari
  14. Pingback: MANAGERUL UNEI IMAGINI DEZASTRU A BOR? Cererile Patriarhiei de finantare a CATEDRALEI MANTUIRII NEAMULUI starnesc un val de contestare a BOR si a FINANTARII PUBLICE a bisericilor - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare