Romania “rezolva” criza medicamentelor: S-A LEGALIZAT MARIJUANA IN SCOPURI MEDICINALE… (video)

7-10-2013 1 minut Sublinieri

AUTORITATILE SE AGITA CU REFORMAREA SISTEMULUI SANITAR SI NU STIU CUM SA RESTRANGA CHELTUIELILE, DAR BANI PENTRU BIG PHARMA PRODUCATOARE DE MARIJUANA LEGALIZATA SE GASESC…

Este o noua sansa care nu trebuie inteleasa gresit. Acesta este mesajul medicilor neurologi, oncologi si psihiatri, care au fost informati ca Romania a legalizat folosirea unor compusi din cannabis in scop terapeutic.

Tara noastra este a zecea din Uniunea Europeana care permite anumite tratamente pentru epilepsie, cancer si scleroza cu aceste produse. Nu este vorba de folosirea ca drog, subliniaza doctorii, ci de un ajutor real pentru scaderea durerii si a frecventei unor crize dramatice.

E un copil din America bolnav de epilepsie, aflat de ani de zile sub tratament clasic, si care facea peste o suta de crize de absenta pe zi. Tratat cu extract de cannabis, pare ca face progrese. A fost ultima carte jucata, din disperare, pentru sanatatea baiatului.

O trauma pe care o inteleg si cateva sute de parinti romani.

“Copilul tau sufera si nu poti sa-l ajuti… isi pierde cunostinta timp de o jumatate de ora, a facut si un status…”, a declarat Ioana Tinta, mama copilului.

Status inseamna ca timp de o jumatate de ora, cat copilul s-a aflat in coma, in creier s-au produs scurtcircuite. Pentru ca miile de pastile administrate pana acum n-au oprit crizele, David ar putea pierde achizitii esentiale, precum mersul si limbajul.

“Tinand cont ca noi administram acum copilului medicamente despre care stim ca nu dau rezultate, eu ca parinte aleg sa incerc marijuana medicinala.”,spune Ioana Tinta, mama acestuia.

Pana acum, interdictia pentru posesie si uz acoperea toate formele de cannabis. Astazi, Legile 143 si 339 privind regimul substantelor stupefiante precizeaza ca fiind admisi anumiti derivati din marijuana in scop medical.

“Aceste preparate care contin substante provenite din planta de cannabis sunt tincturi, rasini si fragmente vegetale.”, declara doctorul Bogdan Gheorghe, medic in agentia antidrog.

Eficienta medicamentului e deja dovedita in cancer, pentru ameliorarea durerii, in scleroza multipla si epilepsie, pentru scaderea numarului de crize… si sunt teste in curs pentru Parkinson, Alzhemeir si sindromul Tourette. Atentie, terapia nu are nicio legatura cu folosirea drogului in scop recreativ, fenomen care a adus deja zeci de romani in spitalele de psihiatrie.

Schimbarea legislativa, operata de Agentia Antidrog, era obligatorie, inainte ca Agentia Medicamentului sa dea unda verde unor marci comerciale.

“Cel mai important va fi ca producatorul sa isi exprime interesul de a intra pe piata. Dosarul eu l-am vazut, este deja aprobat in Italia, Germania, Spania, in toate tarile mari europene.”, spune Marius Savu, presedintele ANM.

Cu doua saptamani in urma, si Franta a mutat compusii din marijuana de pe lista neagra pe cea alba. Medicamentele, care se dau numai cu reteta, vor ajunge curand in farmacii.

Indata ce furnizorii acestor medicamente vor cere autorizare de intrare pe piata noastra, procedurile vor fi o simpla formalitate si vor dura trei luni. Pentru ca este o molecula terapeutica noua, urmatorul pas va fi ca Ministerul Sanatatii sa puna preparatele pe lista de compensare, asa cum se intampla deja in 9 tari europene.

“Eficienta acestor produse este indiscutabila si este benefica, dar- este un “dar” apasat- sa existe un control strict, ca in Israel. Exista un singur medic prescriptor.”, spune doctorul Cristina Hudita, medic psihiatru la spitalul Sfantul Stelian.

Parintii romani hotarati sa incerce acest tratament se tem mai mult de perceptia publica, decat de posibilele efecte adverse ale marijuanei medicinale.


Categorii

1. DIVERSE, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Romania “rezolva” criza medicamentelor: S-A LEGALIZAT MARIJUANA IN SCOPURI MEDICINALE… (video)

  1. Cred ca faceti o confuzie intre Big Pharma si planta de canabis.Canabisul este o planta care creste spontant care nu necesita ingrijiri deosbite.As putea spune ca legalizarea e in defavoarea companiilor gigantice farmaceutice.Sunt multe de discutat iar in ultima perioada au aparut studii care dovedesc rolul terapeutic deosebit al plantei.I s-a creat o lumina negativa in ultimele decenii tocmai din acest motiv ca nu poate fii patentata si transformata in profit pentru companiile pharmaceutice.

  2. Deocamdata Agentia Nationala a Medicamentului din cadrul Ministerului Sanatatii din Romania a infirmat stirea lansata de PRO TV si alte televiziuni de scandal. Probabil la presiunile unor interesati se va legaliza si canabis (sub forma marijuana), apoi LSD si ce mai urmeaza.
    Complotita asta cu Big-Pharma contra tratamentelor naturale, din plante este pusa pe tapet fireste de cei care sustin terapiile alternative, o alta sursa de imbogatire , ca doar nu s-or da pe gratis ! Plantele nu-s inofensive cum se lasa sa se creada de catre terapeutii astia. Laurul, matraguna, ricinul ( da, chiar asa, boabele lui),maselarita, cireasa ursului , vascul de plop,de artar ,de salcie ,de tei este si alte multe plante sunt toxice desi din ele se pot extrage prin mijloace de laborator, doar substantele utile. Mai ieftina insa este sinteza in laboratoare a acestor substante existente in natura, decat recoltarea adecvata a plantelor si separarea fractiunilor utile.
    Revenid la canabis si marijuana: chiar daca pe moment bolnavul simte o ameliorare subiectiva a simptomelor ( ca de vindecat nu canabis vindeca) riscul de a dezvolta dependenta fizica si psihica este mai mare decat beneficiul de moment. Daca nu as avea in spate o experienta de 35 de ani de practica medicala , nu as posta aici nimic despre medicina. Aviz amatorilor.

  3. Nu am inteles, doar companiile farmaceutice pot obtine aviz pentru anumite medicamente (tinctura, spray)? vanzarea de Cannabis nu e permisa ?(acele companii isi cresc singure cannabisul sau il iau de pe marte????? Adica devine legala utilizarea de produse importate dar ramane ilegala producerea lor in Romania si implicit cultivarea canepii indiene?

  4. Pingback: Reprezentanti ai asociatiilor antidrog acuza PRESIUNI din partea UE pentru LEGALIZAREA MARIJUANEI - Recomandari
  5. Este doar o chestiune de timp pana cand marijuana utilizata in scop recreational va fi legaliza in Romania. Pronostic 2018.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare