Cuprul Romaniei, vandut la SOLDURI? Se pregateste inca un TUN la CUPRUMIN…

14-10-2013 4 minute Sublinieri

CUPRUMIN

Un mega-scandal politic poate izbucni în orice moment, din cauza unei afaceri pregătite în mandatul lui Varujan Vosganian. Ministerul Economiei a preluat modelul Hidroelectrica, din anul 2000, moment în care s-a lansat sintagma „băieții deștepți” din energie. În 2013, în loc de energie electrică, statul va vinde cupru. Mai precis, 331.890 de tone de concentrat de cupru de la Cupru Min, la un preț care va fi stabilit marți, 15 octombrie, în urma unei licitații. Problema este că prețul va fi înghețat la valoarea stabilită marți, iar contractul de vânzare se va încheia pe o perioadă de șapte ani, potrivit anunțului de vânzare publicat pe site-ul Ministerului Economiei. Afacerea se realizează pe o piață a cuprului în scădere, ceea ce aduce prețul în jos. Iar câștigătorul poate da lovitura, în măsura în care prețul va crește. Ori, exact asta se întâmplă pe un interval mai lung, așa cum este cel din contract. Între 2002-2011, prețul cuprului a crescut de la 1.300 până aproape de 10.000 de dolari pe tonă!

Potrivit anunțului de vânzare, va fi scoasă la licitație o cantitate de 331.890 de tone de concentrat de cupru. La o concentrație de 22%, înseamnă că se vor obține circa 73.016 tone de cupru. La un preț de 6.900 de dolari pe tona de cupru – prețul de pornire al licitației, ajungem la un total de circa 503.810.000 de dolari. Bani care ar urma să fie încasați de statul român. Nu sună rău, dar să vedem cum stă, de fapt ,situația.

Cu 40 de milioane de euro, trader-ul îngheață prețul la nivelul de jos

Investitorul va plăti un avans de 40.000.000 de euro, în schimbul căruia va primi cel mult 45.460 de tone de concentrat de cupru, cantitate ajustabilă în funcție de prețul de vânzare. Mai important de atât, va obține blocarea prețului pentru următorii șapte ani la nivelul stabilit în octombrie 2013. “Prețul adjudecat în cadrul licitației va reprezenta preț minim de cumpărare pentru cuprul din concentrat de cupru, care se va aplica pentru întreaga cantitate de concentrat de cupru care va forma obiectul contractului de vânzare și pe toată perioada de derulare a contractului”, se arată în anunțul de vânzare. Pe scurt, în schimbul a 40.000.000 de euro, câștigătorul licitației obține o înghețare pentru prețul cuprului din restul de 286.430 de tone de concentrat. Dacă  tendința de creștere a prețului se menține, statul poate pierde între 500 de milioane și un miliard de euro, pe care i-ar fi obținut dacă ar fi vândut la prețul pieței.

“Prețul cuprului va crește, nu e o afacere bună pentru România”

Fostul deputat PDL Nicolae Bud, specialist în minerit, consideră că această afacere nu este bună pentru statul român, arătând că prețul cuprului va crește în următoarea perioadă.

“Nu știu dacă Cupru Min , în situația în care este astăzi,  este capabilă de a produce cantitățile de cupru invocate. Având în vedere că prețurile cuprului la Bursa de la Londra sunt volatile, ne putem afla într-o situație destul de sensibilă. Aproape aș paria că prețul cuprului va crește în următorii șapte ani. Eu zic că nu este o afacere bună pentru statul român”, a declarat Nicolae Bud, pentru DC News.

Anunțul de vânzare, apărut în cea mai proastă perioadă a anului

După creșterea uriașă înregistrată până la începutul lui 2011, prețul cuprului a terminat anul în scădere. În 2012, însă, a crescut cu 5%. În 2013, până la 15 septembrie, prețul cuprului a scăzut cu 12 procente față de începutul anului, potrivit spuselor lui Silviu Pojar, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding, citat de finantistii.ro. În luna iunie, cuprul a atins prețul minim pe 2013, iar în luna iulie s-a făcut anunțul de vânzare a celor 331.890 de tone de concentrat de cupru de la Cupru Min. Perioada ideală pentru trader-ul care încheie un contract cu statul român, am putea spune.

Riscuri minime pentru investitori

Cumpărând doar minereul, trader-ul își asumă un singur risc – posibilitatea ca prețul cuprului să scadă. Dar, având în vedere evoluția din ultimul deceniu, acest lucru este extrem de greu de crezut. Totuși, să luăm în calcul și ipoteza scăderii prețului. Câștigătorul licitației tot nu riscă mare lucru. De ce? Pentru a nu lucra în pierdere, compania ar putea renunța la minereu. Astfel că, în schimbul avansului de 40.000.000 de euro, aceasta va primi cantitatea aferentă de concentrat cupru, după care ar putea renunța la restul. Mai bine îl lasă în pământ decât să-l vândă mai departe în pierdere. Deci, riscuri minime pentru investitor. De partea cealaltă, Cupru Min, și statul român, vor avea de-a face cu o serie riscuri: accidente de muncă, de mediu, posibilitatea ca prețul de producție să crească etc. Iar în cazul în care prețul cuprului va crește, Cupru Min va continua să vândă la același preț, stabilit marți, prin licitație.

[…]

Contactat de DC News, fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a refuzat să ofere detalii cu privire la acest subiect. Vosganian ne-a îndemnat să ne adresăm succesorului de la Economie, cu toate că anunțul de vânzare a fost publicat în perioada mandatului său de ministru.

Mii de tone de cupru vor fi vândute la un preț mult sub cel al pieței

Ministerul Economiei va stabili, marți, 15 octombrie, cui și la ce preț va vinde 331.890 de tone de concentrat de cupru de la Cupru Min. Deși în anunțul de vânzare se arată că licitația va începe de la 6.900 de dolari pe tona de cupru, statul român va vinde mii de tone de cupru la un preț derizoriu, mult sub cel al pieței.

Anunțul de vânzare postat pe site-ul Ministerului Economiei informează că va fi scoasă la licitație o cantitate de 331.890 de tone de concentrat de cupru. Concentrația respectivului concentrat este de aproximativ 22%, potrivit informațiilor furnizate de un expert în domeniu. Asta înseamnă că se vor obține circa 73.016 de tone de cupru.

În schimbul unui avans de 40.000.000 de euro, câștigătorul licitației va primi cel mult 45.460 de tone de concentrat de cupru, cantitate ajustabilă în funcție de prețul de vânzare și va obține blocarea prețului în următorii șapte ani la nivelul stabilit în octombrie 2013, pentru restul cantității, de 286.430 de tone de concentrat. “Prețul adjudecat în cadrul licitației va reprezenta preț minim de cumpărare pentru cuprul din concentrat de cupru, care se va aplica pentru întreaga cantitate de concentrat de cupru care va forma obiectul contractului de vânzare și pe toată perioada de derulare a contractului”, se arată în anunțul de vânzare.

Sub 5.500 de dolari pe tonă

Un calcul simplu ne arată următoarele: la concentrația de 22%, cele 45.460 de tone de concentrat înseamnă aproximativ 10.001 tone de cupru. 40.000.000 de euro, la cursul de luni, 14 octombrie, înseamnă puțin peste 54.300.000 de dolari. Împărțind avansul la cele 10.001 tone de cupru, obținem un preț mai mic de 5.500 de dolari pe tonă, mult sub limita minimă invocată în anunțul de vânzare, de 6.900 de dolari pe tonă.

Asta înseamnă că, pe lângă înghețarea prețului la nivelul stabilit marți pentru următorii șapte ani, în schimbul sumei de 40.000.000 de euro, investitorul va primi peste 10.000 de tone de cupru la un preț de 5.500 de dolari tona, încălcându-se astfel limita minimă stipulată în anunțul de vânzare.

Notă: Calculele au fost făcute la concentrația de 22% cupru în concentrat, sugerată de un expert în domeniu și raportat la cantitatea maximă de concentrat de cupru ce ar putea fi oferită în schimbul avansului. De remarcat că în anunțul de vânare postat pe site-ul Ministerului Economiei nu este precizată concentrația cuprului din concentratul de la Cupru Min, care va fi vândut mâine.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare