GITENSTEIN VINDE TOT sau cum vor trece Romgaz si Hidroelectrica in mainile strainilor

14-10-2013 1 minut Sublinieri

gitenstein-octav-ganea

Fondul Proprietatea îşi va vinde activele bucată cu bucată, iar banii obținuți vor fi împărţiți acţionarilor străini. În joc sunt active de 15 miliarde de lei (3,42 miliarde de euro) din averea României, care acum e în mâini private, scrie Ziarul Financiar, într-un articol de opinie. Decizia de a răscumpăra prin ofertă publică 600 de milioane de acţiuni la preţul de 1 leu reprezintă primul pas în procesul de lichidare a Fondului Proprietatea, mai scrie sursa citată.

Totul a început în 2005, când statul a pus în Fondul Proprietatea pachete de acţiuni în cadrul celor mai valoroase companii din România – 20% din Petrom, 15% din Romgaz, 20% din Hidroelectrica, 15% din Transgaz, etc. Scopul Fondului era să-i despăgubească pe foştii proprietari, ale căror active au fost confiscate de regimul comunist. Până în 2011, statul a împărţit 13,77 miliarde de acţiuni, promițându-le proprietarilor că le vor putea vinde pe bursă la prețul de cel puțin 1 leu per acțiune.

Realitatea a fost însă alta: în perioada 2008 – 2009, titlurile FP se cumpărau cu 0,1 lei, de zece ori mai puțin decât promisese statul.

Investitorii străini profită de Fondul Proprietatea

În ianuarie 2011 acţiunile au fost listate la bursă, iar în prima zi de tranzacţionare au fost cotate la 0,6495 lei, departe de minimul de 1 leu promis. După care preţul a scăzut până la 0,42 lei. În această perioadă, acțiunile au fost transferate de la foștii proprietari către fondurile străine. La doi ani de la listarea la bursă, străinii au cumpărat cel puţin 40% din FP, la jumătate din valoarea lui reală.

Avocatul Mark Gitenstein a fost ales în Consiliul de Administraţie al Fondului Proprietatea, după ce mandatul său de ambasador la Bucureşti s-a încheiat, scrie realitatea.net.

“Acum, a sosit vremea scadenţei. Cei care au investit îşi vor banii. Au cumpărat acţiuni la o fracţiune din valoarea lor reală şi vor să le vândă la preţul corect. Doar că la preţul corect nu cumpără nimeni. Care-i soluţia? Să le cumpere Fondul. Dar ca să facă rost de bani, Fondul trebuie să-şi vândă activele. Rând pe rând, va vinde Petrom, Romgaz, Hidroelectrica. Nu dintr-o dată, dar probabil că în 2-3 ani fondul va fi mult mai «suplu» decât acum”, concluzionează Andrei Chirileasa, în editorialul din Ziarul Financiar.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “GITENSTEIN VINDE TOT sau cum vor trece Romgaz si Hidroelectrica in mainile strainilor

  1. “Avocatul Mark Gitenstein a fost ales în Consiliul de Administraţie al Fondului Proprietatea,”.
    Cum se poate verifica daca aceasta informatie despre Gitenstein este adevarata? Daca este adevarata:
    Nu se gaseste nici o autoritate din statul Romania care sa se sesizeze ca un fost ambasador in Romania fie si al SUA nu este permis sa ocupe aceasta functie. Este vorba despre proprietatea exclusiva a romanilor, chiar daca momentan furata dela romani. Cum poate fi scos din aceasta pozitie?

  2. Normal cica in Romania sunt cei mai multi proprietari din Europa 96.6% conform statiticilor Eurostat din 2011.

    “More than half of the population in each EU Member State (see Figure 2) lived in owner-occupied dwellings in 2011; ranging from 53.4 % in Germany up to 96.6 % in Romania. In Switzerland, the proportion of people who lived in rented dwellings outweighed those living in owner-occupied dwellings; some 56.1 % of the population were tenants. In Sweden (65.9 %), the Netherlands (59.6 %) and Denmark (52.7 %) more than half of the population lived in owner-occupied dwellings with an outstanding loan or mortgage; this was also the case in Norway (63.0 %) and Iceland (62.7 %). ”

    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Housing_statistics

    …cumva trebuie sa ne saraceasca fie ca o fac cedand resursele fie prin impozite ca uite la capitolul asta suntem si noi fruntasi.

  3. …oricum e o chestie specifica tarilor din blocul estic.

  4. Pingback: Vizita lui Ponta in SUA. Pe agenda: CHEVRON SI GAZELE DE SIST, PRIVATIZARILE SI BAZELE MILITARE AMERICANE. Manipularile si sofismele “progresist-industriale” ale ACOPERITILOR, PROPAGANDISTILOR si INCHINATORILOR la Zeul America si la Zeul Corpo
  5. Pingback: Tot mai “pe fata”: CINE CONDUCE, DE FAPT, ROMANIA si ne alege guvernatorii “compradores”? SEFA DNA – PREMIATA DE AMBASADA SUA, iar emisarul american NULAND dezvaluie motivul real al “LUPTEI IMPOTRIVA CORUPTIEI” &#
  6. 5.09.2017
    Ingrid Mocanu, fost director în cadrul Ministerului Justiţiei, a anunțat că va depune o plângere penală la DNA împotriva fostului ambasador SUA la București, Mark Gitenstein.
    Plângerea împotriva fostului oficial american are în vedere contractul cu Fondul Proprietatea.
    https://www.dcnews.ro/ingrid-mocanu-plangere-penala-impotriva-lui-mark-gitenstein-fostul-ambasador-al-sua_556913.html

    20.12.2017
    După doi ani de zile în care i s-a refuzat ilegal dreptul să profeseze ca avocat, Ingrid Mocanu a reușit recent o victorie uriașă la Înalta Curte de Casație și Justiție în fața Uniunii Naționale a Barourilor din România și a Baroului București.
    https://www.bugetul.ro/victorie-uriasa-pentru-ingrid-mocanu-justitie-infrangere-rusinoasa-pentru-o-renumita-institutie/

    14.02.2018
    Ingrid Mocanu, după ce a fost CONDAMNATĂ la 4 ani de PUȘCĂRIE: “Am primit pedeapsă maximă cu executare, e foarte clar că dosarul a fost de la început foarte politic. A fost repartizat unei individe care nu are nicio legatură cu magistratura. Pe parcursul procesului am formulat nouă cereri de recuzare respinse toate. Am formulat cinci cereri de strămutare, pentru că era evident că nu vom avea parte de un proces echitabil. Când am văzut unde a fost repartizat dosarul, am anticipat soluția fără niciun fel de dubiu. Chiar ne mirăm că avem așa puțin. Cererea de strămutare are termen mâine(…).”
    https://www.stiripesurse.ro/ingrid-mocanu-dupa-ce-a-fost-condamnata-la-4-ani-de-pu-carie-ma-a-teptam-la-15_1248801.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare