Scandal diplomatic intre FRANTA si SUA. MILIOANE DE FRANCEZI AU FOST SPIONATI DE NSA/ FSB (fostul KGB) vrea sa CONTROLEZE TOATE INFORMATIILE de pe INTERNET

21-10-2013 2 minute Sublinieri

nsa

sursa foto: Le Monde

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, l-a convocat pe ambasadorul SUA pentru discuţii privind informaţiile apărute în presă potrivit cărora milioane de convorbiri telefonice ale cetăţenilor francezi au fost interceptate de serviciile secrete americane.

Franţa a etichetat această practică drept “inacceptabilă” între două ţări aliate.

Publicaţia Le Monde, citând date furnizate de fostul analist al National Security Agency (NSA), Edward Snowden, a scris că agenţia de spionaj americană a monitorizat milioane de convorbiri ale cetăţenilor francezi, printre care oameni de afaceri, politicieni şi suspecţi de terorism.

Interceptarea convorbirilor era făcută în baza unor cuvinte cheie care apăreau în conversaţie.

Potrivit Le Monde, 70,3 milioane de convorbiri telefonice au fost interceptate de NSA în perioada 10 decembrie 2012 – 8 ianuarie 2013. De asemenea, agenţia a interceptat alte câteva milioane de SMS-uri.

Publicaţia nu a putut preciza dacă această operaţiune, supranumită US-985D, încă se mai desfăşoară.

Laurent Fabius a anunţat că l-a convocat de urgenţă pe ambasadorul SUA pentru a discuta despre aceste informaţii.

Ministrul de Interne al Franţei, Manuel Valls, a declarat că informaţiile sunt “şocante”, adăugând că: “Dacă o ţară aliată spinonează Franţa este ceva inacceptabil”.

Aceste informaţii vin după ce presa germană, citând datele puse la dispoziţie de Edward Sonwden, a dezvăluit că NSA a interceptat e-mail-urile preşedintelui Mexicului, Felipe Calderon.

Edward Snowden, fost analist pentru NSA, a făcut publice metodele acestei agenţii în iunie. Potrivit datelor furnizate de acesta, NSA şi CIA au făcut interceptări ale convorbirilor telefonice şi ale mesajelor prin e-mail sau SMS la scară globală. Printre ţinte s-au numărat ţări precum Brazilia, China sau Rusia, precum şi state din UE.

NSA a fost nevoită să admită că a interceptat convorbiri şi mesaje şi de la milioane de cetăţeni americani. Edward Snowden se află în prezent în Rusia, unde i s-a acordat o viză valabilă timp de un an, după ce a cerut azil. SUA cere insistent extrădarea acestuia pentru a fi judecat pentru trădare.

Preşedinţia Statelor Unite a minimizat noua controversă apărută după dezvăluiri despre amploarea activităţilor de spionaj americane în Franţa, explicând că Washingtonul primeşte informaţii din străinătate “aşa cum fac toate ţările”, relatează AFP.

“Nu vom comenta public toate presupusele activităţi de spionaj şi am spus clar că Statele Unite primesc informaţii din străinătate aşa cum fac toate ţările”, a explicat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei SUA, Caitlin Hayden, citat de Mediafax.

“Aşa cum preşedintele Barack Obama a declarat în discursul la Adunarea Generală a ONU, am început să trecem în revistă modul în care obţinem informaţii, pentru a ajunge la un echilibru între preocupările legitime privind siguranţa cetăţenilor noştri, cea a aliaţilor şi preocupările privind protejarea vieţii private”, a explicat Hayden.

Potrivit ziarului Le Monde, Agenţia americană pentru Securitatea Naţională (NSA) a efectuat 70,3 milioane de acţiuni de interceptare a datelor telefonice din Franţa în perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013. Site-ul ziarului Le Monde a citat documente oferite de fostul consultant NSA Edward Snowden, aflat în prezent în Rusia.

În acest context, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, l-a convocat “imediat” pe ambasadorul Statelor Unite la Paris pentru a oferi explicaţii.

Serviciul federal de securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) vrea sa controleze aproape in totalitate informatiile difuzate pe internet. In acest sens, a fost convenit cu Ministerul comunicatiilor un proiect de hotarare, in virtutea caruia, incepand cu 1 iulie 2014, toti providerii de internet vor fi obligati sa instaleze in sistemele lor aparatura de inregistrare si de stocare a traficului din ultimele cel putin 12 ore.

Conform aceluiasi proiect, a carui copie a fost obtinuta de redactia cotidianului Kommersant, serviciile secrete vor beneficia de acces direct la toate aceste date. Astfel, respectivele institutii vor afla, printre altele, numere de telefon, adrese IP sau adresele de e-mail ale utilizatorilor retelelor sociale.

Operatorii afirma ca unele dintre prevederile preconizatului act normativ vin in contradictie cu Legea fundamentala, pentru ca solicita stocarea si pastrarea datelor fara o decizie judecatoreasca prealabila.

„Sunt incalcate drepturi garantate de Constitutia Rusiei”, precum dreptul la inviolabilitatea vietii private, secretul corespondentei, a convorbirilor telefonice sau comunicatiilor, indiferend de natura lor, subliniaza Kommersant, citand dintr-o scrisoare adresata de operatorul Vympelkom mai marilor Ministerului comunicatiilor.

In context, autorii scrisorii se intreaba cine va finanta intreaga aceasta operatiune, respectiv achizitionarea unei aparaturi costisitoare si punerea la punct a unor canale de comunicatii cu FSB, care presupune alte importante cheltuieli. Conform legislatiei ruse, astfel de actiuni sun platite de organele de ordine, nu de operatori.


Categorii

1. DIVERSE, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Panopticon

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Scandal diplomatic intre FRANTA si SUA. MILIOANE DE FRANCEZI AU FOST SPIONATI DE NSA/ FSB (fostul KGB) vrea sa CONTROLEZE TOATE INFORMATIILE de pe INTERNET

  1. Bravo francezilor. Stiu ca au si lege impotriva fotografierii prin satelit la nivel de strada.

  2. Bravo francezilor ! Sa nu fi stiut adica de spionajul USA ? Dar de cel URSS or stii ceva ? Sau reactia rapid_diplomatica vrea sa mimeze stupoarea ?..Vai, da’ pe noi de ce nu ne-a avertizat nimeni ca se…filmeaza ?

    Altfel, problema influientei in Mediterana s_a rezolvat, sau mai trebuie luptat pentru freedom @ democracy ?

  3. Pingback: BARROSO avertizeaza asupra …TOTALITARISMULUI spionajului electronic al SUA. Telefonul lui ANGELA MERKEL, ascultat. De nu spun nimic POLITICIENII ROMANI despre NSA?/ DIGITALIZAREA ROMANIEI MERGE MAI DEPARTE - Recomandari
  4. Pingback: Oficial al serviciilor secrete americane: SPIONAREA LIDERILOR STRAINI, UN ”PRINCIPIU FUNDAMENTAL”/ Strategia de PR prin care SUA combate dezvaluirile despre programele sale de supraveghere globala: NU DOAR AMERICA E REA, TOTI SUNT RAI - Recomandari
  5. Pingback: Reactia komisaresei REDING la scandalul NSA: CREAREA UNUI SERVICIU SECRET EUROPEAN! SUPRAVEGHEREA EUROPEANA exista deja: serviciile secrete din vest copereaza pentru monitorizarea telefoanelor si a internetului/ SNOWDEN: “SPIONAJUL AMENINTA LIBERTAT
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare