FRANTA: solul unui sat se UMFLA ca o gogoasa distrugand casele in urma unui FORAJ GEOTERMIC

20-11-2013 1 minut Sublinieri

alsacia1

Situația devine un coșmar. La Lochwiller, un sat de aproape 450 de locuitori din departamentul Bas-Rhin, solul nu se oprește din umflat după instalarea unui foraj termic care s-a dovedit defectuos. În jur de patruzeci de case suferă acum de pe urma fisurilor, ridicărilor de teren, scurgerilor pe rețele și altor daune pe domeniul public, deplânge asociația de locuitori “Lochwiller se ridică”.

“Nu vom lăsa oamenii fără sprijin”, a asigurat prefectul, Stephane Bouillon, luni la sfârșitul unei vizite în zona sinistrată, urmată de o ședință publică, în prezența a circa o sută de locuitori. “Guvernul are mai multe fonduri care pot interveni în funcție de originea catastrofei pe care oamenii o suportă și va trebui să intervenim pentru a-i ajuta să se ​​mute repede, fiind indemnizați, dacă cumva casele lor riscă să fie distruse. Am văzut case care dau impresia că sunt așezate pe un sufleu și că se mișcă. Avem străzi care au devenit impracticabile”,  a constatat prefectul care a calificat fenomenul ca fiind unul “extrem de impresionant”.

Un foraj geotermic insuficient de bine stăpânit

Mult timp inexplicabilă, originea acestor daune a fost descoperită în urmă cu câteva luni de către experți în cadrul unei proceduri judiciare: este vorba de un foraj geotermic făcut de o persoană privată pentru încălzirea casei sale în 2008. Lucrătorii au perforat un strat etanș de argilă, eliberând apa sub presiune în straturile de anhidrit, conform expertizei. Această rocă moale s-a transformat apoi, prin reacție chimică, în gips și s-a umflat, ceea ce are drept consecință ridicarea solului. Potrivit unui hidrogeolog, mișcarea subterană se întinde și ar putea afecta în cele din urmă întregul sat.

Locuitorii se tem că, astfel, casele lor vor deveni nelocuibile și își vor pierde orice valoare de piață. “Statul îi va sprijini din punct de vedere financiar într-un fel sau altul”, a asigurat prefectul , ” fie acordând un avans în locul persoanei responsabile, împotriva căreia vom acționa în justiție, fie, dacă este o catastrofă naturală, făcând să intervină solidaritatea națională”. El a explicat că diferite fonduri ar putea fi mobilizate, cum ar fi cele referitoare la catastrofe miniere, riscuri naturale și relocare de urgență.

“Sunt încrezător. Nu cred că vom salva toate casele, dar vedem o ieșire”, a comentat Jean-François Fritsch, președintele colectivului de locuitori care cer declararea comunei în stare de catastrofă naturală. În câteva săptămâni, noi rapoarte ar trebui să permită o mai bună înțelegere a fenomenului și a responsabilităților, inclusiv cele ale întreprinderii care a realizat forajul geotermic.

alsacia2


Categorii

1. DIVERSE, Traduceri

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare