EFECTELE DESCENTRALIZARII ASUPRA REZISTENTELOR LOCALE ANTI-FRACTURARE HIDRAULICA: comunitatile sunt lasate la discretia liderilor judeteni

20-11-2013 9 minute Sublinieri

FIRMA PROSPECTIUNI SE PLANGE DE “HARTUIELI” DIN PARTEA UNUI PREOT SI A UNOR LOCALNICI DIN ALMA VII
SE REINTRODUCE OARE DELICTUL STALINIST AL SABOTORULUI ECONOMIC?

La Pungeşti, oamenii au ajuns la protest cu căruţele.

La Pungeşti, americanii s-au retras în urmă cu o lună cu tot cu utilajele de căutare a gazelor de şist. S-au întors acum o săptămână pentru consultări cu localnicii, dar au renunţat rapid. ”Au încercat să îi intrebe pe oameni ce cunoştinţe au despre gaze de şist, să îi informeze. Unii acceptă dialogul, alţii nu stau de vorbă, îi ameninţă să plece. Ei vor să facă un sondaj, cine este pro, cine este contra gazelor de şist”, explică situaţia viceprimarul Vasile Voina. Acum, la Pungeşti, se aşteaptă verdictul de la instanţă după ce Prefectura a atacat hotărârea de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist.Speranţe de câştig ar fi, spune viceprimarul care a angajat un avocat care a dovedit în instanţă Prefectura, obţinând o decizie favorabilă pentru comuna Vlahuţa care votase şi ea împotriva gazelor de şist. Una din cele trei excepţii însă, deoarece alte nouă comune au pierdut în instanţă şi, mai mult, majoritatea nu au făcut recurs, neangajându-şi nici măcar avocat să le apere.

 “Mai are rost să te baţi cu morile de vânt? Sunt prea mic pentru un război atât de mare”, declară resemnat primarul din Dumeşti, Constantin Vieru. ”Noi nu ne-am mai angajat avocat. Am considerat că nu mai are rost”, spune şi Marius Ciocan, primarul din Pochidia. ”Am făcut tot ce am putut. Recurs? Nu mai facem recurs, zic. Pentru că majoritatea primăriilor au pierdut”, explică şi primarul de la Perieni, Vasile Roşca. Mai tranşant decât colegii săi, cu o luptă câştigată în instanţă împotriva Prefecturii, primarul comunei Şuletea, Ciprian Robert Tamaş, spune că a stat de vorbă cu unii dintre edilii care au pierdut procesul şi are o explicaţie pentru resemnarea acestora: odată cu descentralizarea puterea şefilor de Consilii judeţene creşte, iar primarilor le e teamă că nu vor mai avea alocate fonduri „La Vaslui suntem la pământ. Le este teamă de rectificări. În plus, acum se face bugetul pe anul viitor. De anul viitor, preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi Dumnezei în teritoriu. Eşti mai rău de gură, ia să te liniştim”, a spus el.

Contactat de gândul, pentru a răspunde acuzaţiilor, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a susţinut că fondurile se alocă în funcţie de posibilităţi, singura problemă pe care instituţia o are ese cu aceia care nu respectă legea.

„Cum nu respecţi legea, cum te pârlim. Singura colaborare pe care noi nu o avem bună este cu infractorii. Cum îi prindem, cum îi pârlim. Nu avem posibilitatea de a acţiona arbitrar. Nu sunt bani ce trec prin mâna preşedintelui, sunt sume pentru echilibrarea bugetelor. Dacă o primărie nu îşi acoperă cheltuielile cu salariile sau cu cofinanţări pentru proiectele de interes local, în funcţie de solicitări şi în măsura posibilităţilor pe care le avem, intervenim noi”, a declarat Buzatu.

Primar Dumeşti: ”Sunt prea mic pentru un război atât de mare”

14 primării de comune din judeţul Vaslui au votat, în consiliile locale, hotărâri pentru interzicerea explorării şi exploatării gazelor se şist pe teritoriul lor. Este vorba de primăriile din Băcani, Coroieşti, Dumeşti, Ghergheşti, Pochidia, Perieni, Puieşti Tutova, Vinderei, Pungeşti, Alexandru Vlahuţă, Pogana, Şuletea şi Iana. În 13 dintre cazuri, Prefectura a atacat în instanţă deciziile luate de autorităţile locale. Nouă dintre procese le-a câştigat, trei le-a pierdut – Alexandru Vlahuţă, Şuletea şi Pogana, iar în cazul Pungeşti încă nu s-a judecat cauza deschisă la începutul lunii noiembrie pe rolul tribunalului Vaslui.

Un caz aparte este cel al comunei Iana, prima comună vasluiană care a emis o hotărâre privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist şi în cazul căreia Prefectura a dat “aviz de legalitate”Până la publicarea articolului Prefectura Vaslui nu a răspuns la întrebarea gândul de ce a atacat cele 13 hotărâri privind interzicerea gazelor de şist, iar în cazul Iana a dat un aviz de legalitate.

Primarii care au pierdut procesul cu Prefectura au renunţat după ce prima instanţă le-a dat o decizie nefavorabilă, unii nu şi-au angajat măcar un avocat care să-i reprezinte, alţii nu au mai făcut recurs.

Primarul comunei Dumeşti, Constantin Vieru, se declară din start resemnat. “Mai are rost să te baţi cu morile de vânt? M-ar fi costat şi angajarea avocatului… M-am gândit că nu am şanse de câştig”, a explicat Vieru de ce nu a atacat hotărârea prin care Prefectura Vaslui a anulat în instanţă decizia Consiliului Local care se pronunţa impotriva explorării şi exploatării gazelor de şist.

Întrebat dacă nu a acţionat pentru că îi este teamă că nu va mai primi finanţări de la autorităţile de la nivelul judeţului, Vieru spune că se consideră “prea mic pentru un război atât de mare”.

“În nebuloasa asta nu mai înţeleg nimic. Hotărârile sunt deja luate înainte să de dea deciziile în instanţă. România merge pe linia asta, cu gazele de şist, din ce văd şi eu la televizor. Nu mă pricep. Sunt prea mic pentru un război atât de mare”, a declarat pentru gândul primarul comunei Dumeşti, Constantin Vieru.

Primar Pochidia: „Noi nu ne-am mai angajat avocat. Nu avea rost”

În cazul comunei Pochidia, consilierii au votat o hotărâre privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist încă din 17 ianuarie 2013. Prefectura Vaslui a cerut revocarea hotărârii, dar proiectul a fost respins la Consiliul Local, aşa că Prefectura mers în instantă, iar Primăria Pochidia a pierdut, pe 23 septembrie.

„Noi nu ne-am mai angajat avocat. Am considerat că nu mai are rost, pentru că am văzut că celelalte primării au pierdut, pe bandă rulantă. Acum, după ce primaria Alexandru Vlahuţă a câştigat, avem speranţe că vom fi şi noi băgaţi în seamă. Am impresia că termenul de recurs a trecut”, spune Marius Ciocan, primarul din Pochidia.El a adăugat că în prezent consilierii locali “se gândesc” să voteze o nouă hotărâre de consiliu local pe această temă, la presiunea locuitorilor care “tot vin şi mă intreabă ce se întâmplă. Le e teamă că nu vor mai avea apă în fântâni pentru animale”.

“Noua hotărâre va fi la fel ca la cele două primării – Alexandru Vlahuţă şi Şuletea – care au câştigat procesul cu Prefectura. Dar deocamdată aşteptăm să vedem dacă Prefectura nu va ataca şi decizia dată de Tribunal prin care primăriile comunelor Vlahuţă şi Şuletea au câştigat pe fond “, a declarat pentru gândul primarul din Pochidia.

Primar Perieni: “Nu mai facem recurs”

La rândul său, primarul comunei Perieni, Vasile Roşca, a declarat pentru gândul că, în urmă cu o săptămână, le-a fost comunicată decizia Tribunalului Vaslui prin care instanţa a anulat hotărârea votată de consilierii locali privind interzicerea explorării, dezvoltării şi exploatării gazelor de şist prin metoda de fracturare hidraulică.

“Noi aici suntem împotriva gazelor de şist. Am făcut tot ce am putut”, spune pentru gândul primarul Vasile Roşca, care susţine însă că nu va face recurs la Curtea de Apel. “Recurs? Nu mai facem recurs, zic. Pentru că majoritatea primăriilor au pierdut”, adaugă el.

Întrebat dacă îi este teamă de eventuale repercusiuni, dacă va face recurs, primarul din Perieni a negat: “Nu mi-e teamă. Altfel nu aş fi iniţiat hotărârea care a fost votată de consiliul local”, a spus primarul din Perieni.

Primar Şuletea: „La Vaslui suntem la pământ. Primarilor le este teamă de rectificări”

Comuna Şuletea este una dintre cele care a câştigat procesul cu Prefectura, dar asta doar din motivul că pe terioriul comunei nu au fost identificate rezerve de gaze de şist şi ”nu se cunosc suprafeţele de teren care ar avea în subsolul lor aceste zăcăminte şi nici nu au fost declarate de interes naţional, aşa cum se prevede în Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele să fie statul”,după cum se arată în motivarea instanţei de judecată.

Primarul comunei Şuletea, Ciprian Robert Tamaş, spune că a stat de vorbă cu unii dintre edilii care au pierdut procesul cu Prefectura. De la ei susţine că a aflat că le-ar fi teamă să atace cu recurs sentinţa, pentru ca nu cumva să îi „supere” astfel pe mai marii de la nivel de judeţ şi să rişte să nu mai primească bani pentru bugetul şi aşa sărac al primăriilor lor.

„Eu am mai vorbit şi cu alţi primari. Le e frică să facă recurs la Curtea de Apel. Este vorba despre banii pentru bugetul anului viitor. Le e frică de rectificări bugetare. Situaţia e delicată la Vaslui. Suntem la pământ. Nu avem bani pentru asistenţi sociali. Nu avem bani pentru continuarea investiţiilor. Eu am fost sunat de la Bucureşti şi am fost întrebat dacă sunt plătit de ruşi (…). De la începutul anului viitor, preşedinţii de consilii judeţene vor fi Dumnezei în teritoriu. Toţi banii vor trece prin ei. Până acum veneau bani direct de la Guvern. Nu treceau prin aparatul consiliului judeţean. Acum tot ce vine de la Guvern, trece prin domnul preşedinte (al consiliului judeţean-n.r). Esti mai rău de gură, ia să te liniştim”, explicat pentru gândul Ciprian Tamaş.

Tamaş îşi aminteşte că, atunci când era în opoziţie, actualul preşedinte al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a scos în stradă la Bârlad  aproape 10.000 de oameni şi a jurat în faţa lor, cu mâna pe Biblie, că nu va accepta în judeţ nici o companie care să folosească metode de fracturare hidraulică pentru gazele de şist.

Viceprimar Pungeşti: Am angajat acelaşi avocat care a câştigat pentru comuna Vlahuţă

La începutul lunii noiembrie Prefectura Vaslui a solicitat în instanţă anularea şi a deciziei Consiliului Local Pungeşti privind gazele de şist, emisă în octombrie, susţinând că autorităţile locale nu se pot pronunţa asupra exploatării zăcămintelor din subsol, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului. Luni, consilierii locali din Pungeşti au votat pentru angajarea unui avocat care a reprezentat în instanţă şi comuna Alexandru Vlahuţă şi a câştigat.

Până la o decizie a Tribunalului, viceprimarul din Pungeşti, Vasile Voina povesteşte cu localnicii i-au alungat din comună şi pe reprezentanţii Chevron care veniseră să facă o campanie de informare.  „De 3 zile au venit câteva persoane care au încercat să îi intrebe pe oameni ce cunoştinţe au despre gaze de şist, să îi informeze. Unii acceptă dialogul, alţii nu stau de vorbă, îi ameninţă să plece. Ei vor să facă un sondaj, cine este pro, cine este contra gazelor de şist”, ne-a declarat Voina.

De altfel, Chevron a anunţat săptămâna trecută suspendarea campaniei. “Chevron poate confirma astăzi (n.r. – miercuri, 13 noiembrie) suspendarea activităţilor de informare din comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, ca urmare a protestelor din cadrul comunităţii. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi de informare într-un mod sigur şi responsabil, însă acest lucru nu a fost posibil astăzi”, se arată într-un comunicat transmis de compania americană.

Compania americană Chevron deţine un acord petrolier pentru explorarea gazelor de şist în perimetrul Bârlad (circa 600.000 de hectare), din judeţul Vaslui. Pe lângă acestea, Chevron mai are şi trei acorduri petroliere în Dobrogea.

În Vaslui, sondele de explorare a gazelor de şist ar urma să fie amplasate pe teritoriul comunelor Pungeşti, Băceşti şi Găgeşti, iar o a patra sondă – la Puieşti.

Revelaţia primarului din Pogana, Maricel Gifu:  “Păi însemnă că şi noi am câştigat”

Contactat de gândul Maricel Gifu, primarul din Pogana, localitate situată la 24 de km de Puieşti – comună unde Chevron ar urma să amplaseze o a patra sondă de explorare, dar pentru care nu are încă aviz de mediu – ne-a rugat politicos să revenim în câteva minute pentru a se pune la curent cu situaţia exactă a procesului lor cu Prefectura, pe tema gazelor de şist.

„Nouă Tribunalul Vaslui ne-a respins doar un articol. Articolul 4, cu interzicerea eliberării de autorizaţii. Restul au rămas. Păi însemnă că şi noi am câştigat”, are el pe loc o revelaţie, în timp ce ne citea din decizia instanţei de fond.

Pe scurt, articolul 4 din hotărârea Consiliului Local Pogana interzicea eliberarea de autorizaţii, certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie în vederea amplasării de construcţii, sonde de explorare şi exploatare a gazelor de şist.

În schimb, restul articolelor, între care şi cel ce interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metode neconvenţionale pe teritoriul comunei Pogana, nu au fost respinse de instanţă.

„Articolul 1 interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin metode neconvenţionale pe teritoriul comunei Pogana. Articolul 2 interzice darea în administrare, concesiune a unui teren proprietate publică a comunei în scopul explorării şi exploatării gazelor de şist. Articolul 3 interzice vânzarea, concesionarea de terenuri din comună pe care urmează să se facă lucrări de explorare şi exploatare a gezelor de şist, ne citeşte el hotărârea consilierilor.

Cazul comunei Iana: Prefectura ne-a avizat hotărârea de interzicere a gazelor de şist

Un caz aparte este cel al comunei vasluiene Iana.  Iana a fost între primele comune din judeţ al cărei consiliu local a emis, în 5 iulie 2012, o hotărâre pentru interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist prin metoda neconvenţională pe teritoriul comunei.

Contactat de gândul, primarul din Iana, Adrian Totolici, a declarat că Prefectura nu numai că nu a atacat hotărârea lor în contencios administrativ, aşa cum a procedat în cazul celorlalte comune, ci chiar a avizat-o.

“Noi am fost între primele comune din Vaslui care am adoptat o hotărâre privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei. Noi am trimis, anul trecut, hotărărea la Prefectură, iar Prefectura ne-a avizat-o”, a declarat pentru gândul primarul din Iana, Adrian Totolici.

Primăria Băcani: Am făcut recurs la Curtea de Apel Iaşi

Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Băcani spun că au făcut recurs la Curtea de Apel Iaşi după ce Prefectura le-a anulat în instanţă hotărârea privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist.

“Prefectura a contestat în contencios administrativ hotărârea abia după ce noi le-am notificat-o. De data asta am angajat un avocat şi am făcut recent recurs la Curtea de Apel Iaşi”, a precizat pentru gândul consilierul juridic al primăriei, Elena Negrescu.

Replica preşedintelui CJ Vaslui: „Cum îi prindem, cum îi pârlim”

Gândul l-a contactat pe preşedintele CJ Vaslui şi l-a întrebat dacă primarii ar trebui să se teamă de şefii de la nivel de judeţ care ar putea să nu le mai dea bani anul viitor dacă ar face recurs împotriva Prefecturii Vaslui.

„Cum nu respecţi legea, cum te pârlim. Singura colaborare pe care noi nu o avem bună este cu infractorii. Cum îi prindem, cum îi pârlim”, răspunde preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, la replica edililor care îi văd atotputernici pe şefii de consilii judeţene.

„Nu avem posibilitatea de a acţiona arbitrar. Trebuie să procedăm potrivit prevederilor legale. Nu sunt bani ce trec prin mâna preşedintelui, sunt sume pentru echilibrarea bugetelor. Acolo unde sunt solicitări, intervenim noi prin echilibrare bugetară. Dacă o primărie nu îşi acoperă cheltuielile cu salariile, sau cu cofinanţări pentru proiectele de interes local, în funcţie de solicitări şi în măsura posibilităţilor pe care le avem, intervenim noi”, a declarat pentru gândul Dumitru Buzatu, preşedinte CJ Vaslui.

Un preot din localitatea Alma Vii, din Sibiu, a uitat de cele sfinte (sic – n.n.) si a taiat cablurile unei firme de prospectare a subsolului care activeaza in Sibiu.

Aceeasi firma s-a trezit ca 21 dintre masinile sale au ramas fara cauciucuri. Anvelopele au fost taiate in noaptea de sambata spre duminica, intr-o parcare din Medias, anunta Antena3. Nu se cunoaste inca daca tot preotul este vinovat de aceasta paguba, cert este insa ca parintele este acum cercetat penal pentru distrugerea cablurilor.

Toate cele 21 de masini apartin firmei SC Prospectiuni SA. Aceasta companie se ocupa cu efectuarea lucrarilor de cercetare si prospectare a subsolului in partea de nord a judetului Sibiu. Potrivit reprezentantilor firmei, compania functioneaza de mai multi ani in zona avand toate autorizatiile necesare.

Cu toate acestea, in contextul isteriei (sic – n.n.) create de exploatarile miniere si cele pentru gaze de sist, reprezentantii firmei spun ca sunt hartuiti de localnici si ca furia oamenilor a dus la pierderi de aproximativ 100.000 de euro.

“Nu am calculat exact, dar paguba fizica produsa in urma acestor incidente se ridica la circa 100.000 de euro. In urma incidentului cu masinile, paguba fizica a fost minora, in comparatie cu distrugerea de echipamente electronice – cablu si senzori”, a declarat Mihai Mitroi, unul dintre oficialii companiei care a depus deja plangere.

 

***


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Gazele de sist

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “EFECTELE DESCENTRALIZARII ASUPRA REZISTENTELOR LOCALE ANTI-FRACTURARE HIDRAULICA: comunitatile sunt lasate la discretia liderilor judeteni

  1. Ce articol manipulator pe ziare.com. De la un capat la altul. Se alatura Alma Vii incidentului de la Medias, cu care satenii n-au nicio legatura, pentru a-i compromite

  2. Pentru asta s-a murit la Revolutie? Pentru ca primarii sa conduca CU FRICA?
    Altii in locul lor,care sa tina cu obstea, nu sa se fofileze cu tot felul de scuze. Si Stefan cel Mare tot asa usor a abandonat? Rusine sa va fie! Tara asta NU E DE VANZARE. CLAR?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare