Statele europene vor sa impuna EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST FARA CONSULTAREA POPULATIEI SI CU STUDII DE IMPACT “BLANDE” PENTRU COMPANII/ Guvernul pregateste o noua LEGE A MINELOR care sa dea verde proiectului RMGC

29-12-2013 2 minute Sublinieri

resurse-gaze-de-sist

 

Reprezentanţii permanenţi ai statelor membre ale Uniunii Europene au propus, în a doua jumătate a lunii decembrie, ca exploatarea gazelor de şist să nu mai fie condiţionată de consultarea comunităţilor locale, şi, totodată, ca evaluările impactului de mediu să fie mult mai blânde decât în prezent.

Ambasadorii statelor membre ale UE s-au reunit la 20 decembrie, în cadrul Comitetului COREPER I, şi au autorizat Preşedinţia Consiliului UE să transmită Parlamentului European o scrisoare conform primei lecturi legislative în ce priveşte o propunere a Comisiei Europene de revizuire a Directivei UE privind Evaluarea Impactului asupra Mediului (EIA).

Se doreşte modificarea Directivei privind Impactul de Mediu, astfel încât companiile extractoare de gaze şi petrol de şist în UE să aibă mult mai multe beneficii.

Noile reglementări propuse exclud evaluarea sistematică a impactului de mediu şi, în acelaşi timp, elimină recomandarea potrivit căreia companiile sunt nevoite să informeze în avans comunităţile care urmează să fie afectate de exploatare şi să obţină un aviz pozitiv de la instituţiile centrale şi locale.

Conform naturalgaseurope.com, reprezentanţii statelor membre ale UE au căzut de acord “să meargă mai departe cu noua reglementare în privinţa evaluării impactului explorării gazelor şi petrolului asupra mediului, fără să se citeze în mod special evaluarea obligatorie a impactului proiectelor pentru gaze de şist, aşa cum recomandase o comisie a Parlamentului European”.

Ambasadorii au decis practic să nu ia în considerare doua amendamente aduse de europarlametari privind proiectul de directivă iniţiat de Comisia Europeană, scrie Revista22.

În cadrul primului amendament se prevede că “în conformitate cu principiul precauţiei”, proiectele privind gazele de şist şi petrolul de şist, gazele din formaţiuni compacte şi metanul din straturile de cărbune “să fie supuse în mod sistematic evaluării impactului asupra mediului”. 

Un alt amendament face referire la tipurile de proiecte pentru care sunt necesare informări intense ale comunităţilor locale şi uneori chiar ale comunităţilor statelor vecine care ar putea fi afectate de acele proiecte, şi totodată obligativitatea cererii uni aviz de la toate institutiile centrale şi locale relevante. 

Astfel, amendamentul introducea pe lista proiectelor cu restricţii “explorarea, limitată la etapa ce implică utilizarea fracturării hidraulice, şi extracţia ţiţeiului şi/sau a gazelor naturale capturate în straturi de şist care conţin gaz sau în alte formaţiuni de roci sedimentare cu o permeabilitate şi porozitate egale sau mai mici, indiferent de cantitatea extrasă”. 

Cu alte cuvinte, amendamentul care nu a fost luat în considerare de COREPER ar fi presupus faptul ca, printre altele, statele membre ar fi fost nevoite să ia “măsurile necesare pentru a asigura că autorităţile care ar putea fi interesate de un proiect, prin natura responsabilităţilor lor specifice în materie de mediu, au posibilitatea să emită un aviz cu privire la informaţiile furnizate de iniţiatorul proiectului şi la solicitarea de aprobare de dezvoltare şi în cazul proiectelor privind gazele sau petrolul de şist”.

Pentru a intra în vigoare, aceste reglementări vor necesita aprobarea Parlamentului European şi a miniştrilor de Mediu din ţările Uniunii Europene.

Începutul anului 2014 ar putea arunca o nouă bombă în Parlament. Premierul Victor Ponta, dar și surse de la vârful Ministerului Economiei au explicat că Legea minelor va reveni în Parlament, chiar de la finalul lunii ianuarie. 

Dacă, până acum, legea a stat sub apanajul PSD, de data aceasta, focul a fost aruncat la liberali. Noua Lege a minelor va fi inițiată de Ministerul Economiei, condus de liberalul Andrei Gerea. 

”Legea minelor noi am susţinut-o, domnul Antonescu a avut o ezitare destul de lungă, după care nu a mai trecut. Acum domnul ministru liberal Andrei Gerea, în care eu am toată încrederea, trebuie să vină cu un nou proiect pentru că a fost o propagandă că e o lege a minelor dar, de fapt, este despre Roşia Montană. Nu, se referea la Remin Baia Mare care altfel se închide şi intră în faliment, la ConversMin, la CupruMin, la toate exploatările de resurse minerale şi domnul Gerea are mandat şi din partea mea, dar şi din partea, cred, a domnului Antonescu de a veni cât mai repede cu un proiect care să fie adoptat de Parlament”, anunța Victor Ponta, înainte de Crăciun.

Anunțul făcut de Ponta nu le-a picat prea bine liberalilor. În partid nu s-a discutat decât la nivel de principiu despre o nouă Lege a minelor, iar despre mandat politic pentru Andrei Gerea nici nu s-a pus însă problema.

”Face ceea ce a făcut de la bun început. Încearcă să arunce asupra noastră problema și PSD să dirijeze de la butoane totul. Încă nu s-a discutat punctual în conducerea PNL”, ne-au declarat surse liberale.

La Ministerul Economiei lucrurile par însă mult mai avansate. Surse din conducerea Ministerului au explicat că se pregătește proiectul legislativ și se fac analize intense.

”Avem nevoie de acest proiect. Bineînțeles că se lucrează, dar sunt multe detalii de pus la punct. În ianuarie-februarie proiectul va ajunge la Parlament”, au declarat sursele noastre.

Legea minelor, care reglementează, printre altele, și exploatarea de la Roșia Montană, ar putea fi un cartof fierbinte în USL la începutul lui 2014.

La ultima încercare, Legea a picat în Parlament, iar cei de la PSD au dat vina pe liberali că au boicotat proiectul. Noul proiect legislativ va fi inițiat de liberali, însă va trebui să treacă proba de foc a unei majorități PSD în Parlament, dar mai ales proba de foc a comisiilor, unde PSD deține controlul și conducerea de facto a Comisiilor.


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, ROSIA MONTANA, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Statele europene vor sa impuna EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST FARA CONSULTAREA POPULATIEI SI CU STUDII DE IMPACT “BLANDE” PENTRU COMPANII/ Guvernul pregateste o noua LEGE A MINELOR care sa dea verde proiectului RMGC

  1. Pingback: Decizie “istorica” (?) a unui tribunal din Vaslui: GAZELE DE SIST NU APARTIN STATULUI, CI SATULUI - Recomandari
  2. Pingback: UE da LIBER la exploatarea GAZELOR DE SIST/ Lider PDL: PROTESTELE DIN PUNGESTI amplificate de activisti de mediu pentru BANI - Recomandari
  3. Pingback: COMISIA EUROPEANA da liber la exploatarea gazelor de sist. Exista totusi cerinta “minimala” de a “DEMONSTRA” ca fracturarea hidraulica nu va polua apele freatice - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare