Propaganda ticaloasa: MRU – cine se impotriveste gazelor de sist face jocul RUSIEI/ Bataia de joc impotriva pungestenilor continua: PRIZONIERII ZONEI SPECIALE/ Chevron vrea sa SIGILEZE FANTANILE din Pungesti

28-03-2014 4 minute Sublinieri

pungesti-14

Președintele Partidului Forța Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, în emisiunea „Imparțial” că cine se împotrivește exploatării gazelor de șist în România face jocul Rusiei, fie că se împotrivește voit sau nevoit.

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că este nevoie de o izolare a Rusiei.

„Dar, în același timp, momentul în care trebuie să gândim dincolo de interesele naționale ale statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice. L-am auzit pe președintele Hollande spunând că renunță la furnitura de război (pe care Franța urma să le livreze Rusiei – n.r.) în condițiile în care și Londra renunță la a mai adăposti conturile grase ale oligarhilor din Federația Rusă”, a punctat Mihai Răzvan Ungureanu, fost prim-ministru al României.

Despre declarația de astăzi a președintelui Barack Obama, Ungureanu a spus că este un lucru important de reținut pentru România.

„Statele Unite au devenit exportatoare de gaz în momentul în care au utilizat toate resursele disponibile în subsolul țării. Asta înseamnă gazele de șist. Răspunsul la posibilul șantaj energetic înseamnă gazele de șist. Cine se împotrivește exploatării gazelor de șist face, voit sau nevoit, jocul Federației Ruse, inclusiv pe teritoriul României”, a precizat Mihai Răzvan Ungureanu.

De patru luni mai bine păzit ca o bază militară, Pungeşti apare, în viziunea Guvernului, drept capul relelor, locul din care se răspândeşte scânteia revoltei împotriva exploatării gazelor de şist. De aceea, MAI e dispus la măsuri speciale.

Printr-un comunicat redactat în cea mai curată limbă de lemn, Avocatul Poporului informează cetăţenii că s-a sesizat din oficiu şi a recomandat Ministerului de Interne să respecte drepturile şi libertăţile cetăţenilor din Pungeşti, proporţiile între intervenţie şi  eveniment, precum şi procedurile obligatorii la declararea zonelor speciale de siguranţă. Aproape patru luni i-au trebuit instituţiei menite să-i protejeze pe cetăţeni de abuzurile autorităţilor să ajungă la concluzia timidă că instituirea „zonei speciale de siguranţă” în comuna vasluiană dovedeşte „lipsă de proporţionalitate”. În acest timp a cercetat şi a comunicat cu MAI prin scrisori oficiale, în felul acesta parvenind opiniei publice câteva informaţii despre intenţiile ministerului condus de reevaluatul tuturor guvernărilor, cel mai galonat ofiţer de intendenţă, generalul Gabriel Oprea, faţă de satul care n-a obosit să protesteze împtriva exploatării gazelor de şist.

Pe scurt, jandarmii sunt tot acolo şi acolo vor rămâne, „în vederea asigurării unei stări de normalitate şi prevenirii eventualelor situaţii de risc”, trupele  urmând  să fie „redimensionate” şi să acţioneze pe raza comunei pentru a asigura – ce perfectă mostră din susamintita limbă! – „un climat corespunzător”. Aşadar, dacă, toamna, forţele de ordine i-au gonit pe săteni de pe câmp, primăvara, îi păzesc la arat. Dacă la Crăciun, au patrulat şi au pus filtre pe uliţele din Siliştea-Pungeşti, de Paşti, înconjoară biserica, deoarece înăuntru şi în afara ei se desfăşoară o adunare neautorizată (când se strâng trei ţărani e semn de revoltă), iar popii din partea locului, care au mers cu crucea la răscoală, sunt, hotărât lucru!, subversivi.

Cum răspunde, totuşi, MAI recomandărilor Avocatului Poporului? Nicicum sau, aşa cum spune, „înfiinţează o comisie de specialişti”, ca să cerceteze presupusele abuzuri ale poliţiei. Avocatul Poporului nu precizează dacă se mulţumeşte cu acest răspuns sau continuă demersurile, având în vedere că principala sa obiecţie, referitoare la zona specială de siguranţă, rămâne de actualitate, MAI dând de înţeles că are de gând să-nfigă şi mai abitir piciorul în pragul Pungeştilor, unde „există intenţii de continuare a protestelor” cu ecouri în alte comune. 

În caz că decide să nu se resemneze, Avocatul Poporului trebuie să sesizeze guvernul – de la care, cunoscând propaganda premierului Ponta pentru beneficiile fracking-ului şi felicitările  adresate jandarmilor după confruntări, nu ne putem aştepta la un răspuns diferit de al MAI – şi, apoi, Parlamentului, care, după obicei, va înfiinţa o comisie. Şi, astfel, locuitorii din Pungeşti ar putea fi prizonierii zonei speciale până va termina Chevron de extras gazele de şist, Guvernul fiind capabil să instituie din pix oricâte zone de siguranţă este nevoie, ba chiar să inventeze „speciale” noi  prin ordonanţă de urgenţă. Plângerile lor vor fi îngropate într-o comisie, pe cruce fiind lipit un comunicat.

Fântânile din Pungeşti, localitate unde Chevron lucrează de zor la amplasarea sondei pentru explorarea gazelor de şist, ar putea fi acoperite şi sigilate cât de curând.

Conform vrn.ro, Chevron s-ar fi oferit să acopere, gratuit, 30 – 40 de puţuri din localitate şi să instaleze, “pe cheltuiala sa”, pompe manuale prin care localnicii să poată scoate apa din fântâni.

Primarul comunei, Mircia Vlasã, le-a prezentat marţi consilierilor locali această propunere, într-o şedinţa de Consiliu Local, explicând că proiectul Chevron-ului ar aduce o mulţime de “beneficii” oamenilor din Siliştea-Pungeşti. Fântânile nu vor mai fi contaminate cu praf, resturi vegetale sau chiar animale, şi “vor fi protejate de eventualele intenţii ale vreunui ONG-ist care ar putea otrăvi fântânile ca să dea vina pe Chevron”.

Protestatarii din Pungeşti însă, precum şi parte a consilierilor locali ce se opun exploatări gazelor de şişt, cred că “bunăvoinţa” Chevronului nu are nimic de a face cu protejarea sănătăţii lor, ci este strict o tentativă a companiei gazifere de a le bloca orice posibilitate de a mai putea face buletine de analiză ale apelor din fântâni.

“Sub pretextul că fac un bine comunităţii, Chevron îşi ascunde propriile interese, ca nimeni să nu mai poată monitoriza calitatea apei, şi să ia “de bune” analizele făcute de ei”, era de părere unul dintre consilierii locali, citat de vrn.ro.

Conform lui George Epurescu, preşedintele “România Fără Ei”, prin această manevră, Chevron doreşte să blocheze posibilitatea locuitorilor din zonă sau a organismelor competente de a monitoriza calitatea apei: “Probele de apă nu se iau de la pompe manuale, care se amorsează în momentul folosirii, ci din puţuri, unde apa freatică se poate acumula, iar Chevron ştie foarte bine acest lucru, că probele nu se iau din ape “în curgere”, care nu sunt standardizate, ci din acumulări, de aici şi ideea lor, de a sigila fântânile şi a le dota cu pompe manuale. Se doreşte să se blocheze posibilitatea locuitorilor din zonă sau a organismelor competente de a monitoriza singuri calitatea apei după începerea lucrărilor de foraj.” Mai mult, fântânile sunt ale oamenilor, iar intenţia CL de a le bloca sursele de apă este un abuz, mai atrage atenţia Epurescu, cunoscut militant împotriva fracturării hidraulice.

Cadouri de Paşte pentru copii din Pungeşti

O altă propunere a Chevronului, prezentată de asemenea marţi consilierilor locali de către primarul Vlasă, este iniţiativa companiei gazifere de a dărui copiilor din comună, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, pachete cu dulciuri şi produse alimentare, donaţie ce, la rândul ei, urmează a fi pusă în discuţia proximei şedinţe de CL: “Au promis că nu vor fi materiale promoţionale, iar pungile cu cadouri vor fi neinscripţionate”, ar fi declarat primarul Vlasă.

Protestatarii din comună consideră această iniţiativă o altă tentativă a Chevron de a câştigă bunăvoinţa oamenilor din zonă, prin copii lor care nu vor fi în stare să refuze pungile cu dulciuri de la americani: “ Aşa au procedat şi anul trecut, de hramul comunei, pe 29 august, când Chevronul a împărţit, prin intermediul primarului, bere, mici şi sarmale, în speranţa că noi ne vom bucura la aceste “atenţii”, şi vom închide ochii la poluarea cauzată de sondele pe care vor să le amplaseze în comună. În continuare, Chevron umbla cu aceleaşi metode murdare, dacă nu ne pot înfrânge, ar vrea să ne cumpere, aşa cum l-au cumpărat pe primarul Vlasã”, a declarat revoltat Ion Lazurcă, intervievat de vrn.

Primarul Vlasă este acuzat ca şi-a însuşit un teren al comunei la schimb, fără să-l fi trecut prin comisia de fond funciar după care l-a concesionat firmei Chevron.

Cadouri de la Chevron

Reamintim că, pretutindeni în lume, Chevron este renumit pentru “grija” faţă de cetăţenii din zonele unde face exploatări. Astfel, compania petrolieră le-a dăruit tuturor locuitorilor localităţii Bobtown, din statul Pennsylvania, în apropierea căreia a explodat o sondă, câte un cupon pentru pizza şi suc. Cuponul a fost însoţit de o scrisorică prin care Chevron îşi cerea scuze pentru disconfortul creat şi îşi reitera determinarea de a îşi proteja vecinii, angajaţii şi mediul înconjurător.

Explozia sondei a avut loc pe 11 februarie. Unul dintre angajaţii Chevron a murit, un altul a fost rănit, iar sonda a ars fără oprire zile în şir. Oamenii din Bobtown au termen până pe 1 mai să-şi comande pizzele plătite de Chevron, după care cuponul-cadou va expira.


Categorii

1. DIVERSE, PUNGESTI

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Propaganda ticaloasa: MRU – cine se impotriveste gazelor de sist face jocul RUSIEI/ Bataia de joc impotriva pungestenilor continua: PRIZONIERII ZONEI SPECIALE/ Chevron vrea sa SIGILEZE FANTANILE din Pungesti

  1. Pingback: George Maior vrea proteste “CONFORME” pe tema GAZELOR DE SIST/ Presiunile STATULUI impotriva comunitatilor locale au efecte: REVOCAREA INTERDICTIEI EXPLORARII GAZELOR DE SIST DE CATRE UN CONSILIU LOCAL/ Reincep protestele anti-fracking/ “
  2. Pingback: CHEVRON – a doua sonda de explorare la PUNGESTI, la doar 300 metri de raul TUTOVA/ Manipularea lui PONTA: Rusia, bau-baul folosit pentru justificarea FRACTURARII HIDRAULICE/ Virgiliu Gheorghe: interviu despre GAZELE de SIST. DEMONTAREA PROPAGANDEI A
  3. Pingback: Gest incalificabil al sefului NATO: acuza organizatiile ECOLOGISTE anti-gaze de sist ca sunt MANIPULATE de RUSIA/ Studiu al INSTITUTULUI de GEOLOGIE: fracturarea hidraulica poate antrena CONSECINTE CATASTROFALE - Recomandari
  4. Pingback: EXCLUSIV: ORDINUL DE INSTITUIRE A “ZONEI SPECIALE DE SIGURANTA” DE LA PUNGESTI. Ce sta la baza celei mai importante restrangeri a drepturilor fundamentale din istoria recenta a Romaniei? - Recomandari
  5. Pingback: Presa de propaganda, grupuri de lobby, liste negre. CUM IGNORA NEW YORK TIMES REALITATEA IN FAVOAREA “RELATARILOR” DESPRE PRESUPUSA FINANTARE RUSEASCA A PROTESTELOR DE LA PUNGESTI/ Guvernul Ponta vrea neaparat FRACTURARE HIDRAULICA - Recomanda
  6. Pingback: MIHAI RAZVAN UNGUREANU – consilier personal al lui Iohannis/ Sefa DNA spune ca e inspirata de CREDINTA ORTODOXA in “cautarea dreptatii”/ Vicepremierul Ungariei are un “OPTIMISM MODERAT” cu privire la relatia cu IOHANNIS - Rec
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare