update – INTARIREA “VIKTATURII” DIN UNGARIA: partidul lui ORBAN castiga detasat alegerile legislative, JOBBIK obtine un scor electoral consistent

7-04-2014 8 minute Sublinieri

orban

Partidul conservator Fidesz al premierului ungar Viktor Orban, acuzat constant de derive antidemocratice in ultimii 4 ani, de cand se afla la putere, a castigat detasat alegerile legislative desfasurate duminica in Ungaria, obtinand 44,61% (rezultate oficiale partiale dupa centralizarea a 93,12% din buletinele de vot, potrivit AFP). Cu acest scor, Fidesz se plaseaza lejer in frunte dupa scrutinul de duminica, insa nu reuseste sa isi conserve si super-majoritatea de doua treimi in Parlament pe care o obtinuse la precedentele alegeri, din 2010  – cand a avut 52,7% din voturi si doua treimi din deputati. 

Inaintea scrutinului, intrebarea-cheie era daca Fidesz isi va conserva sau nu “super-majoritatea” din Parlament, dupa cum subliniau politologii. Varianta care se profileaza potrivit rezultatelor oficiale partiale – cazul in care Fidesz nu mai reuseste sa obtina o majoritate de doua treimi – ar insemna ca dezbaterea va reaparea in viata politica ungureasca, au subliniat politologii. Alianta formata de stanga si de liberali – slab organizata si destul de timida in timpul campaniei electorale, dupa cum comenteaza AFP – ocupa locul al doilea in preferintele alegatorilor dupa alegerile de duminica, insa la mare distanta de partidul de guvernamant Fidesz, obtinand 25,73% din voturi. In urma cu 4 ani, socialistii candidasera singuri, ei obtinand atunci 19,30% din voturi.

In ceea ce priveste partidul de extrema dreapta Jobbik, acesta se claseaza pe locul al treilea la alegeri, cu un scor de 20,66% si un avans fata de 2010, cand intrase in Parlament cu 17%.  […]

Fostul premier socialist şi unul dintre liderii alianţei de stânga, Ferenc Gyurcsany, a apreciat că alegerile legislative desfăşurate duminică, în Ungaria, şi la care partidul conservator al lui Viktor Orban s-a clasat pe primul loc, nu au fost “nici libere, nici corecte”. 

El a insistat că legea electorală şi situaţia politică nu au reuşit să le asigure alegătorilor “un acces egal la informaţii”.

“Consider că alegerile nu au fost legitime, dar am participat la ele, deoarece nu putem să cedăm ţara noastră fără luptă”, a adăugat Gyurcsany, în vârstă de 52 de ani, un economist strălucit, care l-a învins pe Viktor Orban la alegerile din 2006.

Totuşti, el speră că rezultatele finale vor fi mai “echilibrate”. Gyurcsany a afirmat că partidele de stânga din opoziţie vor participa separat la alegerile pentru Parlamentul European, însă vor coopera înainte de alegerile municipale din toamnă. La rândul său, Gergely Gulyas, un deputat al partidului Fidesz, care a obţinut o victorie detaşată, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, s-a declarat mulţumit de desfăţurarea alegerilor şi a declarat că noul sistem electoral din Ungaria s-a dovedit a fi robust.

Partidul conservator al populistului Viktor Orban, acuzat de derive antidemocratice, se clasează pe primul loc în alegerile legislative, duminică, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, relatează AFP.

Fidesz obţine 48% din sufragii, alianţa de stânga 27%, iar partidul Jobbik (extremă dreapta) 18%, potrivit Institutului Nezopont.

Viktor Orban, un fost disident anticomunist care a acaparat scena politică a Ungariei

Viktor Orban, considerat de unii un autocrat iar de alţii un erou, reales duminică în fruntea Ungariei potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, şi-a condus ţara cu o mână de fier începând din 2010 şi a polarizat-o în jurul persoanei sale, relatează AFP

Orban, în vârstă de 50 de ani, şeful în exerciţiu al Guvernului conservator şi populist, acaparează scena politică a Ungariei, o fostă membră a blocului comunist care a aderat la Uniunea Europeană (UE) în 2004. Niciun adversar – atât din interiorul partidului, cât şi din opoziţie – nu pare în măsură să-l detroneze pe “regele Viktor”, titra recent revista austriacă Falter.

Orban, care are o anumită charismă şi care este scos în evidenţă de adversarii săi de stânga mai degrabă “anoşti”, este în primul rând “un veritabil zoon politikon” care nu suportă nici înfrângerea şi nici să fie contestat, subliniază Laszlo Lengyel, un politolog de la Institutul pentru Cercetare Financiară şi Politică de la Budapesta.

Un fost disident liberal în timpul regimului comunist, el se face cunoscut după ce susţine un discurs ostil puterii, în Piaţa Eroilor, la Budapesta, la sfârşitul anilor ’80, cu puţin timp înainte de prăbuşirea regimului.

El este unul dintre cei 37 de studenţi şi intelectuali care fondează Fidesz în 1988. Preia preşedinţia formaţiunii în 1993 şi îşi extinde controlul asupra partidului, împreună cu un cerc restrâns de prieteni, care se află în continuare alături de el.

  • Romania Libera: 

Miercurea Ciuc: Peste 80 la sută din maghiarii înscrişi la Consulatul Ungariei au votat la alegeri

Peste 800 de cetăţeni maghiari din cei 1.002 înscriși pe listele electorale au votat, duminică, la Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc, la alegerile parlamentare din ţara vecină, iar alți aproximativ 3.000 de maghiari cu dublă cetățenie și-au depus votul prin corespondență, potrivit Mediafax.

Consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal, a declarat, duminică seară, că procesul de votare pentru alegerile parlamentare din Ungaria s-a încheiat fără incidente, la secția de votare din localitate – amenajată într-o clădire care aparţine reprezentanţei diplomatice – prezentându-se pentru exprimarea votului 810 persoane cu domiciliul în Ungaria din totalul celor 1.002 înscrise pe listele electorale, reprezentând 81 la sută.

“De asemenea, în cursul zilei, au venit să își depună plicurile cu buletinele de vot și aproximativ 3.000 de maghiari cu domiciliul stabil în afara graniţelor Ungariei, din judeţele arondate la Consulatul din Miercurea Ciuc, care votează prin corespondenţă, precum și trei persoane din cele patru care și-au exprimat intenția să voteze pentru autoguvernarea românilor din Ungaria. Interesul a fost foarte mare, a fost ceva nou și alegătorii au simțit că este important pentru ei să vină și să își depună votul”, a precizat consulul general.

Zsigmond Barna Pal a ținut să mulțumească autorităților din România pentru sprijinul acordat.

În ultimele zece zile, înaintea alegerilor parlamentare din Ungaria, la Consulatul din Miercurea Ciuc s-au primit 60.000 de plicuri cu buletinele de vot ale maghiarilor cu dublă cetățenie cu domiciliul stabil în judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui.Partidul conservator al populistului Viktor Orban se clasează pe primul loc în alegerile legislative, duminică, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, relatează AFP.

Viktatura” Orban și consecințele asupra României. Exit poll: Fidesz – 48 la sută, Jobbik – 18 la sută, alianța de stânga – 27 la sută

Viktor Orban și partidul său, Fidesz, sunt marii favoriți ai alegerilor legislative din Ungaria, singura miză fiind dacă își va păstra sau nu supermajoritatea de două treimi care îi va permite să guverneze discreționar țara și să-și consolideze regimul populist. România a reușit să gestioneze fără mari probleme relația bilaterală în precedentul mandat Orban, dar apropierea tot mai vădită a Budapestei de Moscova poate crea tensiuni în condițiile post-Crimeea din Europa Centrală și de Est. România se vede înconjurată de sateliți sau acoliți ai Rusiei, ceea ce o face principalul pilon al Occidentului în regiune.

Budapesta n-a mai cunoscut o astfel de atmosferă pro-rusă din anii ’50. Jobbik, partidul euroasianist apropiat de național-bolșevicii de la Moscova și suspectat de finanțare rusească a calificat referendumul din Crimeea drept „un model exemplar de autoderminare politică” și nu mai contenește să ridice în slăvi virtuțile de lider ale lui Vladimir Putin. Jobbik este cotat între 14% și 20% în sondaje, iar liderul său, Gabor Vona, este un apropiat al lui Aleksandr Dugin, cel mai la modă guru politic de la Moscova și inventator al național-bolșevismului și al doctrinei eurasianismului pe care se bazează proiectul Uniunii Eurasiatice a lui Putin. Partidul lui Gabor Vona și membrii altor formațiuni extremiste maghiare au încercat recent să provoace conflicte între români și maghiari la Târgu Mureș, determinându-l pe președintele Traian Băsescu să solicite guvernului interzicerea prezenței Jobbik pe teritoriul României.

Întoarcerea cu fața spre Răsărit

Spre deosebire de Jobbik, Fidesz nu este atât de vocal în susținerea Moscovei. Dimpotrivă, pe parcursul crizei ucrainene, Orban – de altfel foarte elocvent și charismatic atunci când dorește – a fost cât se poate de șters. Pe tot parcursul crizei din Crimeea nu a făcut nici o declarație publică de condamnare și, atunci când totuși a făcut-o, s-a mulțumit să declare ceva ininteligibil despre faptul că Ungaria nu este parte în conflict și să se pronunțe contra sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Sloganurile electorale al FIDESZ sunt de un populism frust și nerușinat: „Ungaria o duce mai bine” și „Am scăzut prețurile la utilități”. Și într-adevăr, guvernul Orban a redus sau va reduce prețurile la utilități cu 20% sau chiar mai mult. Este vorba în primul rând de prețurile la gaze și electricitate. Cum Ungaria depinde într-o proporție care evoluează în jurul a 70% din consum de gazul rusesc, adică de Gazprom, nu este greu de identificat sursa acestei reduceri.

În 2007, Orban îl ataca pe premierul de atunci, socialistul Ferenc Gyurcsany, de trădare națională pentru că vroia să „transforme Ungaria în cazarma Gazprom”. Când a ieșit la iveală tentativa OMV de preluare agresivă a companiei ungare MOL, Orban a atins culmea retoricii antirusești, OMV fiind bănuită de mulți ani că ascunde adevărata pondere a gigantului rus în structura acționariatului său. Această retorică anti-rusă s-a diminuat pe măsură ce creștea prăpastia dintre Ungaria și Uniunea Europeană ca urmare a asaltului guvernului Orban la statul de drept și s-a încheiat printr-o întoarcere cu fața spre Răsărit a premierului ungar în această iarnă.

În patru ani de mandate, Orban nu a fost invitat nici măcar o dată la Washington – performanță unică în istoria postcomunistă a Ungariei – dar în ianuarie s-a dus la Moscova, unde a fost primit cu mare căldură de Vladimir Putin. În cursul acestei vizite scurte, dar fructuoase, a fost anunțat un „împrumut” rusesc în valoare de 10 miliarde de euro pentru extinderea capacităților de producție a centralei nucleare de la Paks, împrumut care se va întoarce la compania rusească Rosatom, căreia guvernul Orban i-a încredințat în mod direct contractul, fără a ține seama de normele europene care cereau organizarea unei licitații. De aici provine reducerea prețului le electricitate.

Cât privește reducerea prețului la gaze, ea vine din asigurările date cu același prilej de Orban privind „angajamentul” Ungariei în privința construcției gazoductului South Stream pe teritoriul ungar. Asigurările au venit la câteva săptămâni după ce Comisia Europeană declarase că toate contractele bilaterale semnate de țările membre cu Gazprom încalcă legislația europeană, amenința cu sancțiuni și propunea un format de negociere coordonat de la Bruxelles.

Politica botezată „Deschiderea spre Est” a Budapestei este descrisă de guvernul Fidesz drept o opțiune „pragmatică” și nimic mai mult. Pragmatismul ungar ia însă forme uneori sinistre. Într-o analiză dedicată schimbării de politică externă a Budapestei, realizată de Euronews, este amintit un episod relevant. După ce, în 2011, Orban a renunțat la acordul cu FMI, s-a reorientat masiv spre banii orientali – recuperarea originilor orientale ale ungurilor părând a fi una dintre trăsăturile care unesc FIDESZ și Jobbik – și a vândut obligațiuni de stat în China, Arabia Saudită și Azerbaidjan.

Azerii au fost convinși să cumpere datoria guvernului ungar după ce guvernul Orban a hotărât să extrădeze în Azerbaidjan un militar azer care, în cursul unui exercițiu NATO cu țările Parteneriatului pentru Pace, care a avut loc în Ungaria, i-a tăiat capul în somn unui coleg armean cu un topor.Deși oferise „garanții” că militarul va face închisoare pe viață la Baku, imediat ce a ajuns în țară, acesta a fost eliberat și guvernul Aliev a decis că obligațiunile ungare sunt cel mai bun plasament. Acest „pragmatism” al guvernului Orban ridică însă mari semne de întrebare asupra predictibilității politice a lui Orban.

Viktatura

Opoziția de la Budapesta a inventat pentru guvernarea Orban formula „Viktatorship” pentru motive întemeiate. În patru ani de mandat, acesta a modificat Constituția slăbind până la dispariție separația puterilor în stat și sistemul de „checks and balances”, care i-a permis să reducă puterile Curții Constituționale, să își plaseze oamenii în toate instituțiile de reglementare și control, de Procuratura Generală, la Banca Centrală, la Consiliul Concurenței, Curtea de Conturi sau Autoritatea Electorală.

A înființat și un soi de organism de stat de reglementare a mass-media, un soi de CNA unguresc pentru presă, format din oamenii Fidesz, care au asigurat monopolul guvernului Orban asupra mass media de stat și intimidarea celor private, pentru că în Ungaria, sub Orban, a fost adoptată o lege în care calomnia este pedepsită cu trei ani de închisoare. Cum parchetul este sub control guvernamental, este lesne de înțeles cât de liberă este presa ungară.

Controlul asupra parchetelor și media a produs, recent, un incident extrem de favorabil perspectivelor electorale ale FIDESZ. Gabor Simon, fost vicepreședinte al Partidului Socialist, a fost arestat pentru evaziune fiscală și fals în acte publice. Ca și la București, imediat au apărut și stenograme incriminatoare în presă. Potrivit unui diplomat citat de revista The Economist, „Fidesz a câștigat alegerile din momentul în care știrea despre arestarea lui Simon a fust difuzată public”. Diferența, față de Budapesta, este că la București guvernul nu controlează DNA [sic!, la noi e altcineva la capatul firului, altcineva care detine controlul – n.n.], care arestează oamenii puterii, nu pe cei ai opoziției și că stenogramele nu apar în presa controlată de putere ca în Ungaria.

Voturile din Transilvania, vitale

Fidesz a fost cotat între 33% și 47%, în funcție de sondaj, iar coaliția de opoziție Unitatea, formată din cinci partide de stânga și centru, între 19% și 29%, diferențele neobișnuite explicându-se prin caracterul puternic partizan al autorilor acestor sondaje. În 2010, Fidesz a obținut puțin sub 53% din voturi, ceea ce i-a permis să obțină o majoritate de 66% în Parlament. Acum, această țintă este la limită și de aceea Orban a avertizat că fiecare vot contează.

În acest context, voturile din diaspora contează și mai mult. De aceea, pentru Orban sunt vitale voturile venite din țările cu minorități maghiare semnificative precum România sau Slovacia. În România există în jur de 200.000 de persoane cu dublă cetățenie, română și maghiară, care au drept de vot în alegerile de mâine. Pentru o țară mică așa cum este Ungaria, 200.000 de voturi pot face diferența.

România înconjurată de prietenii rușilor

Consolidarea regimului lui Viktor Orban în Ungaria, complică poziția României în regiune, dar îi și subliniază importanța. O știre difuzată ieri de agențiile bulgare și preluată de Mediafax informează că Parlamentul din Bulgaria a aprobat vineri modificarea legii energiei astfel încât statutul gazoductului South Stream a fost schimbat în cel de interconector de reţea, fapt ce permite ca acesta să iasă de sub incidenţa legislaţiei Uniunii Europene.

După trei ore de dezbateri, care au avut loc joi, şi votul de vineri, parlamentarii au mai aprobat ca tronsonul de conductă din apele teritoriale bulgăreşti, care va măsura circa 14 kilometri, va obţine un statut juridic de „netraversare a teritoriului european”. Aceste modificări aduse legii energiei elimină obligativitatea ca Bulgaria să ofere accesul unor terţe părţi la tronsonul South Stream de pe teritoriul său şi scot segmentul de gazoduct de sub incidenţa reglementărilor reunite în aşa-numitul „Third Energy Package”.

Decizia Parlamentului, adoptată cu 115 voturi „pentru”, 64 „împotrivă” şi patru abţineri, a fost susţinută de toţi parlamentarii Partidului Socialist Bulgar şi partenerii lor din Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (reprezentând minoritatea turcă, n.n) dar şi de ultra-naţionaliştii Ataka.”

Cu alte cuvinte, guvernul socialist de la Sofia a decretat că interesele rusești în Bulgaria nu se supun reglementărilor europene. Este ca și cum cei de la Gazprom ar fi scris acest amendament cu mâna lor și o dovadă despre loialitatea socialiștilor bulgari față de Moscova. Or, în acest moment, România pare prinsă în încrengătura intereselor rusești.

Bulgaria, înclinată spre Moscova, Serbia, practic un satelit rusesc în Balcani, Ucraina, cu un viitor incert și Moldova sub amenințare. Consolidarea puterii lui Orban la Budapesta pare să desăvârșească această încercuire. Dacă adăugăm și legăturile strânse dintre Grecia și Cipru cu Rusia, România iese în relief ca o oază nu numai de latinitate, dar și de angajament occidental în regiune.

[…]

P.S. Potrivit grupului de informații militare Jane’s, Ungaria a achiziționat în urmă cu câteva zile trei elicoptere rusești la mâna a doua Mil Mi-8T ‘Hip-C’, contra a nouă milioane de dolari și care ar fi fost deja livrate, potrivit unor surse militare de la Budapesta. Ungaria ar fi trebuit să deschidă o licitație publică pentru achiziționarea de elicoptere militare în valoare de 469 milioane de dolari, care a fost însă amânată, pentru că nu respecta reglementările europene. Achiziționarea celor trei elicoptere rusești a fost oferită de „un intermediar ungar” drept soluție a problemelor identificate de ruși într-un contract de mentenanță în care scopul era tranziția de la aparate rusești la aparate NATO. În acest fel, guvernul Orban nu numai că amână tranziția, dar consolidează influența „intermediarilor” ungari (oameni cu trecut în serviciile secrete comuniste) asupra comerțului de armament între Ungaria și Rusia.


Categorii

1. DIVERSE, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “update – INTARIREA “VIKTATURII” DIN UNGARIA: partidul lui ORBAN castiga detasat alegerile legislative, JOBBIK obtine un scor electoral consistent

  1. Pingback: PROPAGANDA SECESIONISTA a UDMR, care asociaza Romania si STATUTUL ETNIEI MAGHIARE cu situatia din UCRAINA/ Vicepresedintele Parlamentului Ungariei este un membru JOBBIK - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare