REZOLUTIE PRO-AUTONOMIE TERITORIALA a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. UDMR SE PREVALEAZA, AGITAND VESNICUL EXEMPLU AL TIROLULUI DE SUD

13-04-2014 4 minute Sublinieri

udmr-hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, că Rezoluţia APCE privind minorităţile scoate în evidenţă exemplele pozitive pe care ţările europene trebuie să le urmeze, unul dintre ele fiind cel al Tirolului de Sud, un punct de plecare pentru proiectul Legii autonomiei propus de Uniune.

“Considerăm un foarte mare pas înainte raportul privitor la protecţia minorităţilor adoptat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), pentru că este vorba despre un document de mare importanţă, care formulează propuneri concrete în interesul protecţiei minorităţilor autohtone şi scoate în evidenţă exemple pozitive pe care ţările membre trebuie să le urmeze”, a precizat Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat.

Celălat element fundamental al Rezoluţiei APCE adoptate marţi îl constituie “formularea dezideratului protecţiei colective a minorităţilor – nu doar dezideratul protecţiei persoanelor individuale care aparţin minorităţilor”, a susţinut Kelemen. “Textul documentului adoptat îndeamnă statele europene la întărirea autonomiei teritoriale şi, din acest punct de vedere, menţionează ca exemple de urmat modelul de autonomie din Tirolul de Sud, respectiv reţeaua de protecţie a minorităţii suedeze din Finlanda”, a spus preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a subliniat faptul că din exemplul Tirolului de Sud s-a inspirat şi UDMR atunci când a elaborat proiectul Legii autonomiei.

“Punctul de plecare al proiectului Legii autonomiei propus de UDMR este tocmai modelul din Tirolul de Sud. Întreţinem o relaţie strânsă cu Partidul Popular din Tirolul de Sud, care ne-a venit în ajutor în foarte multe situaţii. Cu prilejul vizitelor pe care le-am făcut în acea regiune a Italiei, am constatat că Tirolul de Sud este una dintre cele mai dezvoltate regiuni ale Italiei şi a dovedit faptul că autonomia teritorială nu este împotriva statului, nu este împotriva populaţiei majoritare”, a arătat Kelemen Hunor.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o Rezoluţie privind drepturile minorităţilor în Europa, în care se arată că autonomia teritorială poate contribui la protejarea drepturilor minorităţilor, aceasta fiind doar una dintre modalităţile prin care se pot asigura aceste drepturi.

Rezoluţia, adoptată marţi, stipulează faptul că protecţia drepturilor minorităţilor naţionale trebuie să rămână “o prioritate pe agenda politică” şi subliniază că beneficiile acestei protecţii nu se limitează la minorităţi, ci “vor aduce stabilitate, dezvoltare economică şi prosperitate pentru toţi”.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) recomandă statelor membre să ia în considerare “diferitele forme de protejare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în baza celor mai bune practici”. Una dintre aceste forme poate fi autonomia teritorială, se mai arată în text. “În acest sens, Adunarea reaminteşte Rezoluţia 1334/2003 privind experienţele pozitive ale regiunilor autonome ca sursă de inspiraţie pentru rezolvarea conflictelor în Europa, care stipulează că stabilirea unei entităţi autonome poate fi privită ca parte a procesului de democratizare”, scrie în text.

Totodată, Adunarea salută adoptarea Rezoluţiei 361/2013 de către Congresul autorităţilor locale şi regionale al Consiliului Europei privind regiunile şi teritoriile cu un statut special în Europa. Rezoluţia recunoaşte faptul că statutul special acordat unor regiuni “a adus stabilitate şi prosperitate acestor regiuni şi statelor” respective.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei consideră “că autoguvernarea teritorială poate contribui în mod eficace la protejarea drepturilor minorităţilor de o manieră colectivă şi evitând asimilarea”. De asemenea, Adunarea consideră că “un element esenţial’ al protejării drepturilor minorităţilor naţionale” îl constituie “respectul dreptului la identitate comună, care include cultura, religia, limba şi tradiţiile”. Minorităţile au dreptul să-şi menţină şi să-şi dezvolte propriile lor instituţii şi “ar trebui să primească o protecţie colectivă, aşa cum este stipulată în Recomandarea 1735 din 2006”.

APCE recomandă ţărilor membre ale Consiliului Europei să se ghideze după cele mai bune practici în domeniu, dând ca exemplu autonomia Tirolului de Sud, situaţia minorităţii suedeze din Finlanda şi alte state unde sunt garantate drepturi colective.

Rezoluţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, adoptată marţi, care recomandă drepturi colective pentru minorităţi, printre care şi autonomia teritorială, are toate şansele să arunce în aer şi puţina coeziune care a mai rămas în Europa. Rezoluţia este iniţiată, desigur, de maghiarul Ferenc Kalmár (PPE) şi vine mănuşă pentru mişcările Rusiei care tocmai a obţinut drepturi definitive pentru ruşii din Crimeea, anexând-i!

E de mirare cum într-o perioadă în care drepturile minorităţilor au devenit pretext pentru invadarea unei ţări, dar şi modalitatea de a distruge suveranitatea unui stat prin intervenţia ”salvatoare” a unui stat vecin preocupat intens de minoritate, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat o asemenea rezoluţie (AICI) care încurajează separatismul şi enclavizarea etnică. Mergând pe firul acestei rezoluţii, fiecare ţară din Europa ar trebui să se dividă, să-şi împartă teritoriul şi să accepte multe limbi oficiale, pentru că nu există niciun stat pur din punct de vedere etnic (nici nu cred că a existat vreodată). Aşadar, bogăţia culturală a Europei şi cosmopolitismul trebuie transformate în enclave, în aşa fel încât Europa să fie scena câtorva zeci de autonomii peste noapte, de la Scoţia şi Catalonia, la Veneţia şi, bineînţeles, la câteva regiuni din România.

Singura problemă a enclavizării etnice, dincolo de aparentul său ideal al fiecăruia pentru sine, este că înseamnă nici mai mult, nici mai puţin, decât sfârşitul puţinii coeziuni şi aşa câştigate cu greu la nivel european. Rezoluţia maghiarului Ferenc Kalmár aminteşte de aşa zisele modele de succes ale autonomiei, precum Tirolul de Sud, dar nu vorbeşte de Kosovo, care este tot un model de succes de vreme ce Kosovo a fost recunoscut de multe state şi este la fel de posibil în Europa ca şi celălalt exemplu.

Rezoluţia, născută evident din aspiraţia Ungariei de a-şi construi enclave în ţările vecine unde există minoritate maghiară, vrea de fapt să redeseneze graniţele şi este un afront adus statului modern şi suveranităţii sale, precum şi o revendicare anti-Trianon, marea durere a Budapestei. Deloc surprinzător, imediat după adoptarea rezoluţiei, politicienii maghiari din România au ieşit să aplaude reuşita şi să ne scoată ochii cu ea. Proiectul legii autonomiei teritoriale cu care ne ameninţă UDMR este bazat pe autonomia Tiroului de Sud recomandat de Consiliul European, a declarat ritos Kelemen Hunor, imaginându-şi că dacă un maghiar de-al lui i-a prostit pe cei din APCE să voteze o rezoluţie de desfiinţare a statului naţional unitar, România o să cadă pe spate de admiraţie şi o să-i dea pe tavă enclava etnică pe care şi-o doreşte în Transilvania!

Oricât ar defila politicienii maghiari cu această rezoluţie, pentru România ea are valoare nulă. În primul rând pentru că este o recomandare şi ne-am săturat să primim recomandări aiurea de la oameni care nu ştiu ce vorbesc. În al doilea rând pentru că-i aparţine unui maghiar ale cărui intenţii secesioniste şi iredentiste se văd de la o poştă. În al treilea rând pentru că poate să recomande cine ce vrea şi de unde vrea, autonomie teritorială în România nu se va acorda niciodată, există suficient naţionalism sănătos în această ţară pentru ca oricine ar încerca aşa ceva să se izbească de un zid de netrecut. Nu e mai puţin adevărat că lupta politicii maghiare pentru autonomie teritorială este cu atât mai periculoasă cu cât se îmbracă în tot felul de formule europene şi internaţionale. Prost să fie însă cel care nu vede, în spatele cuvintelor frumoase despre drepturi şi aspiraţii, aceeaşi dorinţă furibundă a Ungariei de a-şi aroga teritorii străine, mai ales că Budapesta a intrat într-o nouă eră a lui Viktator, dublată de ascensiunea lui Jobbik. Important este să nu ne emoţionăm, cum facem noi de obicei, în faţa rezoluţiilor şi recomandărilor venite din afara ţării, iar atunci când Hunor sau alţi aventurieri politici vin să ne fluture hârtii de acest fel şi să ne ceară autonomie pe baza lor, să-i trimitem la plimbare. Eventual la Budapesta, pentru consolare…


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie)

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “REZOLUTIE PRO-AUTONOMIE TERITORIALA a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. UDMR SE PREVALEAZA, AGITAND VESNICUL EXEMPLU AL TIROLULUI DE SUD

  1. Titus Corlatean pe Antena 3: Rezolutia nu este obligatorie; este doar la nivel de recomandare.

  2. Dar de cine trebuie protejata aceasta minoritate in Romania? Exista vreo natiune in Europa mai primitoare pentru ei, decat cea romana? Eu cred ca ungurii trebuie batuti cu proprile lor arme. Trbuie scoasa in evidenta gandirea gaunoasa din spatele vorbelor lor. Bietii de ei… si cand te gandesti ca dupa ce si-au aflat independenta ca stat, nu aveau nici un plan cu propria natiune si nu erau instare sa-si conduca propriul destin. Am citit ca au trimis o delegatie in Romania, ca sa le ceara unirea celor doua state.

  3. Pingback: Semnal geopolitic? PRESA GERMANA: URMATORUL CONFLICT SEPARATIST – TINUTUL SECUIESC - Recomandari
  4. Pingback: PROPAGANDA SECESIONISTA a UDMR, care asociaza Romania si STATUTUL ETNIEI MAGHIARE cu situatia din UCRAINA/ Vicepresedintele Parlamentului Ungariei este un membru JOBBIK - Recomandari
  5. Pingback: VIKTOR ORBAN CONDUCE DIRECT SI PE FATA UDMR, INCLUSIV IN “PROBLEME DE POLITICA INTERNA” ROMANESTI! Intr-un tarziu, MAE roman reactioneaza: DECLARATIA PREMIERULUI UNGAR DESPRE AUTONOMIA TERITORIALA – INACCEPTABILA - Recomandari
  6. Pingback: Vicepremierul Ungariei sfideaza Romania. Guvernul de la Budapesta isi ASUMA AUTONOMIA TERITORIALA a maghiarilor din ARDEAL/ Toro Tibor vrea FEDERALIZARE/ Semjen Zsolt participa la ceremonii ilegale de AFISARE A STEAGULUI SECUIESC - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare