FENOMENE CLIMATICE EXTREME in Bucuresti: STRAT DE GHEATA DE CATIVA CENTIMETRI DIN CAUZA GRINDINEI (video)/ Inundatiile au cuprins cateva sate (VIDEO)

5-05-2014 5 minute Sublinieri


Ploile torenţiale au creat, duminică, scene apocaliptice în Capitală. Un clip video postat pe YouTube arată cum supermarketul Carrefour este inundat, iar din tavan ţâşnesc, peste clienţi şi angajaţi, şuvoaie de apă. Fotografiile postate pe internet de utilizatori arată cum în centrul oraşului străzile au fost acoperite cu un strat de gheaţă, ca în toiul iernii

Într-un videoclip postat pe YouTube se poate vedea cum clienţii Carrefour fug din calea torentului, casierele încearcă să protejeze cu pungi din plastic casele de marcat, podeaua se umple de apă şi de produse măturate de pe rafturi. Descumpăniţi, angajaţii încearcă să găsească o cale de a opri revărsarea de apă infiltrată prin tavan, iar la un moment dat lumina se stinge în zona în care are loc inundaţia. Clipul video a fost încărcat pe YouTube de utilizatorul Andrei Drăghici.

Totodată, fotografii postate de bucureşteni pe internet arată cum  în centrul oraşului străzile au fost acoperite cu un strat de gheaţă, ca în toiul iernii.

Pasajul Unirii a fost inundat, iar circulaţia se desfăşura duminică seară cu dificultate.  De asemenea, zona Tineretului-Timpuri Noi-Văcăreşti a fost inundată, autorităţile restricţionând traficul şi intervenind cu motopompe şi autospeciale de pompieri. Parcul Tineretului, în zona Palatul Copiilor, a fost de asemenea parţial inundat.

bucuresti-grindina bucuresti-grindina2 bucuresti-grindina3

  • DIGI24:

Un sat din Mehedinţi, cu 300 de oameni, este izolat complet din cauza inundaţiilor. Cod roșu de inundații pe Motru și Hușnița

Zeci de gospodării din mai multe localităţi din Mehedinţi, dar şi un drum judeţean au fost acoperite de ape. Cea mai gravă situaţie a fost în comuna Bălăciţa, unde oamenii au fost evacuaţi temporar din locuinţele lor după ce un pârâu a ieşit din matcă, iar apa le-a intrat în case. Pe de altă parte, satul Hurduceşti, cu 300 de persoane, a rămas izolat din cauza inundaţiilor. 

ACTUALIZARE 19.00 Pârâul Huşniţa pe care hidrologii au instituit cod roşu s-a revărsat din cauza ploilor torenţiale şi a inundat gospăriilor localnicilor.

După câteva ore de ploaie neîncetată, oamenii au văzut cum apele revărsate ale Motrului le ameninţă gospodăriile. Sătenii şi-au salvat animalele în timp ce apa creştea văzând cu ochii. Autorităţile locale fuseseră avertizate că râul va ameninţa serios satul. Doar că oamenii susţin că vestea nu a ajuns şi la ei.

Nu a durat mult până când intrările în sat au fost acoperite de apă. Până la locuinţele oamenilor din Hurduceşti se putea ajunge doar cu tractorul.

Oamenii spun că de 10, chiar 15 ani nu au mai trăit așa ceva.

Mai bine de 300 de oameni locuiesc în satul Hurduceşti. Autorităţile nu au veşti bune pentru ei. Ploile vor continua şi în următoarele 24 de ore.

ACTUALIZARE 18.00  Hidrologii au instituit cod roşu pe râul Huşniţa, tot din Mehedinţi. Avertizarea este valabilă până la ora 23.00.

35 de gospodării au fost inundate în satul Cleanov din Dolj. Proprietarii au fost evacuaţi după ce apele râului Desnățui au ieșit din matcă. Același râu a creat probleme și într-o comună din județul Mehedinți. Pompierii i-au ajutat pe localnici să scoată apa din case.

Aproape toate casele din satul Cleanov au fost acoperite de ape. 15 localnici au fost evacuaţi. „Mă scoaseră Pe fereastră, pe geam, da”, spune o bătrână. Cel mai probabil, localnicii evacuaţi îşi vor petrece noaptea, în căminul cultural.

Râul Desnăţui a inundat zeci de gospodări şi în judeţul Mehedinţi. 30 de pompieri i-au ajutat pe oameni să scoată apa din case, cu ajutorul a trei motopompe.

În comuna Broşteni din Mehedinţi, oamenii stau cu frica în sân că apa le va intra în case. Culturile de pe 400 de hectare au fost distruse, iar un drum a fost complet inundat.

Primăria spune că a luat legătura cu Apele Române pentru a scoate nămolul din albia pârâului care le face atâtea probleme. Un excavator va veni în zilele următoare pentru a-l decolmata.

ACTUALIZARE 14.30. Satul Hurduceşti din Mehedinţi este izolat. 300 de persoane sunt afectate.

ACTUALIZARE 10.30. În urma cantităţilor mari de apă căzută în sudul Olteniei hidrologii au emis o avertizare cod roşu de inundaţii pe râul Motru.

Avertizarea este valabilă până duminică la ora 18.00.

Prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a declarat la Digi24 că două echipe sunt pregătite de intervenţie şi că autorităţile au fost avertizate.

“Am luat măsurile să ştim unde să evacuăm populaţia, dacă este cazul, în momentele de criză. Vor fi asigurate condiţii în acest sens în şcoli şi dispensare. Avem proviziile necesare”, a spus prefectul.

Acesta a adăugat că avertizarea vizează câteva localităţi din Baia de Aramă, câteva sate şi câteva comune.

ACTUALIZARE 9.10. Constantin Vlăduți, primarul comunei Bălăcița, din care face parte și satul Gvardenița, a declarat că deocamadată situația e sub control. „Apele s-au retras. Lucrăm pentru evacuarea apei din beciuri. Toti cetățenii sunt la casele lor, acum nu mai e nicio problemă. Am avut 4 -5 persoane pe care le-am evacuat, dar au revenit la casele lor”, a declarat primarul, la Digi24.   

Într-o altă localitate, 15 gospodării, dar şi o bucată dintr-un drum judeţean din Mehedinţi, judeţ aflat sub cod portocaliu de precipitaţii şi vijelii, au fost inundate în urma ploilor care cad în zonă se mai bine de nouă ore.

Mai multe echipe de pompieri şi de poliţişti s-au deplasat la faţa locului pentru a-i ajuta pe oameni.

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu pentru ploi torențiale care vizează trei județe din sud-vestul țării: Mehedinți, Gorj, Caraș-Severin. Sunt așteptate precipitații de 50-60 de litri pe metru pătrat într-un interval de timp relativ scurt, de câteva ore.

Avertizarea a intrat în vigoare în această noapte, la ora 1.00, și este valabilă până astăzi la ora 11.00.

Și hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu de inundaţii, valabilă pentru râurile din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Hunedoara.

Avertizarea a intrat în vigoare sâmbătă, la ora 23.00, şi este valabilă până luni, la ora 14.00. Codul portocaliu hidrologic vizează bazinele hidrografice Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, afluenţi ai Oltului Mijlociu şi inferior, unii afluenţi ai Mureşului inferior.

Avertizare ignorată de primari

Cu toate că au trecut doar două săptămâni de la ultimul val de inundaţii care a afectat România şi în patru judeţe din ţară e cod portocaliu de inundaţii, edilii din multe localităţi ignoră avertizarea. Azi-noapte, primăriile au fost inchise iar primarii sau cei care ar fi trebuit să fie de serviciu şi-au văzut liniştiţi de somn.

În judetul Gorj, prefectul a verificat toate primariile din localităţile avertizate cu cod portocaliu, dar multe instituţii aveau uşile închise. La miezul nopţii, la primaria din comuna Leleşti nu era nimeni care să sigure permenenţa.

Dupa ce a fost sunat de prefect, primarul a ajuns la primărie în câteva minute. Au fost şi primari care şi-au luat toate măsurile după ce au fost anunţaţi că sunt aşteptate ploi torenţiale. Nici în Mehedinţi, codul portocaliu de inundaţii nu i-a convins pe primari să vină la serviciu. Deși avertizarea cod portoclaiu de inundații a fost instituită în judetul Mehedinți a fost instituită la ora 1.00, la Primăria din Butoiești nu răspundea nimeni la ora 2.00. În orașul Strehaia, autorităţile au fost mult mai conştiincioase.

„Conform codului portocaliu trimis de ISU Severin, avem permanență la Primăria orașului Strehaia și, in caz de ceva probleme, anunțăm pe domnul primar”, a spus Marius Dragomir,inspector la Poliția Locală Strehaia. La doar 15 kilometri de Strehaia, din nou linişte. Uşile primariei din comuna Tamna au fost închise toată noaptea.Judeţul Timiş este sub cod galben, dar avertizările meteorologilor nu i-au speriat pe unii primari care au stat liniştiţi acasă. La Primăria din Gătaia, de exemplu, nu era nimeni care să asigure serviciul de permanenţă.

Ce regiuni ale țării sunt amenințate de inundații

22 de judeţe sunt până la ora 9.00 sub cod galben de ploi, iar în alte 16 este risc de inundaţii. Hidrologii au actualizat avertizările în privința riscului de inundații până luni la ora 18, după cum urmează:

COD PORTOCALIU

– Pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna (judeţul Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi) pe Jiu superior şi mijlociu şi pe unii afluenţi ai săi (judeţele Hunedoara, Gorj, Dolj şi Mehedinţi).
– În intervalul 04.05.2014 ora 19:00 – 05.05.2014 ora 09:00 pe versanţi, torenţi, pâraie şi pe râurile mici din zonele de deal şi de munte din judeţele Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea.
– Începând cu 05.04.2014 ora 02:00 pe râurile din bazinele hidrografice Vedea amonte S.H. Buzeşti şi pe Teleorman amonte S.H. Tătărăștii de Sus (judeţele Olt şi Argeş) şi pe Teleajen (judeţul Prahova).

Se menţionează că aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate.

Creşteri importante de debite cu situarea nivelurilor în jurul COTELOR DE ATENŢIE se pot produce şi pe alte râuri mici din centrul şi estul ţării.

Se ridică începând cu 04.05.2014 ora 18:30 CODUL PORTOCALIU de pe celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

Se menţine CODUL ROŞU pe Huşniţa aval S.H. Strehaia – judeţul Mehedinţi până la 04.05.2014 ora 23:00.

COD GALBEN

– Pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), Desnăţui (judeţul Dolj), pe Jiu aval Răcari (judeţul Dolj), pe unii afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj şi Sibiu, pe unii afluenţi ai Mureşului din judeţul Hunedoara, pe Vedea(judeţul Teleorman), Argeş superior şi afluenţi (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), Ialomiţa(judeţele Dâmboviţa şi Prahova), Buzău superior (judeţele Covasna şi Buzău) şi afluenţii săi din judeţul Buzău.


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “FENOMENE CLIMATICE EXTREME in Bucuresti: STRAT DE GHEATA DE CATIVA CENTIMETRI DIN CAUZA GRINDINEI (video)/ Inundatiile au cuprins cateva sate (VIDEO)

  1. – Mamă, de ce s-a răcit vremea?
    – Din cauza încălzirii globale…

  2. Bataia lui Dumnezeu!

  3. Cineva “cu antena” afirma ca s-ar fi “cantat” la HARPă…Ca făra muzica nu intra rumânul in horă ca s-o puna de-o ciuleandra. Coregrafia e mai ampla, cica!

  4. @Nicu:

    Sa nu exageram noi cu harpele gandului nostru…

  5. @Nicu

    Sincer si eu m-am gandit la HARP…prea e de tot vremea asta…
    Orice ar fii nimic nu se intampla fara voia Domnului asa ca mergem inainte!

  6. Tornadă în Munții Măcinului…
    Se spune in articol ca se poate isca in sezonul cald. Insa acum nu e deloc zezonul cald. Argument valabil si pt grindina din Bucuresti.
    https://ro.stiri.yahoo.com/video-tornad%C4%83-%C3%AEn-mun%C8%9Bii-m%C4%83cinului-111720210.html

  7. Ca tot suntem la capitolul cidatenii, alta sursa mai mentioneaza si urmatoarele!

    …Și în localitatea buzoiană Smeeni a avut loc un fenomen pe care sătenii nu și-l pot explica.

    Spicele de orz au fost culcate la pământ pe o porțiune de câteva sute de metri pătrați. Plantele sunt aplecate în sensuri diferite, iar tulpinele nu au semne de tăiere. Oamenii cred că spicele au fost doborâte de vârtejuri formate în timpul nopții însă niciunul nu își aduce aminte ca în această perioadă vântul să fi suflat cu putere.

    http://www.reporterntv.ro/stire/tornada-in-muntii-macinului

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare