“Au fost odata români”. Reportaj In Premiera despre CONTINUA PERSECUTIE a ROMÂNILOR din Ucraina (VIDEO)

9-06-2014 1 minut Sublinieri


Persecutia romanilor din Ucraina (reportaj “În… de medialert

Au fost asimilaţi forţat. Au fost convinşi că sunt altceva decât erau. Iar când nu s-au conformat, au fost terorizaţi. De şapte decenii, la frontiera noastră de est, peste 100.000 de etnici români sunt prinşi într-un război care nu a fost niciodată al lor.

URSS şi apoi Ucraina independentă ne-au privit, se pare, ca pe un inamic şi s-au răzbunat pe cetăţenii lor care au rădăcini româneşti.

Propaganda românească a reuşit, doar ca s-a întors împotriva ucrainenilor care primesc astăzi, în toiul unui conflict fără precedent, o lecţie despre prieteni adevăraţi şi duşmani mascaţi.

Pe insurgenţi nu i-a văzut nimeni intrând în oraş. S-au trezit cu ei acolo. În Reni n-au găsit nimic şi au plecat mai departe. Ce s-ar fi întâmplat dacă şi-ar fi găsit adversarii, e lesne de imaginat.

Într-o ţară divizată, cum e Ucraina astăzi, neutralitatea nu e o opţiune. În Reni, ca peste tot în Ucraina, cel mai mare duşman îţi poate fi propriul vecin.

Etnicii români sunt pe cale de dispariţie, nu numai în documentele oficiale.

“Toţi am învăţat în română. Acum doar ruseşte. Acum lucrează doar ruşii. Ruşii sunt şefi. Numai după ce va fi război, va fi şi pace. Nu vreau război, dar dacă nu va fi, ne ucid pe toţi” spune Elena, un localnic din Reni.

Regimul sovietic a reuşit să-i facă pe românii din zona Odessa să uite cine sunt, iar pe ceilalţi a reuşit să-i facă să-i urască pe români.

Nu departe de graniţa noastră, urmele româneşti sunt tot mai puţin vizibile. Satul Frumuşica a fost ras de pa faţa pământului, pentru că era locuit doar de români. Cei care au putut, s-au refugiat în România.

“Propaganda a fost că ruşii ne-au eliberat de sub jugul românesc. Poate nu suntem români, suntem moldoveni” afirmă Vasile Iordăchescu.
O foarte mică parte dintre români se declară români, cei mai mulţi sunt “moldovani“. Dar chiar şi ca moldoveni, drepturile nu le sunt respectate.

Zinaida şi Ştefan Pinteac, care ani de zile au organizat excursii în România, sunt persecutaţi de regimul de la Kiev şi chiar li s-a fabricat un dosar penal. Iar ei nu vor decât să-şi păstreze identitatea naţională.

romani-ucraina


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, Istorie, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la ““Au fost odata români”. Reportaj In Premiera despre CONTINUA PERSECUTIE a ROMÂNILOR din Ucraina (VIDEO)

  1. SI tradatorii care au facut astfel de drame posibile sunt liberi bine mersi, tratati cu domnul fost presedinte, si nu li imputa nimic.

    La noi tradarea are tot timpu scuze, si contexte, stiti, momentele grele…….iar tot timpul cel ce pierde nu e decat neamul romanesc.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare