SARACIE, “JUSTITIE” SI CINISM IN ROMANIA. CAZUL ANGELA LICAN: femeia condamnata la INCHISOARE CU EXECUTARE pentru furtul a 25 lalele, mama a 6 copii

10-06-2014 10 minute Sublinieri

angela

După o campanie susţinută, care urmărea să pună presiune pe Traian Băsescu pentru a-l determina să-i graţieze pe Gigi Becali şi pe Gică Popescu, preşedintele a semnat, marţi, 3 iunie 2014, un decret de graţiere. Este vorba însă de o femeie de 38 de ani, din satul Valea Roşie, Călăraşi, mamă a cinci copii, condamnată la doi ani şi şase luni de închisoare pentru „furtul calificat” a 25 fire de lalele din spaţiul public. Gândul s-a deplasat, ieri, în satul călărăşan pentru a afla, direct de la sursă, cum a trăit femeia acest moment şi ce a determinat-o, în urmă cu cinci ani, să intre în rândul „prădalnicilor” care au pus ţara pe butuci.

Satul Valea Roşie este parte a comunei Mitreni, situată în sudul judeţului Călăraşi, între Curcani şi Olteniţa. Peste 2000 de suflete, adulţi şi copii, locuiesc în aşezarea sus-numită, unii în case arătoase de cărămidă, cu lemn lăcuit şi „geam-termopan”, alţii, între ziduri dărăpănate de case vechi ori noi şi neterminate, unele fără uşi, altele fără ferestre.

Angela Lican, femeia graţiată, marţi, de Băsescu, stă pe „a cincea stradă de la biserică, pe partea stângă”, după cum ne-ndrumă un sătean proptit într-un arac lung, înfipt în coasta unei perechi de capre. „Da’ o găsiţi sigur, că-s acolo numai maşini de la teveuri”.

Femeia în bleu

Demarăm în trombă, ca să mai prindem un loc la coadă, o luăm la vale, ne facem cruci în poarta bisericii, şi numărăm în cor: „una, două, trei. ..”. La a cincea stradă, facem stânga, intrăm pe o uliţă pietruită şi urcăm printre alte câteva perechi de capre curioase şi vreo patru câini adormiţi.

Garduri ştirbe, de-o parte şi de alta a străzii, câteva femei pe la porţi, animaţie, o cârciumă-bar asediată de un grup de vreo 10-15 săteni de ambe sexe, care analizează „piaţa penitenciară” la zi, „gestul” lui Băsescu, lipsa locurilor de muncă, viaţa, în general. Vizavi, singura maşină din meleag – reporterii de la B1 tv.

Pe strada asta locuiesc, în majoritate, ţigani – cărora le-aş fi spus romi, dacă nu m-ar fi-njurat unul, într-o zi, de toată familia mea, pentru că nu i-am „zâs” pe numele lui adevărat, de „ţâgan”.

Ne interesăm de femeie şi aflăm că e în bar. „Cum arată?”. „E-ntr-o bluză bleu”.

Întâlnirea

Barul, ca toate barurile. Într-o parte sticle, în cealaltă mese scunde, semiobscuritate, miros greu de pământ ud, bâzâit de muşte, muşte, pustiu.

În dreapta, lângă o masă, cu spatele la intrare, Angela – o femeie scundă, de 38 de ani, oarecum blondă – mai mult şatenă -, şi cu un tatuaj nedesluşit pe antebraţ, stă aşezată pe un scaun şi vorbeşte cu Marian, bărbatul său. Aşteaptă să intre în direct la ştirile de prânz ale unei televiziuni.

O rog ca, după ce termină, să vorbim. Acceptă amabil, deşi i se citeşte oboseala şi încordarea în arcurile cearcănelor. „Sun foarte obosită. N-am închis un ochi de azi-noapte, de când am ajuns. Vă înţeleg, să ştiţi, şi pe dumneavoastră că vreţi să aflaţi situaţia mea, şi vă mulţumesc…”.

Foto: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto

Poiana lui Iocan

Între timp, ne amestecăm în aglomeraţia din faţa baralui, tot mai consistentă. În majoritate, asistenţă e formată din ţigani. Oamenii sunt respectuoşi şi amabili, îşi spun păsul ordonat, aşteptându-şi rândul la cuvânt. Vocile curg, una după alta, fără să se amestece, fără să se încalece. Am fost şi suprinşi şi bucuroşi că s-a-ntors Angelica. Ce a făcut dom’le, ca să-i dea trei ani de puşcărie, că alţii au furat miliarde. Sigur că, de furat a furat şi ea, adevărul ăsta e. Da’ pentru nişte flori, să-i dai trei ani, când avea şase copii acasă?!”.Şi dacă a furat flori, bre, a furat ca să facă un ban, să aducă pâine la copiii ăştia. Bărbat-su, Marian, muncea şi el cu ziua, cum apuca, da’ câţi bani iei?!”. „Iei pe dracu’… Din ce să trăim dacă nimeni nu mai face nimic, nu mai cosntruieşte. Nu mai e loc de muncă. Păi, să-ţi dau un exemplu! Nu că-mi place Tăriceanu, da’, pe timpu lui, venea aci jos, în vale, pe şosea, pe unde aţi urcat dumneavoastră, maşini una după alta, să ne ia la muncă. Acuma, una nu mai trece; nimic! Dracu ne-a luat!”

Oamenii sunt nemulţumiţi, pentru că, spun ei, statul e inexistent; nimeni nu le-ntinde o mână de ajutor. „Trăim din alocaţiile copiilor şi nişte ajutoare sociale. Cât să rezistăm? Tentaţia de a fura e mare când nu mai poţi. Pe noi, statu’ ne condamnă, înainte să punem mâna…”.

„Băsescu e cu noi”

„Uite, eu te-ntreb aşa pe mata, că ai citit o carte – de Băsescu ce părere ai?”, mă abordează politic Ghiocel, un tânăr până în 20 de ani, îmbrăcat într-o bluză neagră şi tuns îngrijit, apoi continuă fără să aştepte răspuns. „Ascultă, bre! Noi îl apreciem, şi ştii de ce?! Pentru că a mai făcut ordine. Şi nu că i-a dat drumu lu’ Angelica, da’ aşa, că a mai băgat din rechini la puşcărie. Păi, se compară cât au furat ei cu ce-a furat femeia asta?! Nu se compară. Şi dacă nu era Băsescu, un singur mahăr nu intra la puşcărie… Numai amărâta asta, şi nici vorbă s-o fi eliberat altu’, că ăla l-ar fi eliberat pe Becali şi pe Popescu şi p-ăilalţi. Nu aşa?!”, şi răspunde tot el. „Aşa e!”.

Foto: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto

„Aşa e!”, se bagă Marius la reverb, şi el tânăr, dar mai copt, la fel de îngrijit. „Nu vedeţi că pentru noi nu mai face nimeni nimic. Şi, la o adică, ei au furat toată ţara, de la Iliescu-ncoace; şi la puşcărie intrăm tot noi; numai noi, ăştia fraierii…”.

Acasă la Angela Lican

Când îşi termină treaba la ştiri, Angelica se ţine de cuvânt şi ne invită la ea acasă. „Eu stau acolo, unde nu e gard. Da’ alta e la noi în curte, nu ne-mpinge nimeni la o parte”.

Intrăm printre nişte stâlpi de fier, pregătiţi pentru gard. Casa e relativ nouă, „la roşu”, cum s-ar spune, adică la gri, tencuită doar, cu tocărie fixată cu spumă poliuretanică şi cu căpriorii la vedere. Mai în spate, altă cameră, cu ferestre oarbe, fără giurgiuvele, prin care se văd, înăuntru, două grămezi de haine.

În faţă, casa are un antreu – în care e aragazul vechi, cu butelie – şi două încăperi mici. În prima, un pat pe care s-au înghesuit toţi ai casei: Angela, Marian şi cei cinci copii ai lor, două fete şi trei băieţi, cu vârste între trei şi 19 ani. Pereţii sunt văruiţi, şi ei, tot bleu, ca bluza femeii. Din prima încăpere intri în cea de-a doua, în camera” de la stradă, „casa mare”, cum ar veni, printr-o uşă albă, tot din termopan.

Foto: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto

Scena pare decupată dintr-un film de Kusturica. „N-am scaune, n-am masă, n-am curent electric!” spune Angela, aşa că ieşim în curte. Cei doi soţi se aşează pe prag şi Angela Lican începe să povestească, aproape neutru, ca şi când n-ar fi fost vorba desprea ea, despre viaţa ei.

Foto: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto

„În 2009, prin mai, m-am dus la BIG-Berceni, cu nişte urzici. Până să le vând, au venit Poliţia Comunitară şi mi le-a luat. Nu mai aveam bani nici să mă-ntorc acasă. Forţată de situaţie, am furat florile alea. În mintea mea era să le vând. 25 de lalele. Măcar de maşină să am bani, şi de pâine. N-am făcut bine că le-am luat, da’ eram disperată. M-au găsit poliţiştii iar, m-au luat la secţie, au făcut proces verbal şi, pe urmă, dosar penal. Nu prea am dat importanţă, că nu-mi venea să cred. Şi anu’ trecut, pe 28 mai, Tribunalu’ a dat decizie definitivă: doi ani şi şase luni cu executare. M-au reţinut, pe 7 iulie, la Poliţia din Olteniţa, când m-am dus să-mi fac buletin. M-a chemat Bodârlău Valentin la el în birou şi de acolo m-au luat, m-au dus la doctor şi, pe urmă, la puşcărie. Stai, domne, că am o fetiţă de cinci săptămâni, că alăptez, nimic! Pe urmă m-au dus la Târgşor. Am cerut o amânare, n-a interesat pe nimeni. După patru luni, copilu’ mi-a murit. Am cerut învoire, să vin la-nmormântare; nu mi-au dat. Înţelegeţi?! Nici la înmormântarea copilului nu m-au învoit”.

Cu ceva timp înainte de moartea fetiţei, Angela Lican ceruse o învoire de trei luni, să vină la copil. După ce mi-a murit fata, mi-au spus că acum nu mai am nevoie de învoire…„. Se uită în gol, apoi într-o parte, peste umăr, şi începe să plângă, înecată în primul suspin. Marian are ochii roşii – de fum, de nesomn, de plâns. „Cine răspunde pentru asta?!” întreabă încet, pentru el.

La două luni după moartea copilului, pe 7 ianuarie, Angela a beneficiat, totuşi, de o întrerupere a pedepsei de trei luni, din motive sociale, până pe 7 aprilie.

Mai ’nainte făcusem cerere de graţiere, şi primisem răspuns de la preşedinte, să-i mai trimit nişte acte. M-am dus la primărie, în întrerupere, să-mi dea o caracterizare, şi domn’ primar mi-a dat. M-am dus la Protecţia Copilului şi domna Mioara m-a ajutat. Le-am trimis şi, pe urmă, mi-am luat gândul. Sincer, n-am crezut că-mi dă drumu’. Mai trăgeam speranţă cu amnistia generală…”.

Ziua liberării

Marţi, la prânz, când pe burtierele televiziunilor defila ştirea despre „decretul de graţierea a unei femei cu cinci copii, din Călăraşi, semnată de preşedinte”, Angela Lican era în celulă, la Târgşor, împreună cu cele 17 colege ale ei.

„Culmea e că noi, tocmai atunci, eram pe un program care nu zicea nimic de graţiere. Mâncam nişte pâine, mai vorbeam, când, vine o colegă, la uşă, şi zice: Angela, tu nu ştii nimic? Nu, ce să ştiu? Că te-a graţiat Băsescu. Fugi de-aci că nu te cred! Zău te-a graţiat. A zis la tv. Am schimbat repede programul şi am văzut că nu minţea. Tremuram. Nu-mi venea să cred. Dar, oficial, nu-mi spunea nimeni, nimic. Am început să strig, până s-a creat un adevărat haos în celule.”

Foto: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto

Abia atunci a venit cineva din penitenciar şi i-a propus un târg. Dacă vrei să pleci, semnează hârtia asta că nu vrei să vorbeşti cu presa. „Am refuzat imediat. Da’ de ce să nu vorbesc, am întrebat. Vreau să-i mulţumesc preşedintelui, să-i spun că nu m-am aşteptat o secundă. Persoana m-a privit câteva secunde, apoi a plecat.

Au anunţat presa că-mi dă drumu’ abia miercuri dimineaţa. Au aşteptat să plece televiziunile, şi atunci mi-au făcut formele – pe la ora opt seara. Mai era puţin şi se întuneca. N-aveam decât 17 lei în buzunar şi nu mai ştiam ce să fac. Noroc că a mai ieştit o colegă cu mine şi ea m-a ajutat ea, că nu ştiu ce făceam. Marian aflase şi el, de la televiziuni, că ies dimineaţă.

Iar eu am ajuns aproape de miezul nopţii”.

„Eu sunt, mămica voastră”

A intrat în casă şi a trezit copiii pe rând, încet, ca să nu se sperie, în întuneric. „M-am dus la fiecare şi le-am spus că mama lor s-a întors acasă. Le-am spus: eu sunt, mămica voastră. Pe urmă, am aprins lumânări şi am stat de vorbă până la ziuă…”.

Foto: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto

„E posibil, domnule, să se întâmple toate astea, toate minciunile astea?”, mă întreabă Marian Lican, tot aşa de stins. „Numai şi numai minciuni. Numai porcării. Păi dumneavoastră ştiţi că dacă îi duceam pachet, acolo, cu dero, cu săpun, cu astea, nu mi le primea? Numai ca să cumpere de la ei de la magazin, de la puşcărie, unde sunt preţurile de trei-patru ori mai mari. Şi la mâncare la fel. Pe urmă, dacă îi trimeteam nişte bani, ajungeau la ea după câteva zile. Cred că-i rulau ăia pe-acolo, cumpărau marfă, o vindeau, făceau profit şi abia pe urmă le dădea banii la amărâţi. Da’ degeaba îţi spun eu mata toate astea, că n-o să le publici…”.

La final

Asta a fost povestea Angelei Lican, graţiată într-o marţi, de preşedintele Băsescu.

„Toate s-au întâmplat, cum v-am spus. Acuma, ce-om face mai departe, o să vedem, că e greu-greu. N-avem unde să muncim, n-avem ce să facem, cum să ne creştem copiii. Doar dacă s-o mai îndura cineva de noi…”.

Un material bun al lui Marian Sultănoiu. A fost şi a vorbit cu femeia graţiată de Traian Băsescu, am aflat varianta ei, dar a şi  găsit acolo o mică fărîmă dintr-o realitate mult mai amplă: comunităţi condamate la sărăcie, lipsa de alegere şi toate celelalte.

Am recomandat materialul  pe reţele sociale şi unele reacţii mi-au adus aminte că avem în spaţiul public cîteva aplicaţii ideologice downloadate în capetele unei bune proporţii de cetăţeni români. Aceste aplicaţii declanşează un set atacuri din oficiu la tot ce înseamnă sărăcie.

Reacţiile respective sînt regăsibile (evident, la un grad mai mic de intensitate în expresie) şi în unele rapoarte foarte documentate făcute de thinktankuri care susţine “civilizaţia”, “curăţenia” şi, evident, sînt parte din austeritatea preventivă, la pachet cu facilităţi pentru investitori. Apropo, o glumă-ştire: România şi Bulgaria au înregistrat creşteri în atragerea investitorilor; păi sigur, şi încă nu s-a dat legea obligativităţii muncii moca, să vedeţi atunci ce rating de ţară luăm şi ce de investitori o să avem. (aici)

Menţiune: avem pe de o parte, desigur, cinismul, înstăriţilor, iar la el se adaugă cinismul săracului faţă de sărac. Plus o grămadă de oportunişti ideologici care vorbesc aşa pentru că aşa vorbesc boşii (lui sau ai altora, din business sau politici)

1. La muncă. Cel mai frecvent îndemn adresat sărăciei. Da, e greu să fii sărac, dar dacă ai munci cît am muncit eu…

2. Eşti sărac, dar de ce mai faci şi copii? Una dintre marile apăsări ale educaţilor şi civilizaţilor este faptul că săracii fac copii. Săracii ne sfidează cu libidoul lor şi cu fertilitatea lor şi ne fură banii pe alocaţiile enorme (!?) plătite de guvern. Pentru dispreţuitorii de săraci copilul e un bun de lux. E ca un I-phone. Costă cam 1000 de euro să-l ai şi apoi te mai duce la un abonament de 1 milion – două – zece pe lună… Adevărate abace umanoide, iar săracii sînt nişte nerezonabili şi nerealişti.

3. De ce nu eşti curat? Pentru o mare clasă protofascistă, săracul este elementul de care trebuie să te distingi. Săracul nu înseamnă ăla care nu mai are bani (mulţi fiind în situaţia asta, dar luptînd să salveze măcar aparenţele) – săracul e acela care a renunţat să mai apere un look de “om normal”. Categoriei “critice” trebuie să-i explici ca la proşti că în timp te afunzi, poţi pierde casă, poţi pierde drepturi elementare, îţi cad dinţii, nu te mai poţi spăla că n-ai unde etc.

4. Sărac, dar de ce bei? “Săracii beau”, e iarăşi legea de fier a condamnării executate de clasa “oamenilor civilizaţi”. Se autodistrug ca proştii, îşi merită soarta, asta e explicaţia din subtext. Băutura şi fumatul sînt distracţii şi săracii nu au voie să se distreze. Le-am interzice şi sexul, dar încă nu sîntem pregătiţi…

5. De ce-şi vînd votul? Pentru că ştiu cum!, ce să mai răspunzi la o astfel de idioţenie.

6. Săracii nu vor să muncească. Să le mai spunem moraliştilor sfătuitori că vreun sfert dintre oamenii care se zbat la limita sărăciei au şi un loc de muncă? Nu, să le răspundem idioţilor cu idioţenii: sigur, nu vor să muncească pentru că vor să bea şi să fumeze.

7. De ce se uită la prostiile de la TV mai ales săracii? Păi se uitau şi ei ca Pleşu la OTV, dar acum s-a desfiinţat OTV şi au apărut mai multe surogate.

8. Săracii nu iubesc justiţia. Încă o observaţie plină de miez. Săracii tolerează munca la negru, de exemplu, pentru că nu vor nici de-ai dracului să ia un şomaj, să-şi ia o pensie, să fie cît de cît asiguraţi medical. Lucrează la negru ca să-şi susţină seniorii feudali locali pentru că îi iubesc foarte mult.

9. Săracii iubesc în secret comunismul. Asta e continua bănuială manifestată în fel şi chip de intelectualii peştelui prăjit abonaţi la asistenţă de lux socială rom-europeană.

10. Săracii ne fac de rîs. Discursul oportunist al noilor cadre “europene” româneşti, abia ăştia ne fac de rîs; mai sînt şi de un comic nebun de film de propagandă optzecist, din ăla obosit. O spune foarte bine Tamas în interviul ăsta, exact asta e boala “elitelor” estice:

AC: Dimpotrivă, vedem elita estică reproducând exact același discurs la adresa concetățenilor săi…

GMT: Cum am scris într-un articol recent: neoliberalii răsăriteni sunt self-hating racists, care acceptă verdictul rasistului occidental împotriva propriei lor stirpe. Rasişti răsuciţi. (sursa)

Uninstall.

Nota noastra:

Modul in care o parte a presei, dintre care se distinge chiar Gandul, prelucreaza acest caz, denota un interes de PR inteligent pentru a-i servi presedintelui Basescu (motiv pentru cealalta parte a presei sa ignore cazul). Acum trebuie sa credem ca omul care facea teoria ne-gratierii s-a transformat intr-un milostiv caruia ii pasa de saraci condamnati la inchisoare cu executare pentru furturi derizorii sau, daca nu asta, atunci macar sa gandim ca uite domne, ce se vaita si se plang alde Becali (care, apropo, auzind de caz a donat o suma consistenta familiei Angelei Lican) si Gica Popescu, bogatanii aia, cand exista astfel de cazuri. De parca principiul gratierii sau al dreptatii umane ar trebui sa “discrimineze pozitiv” si nu general, indiferent de pozitia sociala a omului. Cand a fost scandalul cu Gica Popescu, presedintele afirma raspicat ca nu e adeptul gratierii, nici macar pe cazuri umanitare. Intre timp, consilierii s-au prins ca tema si pozitionarea nu sunt favorabile presedintelui si au gasit-o pe Angela Lican. Bine macar ca si asa…

Dincolo de acest aspect, cazul Angelei Lican NU este deloc izolat. Nu e prima oara cand auzim ca au fost condamnati oameni pentru astfel de furaciuni mici ca paguba la inchisoare cu executare. Femei, tineri, batrani, nu conteaza. La zdup. Pentru ei, intr-adevar, nu se gasesc nici avocati, nici televiziuni sau presa care sa le scape sau sa le faca viata mai usoara. Nici macar cei care, acum, oportunist, le-au plans pe umar, nu ii iubesc, ci le zic mereu, asa cum arata si comentariul de pe voxpublica, ca sunt saraci din vina lor si ca sunt povara romanilor “activi”, aia care muncesc si care sunt dresati sa urasca saracii. Da, exista o ura impotriva “asistatilor sociali” care este alimentata tocmai din zona tabloidelor si taberei de “dreapta”, care sterge pe jos cu ei atunci cand nu servesc unor “oportunitati” de PR. Apropo, conform unor statistici, principalul avantaj competitiv al Romaniei este “nivelul mic al salariilor” – tinut jos intentionat de stapanii nostri, cine stie, poate se gandesc ca asa rezolva si problema saracilor, rarindu-i pe principiul “selectiei naturale”…

Intr-o mare de cinism, dreptatea umbla cu capul spart.


Categorii

1. DIVERSE, Justitie, Suferinta de langa noi

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “SARACIE, “JUSTITIE” SI CINISM IN ROMANIA. CAZUL ANGELA LICAN: femeia condamnata la INCHISOARE CU EXECUTARE pentru furtul a 25 lalele, mama a 6 copii

  1. Becali si Gica Popescu nu pot fi gratiati, caci odata ce vor fi liberi vor face gesturi umanitare care vor injosi gruparea mafiota care conduce statul Român, plus ca vor da idei si altora dintre bogatani si “nu e bine”…Unde mai pui ca mai vorbesc si ce nu trebuie despre homalai si iarasi nu e politic corect. Asa ca la inchisoare “pana le vine mintea la cap”…
    Sistemul nu mai tolereaza persoane foarte bogate care pot interveni direct in ameliorarea calitatii vietii celor de langa ei. Bogatia si puterea sunt autorizate doar pentru corporatii transnationale.

  2. cine poate oase roade, iar nesimtirea politicienilor nu mai are limite

  3. ”Dupa ce mi-a murit fata mi-au spus ca nu mai am nevoie de invoire..”

    In ce lume traim….

  4. CORECTAT

    La inceputul anilor 90, cand ‘nomazii’ au invadat Germania, un neamt a dorit sa ia pe unul din copii acestora, pt a-l educa, ca sa munceasca asemenea omului de rand german, dar fara sa-l rupa de familie. Tatal s-a opus vehement, nedorind ca odraslei sa i se ofere un alt ‘model cultural’, diferit de cel traditionsal – care insemna in cel mai bun caz cersetorie.

    Trebuie facuta o distinctie clara intre saracii care vor sa munceasca si saracii care vor sa traiasca din munca altora, dupa un model importat practicat in India; acesti saraci sunt tributari unei mentalitati filozofico-religioase necrestine.

    Sf Pavel e foarte explicit: “Cine nu vrea sa munceasca sa nu manance” !

    Realitatile arata ca cersitul prin occident, care a facut praf imaginea romanului cinstit, unit cu infractionalitatea, a dus la construirea multor cartiere de vile ‘cu turnulete’, la acapararea centrului istoric al Timisoarei, la masini de lux de sute de mii de euro la care nici nu poate visa omul de rand.
    Ca sa nu mai vorbim de cersetorii din cimitire, care dupa ce primesc pomana, pastreaza numai carnea, restul aruncand la gunoi.

    Problema nu se rezolva de lasine. Nu a putut fi rezolvata nici macar de comunisti. Si va genera probleme tot mai mari.

    Trebuie studiata totusi solutia Viktor Orban ! Si umanizata cat de cat; dar trebuie facut ceva. Altfel vom deveni un paradis al infractorilor, o tara in care banii castigati in occident din cersetorie finanteaza crima organizata.

    In Suedia, unei asemenea familii – care trimitea copiii la cersit in loc sa-i dea la scoala -, i-au fost luati cei 4 copii si dati in grija statului.

    PS: Probabil ca parcagii ilegali provin din familii extrem de sarace. Nu ai lege pt a stopa fenomenul. Dar cersetoria agresiva si violenta- langa centrul istoric din Bucuresti, distrugerea premenitata a masinilor celor ce nu platesc taxa aceste mafii este extrem de degradant.

  5. Cred ca tr subliniat nu doar faptul ca aceasta femeie ajuns la inchisoare pt 25 de lalele (dupa mine ar fi trebuit sa presteze munca in folosul comunitatii 1 an-2, pt ca furtul ramane furt si trebuie impregnat bine in mentalitatea colectiva acest lucru; dar inchisoarea e intr-adevar o solutie exorbitanta!!), ci si modul in care a fost tratata acolo. Era o biata femeie si o MAMA – lucru de care gardienilor nici nu le-a pasat!! Mai mult, dupa ce fetita ei a murit, primeste de la gardieni o replica de un cinism monumental!

    Cat priveste saracii, asa e, @Marian, iti dau dreptate. Nici nu stiu clar daca cei de care vorbesti chiar mai sunt asa saraci – un om care arunca mancarea deja nu mai e chiar ‘sarac’. Daca ai mancarea asigurata inseamna ca iti ramane ceva timp si sa cauti de lucru. Iar abjectia acestor retele de cersetori a devenit fara margini, cred ca e ceva unic in Europa, care iar ar trebui sa ne dea de gandit: de ce tocmai la noi??? Nu ‘de ce tocmai la noi’ sunt cersetori, ci de ce sunt atat de abjecti si lipsiti de scrupule??

    Pe de alta parte si ce zice Rogozanu e real, si pe mine ma enerveaza ‘decalogul omului de bine’ de care zice el. De mentionat insa ca aceste judecati vizeaza pe oamenii despre care chiar credem ca sunt saraci (si poate ca si sunt), ceea ce e intr-adevar grav. Si, da, exista o ‘spirala a saraciei’, din care e greu sa iesi.

    Practicarea milosteniei in Romania este in sine o experienta care te poate invata intr-un an despre natura umana cat ai fi invatat in 20 prin alte parti. Eu una am luat multe tepe pana sa ma dumiresc, si chiar si acum am tendinta de a ‘pune botul’ aiurea. Ma gandeam chiar si la trucul ala cu pensionarii, de care am inteles ca s-a spus la tv si in a carui cursa stiu cativa batrani care au cazut: este de o maximala abjectie! Cat de ticalosit trebuie sa fii ca sa le spui oamenilor ca fiul/fiica lor este la morga sau ca a ‘zdrobit picioarele’ nu-stiu-cui etc. ca sa le iei banii lor, stransi cu truda si parcimonie intr-o viata de griji si permanente restrictii??? Cred ca nici retelele mafiote cele mai sinistre din lume nu fac dovada unei astfel de inventivitati deviante, degenerate.

    Imi pare rau, stiu ca ma repet: dar pana nu vom intelege gradul de abjectie in care am ajuns, nu avem sanse sa ne vindecam, pt ca inca ne facem iluzii, inca avem impresia ca ‘asa e normal’ pana la urma. Pt ca si cersetorii sunt un fel de oglinda a societatii. Sa luam de ex Portugalia: o tara realmente f saraca, cu o experienta de 50 de ani de dictatura si cu un guvern de asemenea extrem de corupt. Cu toate astea, cine se duce acolo poate rapid sa constate ca desi oamenii chiar sunt saraci, exista o gentilete si o decenta pe care aici nu o vezi. Nu auzi injuraturi abjecte urlate in gura mare, nu vezi cersetori agresivi pe la colturile de strada, oamenii se ajuta intre ei si sunt amabili unii cu altii etc.. La fel si in Bulgaria – pe unde am fost eu cel putin nu am vazut nici manele, nici lene, nici sfidare nici indecenta.

    Sigur ca suntem mult mai bine ca alte tari – India, Pakistan..infine. Incomparabil chiar. Dar pt o tara CRESTINA, aceste lucruri sunt pe undeva inadmisibile (si poate mai bine ca unele tari sud-americane; nu stiu, n-am fost acolo. Si, da, intotdeuna e loc de mai rau, daca vrem musai sa vedem ‘partea plina’ a paharului. Numai ca de vindecat nu ne vom vindeca decat daca o vedem si pe cea goala si murdara).

  6. >Becali si Gica Popescu nu pot fi gratiati, caci odata ce vor fi liberi vor
    >face gesturi umanitare care vor injosi gruparea mafiota care conduce statul
    >Român

    Gica Popescu ( Petrescu-pseodonim secu)este turnator la securitate dovedit cu inscrisuri, e drept pe vremea cand era foarte tanar si oarecum lipsit de discernamant.
    Multi-milionarul in dolari Gica Popescu este dovedit evazionist fiscal; din cei peste 1.000.000 euroa a restituit statului roman de buna voie, doar vreo 600.000, deci pocainta a mers doar partial – iubirea de arginti a fost mai puternica decat onestitatea. A fost unealta evazionistilor de profesie Ioan si Victor Becali.
    Prin anul 2000, s-a retras de la nationala pt ca nu a primit pe gratis ca Hagi, un super hotel in Mamaia asemenea lui Hagi… Deci patriotismul lui tine pana la bani.

    A intrat in puscarie pt ca Basescu a vrut sa-si puna fostul consilier – Burleanu in functia de presedinte FRF.

    Gica Popescu a santajat pana in ultima clipa mafia lui Mircea Sandu: “Daca alegeti un om ca varianta de avarie in cazul in care as fi condamnat, inseamna ca sunteti impotriva nmea si ma voi razbuna”.
    Pe baza acestor carente grave de compoprtament de om primitiv (LA VARSTA DEPLINEI MATURITATI), masoneria lui Basescu a pus mana pe FRF.

    PS: Si Bernard Tapie, fostul patron al lui Olimpic Marsilia, castigator al lugii campionilor a facut puscarie pt evaziune fiscala 2 ani – http://en.wikipedia.org/wiki/Bernard_Tapie
    Cand Gigi Becali umbla cu valiza cu 2.000.000 euro pt plati, intra sub incidenta legii: toate platile de peste 10.000 euro trebuie facute prin banca, cu acte in regula.

  7. @MirceaB,

    Urasc genul acesta de abordari, de osandiri ale altora, cand ni se pare ca stim adevarul, dar defapt habar nu avem care au fost faptele, gandurile si intentiile unor oameni. De altfel nici nu e bine sa judecam pe ceilalti.

    Nu putem sti sigur ce s-a intamplat, unii spun ca Gica Popescu ar fi doar indirect vinovat, au fost mai multi in povestea aceea, unii poate mai creduli, precum Gica, e posibil sa fi mers pe incredere lasand pe mana altora plata unor sume, deci nu putem sti sigur ca intentionat ar fi fraudat. Nu am gasit nicaieri fraza referitoare la o dorinta de razbunare a fostului jucator si ma indoiesc ca ii apartine, nu e genul asta de om. Iar asta cu retragerea de la nationala ca nu ar fi primit nu stiu ce hotel pe gratis este o mostra de judecare bazata pe zvonuri, care nici macar nu sunta adevarate. Hagi a cumparat hotelul acela, nu l-a primit gratis, si a investit destui bani in el. Cat priveste “patriotismul care tine pana la bani”, stiu ca Popescu a jucat ani buni la nationala, imi imaginez ca pe un salariu de doi bani, asa cum erau pe atunci (si a facut-o foarte bine). A jucat pt. nationala (in calitate de capitan inca), aducand multe puncte Romaniei, asa ca mai usor cu lipsa de patriotism.
    Cat priveste argumentul “valizei”, argumentul cu 10000 eur ca maxim pt plati lichizi ca un motiv de necontestat pt. a baga pe cineva la puscarie este unul jenant, in conditiile in care nici macar nu s-a platit niciun ban, nu a existat un flagrant real, se banuia doar intentia de plata si oricum era vorba de un premiere – pt ca o echipa sa isi apere corect sansele si nu altfel. Nu arestezi oameni pt ca umbla cu multi bani la ei (care ii apartin).

    Cand citesc cate motive gasesc unii, care prezinta ca niste adevarati procurori tot felul de capete de acuzare, ma ia durerea de cap. Haideti sa mai renuntam putin la rautati si la invidii (sa moara si capra altuia, mai ales celor care au ceva succes), acuzand si gasind vinovati acolo unde poate chiar nu sunt.

  8. Doamne ajuta !

    prestatiile sociale nu sunt o solutie pe termen lung
    solutia este munca inregistrata (cu acte si platita corespunzator)
    oamenii trebuie ajutati sa se ridice, sa isi castige existenta muncind, sa se integreze social, sa li se dea o sansa

    pentru asta e nevoie de locuri de munca, trebuie create locuri de munca
    dar nu in genul celor vehiculate de firme straine care au ca obiectiv major profitul – ceea ce nu e de condamnat – dar cu cat de putini angajati romani si in conditii de exploatare (adica program de 12 ore pe zi, poate fara week-end-uri de refacere a fortelor, platit cu salariul minim pentru 8 ore !)
    cred ca inspectiile teritoriale de munca ar trebui sa faca teren si sa controleze corect firmele investitorilor straini dar si pe cele autohtone

    cei care ne conduc TREBUIE sa ne dea voie tuturor sa traim decent, din munca noastra
    E O RUSINE ca am ajuns sa punem problema pensionarilor care nu isi permit sa plateasca intretinerea unei locuinte – pentru ce au muncit atatia ani ???
    E O RUSINE ca un om care a muncit ani buni pentru statul asta, poate la colectiv, poate in uzina, poate in invatamant, NU ISI PERMITE SA SE INCALZEASCA, DOAR ATAT !, in timpul iernii

    CE VOR guvernantii sa facem cu saracii nostri ?
    noi ne ajutam unii cu altii cat putem dar statul caruia ii platim atatea ar trebui sa aiba grija CORESPUNZATOR de cetatenii lui

  9. Pingback: CRIMINALIZAREA SARACIEI: “Vom vedea curând câteva milioane de săraci în cătuşe”. Cazurile pensionarilor care s-au SINUCIS din cauza ANCHETELOR DNA [video] - Recomandari
  10. Pingback: DR. MENCINICOPSCHI: CONDAMNAT LA 8 ANI DE INCHISOARE in procesul ICA – Dan Voiculescu. “Victima colaterala” in razboiul altora. ULTIMUL SAU CUVANT [video]/ Emil Hurezeanu despre INTERVENTIILE IN JUSTITIE si climatul social tensionat [VID
  11. Pingback: PUSCARIA SALVEAZA ROMANIA? Cazul Voiculescu – semnificatie, implicatii - Recomandari
  12. Pingback: DEVASTATOAREA SARACIE CARE DUCE LA INCHIDEREA GRADINITELOR SI LA ABANDON SCOLAR/ Cazul impresionant al Ralucai-Mihaela Gălăţeanu, premianta din “GHETOU” | Cuvântul Ortodox
  13. Pingback: INCHISORI SAU LAGARE DE DISTRUGERE SI EXTERMINARE? Monstruozitatea criminala a sistemului penitenciar si DEZUMANIZAREA NOILOR CRESTINI FANATICI AI "JUSTITIEI": "Cred ca retraim anii 50, ai mortii sufletesti, doar ca de data asta nu ne mai o
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare