Moldova semneaza ACORDUL cu UE/ Secesionistii din GAGAUZIA, “Patriotii Moldovei” si Episcopul Markel cheama la LUPTA impotriva UNIONISTILOR/ Rogozin despre destramarea “stâncii” URSS-ului: SA STRANGEM INAPOI PIETRELE

12-06-2014 6 minute Sublinieri

barosso

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a sosit la Chisinau pentru a semna patru acorduri de sustinere financiara in valoare de circa 50 de milioane de euro, transmite Deschide.md. Intr-o conferinta de presa comuna cu premierul Iurie Leanca, Barroso a vorbit despre Republica Moldova drept “lider al Parteneriatului Estic” si a spus ca “viitorul european al Republicii Moldova nu este un proiect al unei persoane sau al unui partid, trebuie sa fie un proiect al intregii natiuni”,potrivit Publika.md.

“Uniunea Europeana are o piata mare, care va oferi locuri de munca, dar avem si instrumente importante de asistenta financiara. Daca vor fi reforme noi vom putea oferi sprijin asa cum am facut si astazi. Atunci cand Moldova isi propune un obiectiv el devine realitate. Reformele sunt mai importante decat partidele politice. In aceste eforturi Moldova nu este singura, noi va oferim sprijin. Stiu ca reformele sunt dificile, dar nu exista niciun motiv pentru a le amana”, a mai spus Barroso.

Presedintele Comisiei Europene a venit la Chisinau alaturi de comisarul european pentru extindere, Stefan Fule. Pe langa intalnirea cu premierul Leanca, Barroso are in program intalniri cu presedintele Nicolae Timofti, cu presedintele Parlamentului si cu liderii partidelor politice, inclusiv ai Partidului Comunist.

Autonomia găgăuză (denumirea oficială – UTA “Gagauz-Yeri”) trimite semnale din ce în ce mai îngrijorătoare Chișinăului.

UPDATE: Bașcanul UTA “Gagauz-Yeri”, Mihail Formuzal, liderul Partidului “Patrioții Moldovei”, Mihail Garbuz și episcopul de Bălți și Fălești, Markel, s-au întâlnit miercuri la Chișinău și au semnat „pactul pentru întărirea statalității moldovenești”, prin care și-au asumat angajamentul de a luta împreună „împotriva unioniștilor din Moldova”. La eveniment au fost invitați liderii tuturor minorităților naționale. Aceștia au fost îndemnați să organizeze în fiecare raion adunări cu cetățenii și conferințe la care să le vorbească oamenilor despre statalitatea și neutralitatea statului. Așa-zișii apărători ai statalității Moldovei au decis să formeze mișcarea populară Moldova mare”. Primul Congres al mișcării va fi organizat în toamna anului curent, când minoritățile naționale intenționează să consemneze „aniversarea celor 665 de ani ai statalității moldovenești”.

După ce a amenințat că Găgăuzia se va separa de Republica Moldova dacă Chișinăul va semna Acordul de Asociere cu UE, guvernatorul regiunii, Mihail Formuzal, a dat indicații primarilor din autonomie să formeze, în următoarele două săptămâni, lista „gărzilor populare“. Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a difuzat un comunicat în care invocă anumite “mișcări secesioniste” observate la nordul (orașul Bălți) și sudul (orașul Comrat) țării.

Presa de la Chișinău a publicat marți poze de la o întâlnire secretă a liderilor grupului de presupuși diversioniști. Întâlnirea a avut loc la Bălți, pe 5 iunie, și a suscitat interesul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova. La întâlnirea secretă au participat Mihail Garbuz (liderul partidului “Patrioții Moldovei”), bașcanul UTA “Gagauz-Yeri”, Mihail Formuzal (liderul Partidului Regiunilor), episcopul de Bălţi şi Făleşti – Marchel (subordonat Patriarhiei Ruse), Sveatoslav Mazur (șeful Centrului Informaţional “Indigo Lotos”), Veaceslav Perju (șeful organizațiilor: “Centrul de sprijin a inițiativelor tineretului”, “Moldova 2113”, Clubul de experți “Strategia Moldovei”, “Moldova Noua Generație”). Portalul informațional secesionisti“adevărul.md”, scrie că în schema de destabilizare a situației mai figurează liderul Partidului Socialiștilor și adeptul federalizării Moldovei, Igor Dodon, precum și liderul Partidului Social-Democrat, Viktor Șelin. Alte surse de informare îl includ în aceast scenariu și pe fostul ideolog comunist Mark Takciuk, exclus săptămâna trecută din Partidul Comuniștilor, împreună cu alți doi deputați comuniști – Grigorii Petrenko și Iurie Muntean, în urma unei tentative eșuate de acaparare a partidului.

Bâlbâiala diversioniștilor

Întrebat ce s-a discutat la întrunire, Veaceslav Perju mai întâi a spus că nu știe nimic și că în genere nu a fost la Bălți încă din luna ianuarie, dar atunci când reporterul portalului “deschide.md” i-a prezentat pozele, acesta a recunoscut că a participat la consfătuirea secretă, însă a spus că s-a discutat nu despre destabilizarea Moldovei, ci despre aniversarea a 665-a de la întemeierea statului feudal Moldova.

Potrivit portalului “deschide.md”, care susține că a intrat în posesia unor informații sigure despre discuțiile ce au avut loc la Bălți, grupul de diversioniști a elaborat “un plan detaliat de destabilizare a situației, urmat de o rebeliune armată contra puterii centrale”, plan ce ar urma să culmineze cu împărțirea Republicii Moldova în 4 federații: Republica Moldova, capitala Chişinău; republica moldovenească nistreană, capitala Tiraspol; republica populară găgăuză, capitala Comrat; republica moldovenească de Nord, capitala Bălţi.

Cazacii din Crimeea, teleportați în Găgăuzia

Sursa citată mai scrie că în mai multe localități din Găgăuzia au apărut „detașamente de cazaci din Rusia și Crimeea, care vor activa sub acoperirea așa-numitelor “gărzi populare”. Acestea ar urma să fie antrenate la escaladarea unor conflicte interne care să degenereze într-o revoltă a minorităților etnice de la Comrat și Bălți împotriva Guvernului central”.

Serviciul de Informații și Securitate s-a autosesizat și a difuzat un comunicat în care anunţă că SIS depune constant eforturi pentru a „anihila mişcările secesioniste“ şi tentativele de „escaladare a tensiunii” puse la cale de „promotori ai vectorului eurasiatic” şi că este pregătit să anihilzeze „posibilele grupuri paramilitare sau adepţi ai ideologiilor extremiste“. “SIS este pregătit să contracareze agresiunile asupra valorilor identitare ale statului, concretizate în acţiuni autonomist-separatiste, inclusiv să prevină şi să combată riscurile şi ameninţările de securitate provenite din partea unor posibile grupuri paramilitare cu viziuni extremiste”.

Rusia va lăsa Moldova să semneze Acordul de Asociere cu UE

La rândul său, ministrul moldovean adjunct de Externe, Valeriu Chiveri, a declarat marți la un post TV că autorităţile de la Chişinău se aşteaptă la anumite presiuni din partea Federaţiei Ruse, însă după semnarea Acordului de asociere Moldova – Uniunea Europeană. “Până la semnarea acordului, nu cred că vor mai fi provocări din partea Rusiei. Noi încercăm să le înţelegem mesajele. Dar presiunile ar putea să crească ulterior”, a spus Valeriu Chiveri, menționând că “Republica Moldova depinde de umbrela de securitate politică a Uniunii Europene”.

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a cerut sancționarea promptă și dură a provocatorilor din autonomia găgăuză. „Vedem că cei din autonomie, nu mă refer la oamenii simpli, acceptă ajutoare acordate de Uniunea Europeană și de SUA, dar promovează Uniunea Vamală cu Rusia și interesele proprii. Toți acești provocatori nu au nimic comun cu interesele Republicii Moldova. Ei urmăresc doar interesul propriu și al forțelor care îi ghidează. Banii negri sunt acceptați de ei pentru a face un deserviciu Moldovei, iar în acest sens organele de drept trebuie să reacționeze prompt”, a spus Filat.

Deputat găgăuz: Vom recurge la arme ca în 1990

El a făcut declarația după ce deputatul Adunării Populare de la Comrat, Ilia Uzun, a menționat, în cadrul unei întâlniri cu ambasodori străini acreditați la Chișinău, că în autonomia găgăuză ar putea izbucni un conflict și că locuitorii de acolo ar putea recurge la arme. Ne vom întoarce în Moldova anilor 1990. Avem oameni tineri, care ştiu să ţină arma în mâini. Vom muri pe pământul nostru, pentru că pământul nostru este ținutul Bugeacului care ne-a fost dat de țarul Rusiei. Teritoriul Moldovei este până la Cimișlia”, a menționat alesul local.

Conform Codului Penal al Republicii Moldova, chemările la răsturnarea sau schimbarea prin violență a orânduirii constituționale sau la violarea intergității teritoriale a Moldovei se pedepsesc cu amendă de până la 12 000 de lei moldovenești (echivalentul a 640 de euro) sau cu închisoare de la 2 la 5 ani și cu amendă de până la 20 000 de lei (1080 euro) și închisoare de la 8 la 15 ani în cazul în care aceste chemări au loc în mod repetat.

  • Mediafax:

MESAJUL lui Rogozin despre destrămarea URSS: A venit momentul să strângem pietrele

“A venit momentul să strângem pietrele”, a scris, joi, pe Twitter vicepremierul rus Dmitri Rogozin, referindu-se la destrămarea Uniunii Sovietice şi marcând astfel împlinirea a 24 de ani de la adoptarea, la 12 iunie 1990, a Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii Rusiei.

“În urmă cu 24 de ani, stânca sovietică s-a fracturat pentru prima dată. Şi a urmat o cădere de pietre. Cine ştia atunci că această cădere va continua timp de un sfert de secol? Acum a venit momentul să strângem pietrele“, a scris Rogozin pe contul său de Twitter.

La 12 iunie 1990, Congresul deputaţilor poporului al Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse (RSFRS) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii Rusiei. După destrămarea URSS (8 decembrie 1991), Sovietul Suprem al RSFSR a proclamat oficial la 25 decembrie 1991 independenţa Rusiei. Noua formaţiune statală a primit denumirea de Federaţia Rusă.

Data a obţinut statut oficial, devenind Ziua Naţională a Rusiei, în 1994, când a fost declarată zi liberă.

Mai multe evenimente vor avea loc cu această ocazie în Rusia, multe oraşe dezvoltându-şi propria tradiţie de celebrarea a evenimentului. Ziua Rusiei va fi sărbătorită şi în Crimeea, unde vor avea loc un festival internaţional de muzică bisericească, un carnaval şi mai multe concerte.

Potrivit sociologilor, majoritatea covârşitoare a ruşilor consideră că obţinerea independenţei a fost un lucru bun pentru Rusia.

REPORTAJ: Tânăra generaţie din Rusia tânjeşte după gloria Uniunii Sovietice

Tinerii ruşi tânjesc după gloria Uniunii Sovietice, care impunea respect pe scena internaţională, era în competiţie directă cu Statele Unite şi exercita influenţă până în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii, deşi nu au trăit în perioada respectivă.

rusia-tineriLa fel ca preşedintele Vladimir Putin, tânăra Oksana Cernîşeva, studentă în primul an la jurnalism la Universitatea Internaţională din Moscova, crede că destrămarea Uniunii Sovietice a fost un dezastru, relatează The Independent, în ediţia online.

“Era uriaşă şi puternică, apoi s-a prăbuşit”, a declarat ea, referindu-se la URSS. Dar dacă pentru Putin regretul vine din gloria pierdută, pentru Cernîşeva, care are doar 18 ani şi s-a născut la cinci ani după destrămarea Uniunii Sovietice, este o opinie bazată aproape în totalitate pe istorisirile nostalgice ale părinţilor, susţine cotidianul britanic.

Decizia lui Putin din acest an de a anexa Crimeea şi de a sprijini mişcările proruse din Ucraina par să rezoneze cu tânăra generaţie, care nu are amintiri din perioada sovietică dar tânjeşte după puterea acesteia.

Potrivit Centrului Levada din Moscova, un institut independent de sondare a opiniei publice, rata ridicată de aprobare a preşedintelui rus în rândul tinerilor o depăşeşte pe cea din rândul generaţiei mai în vârstă, care îşi aminteşte de imperiu şi vede Crimeea şi Ucraina ca fiind ruseşti.

Persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani – cei mai tineri dintre cei 1.600 de cetăţeni intervievaţi la sfârşitul lui mai – îl susţin pe Putin mai mult decât orice alt segment de vârstă, în proporţie de 86 la sută, a declarat Karina Pipiia, purtătoare de cuvânt a centrului.

Imaginea unei puteri militare vaste ce impune respect este deosebit de atrăgătoare pentru Cernîşeva. “Cred că lumii i-ar fi frică de noi”, susţine ea. “Să îţi fie frică înseamnă să respecţi”, adaugă ea.

 


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Ierarhi rusi, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Moldova semneaza ACORDUL cu UE/ Secesionistii din GAGAUZIA, “Patriotii Moldovei” si Episcopul Markel cheama la LUPTA impotriva UNIONISTILOR/ Rogozin despre destramarea “stâncii” URSS-ului: SA STRANGEM INAPOI PIETRELE

  1. Hmmm……ce de comentarii si pe aici !!!!

  2. Pingback: Diversiuni moscovite: “PATRIOTII MOLDOVEI” vor sa declare autoritatile de la Chisinau ilegale si revendica teritoriile “MOLDOVEI MARI”/ Se reactiveaza si vechiul amic al filostilistilor romani, Viorel Ciubotaru, seful Asociatiei Sf
  3. Pingback: MOLDOVA MARE? Sinodul Bisericii Ucrainene il introduce pe SFANTUL STEFAN CEL MARE in calendarul sfintilor/ Arhiepiscopia Iasilor despre asa-zisa “BANCA” a BISERICII/ Parintii Iustin si Pantelimon de la Oasa – IN VIZORUL PS SOFRONIE? - Re
  4. Pingback: UPDATE – risc de tulburari sociale/ ALEGERI IN MOLDOVA. INTRE RUSIA SI EUROPA. Un partid pro-rus, EXCLUS din cursa electorala/ Putin i-ar fi cerut lui Porosenko RECUNOASTEREA REGIMURILOR SEPARATISTE - Recomandari
  5. Pingback: MOLDOVA CA UN CAMP DE LUPTA. Majoritate fragila a partidelor pro-europene. CELE MAI MULTE VOTURI – UN PARTID ANTIROMÂNESC SI PRO-RUS/ Se pregateste marea “reevaluare” a premierului Ungariei? KLAUS IOHANNIS: “Sunt sigur ca pot cons
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare