Guvernul atenueaza LIBERALIZAREA PRETURILOR LA ENERGIE doar pentru MARILE COMPANII si pe seama micilor consumatori

12-06-2014 6 minute Sublinieri

energie2

Guvernul a aprobat miercuri un ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrica, acestia urmand sa fie exceptati de la plata pana la 85% a certificatelor verzi. Insa Guvernul nu a spus si cine va suporta subventionarea acestor mari consumatori, o precizare care ar fi fost foarte importanta, de altfel. Contactat de HotNews.ro, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a spus ca “deocamdata, se discuta sa fie trecute (n.red. certificatele verzi pe care ar fi trebuit sa le plateasca marii consumatori) la ceilalti consumatori”. “Asa cum a fost facut actul normativ, se va rasfrange asupra tuturor celorlati consumatori”, a precizat Havrilet, sustinand ca impactul nu va fi “decat” de 1%, maxim, la un MWh de energie. Guvernul s-a gandit sa incarce facturile oricarui consumator care nu este “mare”, in plin scandal al umflarii facturilor  exact pe partea de certificate verzi.

Paradoxal, premierul Victor Ponta se declara indignat de ce s-a intamplat la ENEL care a incarcat facturile la consumatorul final cu ajutorul ANRE.  “Consider inadmisibil ceea ce se intampla de ani de zile, cred ca de prin 2007-2008 incoace, si anume incarcarea facturilor si nerespectarea conditiilor de privatizare”, a declarat Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.

In aceeasi sedinta, Victor Ponta a prezentat actul normativ cu subventionarea marilor consumatori ca pe o masura foarte buna. “Ajuta marii consumatori, cei care creeaza mii, zeci de mii de locuri de munca, care de fapt reprezinta industria, sa ramana competitivi si sa isi scada preturile si costurile cu energia”, a spus Ponta.

Trebuie precizat ca actul normativ a fost initiat de Ministerul Economiei si sustinut intens de ministrul Constantin Nita si premierul Victor Ponta.

Masura se aplica pentru consumatorii industriali, favorizatii fiind cei mai mari, printre care Alro si ArcelorMittal. In total, vor fi ajutati cam 300 de mari consumatori. Ceilalti, milioane de consumatori, casnici si firmele mai mici, vor suporta subventiile catre cei mari.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si se va aplica de la 1 august 2014, dupa aprobarea Notificarii acesteia de catre Comisia Europeana.

Initial, intr-un comunicat transmis miercuri, Ministerul Economiei spunea ca  “bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro”, de unde se presupunea ca subventia va fi suportata de la bugetul de stat. Ulterior, a revenit cu o precizare, spunand ca “nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat”, fara a spune si de unde va fi luata suma de 750 milioane euro.

Este o masura luata in plin scandal al umflarii facturilor pe partea de certificate verzi de catre ENEL. Reamintim ca DNA i-a retinut saptamana trecuta pe Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Florin Gugu lucrat si el pana in 2005 la ANRE, inainte de a ajunge la ENEL. Cei trei sunt acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.

Insa așa-zisa dublă taxare a certificatelor verzi la consumatorii finali de energie electrică nu a fost facuta doar de ENEL, ci de toti cei 8 distribuitori din Romania. Contactat saptamana trecuta de HotNews.ro pentru a explica ce este cu umflarea facturilor, presedintele ANRE Niculae Havrilet a spus ca toate cele 8 companii de distributie din Romania erau obligate sa scada tarifele dupa ce a fost constatata o dubla taxare pe certificatele verzi. O comisie din cadrul ANRE a decis, intr-o prima faza, ca toti cei 8 distribuitori sa returneze sumele reducand tarifele la consumatorul final cu 6%. Apoi o expertiza tehnica a determinat acea comisie sa mai reduca din estimari, ajungandu-se la 4,7%. Si nu doar atat. In urma unor plangeri ale companiilor precum ca ar intra in insolventa daca se face reducerea brusc, Comitetul de Reglementare a hotarat ca reducerea facturilor sa se faca esalonat, intr-o prima etapa fiind o scadere de 1,3%.

Nu este prima masura a Guvernului care favorizeaza marii consumatori industriali de energie. La presiunile constante ale unor mari consumatori precum Alro, ArcelorMittal si InterAgro, Guvernul Ponta a decis sa adopte mai multe acte normative care sa ajute astfel de companii. Insa, aceste ajutoare sunt date in detrimentul companiilor din domeniul energetic. Astfel, in urma cu doua-trei luni, Guvernul a aprobat doua acte normative, o Ordonanta de Urgenta care prevede stabilirea pretului de referinta la gaze naturale- pretul de la 1 ianuarie 2014 (72 lei/MWh, ceea ce inseamna 230 dolari/1000 mc) pentru marii consumatori aflati pe piata libera si o Hotarare care stabileste cota de piata pentru certificatele verzi la nivelul de 11,1% din consumul final brut de energie electrica. In 2014, cota de certificate verzi ar fi trebui sa creasca la 15%, ceea ce ar fi dus la o majorare a facturii totale in medie 1%. Guvernul a decis sa mentinta cota la nivelul de anul trecut, adica la 11,1%. Aceasta masura cu mentinerea cotei avantajeaza cel mai mult marii consumatori.

Cu cât ne apropiem mai mult de alegerile prezidenţiale, plouă cu tot felul de facilităţi pentru industrie. Ţara noastră sprijină industria energointensivă, dar şi producătorii de energie, care pot să exporte mai uşor. Din nefericire, unele facilităţi nu sunt pentru toată lumea. După ce am aflat că taxa pe stâlp o să se regăsească, de anul viitor, în tarifele pentru energie plătite de toţi consumatorii, acum se pare că populaţia şi micii agenţi economici vor trebui să scoată bani în plus ca să suportăm diferenţa de certificate verzi pe care nu o va mai plăti industria.

Guvernul a decis, ieri, să scutească industria energointensivă de plata certificatelor verzi, prin care este susţinută producţia de energie verde. Numai că aceste certificate pe care marea industrie nu le va mai plăti timp de zece ani vor fi redistribuite populaţiei şi agenţilor economici mici, care nu se încadrează în schema de ajutor de stat aprobată de Guvern, ne-au spus surse din rândul autorităţilor. Astfel, facturile “micilor consumatori” ar urma să crească, după 1 august, cu circa 1%, mai spun sursele noastre.

Ministerul Economiei a anunţat, ieri, că schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi se va aplica de la 1 august 2014, după aprobarea Notificării acesteia de către Comisia Europeană. Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro.

Hotărârea de Guvern nu precizează cine plăteşte certificatele verzi de care este scutită marea industrie. Nici documentul CE care instituie acest ajutor nu stipulează ce se întâmplă cu aceste certificate, susţine multe voci din piaţa de energie, care ne-au spus, de asemenea, că ANRE trebuie să clarifice situaţia şi că nu este necesară creşterea facturilor micilor consumatori din moment ce ne-am depăşit ţintele asumate pe energia verde. Ionel David, directorul executiv al asociaţiei producătorilor de energie regenerabilă RWEA, ne-a declarat că după înţelegerea domniei sale, certificatele neachitate de marea industrie se redistribuie celorlalţi consumatori.

Autorităţile noastre se aşteaptă să primească rapid aprobarea Comisiei Europene (CE) pentru schema de ajutor de stat acordat industriei, care va fi scutită de plata unei părţi importante a certificatelor verzi, ne-a declarat, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Domnia sa ne-a explicat: “CE a adoptat o schemă de ajutor de stat valabilă pentru toate statele membre. Schema se aplică de la 1 iunie. Aşa că ne asteptăm să primim OK-ul Comisiei destul de repede pentru că hotărârea de guvern aprobată pentru industria autohtonă respectă regulile impuse la nivel european. Noi am mers pe sectoare industriale nu pe anumite companii, precum şi pe intensitatea energetică”.

Potrivit Ministerului Economiei, exceptarea de la sprijinul acordat energiei regenerabile prin certificate verzi se realizează diferenţiat, în funcţie de electro-intensitatea operatorilor economici: 85% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%; 60% în cazul unei electro intensităţi de 10-20%; 40% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%. Pot beneficia de exceptări, în baza schemei de ajutor de stat, întreprinderile care îndeplinesc cumulativ, la data solicitării, mai multe criterii. Companiile nu trebuie să înregistreze debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat; trebuie să pună în aplicare, pe baza auditurilor energetice, a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice şi sunt obligate să menţină locurile de muncă pe durata schemei precum şi să nu disponibilizeze mai mult de 25% din numărul angajaţilor.

Din 2011, când a fost introdusă schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile, producţia de energie regenerabilă a cunoscut o creştere explozivă în ţara noastră, datorită schemei de sprijin foarte generoase, a declarat Constantin Niţă, ministrul Economiei, care afirmă că marea industrie a cunoscut creşteri importante de costuri, care i-a afectat competitivitatea. 

Toate bune şi frumoase mai ales că suntem recunoscuţi ca El-Dorado al regenerabilelor, numai că Guvernul a eşuat, din nou, în a găsi o soluţie echitabilă pentru toate părţile implicate în piaţa de energie. Gurile rele din mediul de afaceri susţin că autorităţile nici nu se chinuie prea mult, preferând să aibă un efect pozitiv de imagine pentru electoratul ameţit de multele vorbe de pe TV decât să mulţumească pe toată lumea.

Industria electrointensivă din ţara noastră asigură circa 20% din consumul final brut de energie. Acest sector este şi cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect aproximativ 1.500.000, susţine conducerea Ministerului Economiei. La finele lunii februarie a acestui an, Marian Năstase, preşedintele CA Alro, producător de aluminiu şi cel mai mare consumator de electricitate din ţară, a declarat că faptul că industria prelucrătoare este scutită de mare parte din contribuţia pentru energie verde nu înseamnă că plata de la care vor fi exceptate companiile vizate se transferă celorlalţi consumatori, inclusiv populaţiei.

În opinia domniei sale, certificatele verzi care nu vor mai fi cumpărate de industrie vor fi lăsate liber la tranzacţionare pe piaţă, cu efect direct asupra scăderii preţului lor. Astfel, din cauza unui număr mult mai mare de certificate pe piaţă, consumatorii vor plăti mai puţin în factură, susţine Marian Năstase.
* Exporturile de energie, scutite de bonusul pentru cogenerare
Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, a anunţat, ieri, după şedinţa de Guvern, că exporturile de energie electrică vor fi scutite, începând cu 1 iulie, de plata bonusului pentru cogenerare, a anunţat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Scutirea de la plata taxei a fost decisă ieri de Guvern şi va stimula exporturile de energie electrică, absolut necesare în opinia ministrului Nicolescu, în condiţiile în care România deţine o putere instalată de aproximativ 20.000 MW şi un consum de aproape 8.500 MW.
Oficialul susţine că stimularea exportului este determinată şi de intenţia Guvernului de a încuraja constituirea bursei de energie prin cuplarea pieţei noastre de energie cu cele din Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia.
Taxa de cogenerare este încasată de companiile care produc simultan energie electrică şi termică şi este plătită de toţi consumatorii.
De asemenea, producătorii de gaze naturale vor fi obligaţi, de la 1 iulie, să vândă pe bursă o parte din producţie. Şi furnizorii vor trebui să facă acelaşi lucru din 2015, a mai anunţat Răzvan Nicolescu.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Guvernul atenueaza LIBERALIZAREA PRETURILOR LA ENERGIE doar pentru MARILE COMPANII si pe seama micilor consumatori

  1. Pingback: Cuvantul de plecare al lui Duane Butcher, oficial al Ambasadei SUA: “TAXAREA EXCESIVA” poate deraia “SECURITATEA ENERGETICA”!/ Economia de SANTAJ COLONIALIST sau cum se bucura americanii si rusii de BANII SARACILOR ROMANIEI - Recom
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare