INUNDATII DEVASTATOARE si in Bulgaria (VIDEO)/ Inundatii in Dambovita si Arges

21-06-2014 4 minute Sublinieri

 

 

 

14 oameni, printre care şi doi copii, au murit înecaţi, în Bulgaria, în urma inundaţiilor care au lovit nord-estul ţării. Puhoaiele au inundat mai ales staţiunile de pe coasta bulgară a Mării Negre. Staţiunea Albena, unde sunt şi turişti români, este blocată de ape, iar un hotel de aici este în pericol de prăbuşire. Guvernul bulgar a decretat zi de doliu naţional pentru data de 23 iunie. Probleme sunt şi în Turcia, unde o tornadă puternică a măturat Istanbulul.

Actualizare 11:15: În acest moment stațiunea Albena este împărțită în două părți: în partea de nord turiștii pot sta pe plajă, restaurantele și hotelurile, iar plaja a rămas intactă, în timp ce în sudul stațiunii totul este schimbat radical. Metri întregi de plajă sunt luați de apa mării, câțiva copaci au căzut la pământ, oamenii cazți la aceste hoteluri nu au curent electric, restaurantele hotelurilor nu mai funcționează, cei cazați acolo au primit doar câteva sendvișuri la pachet, iar unele mașini nu pornesc din cauza viituri de azi noapte, care le-a afectat.

În calea lor, viiturile au măturat tot. Parcuri, păduri, locuri în care, înaintea ploilor, oamenii se relaxau. În unele zone, apa depăşea un metru. Doar autoutilitarele mai puteau circula prin şosele. Plajele şi falezele au fost măcinate de ploile care au lovit cu forţă. În urma lor au rămas adevărate cratere.

Vacanţa turiştilor, mulţi dintre ei români, s-a transformat repede într-un coşmar.

A trebuit să mutăm mașinile, era apă până deasupra parbrizului de la mașină. După-masă ne-au strămutat la alt hotel, pentru că aici s-a oprit curentul. Şi în cantină și în restaurant era apa până deasupra genunchiului”, a spus un turist.

„A crescut apa din oră în oră. A ajuns la un metru jumate pe aleea de la hotel. În capătul stațiunii am înțeles că e un hotel care a început să o ia la vale”, a spus un alt turist.

Unii au fost nemulţumiţi de felul în care au fost trataţi de gazdele bulgare.

„Ne-au ajutat, ne-au dat un sandviş cu un salam de care nu am mâncat în viaţa mea şi o sticlă de apă. În rest nimic, nimic. Condiţii foarte proaste”, a spus turistul român.

Autorităţile au amenjat puncte de ajutor în sediile primăriilor, unde localnicii şi turiştii pot găsi alimente şi apă potabilă. Meteorologii au veşti proaste: ploile nu se vor opri prea curând.

Actualizare 9:00: În stațiunea Albena situația este îngrijorătoare. În sudul stațiunii o bucată din plajă s-a surpat, iar malul depășește un metru înălțime, transmite corespondentul Digi24.

Strada care face legătura între hotelurile din sudul stațiunii Albena și plajă s-a surpat. Doar pe această stradă pot trece mașinile, aceste este și motivul pentru care mulți dintre turiști, inclusiv români, sunt blocați. Așadar, ei pot cirula doar pe jos. În unele locuri apa depășește jumătate de metru.

Au fost momente de groază pentru locuitorii oraşului Varna. Oamenii au privit uluiţi cum apa le inundă casele şi ia pe sus maşini şi copaci. Totul, după ce în zonă plouă neîncetat de aproape trei săptămâni.

Un cartier a fost complet acoperit de şuvoaie, iar mulţi oameni s-au adăpostit pe acoperişurile caselor pentru a nu fi luaţi de ape.

Şi staţiunea Albena de pe coasta bulgară a Mării Negre a fost izolată de apele care au inundat şase hoteluri. Străzile de acces au devenit impracticabile, iar 600 de oameni, printre care şi turişti din România, au rămas sinistraţi.

Şuvoaiele au provocat distrugeri însemnate şi în centrul Bulgariei. Apele au inundat zeci de locuinţe, iar mulţi localnici şi-au găsit salvarea pe acoperişurile caselor, de unde au fost salvaţi cu ajutorul elicopterelor.

„Apa care a fost aici îmi ajungea la nivelul taliei. Mi-am salvat animalele unul câte unul, dar iepurii şi găinile au murit. Am salvat, în schimb, capra şi un ied. În beci sunt aproximativ 25 de tone de apă”, a spus un localnic. […]

Ploile torenţiale care au afectat serios joi nord-estul Bulgariei s-au soldat cu 14 morţi, iar trei oameni erau daţi în continuare dispăruţi, vineri, scrie sâmbătă BTA, care trece în revistă declaraţiile, comentariile şi articolele publicate de presa bulgară pe tema inundaţiilor.

Cartierul Asparuhovo din Varna a fost cel mai lovit, scrie pe prima pagină cotidianul Duma.

‘Infernul apelor’, titrează şi Trud, care consemnează: ‘Oameni şi animale moarte, aluviuni, străzi măturate de ape şi maşini aruncate de colo-colo ca nişte jucării. Aşa arăta vineri dimineaţa cartierul Asparuhovo. Localnicilor nu le vine în minte un dezastru similar şi nici nu le vine să creadă că s-a sfârşit coşmarul’.

Într-un alt articol, Trud scrie că ravena din Asparuhovo punea probleme de cel puţin trei ani de zile. De-a lungul acestei văi de eroziune săpate de torenţi, romii şi-au ridicat ilegal locuinţe, care obstrucţionează cursul de apă. În plus, există gropi de gunoaie ilegale, care n-au mai fost igienizate şi curăţate de ani de zile.

Şi cotidianul ’24 Ceasa’ (foto) scrie că tragedia a fost provocată de tăierile aleatorii de copaci, construcţiile ilegale, ravena plină de gunoaie şi ploile torenţiale. ‘De-a lungul anilor, s-au tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la tăierile ilegale de copaci, dar autorităţile nu au luat nicio măsură şi nimeni n-a făcut nimic (…). Unele dintre case sunt locuite de romi şi, cel mai probabil, sunt construite ilegal. Am ordonat o inspecţie la aceste case. Evaluăm pagubele şi încercăm să ajutăm oamenii să facă faţă situaţiei’, a declarat pentru ’24 Ceasa’ primarul Varnei, Ivan Portnih.

Ziarul Sega remarcă faptul că autorităţile sunt neputincioase în situaţii de criză. Sistemul de avertizare timpurie nu a funcţionat, iar autorităţile centrale şi locale n-au fost în stare să răspundă adecvat, în aşa fel încât să limiteze numărul victimelor omeneşti şi pagubele materiale. Tragedia oamenilor n-a fost de ajuns pentru a-i opri pe politicieni să-şi mai plătească poliţe unii altora, în schimb populaţia şi oamenii de afaceri au reuşit să se organizeze pe cont propriu şi să ofere sprijin inestimabil victimelor. Aceasta este lecţia ce poate fi desprinsă după inundaţiile devastatoare care au lovit jumătate din Bulgaria, scrie Sega. […]

Furtunile au făcut prăpăd în mai multe judeţe din ţară. În Dâmboviţa şi Argeş zeci de curţi au fost inundate, iar apa a ajuns în casele oamenilor. La Constanţa vântul şi ploaia au făcut prăpăd pe plaja, iar într-o comună oamenii s-au trezit cu agoniseala de-o viaţă acoperită de ape.

De fiecare dată când plouă mai puternic, multe gospodării din Răscăieţi, județul Dambovita, sunt inundate. Anul acesta viitura a lovit deja pentru a treia oară.

„Acum chiar că ne-a terminat de tot. Ce să mai alegem noi din ce e în grădină?”, a spus o localnică.

De vină pentru tot necazul ar fi un canal de scurgere înfundat şi pentru refacerea caruia nu sunt bani.

Şi în judeţul Argeş zeci de gospodării au ajuns sub ape după ce şanţurile de scurgere nu au mai făcut faţă.

„Gădinile oamenilor sunt pline cu apă, apă de 30 centimetri în grădină”, a spus un localnic.

Oamenii au adus motopompe de acasă, iar pompierii alte două.

Furtuna a făcut prăpăd şi pe plajele din Mamaia. Turiştii s-au ascuns în camere şi au lăsat patronii de terase şi restaurante să numere pagubele.

„Tot litoralul românesc, în special stațiunea Mamaia, suntem cu 70% mai puțin față de anul trecut”, a declarat patronul unui restaurant.

Vremea a fost năpraznică şi departe de litoral. În comuna Adamclisi şuvoaiele au decopertat drumul pietruit din comună şi au intrat în casele oamenilor.

„Îmi venea să urlu, nu altceva. Când am văzut că ne-a luat şi gardurile, şi coteţul, şi porcul… A luat şi maşina, dar maşina n-a dus-o mult, dar căruţa a izbit-o într-un stâlp”, a spus una dintre persoanele afectate de inundații. […]


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “INUNDATII DEVASTATOARE si in Bulgaria (VIDEO)/ Inundatii in Dambovita si Arges

  1. Pingback: INUNDATII IN VALCEA, ARGES SI GORJ [video] - Recomandari
  2. Pingback: DEZASTRUL APELOR IN ORSOVA si CARAS SEVERIN: “Am simtit urgia lui Dumnezeu” [VIDEO] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare