BASESCU PROVOACA GRATUIT RUSIA cu un discurs vehement si delirant: “Federatia Rusa este parte a actului terorist”. DE CE VREA PRESEDINTELE SA NE BAGE IN RAZBOI?

22-07-2014 4 minute Sublinieri

Presedintele Traian Basescu a atacat luni in termeni duri lipsa de fermitate a unor tari din Uniunea Europeana, care nu au impus rapid sanctiuni dure impotriva lui Vladimir Putin, acuzand faptul ca au fost puse in prim plan chestiunile economice, si nu valorile pe care se fondeaza UE. Basescu a atacat dur si Rusia, calificand-o drept partener al teroristilor, prin sprijin politic, cu personal calificat, cu armament de toate categoriile, inclusiv greu”.

“Pentru ca nu l-am descurajat la timp pe Putin, pentru ca in estul Europei se desfasoara un conflict alimentat de Rusia politic, cu oameni si echipamente militare, joi dupa-amiaza au murit 192 de europeni. Oare daca noi, in Consiliu, eram fermi si puneam valoarea omului deasupra a orice, nu am fi putut lua masurile de descurajare in timp util?”, s-a intrebat seful statului, intr-o declaratie de presa in care a prezentat pozitia oficiala a Romaniei.

“Azi e Ucraina, se ajunge la granita balticilor, a Poloniei, a Romaniei. Nu cumva avem riscul sa fie mai importante comandamentele economice decat solidaritatea cu statele din flancul estic?”, a continuat acesta.

Traian Basescu a pledat pentru sanctiuni “aspre, economice, care sa descurajeze lejeritatea cu care Rusia alimenteaza conflictul generat de teroristi in estul Ucrainei”, iar “Europa trebuie sa vina in practica la valorile ei reale pleacand de la valoarea cea mai importanta, oamenii”.

In opinia sa, sanctiunile economice trebuie impuse chiar daca UE va avea “pierderi economice consistente”, dar care “nu vor fi mai mari decat ale Rusiei”.

“A aplica cu manusi masurile din etapa 3 (sanctiunile economice, n.r.) e o eroare, cu cat intarziem mai mult cu atat vom plati mai scump neluarea masurilor de stopare a entuzaismului dl Putin de a-si recueri imperiul URSS”.

In opinia noastra, Federatia Rusa este partenerul acestor teroristi, prin actiunile pe care le intreprinde. Din pacate, Federatia Rusa este parte a conflictului, asa cum a fost parte a conflictului si a anexarii ilegale a Crimeii, acum este parte a conflictului din estul Ucrainei. In ceea ce priveste actul terorist, care a dus la uciderea celor 298 de oameni, aflati la bordul Malaysia Airlines MH17, responsabilitatea, in urma analizei si a infomatiilor pe care le avem, responsabilitatea apartine, in mod direct, gruparii teroriste din estul Ucrainei care a executat lovitura asupra aeronavei malaysiene.

In mod egal, Federatia Rusa, care a pus la dispozitie specialisti si echipamentul necesar executarii loviturii, este parte a actului terorist. Am luat nota de declaratia presedintelui Putin sa nu politizam evenimentul. Nu-l politizeaza nimeni, dar presedintele Putin nu poate fugi si nu se poate ascunde sub amanari si minciuna de responsabilitatea punerii la dispozitie a specialistilor si a echipamentelor militare cu care aeronava a fost lovita.

Din pacate, Federatia Rusa este partenerul teroristilor in aceasta operatiune legata de uciderea a 298 de persoane. La inceput, v-am prezentat si masurile Uniunii Europene si analiza noastra cu privire la tipurile de conflicte care se desfasoara in estul Ucrainei. Problema este care este responsabilitatea Uniunii Europene. Putea sa faca Uniunea Europeana mai mult decat a facut pana acum? Iar raspunsul meu categoric este Da.

[…]/ integral pe hotnews.ro

Traian Basescu participa la reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est: Federatia rusa, un partener al gruparilor teroriste. Stiu ca si unora din Romania le displace desemnarea gruparilor din Donetk si Lugansk ca fiind grupari teroriste

Presedintele Traian Basescu participa, marti, la reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est care se desfasoara la Varsovia. Seful statului a declarat, la plecarea de pe aeroportul Henri Coanda, ca “Atata timp cat Federatia rusa sustine gruparile teroriste din Donetk si Lugansk, este un partener al gruparilor teroriste”. Traian Basescu a adaugat ca “Stiu ca si unora din Romania le displace desemnarea gruparilor din Donetk si Lugansk ca fiind grupari teroriste, dar atat timp cat aceste grupari iau ostatici reprezentanti OSCE, fac ziduri vii din populatie in fata institutiilor pe care le ocupa, jefuiesc, ele nu pot fi decat grupari teroriste, asa cum sunt definite de presedintele Porosenco. Cred ca este cel mai autorizat sa defineasca tipul de grupari care actioneaza in estul Ucrainei”.

Traian Basescu a adaugat ca va ridica, la reuniunea de la Varsovia, si “problema Moldovei, care, asa cum ati vazut ieri, va trebui sa infrunte sanctiuni, prin interdictiile de la importuri de catre Federatia Rusa pentru vinuri, fructe, ceea ce constituia principalul motor de comert exterior in perioada de toamna pentru Republica Moldova. Din acest punct de vedere, va pot spune ca Uniunea Europeana a dublat cotele in regim duty-free, deci fara vama, cotele de fructe si vinuri pe care Moldova le poate exporta pe piata Uniunii Europene, insa ele sunt insuficiente pentru a acoperi nevoile de export ale Republicii Moldova. De aceea, probabil ca in regiune, si in principal Romania si Polonia, ar trebui sa gaseasca solutii de depozitare a productiei de fructe din aceasta toamna din Republica Moldova. Pentru ca marea problema pentru agricultorii moldoveni este lipsa capacitatilor de depozitare a fructelor. Va fi o problema pe care o voi ridica pentru a sprijini Republica Moldova si pentru a nu crea tensiuni intre agricultori si guvern, guvern care a avut optiunea de a semna Acordul de asociere. Mai mult, facilitatile care decurg din dublarea cotelor de fructe si vinuri pe piata Uniunii Europene intra in vigoare de la 1 octombrie, iar agricultorii moldoveni au nevoie de o solutie acum, cand incep recoltarea la fructe.”

Presedintele Traian Basescu va sosi la Palatul Prezidential din Varsovia, urmand ca de la ora 12:05 sa participe la reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est, iar de la ora 14:10, la dejunul de lucru oferit de presedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski.

Traian Basescu a mai declarat, marti, ca la reuniunea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est se va discuta si despre pregatirile pentru Summit-ul NATO din septembrie si a anuntat ca Romania doreste o redefinire a relatiei Aliantei cu Rusia, acest stat periclitand siguranta tarilor din zona. Presedintele a spus, la Aeroportul Henri Coanda, inainte de plecarea la Varsovia, ca un subiect aflat pe ordinea de zi a Reuniunii sefilor de stat din Europa Centrala si de Est se refera la pregatirea Summit-ului NATO care va avea loc in luna septembrie, in Marea Britanie, potrivit Mediafax.[…]/ integral pe hotnews.ro


Nota noastra:

Cateva idei spicuite din ce spunea Emil Hurezeanu despre discursul de ieri seara al lui Traian Basescu:

– discursul presedintelui Basescu a depasit granitele a ceea ce au spus Obama si Cameron laolalta;

– era genul de mesaj care e de dat in cadrul Consiliului European sau adresat direct unor lideri europeni, nu in fata natiunii, ca discurs public, pozitie oficiala institutionala a Romaniei;

pozitiile oficiale ar trebui sa fie, prin definitie, negociabile;

– pozitia Romaniei nu va da tonul din cadrul Consiliului European;

– presedintele Romaniei ar fi ultimul care sa poata invoca “valorile” in fata liderilor europeni;

– Hurezeanu a reiterat ca ne aflam intr-o situatie in care Putin are doar doua optiuni: fie recunoaste esecul din Estul Ucrainei si cedeaza, fie escaladeaza.

—-

Adaugam si propriile noastre observatii/ intrebari:

– Care este utilitatea, pentru Romania, a acestei luari de pozitie vehemente (sustinuta pe un ton cu totul deplasat, frizand patologicul), tipica pentru purtatori de mesaj de rangul 2, 3? Niciunul din liderii credibili ai Occidentului nu a avut o asemenea atitudine. Cei mai vehementi au fost lideri politici secundari, reprezentand pozitii ne-institutionale. Este bine ca Romania sa-si asume statutul de TARA de rang inferior, buna de impins in fata spre intaratarea lui Putin?

– In conditiile in care ni s-a aratat repetat, de catre analisti apropiati CIA, ca SUA nu va interveni in cazul unui razboi decat tarziu si cand ii convine, in conditiile in care ministrul de externe al Poloniei a fost inregistrat cu o afirmatie transanta despre “iluzia securitatii” oferita de SUA, ce fel de duh te poate impinge sa expui Romania atat de strident si provocator in fata Rusiei?

De ce doar Romania, si de ce in acest moment de maxima tensiune, a iesit din randul tarilor europene si al tarilor din Estul Europei, in raport cu Rusia? Polonia a fost foarte tacuta pe acest subiect, spre comparatie, desi Polonia este aliatul favorit al SUA in regiune.

De ce acuzatiile lui Basescu au fost atat de vehemente in acest moment, cand pana si Obama, in discursul din aceeasi zi, dar si ambasadorul SUA de la ONU, au avut pozitii nuantate fata de Rusia, lasand un minim loc de negociere? Si de ce acuzatii atat de frontale, de directe, cand ancheta internationala nu a fost dusa la sfarsit?

– Ce greutate concreta pentru Europa si Ucraina are rasteala prezidentiala, in conditiile in care, pe plan politic extern, Romania nu a facut nimic pentru a avea ceva substantial de spus pe dosarul ucrainean, si in conditiile in care este la “coada” aliatilor SUA in regiune?

– De ce nu se rasteste Traian Basescu la Merkel, de pilda, in discutii si cadre politice care conteaza cu adevarat, tragand-o la raspundere pentru pozitia Germaniei fata de Putin?

– De ce angajeaza Traian Basescu, la final de mandat, cu legitimitatea facuta tandari, Romania in astfel de subiecte grave, de o importanta ce poate fi decisiva?

– Daca Rusia este partener al teroristilor, atunci SUA, in Siria, al cui aliat este…?


Categorii

Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, SUA versus Rusia, Tradatori si lichele, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

43 Commentarii la “BASESCU PROVOACA GRATUIT RUSIA cu un discurs vehement si delirant: “Federatia Rusa este parte a actului terorist”. DE CE VREA PRESEDINTELE SA NE BAGE IN RAZBOI?

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: Urmatoarea etapa: UCRAINA SA DECLARE RAZBOI RUSIEI?/ Ruptura intre MERKEL si PUTIN?/ Rusia intentioneaza sa declare “TARI AGRESOARE” statele care-i impun SANCTIUNI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare