Ministrul de externe al Poloniei: “ALIANTA CU SUA NU VALOREAZA DOI BANI. MAI RAU FACE, CACI CREEAZA UN FALS SENTIMENT DE SECURITATE”/ Executii ale oficialilor statului irakian de catre ISIS

23-06-2014 4 minute Sublinieri

[…]

În afara limbajului colorat, îngrijorarea sefului diplomaţiei poloneze nu e cu totul lipsită de justificare. Interesant ar fi când a făcut-o, înainte sau după vizita lui Obama la Varşovia, când – ca şi românii de la vicepreşedintele Biden – polonezii au primit asigurări ferme din partea Statelor Unite că NATO are un ţel sacrosanct: de a-şi apăra aliaţii.

Prea seamănă scoaterea pe piaţă a acestei convorbiri cu aceea, la fel de colorată stilistic, a doamnei subsecretar de stat Victoria Nuland. Şi Nuland, şi Sikorski au stat în spatele Euromaidanului ucrainean.

Un lucru e sigur: pe Corlăţean al nostru nu-l va prinde nimeni, niciodată la înghesuială. El nu-şi scoate cravata nici când doarme, iar de vorbit în lume vorbeşte doar ca să repete ceea ce i s-a dictat, să fie sigur c-a înţeles.

Radek Sikorski e o personalitate foarte cunoscută şi foarte activă. Reprezintă o ţară importantă, care are opinii, care şi-a câştigat respectul. Prin urmare, îşi poate permite licenţe, măcar din când în când. Iar Sikorski spune – ascultat cu tehnică operativă sau nu – întotdeauna ceea ce crede. Ba e chiar foarte vocal şi deloc obedient.

[….]

Panseurile sale private nu vor fi de natură să-l incomodeze. În fond, Sikorski a spus mereu ceea ce gândeşte despre americani, doar că păstrând un limbaj diplomatic.

În urmă cu câteva ore, la Luxemburg, declara, în legătură cu înregistrările ilegale – cărora le-a căzut victimă săptămâna trecută şi Marek Belka, guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei – că acestea sunt manopera unui grup criminal organizat, în spatele căruia s-ar afla serviciile secrete ruse. Afirmaţie cât se poate de plauzibilă, interpretată în cheie geopolitică: Polonia e un pilon de stabilitate în zonă. Lui Putin i-ar servi de minune să fie uşor clătinat.

Şi România a devenit un pilon de stabilitate, doar că ţigănia de la Bucureşti, cu probele zdrobitoare, cu jocurile politice de interese care o înconjoară, cu greu ar putea fi socotită o lucrătură externă.

/  integral pe Gândul.info

Un scandal imens stă să izbucnească în Polonia, iar în centrul lui se află chiar ministrul de Externe. Radoslaw Sikorski ar fi afirmat, în timpul unei conversaţii cu un fost ministru al Finanţelor, că alianţa cu Statele Unite este dăunătoare. Cel puţin aşa susţine o publicaţie poloneză care a pus pe site-ul său de internet transcriptul dialogului, iar mâine va prezenta şi o înregistrare audio.

Rolul nostru nu este de a proteja puterea”, arată Wprost într-un editorial argumentativ. Potrivit revistei, ministrul de Externe ar fi spus că alianţa polonezo-americană nu valorează nimic şi oferă un fals sentiment de securitate. În aceeaşi discuţie, Radoslaw Sikorski – considerat unul dintre activi diplomați ai Europei, cu poziții ferme la adresa Rusiei în criza cu Ucraina – ar afirma că alianţa cu SUA ar îndepărta Polonia de Germania şi Rusia. Declarațiile sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât președintele Barack Obama a vizitat pentru a doua oară Polonia, în urmă cu două săptămâni.

Mai mult, numele lui Sikorski a fost vehiculat ca unul dintre potențialii înlocuitori ai șefei diplomației europene, Catherine Ashton.

Aceeaşi publicaţie a mai dezvăluit recent un aranjament între Banca Centrală şi Guvern. Toate acestea au provocat o criză politică în Polonia, iar premierul Donald Tusk nu exclude organizarea de alegeri anticipate. 

„Tu ştii că alianţa polonezo-americană nu valorează nimic. Ea este chiar dăunătoare, pentru că oferă Poloniei un fals sentiment de securitate”, ar fi declarat şeful diplomaţiei într-o conversaţie cu un fost ministru al Finanţelor, Jacek Rostowski. […] integral pe digi24

”Îți dai seama că alianța cu SUA nu valorează doi bani. Mai rău ne face, întrucât creează un fals sentiment de securitate. Un rahat. O să ajungem să ne certăm cu nemții, cu rușii, dar o să credem că totul e super fiindcă […] americanilor. Niște ratați. Complet ratați”.

Această frază, care aduce cu celebra zicere a lui Traian Băsescu, despre Marele Licurici, a fost rostită de ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, într-o conversație înregistrată în secret de revista Wprost. Sikorski discuta cu un parlamentar al majorității, scrie The Guardian. Guvernul polonez a refuzat să comenteze pe marginea dezvăluirilor din Wprost, sugerând că fraza este scoasă din context. Sikorski a mai spus și că Polonia face treabă de negru pentru SUA.

Guvernul se pregătește de anticipate

Noile înregistrări vin după ce prima bombă detonată de Wprost a generat un scandal care l-a făcut pe premierul Donald Tusk să admită că ar putea declanșa alegeri anticipate. Luni, revista Wprost a prezentat înregistrări audio dintr-un restaurant în care ministrul de Interne îi cerea guvernatorului Băncii Centrale creșterea zlotului, la schimb cu demisia unui ministru. Sikorski, unul dintre negociatorii cei mai activi în Ucraina, post-Maidan, era un candidat cu șanse la șefia diplomației europene, după schimbarea CE și pensionarea dnei Catherin Ashton– integral la dcnews.ro

Insurgenţi au ucis 21 de oficiali locali în două zile, în oraşele Rawa şi Aana, în vestul Irakului, au anunţat ofiţeri şi medici duminică, relatează AFP. 

Unii dintre oficiali au fost ucişi prin împuşcare, sâmbătă, când insurgenţi sunniţi conduşi de către jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au preluat controlul asupra celor două oraşe situate pe drumul care conduce către frontiera cu Siria, în timp ce alţi oficiali au fost executaţi duminică, potrivit surselor citate.

Aceste acte au avut loc după ce armata irakiană s-a retras din cele două oraşe.

“Unităţile militare s-au retras (din Al-Qaim, Rawa şi Aana) pentru a se redesfăşura”, a declarat generalul Qassem Atta, care a evocat o “retragere tactică”.

Potrivit unor martori, insurgenţii au intrat sâmbătă în Rawa şi Aana, două oraşe vecine din provincia Al-Anbar, după ce au preluat controlul asupra Al-Qaim, la frontiera cu Siria. /  integral pe REALITATEA.NET

  • Hotnews:

Netanyahu avertizeaza SUA ca o eventuala interventie in Irak ar putea spori influenta Iranului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat, duminica, Washingtonul ca o eventuala interventie a sa in criza din Irak ar putea conduce la sporirea influentei iraniene atat in aceasta tara, cat si pe scena internationala. “In acest moment, asistam in Orientul Mijlociu (…) la o ura violenta intre siiti radicali, condusi (…) de Iran, si sunnitii radicali, condusi de Al-Qaida, SIIL (Statul Islamic in Irak si Levant) si altii”, a declarat Benjamin Netanyahu pentru NBC, potrivit Mediafax. […]

Criza din Irak: Jihadistii au ocupat 3 orase din provincia Anbar (surse)

Insurgentii sunniti apartinand grupului Statului Islamic din Irak si Levant (SIIL) au ocupat duminica trei orase din provincia Anbar din vestul Irakului, au declarat martori si surse din fortele de securitate pentru Reuters.[…]


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Irak, Iran, Israel, Polonia, Ucraina, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Ministrul de externe al Poloniei: “ALIANTA CU SUA NU VALOREAZA DOI BANI. MAI RAU FACE, CACI CREEAZA UN FALS SENTIMENT DE SECURITATE”/ Executii ale oficialilor statului irakian de catre ISIS

  1. Adevărul este cu atât mai adevărat cu cât este spus mai cu fereală şi mai pe şoptite de cei ce dețin funcții în organigrama puterii. Polonia, se pare că mai are şi OAMENI politici, nu doar slugoi, vânduți şi vânzători de neam şi de țară, indivizi care slujesc jefuitorilor, indivizi care nu fac altceva decât implementarea jafului, politicilor corporatiste, desnaționalizatoare şi satanizatoare. Coducători ? Conducere politică ? Nici vorbă de aşa ceva. Un stat ce trăieste din împrumuturi este condus de creditori. Un stat cu resurse ca România, să ajungă astfel ? (Pornind de la datorii externe zero în momentul zero ?). În politica românească nu va răzbi asemenea oameni. Un nou tip de gestapo stapâneste guvernele demo(no)crației implementate de americani. Vom vedea ce soarta va avea ministru de externe polonez.

  2. “Tu ştii că alianţa polonezo-americană nu valorează nimic. Ea este chiar dăunătoare, pentru că oferă Poloniei un fals sentiment de securitate”

    Poate citeste si Basescu asta, si inceteaza sa se mai bata in piept cum ca ROmania va fi aparata de Nato. Cel mai bine ar fi daca ar inceta sa il mai provoace pe Putin. Romania nu are armata, asa ca astfel de provocari sint nu numai iresponsabile, dar si periculoase.

  3. @emma
    De ce-ar face Basescu ce spuneti dvs? Vi se pare ca da doi bani pe Romania?
    El nu spune / face decat ce “trebuie”…

  4. emma cu toata sinceritatea nii meritam pe acesti ”conducatori” inclusiv basescu pt. ca de la revolutie si pina in prezent iam votat cu ambele maini, ca sa nu mai vorbesc de bosorogimea care au jucat tontoroiul de bucurie in care iesea x ori yiar in ceea ce il priveste pe basescu si clasa politica de la bucuresti acestia asi fac ”temele” cu brio pt. ca ei ne baga in tot felul de conflicte cu buna stiinta, nunumai cu rusi caci in caz de conflict armat ei vor fugi ca sobolani si populatia de rand va fi decimata caci in definitiv aceasta este miza decimarea populatiei planetei fie prin razboaie, infomrtare, otravire un auswit la scara mondiala

  5. Pingback: ISIS a infiintat un CALIFAT pe teritoriile ocupate din Siria si Irak. RUSIA inarmeaza armata irakiana/ CAMERON critica vehement alegerea lui JUNKER la sefia COMISIEI EUROPENE. Premierul britanic critica FEDERALISMUL EUROPEAN si avertizeaza ROMANIA si tari
  6. Pingback: BASESCU PROVOACA GRATUIT RUSIA si SE RASTESTE LA LIDERII EUROPENI: “Federatia Rusa este parte a actului terorist. Putin nu poate fugi si nu se poate ascunde sub amanari si minciuna de responsabilitate”. De asemenea, vrea REDEFINIREA relatiei N
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare