Agravarea situatiei pe frontul ucrainean: ARMATA KIEVULUI A CAPTURAT PARASUTISTI RUSI SI PRETINDE CA A DISTRUS INCA UN CONVOI MILITAR. Moscova reclama un “RAZBOI INFORMATIONAL”/ Polonia si statele baltice vor ca SCUTUL ANTIRACHETA sa fie considerat sistem de disuadare a RUSIEI

26-08-2014 7 minute Sublinieri

  • Hotnews:

VIDEO Criza din Ucraina, discutata la Summit-ul de la Minsk. Vladimir Putin: Escaladarea militara nu va rezolva situatia/ Poroshenko doreste controale mai dure la granita cu Rusia

Vladimir Putin si Petro Porosneko si-au strans mainile in deschiderea summit-ului Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kahastan de la Minsk, unde se discuta criza din estul Ucrainei, prilej cu care, in premiera, participa trei comisari europeni – Catherine Ashton (politica externa), Karel De Gucht (comert) si Gunther Oettinger (energie). Vladimir Putin a declarat ca rezolvarea crizei din Ucraina nu se poate realiza printr-o escaladare militara suplimentara sau fara dialog cu reprezentantii regiunilor rusofone.  […]

EU Observer: Merkel da semne ca doreste sa faca o pace cu Vladimir Putin/ Wall Street Journal: Preocupat cu Orientul Mijlociu, Washingtonul a transferat Germaniei dosarul Ucraina

Cancelarul Angela Merkel, care a facut recent o vizita importanta la Kiev unde s-a intalnit cu presedintele ucrainean Petro Poroshenko, a declarat intr-un interviu la sfarsitul saptamanii ca vizita sa a fost menita sa pregateasca discutiile dintr Porosenko si Vladimir Putin ce vor avea loc marti la Minsk. Ea a declarat de asemena ca Ucraina este “libera sa mearga” in Uniunea Eurasiatica a Rusiei si a mentionat “descentralizarea” Ucrainei, un acord asupra preturilor la gaze si relatiile comerciale ale Ucrainei cu Rusia ca elemente ale unui viitor acord, scrie EU Observer.

“Daca Ucraina va spune ‘acum mergem in Uniunea Eurasiatica’, Uniunea Europeana nu va face din asta ceva conflictual, insa va insista asupra unei decizii voluntare” a spus cancelarul german, care a declarat ca solutia la criza din Ucraina trebuie sa nu “ofenseze” Rusia si ca trebuie sa fie una politica.

“Noi (Germania) vrem sa avem relatii comerciale bune cu Rusia de asemenea. Vrem relatii de intelegere cu Rusia. Depindem unul de altul si exista atatea alte conflicte in lume unde ar trebui sa colaboram, asa ca sper sa putem face progrese”, a spus ea in interviul pentru ARD.

EU Observer mentioneaza ca summitul de la Minsk are loc in cadrul Uniuni Vamale a lui Vladimir Putin, la el participand Belarus, Kazahstan si Rusia, insa si Poroshenko si trei oficiali europeni – Catherine Ashton, sefa diplomatiei europene, comisarul pe comert Karel De Gucht si comisarul pe energie, Gunther Oettinger, aceasta participare fiind o premiera.

Uniunea Vamala se va transforma in Uniunea Eurasiatica, politica, pe 1 ianuarie 2015.

Pe de alta parte, in ciuda declaratiilor lui Merkel, Porosenko nu ar putea sa se alature acestei uniuni, intrucat acordul de liber schimb cu UE, care va fi ratificat in septembrie, obliga legal Ucraina sa ramana in afara Uniunii Vamale.

Insa Merkel a sugerat, in timpul vizitei de sambata de la Kiev, ca este pregatita sa face niste concesii Moscovei. “Comertul este foarte important pentru Rusia. Cred ca aceasta importanta trece de economie, are si o componenta psihologica”, a spus ea.

O parte dintre diplomatii europeni considera ca declaratiile facute de Merkel la ARD referitoare la Uniunea Eurasiatica sunt retorice si sublinieaza faptul ca politica externa a Ucrainei este alegerea sa suverana.

Insa alti diplomati se tem ca urmeaza sa se faca un acord cu Moscova peste dorintele Bruxelles-ului si Kievului.

Ce spune un diplomat, pentru EU Observer: “Exista semne ca Germania cauta o revenire la pace si la afaceri ca de obicei, cu orice pret chiar daca asta inseamna amanarea ratificarii acordului de liber schimb al Ucrainei. Asta ar insemna moartea parteneriatului estic. Ar fi o catastrofa pentru politica externa”.

Un editorial Wall Street Journal scrie la randul sau ca Poroshenko a rezistat pana acum incercarilor initiate de Germania de a pune capat avansului militar al Ucrainei si de a face un acord. El pare ca stie ca doar recuperarea controlului al Ucrainei asupra teritoriului sau va fi acceptat acasa, unde a fost ales. Trebuie sa castige pe teren.

Un armistitiu prematur ar duce la un “conflict inghetat”, considera editorialistul WSJ, instabilitate si probleme timp de mai multi ani care ar duce la slabirea democratiei Ucrainei si ambitiilor europene. In acest caz, Vladimir Putin castiga, sustine el.

“Preocupat de Orientul Mijlociu, Washington-ul a facut outsourcing cu dosarul ucrainean in Germania. Cine crede ca o alta intelegere intre Germania si Rusia va calma teritoriile insangerate ale Europei este afon din punct de vedere istoric”, mai scrie el.

Editorialul concluzioneaza astfel: “Un compromis patat in privinta Ucrainei ar fi o calamitate morala si strategica pentru Europa si America”.

Armata ucraineană a anunţat că majoritatea vehiculelor blindate din convoiul care a trecut luni frontiera dinspre Rusia în sudul Ucrainei au fost distruse de artileria şi aviaţia militară. De cealaltă parte, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, califică drept un “război informaţional” afirmaţiile referitoare la prezenţa trupelor ruseşti pe teritoriul Ucrainei.

Luni, servicul ucrainean de securitate (SBU) a anunţat că zece praşutişti militari ruşi, care erau “înarmaţi”, au fost reţinuţi în estul Ucrainei, informează agenţia oficială Ukrinform, în pagina electronică, citată de mediafax.ro. Potrivit unui comunicat al SBU, paraşutiştii erau militari din cadrul Regimentului 331 din Divizia 98, situată în centrul Rusiei, iar aceştia au fost reţinuţi în apropierea oraşului Zerkalnîi, din regiunea Doneţk. Informaţia a fost confirmată şi de ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Gheletei, printr-un mesaj mesaj pe Facebook.

UPDATE 11:20. Rusia a declarat că grupul de paraşutişti care au fost capturaţi au trecut graniţa “din greşeală”.

“Militarii au patrulat o secţiune a frontierei dintre Rusia şi Ucraina, au trecut-o accidental printr-un loc nemarcat şi, din câte am înţeles, nu au opus nicio rezistenţă în faţa forţelor ucrainiene, atunci când au fost reţinuţi”, a declarat pentru Ria Novosti o sursă din cadrul ministerului Apărării rus, citată de BBC.

UPDATE 10:00. Conform ultimului raport al biroului de presă ATO, pierderile inamicului în urma operațiunilor militare din data de 25 august 2014 sunt: 247 de morți, 8 vehicule blindante, 2 tancuri, 2 baterii Grad și 4 camioane, informează Soim Press RO. O coloană militară formată din 21 de tancuri, 6 lansatoare Grad, 12 BTR-uri și 18 camioane Kamaz a pătruns în cursul nopții pe teritoriul ucrainean în zona Luhansk. Conform agenției Unian, în jurul orei 22.00 coloana se afla în localitatea Sukhodilsk, mai scrie sursa citată.

Pe Youtube au fost publicate înregistrări cu militarii ruşi luaţi prizonieri de Grupul Operaţional Comun VS Ucraina. […]/ integral pe evz.ro

  • Mediafax:

Mărturiile paraşutiştilor ruşi capturaţi în Ucraina: ”Nu ştim de ce ne-au trimis aici. Mi-am dat seama că este război” – VIDEO

Kievul a difuzat marţi mărturii filmate ale unor paraşutişti capturaţi cu o zi înainte în estul Ucrainei, o primă probă materială a participării forţelor armate ruseşti în confruntările armate din zonă.

Zece militari din Regimentul 331, Divizia 98 Aeroportată din Rusia Centrală au fost arestaţi în apropiere de satul ucrainean Dzerkalne, la aproximativ 20 de kilometri de frontieră, având asupra lor documente de identitate şi arme, au anunţat luni seara serviciile ucrainene de securitate (SBU).

“Avansam în coloană pe câmp, pe un drum. Mi-am dat seama (că suntem în Ucraina) atunci când au început să ne bombardeze. Nu ştiu când anume am traversat frontiera”, mărturiseşte caporalul Ivan Milceakov, “cetăţean rus, născut în 1955″, potrivit unei înregistrări video difuzate de către serviciul de presă al operaţiunii militare ucrainene, preluată de către televiziuni.

El a spus că a fost informat că se îndreaptă către Ucraina, dar că scopul misiunii nu le-a fost precizat.

“Suntem folosiţi pe post de carne de tun. Nu ştim de ce ne-au trimis aici”, adaugă el.

Alt paraşutist, Ivan Romanţev, a declarat că iniţial a crezut că participă la “manevre”, în vederea efectuării cărora li s-a cerut să acopere cu vopsea albă numerele de înmatriculare a vehiculelor.

“Atunci când blindata mea a explodat, a început să-mi fie frică. Am înţeles că nu erau manevre”, a declarat el.

“Mi-am dat seama că aici este război între Ucraina şi Rusia”, a continuat el, adăugând că “ceea ce povesteşte televiziunea rusă nu corespunde realităţii”.

Era posibil să ajungă pe teritoriul Ucrainei pierzându-se pe drum? Dacă vorbim despre întreaga companie, nu, răspunde el. […]/ integral pe mediafax.ro

Doi jurnalişti de la un ziar din Crimeea, arestaţi în Ucraina de organizaţia Pravîi Sektor: “Am stabilit cine erau şi acum îi vom elibera”

[…] Organizaţia Pravîi Sektor confirmă că deţine doi jurnalişti din Crimeea, care vor fi eliberaţi

Organizaţia radicală naţionalistă ucraineană Pravîi Sektor, ai cărei membri sunt angajaţi în lupte în estul ţării, a confirmat marţi că deţine doi jurnalişti care lucrează pentru un ziar din Crimeea şi care realizau un reportaj în regiune, dând asigurări că îi va elibera rapid, transmite AFP.

“Confirm că jurnaliştii Evghenia Koroleva şi Maksim Vasilenko au fost arestaţi ieri seară în apropiere de Doneţk”, a declarat pentru AFP Andrei Tarasenko, unul dintre reprezentanţii organizaţiei.

“Am stabilit cine erau şi acum îi vom elibera”, a adăugat acesta.

Maksim Vasilenko, fotoreporter al ziarului “Telegraf de Crimeea”, care colaborează în mod regulat cu AFP şi agenţia publică rusă RIA Novosti, şi jurnalista Evghenia Koroleva nu au mai dat nici un semn de duminică seara, anunţase luni redactorul şef al ziarului, Maria Volkonskaia. […]/ integral pe mediafax.ro

Majoritatea vehiculelor blindate din convoiul care a trecut luni frontiera dinspre Rusia in sudul Ucrainei au fost distruse de artileria si aviatia militara ucraineana, a anuntat serviciul de presa al armatei, citat de agentia Ukrinform, potrivit Mediafax. Intre timp, Moscova califica drept “razboi informational” afirmatiile presei occidentale cu privire la prezenta unor trupe rusesti in Ucraina, a declarat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti. Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anuntat luni ca a retinut in estul Ucrainei zece parasutisti militari rusi, care erau “inarmati”. Casa Alba a afirmat, luni seara, dupa ce Kievul a anuntat ca a retinut militari rusi pe teritoriul sau, ca “Incursiunile militare” ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei constituie o “escaladare semnificativa” a conflictului din aceasta tara.

———————–

Ora 8:20: Presedintele ucrainean Petro Porosenko si cancelarul german Angela Merkel au discutat telefonic, in noaptea de luni spre marti, despre agravarea situatiei in estul Ucrainei, a anuntat Presedintia ucraineana, citata de agentia Ukrinform, potrivit Mediafax.
Porosenko si Merkel au facut un schimb de opinii cu privire la caile de solutionare pasnica a situatiei din estul Ucrainei, in ajunul unui summit regional la Minsk, la care vor participa presedintele rus Vladimir Putin, Petro Porosenko si lideri ai statelor Uniunii Europene. Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre decizia presedintelui ucrainean de a dizolva Parlamentul, apreciind ca “aceasta masura este un pas spre asteptarile poporului ucrainean si spre consolidarea institutiilor democratice ale Ucrainei”.

SBU afirma ca a retinut zece parasutisti militari rusi in estul Ucrainei

[…] Ministrul ucrainean al Apararii, Valeri Gheletei, a confirmat, intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, ca acesti “militari” au fost retinuti luni.

Potrivit Ukrinform, parasutistii rusi au afirmat in timpul interogatoriului ca nu stiau despre “incursiunea in Ucraina”. “Doar ofiterii rusi au fost informati despre aceasta incursiune”, mentioneaza SBU intr-un comunicat.

“Convoiul era format, in special, din vehicule blindate, 12 dintre care au fost distruse dupa primul atac al armatei. De asemenea, au fost distruse cateva tancuri“, anunta armata implicata in operatiunea “antiterorista” din estul Ucrainei. “Vehiculele care nu au fost afectate de atacuri s-au deplasat in directia localitatii Telmanovo”, mentioneaza armata, intr-un mesaj publicat pe Facebook.

Fortele militare ucrainene au adaugat ca au retinut in zona opt parasutusti rusi, care in prezent sunt interogati. Autoritatile ucrainene au afirmat luni ca un convoi format din “zeci” de blindate si tancuri a trecut frontiera dinspre Rusia in sudul Ucrainei, in apropiere de Marea Azov, si este implicat in lupte cu granicerii. “Frontiera ucraineana a fost incalcata de un convoi de zeci de tancuri si vehicule blindate”, care au intrat pe teritoriul ucrainean in apropiere de orasul industrial Mariupol, a declarat purtatorul de cuvant al armatei ucrainene Leonid Matiuhin.

Mariupol, un oras cu 500.000 de locuitori aflat pe litoralul Marii Azov, in sud-estul Ucrainei, este situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusa si la 110 kilometri sud de bastionul rebel Donetk.

Serghei Lavrov: Razboi informational

“Calificam astfel de afirmatii drept razboi informational”, a declarat Lavrov, intr-un interviu pentru publicatia britanica The Daily Telegraph. In opinia ministrului rus, “presa continua sa raspandeasca zvonuri, informatii distorsionate si chiar minciuni”.

El a dat ca exemplu declaratiile Kievului privind “distrugerea” unui convoi de vehicule blindate, care ar fi patruns in Ucraina de pe teritoriul Rusiei.

“Doua publicatii britanice au afirmat chiar ca angajatii lor au fost martori ai acestei incursiuni. Insa nu a fost prezentata nicio dovada care ar confirma aceste declaratii. Nici Departamentul de Stat american nu a putut confirma informatiile cu privire la acest incident”, a declarat Lavrov.

Casa Alba: Incursiunile Rusiei in Ucraina, o escaladare semnificativa a conflictului. Sunt inacceptabile

“Incursiunile militare” ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei constituie o “escaladare semnificativa” a conflictului din aceasta tara, a afirmat Casa Alba luni seara, dupa ce Kievul a anuntat ca a retinut militari rusi pe teritoriul sau. […]/ integral pe hotnews.ro

Polonia şi ţările baltice au propus ca scutul NATO antirachetă să fie recunoscut ca sistem de disuasiune a Rusiei, însă Germania şi alte state au obiectat că “nu este necesar ca Rusia să fie provocată în mod inutil”, potrivit Der Spiegel, citat de site-ul Euractiv.

[…] Potrivit sursei citate, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia au făcut această propunere în cadrul pregătirilor Summitului NATO care va avea loc în perioada 4-5 septembrie în Ţara Galilor. Propunerea polonezo-baltică subminează poziţia Statelor Unite, potrivit cărora mobilizarrea sistemului american antibalistic nu vizează Rusia.

Însă cei care au propus ideea au reuşit să pună pe agendă, înainte de summit, problema unor noi măsuri de securitate pentru Polonia şi statele baltice, între care suplimentarea numărului zborurilor NATO de recunoaştere la frontierele lor de est, iar aceste operaţiuni nu se vor încheia automat după un an, aşa cum se plănuia iniţial.

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat ca măsura să fie reaprobată de către toţi membrii NATO după un an. Însă, între timp, Berlinul şi-a dat seama că este singurul care susţinea această poziţie şi a renunţat la idee, scrie Der Spiegel./ integral pe gandul.info


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Agravarea situatiei pe frontul ucrainean: ARMATA KIEVULUI A CAPTURAT PARASUTISTI RUSI SI PRETINDE CA A DISTRUS INCA UN CONVOI MILITAR. Moscova reclama un “RAZBOI INFORMATIONAL”/ Polonia si statele baltice vor ca SCUTUL ANTIRACHETA sa fie considerat sistem de disuadare a RUSIEI

  1. Ce face România?

    Mai nimic. După 1990, s-au creat foarte multe facultăţi, însă aceşti absolvenţi nu şi-au găsit locuri de muncă pe zona respectivă: relaţiile internaţionale. Noi avem, din păcate, o problemă: suntem unidirecţionali în abordările noastre. Toţi absolvenţii s-au orientat pe zona NATO – UE, uitând că există şi Bulgaria, de exemplu. O altă chestiune complicată este geopolitica Greciei, problema vlahilor. Câţi sunt interesaţi cu adevărat de geopolitica spaţiului albanez, macedonean sau bosniac? Iar Estul nu i-a interesat pe români din prostie, uitând că economia noastră nu este cea mai performantă, nu am creat nici Apple, nici IBM. Noi vom fi oamenii care vor dezvolta soluţii găsite de alţii. Câte laboratoare din universităţi sunt utilate măcar la un nivel minimal?, se întreabă specialistul în geopolitică.

    Toate aceste chestiuni s-au reflectat şi în politic. Când electoratul este mai mult sau mai puţin imbecilizat, te întrebi ce ar putea cere de la politic. Ar trebui să ne uităm cum se face selecţia în modul politic. L-am întrebat pe preşedinte, câţi candidaţi vorbesc despre politica externă în această campanie? Poate că trebuie să aibă loc o inundaţie imensă, sau o secetă în altă parte ca să ne dăm seama că avem nevoie de diguri, de irigaţii? Uitaţi-vă la politicienii români! Câţi au studii în relaţii internaţionale (nu neapărat doctorate), câţi dintre ei sunt autori de cărţi? Noi nu putem să detectăm prea multe mostre de inteligenţă politică. Pe de-o parte nu trebuie să subestimăm inteligenţa oamenilor. Ar prinde o campanie electorală bazată pe politică externă. Ne uităm la vecini, aflăm de un incendiu, de o criză. Oamenii sunt conştitenţi de ce se întâmplă. Articolele care au ca subiect Rusia, Ucraina sau altele, s-au citit foarte bine. Poate că nu avem noi suficient timp să spunem tot. O astfel de campanie ar rupe. Bănuiesc deja cine va fi jurnalistul care le va pune întrebări candidaţilor şi sunt sigur le că va pune întrebări care să-i încurce, din zona relaţiilor internaţionale. Criza este la graniţele noastre!, avertizează Marius.

    Referendum pentru Cernăuţi

    Există momente politice bune, şi altele proaste. Anumite idei pot fi impulsionate şi din alte părţi. Dar trebuie să fim realişti. Românii din Ucraina sunt români care au văzut o scădere a condiţiilor de trai, o devalorizare, şi acest lucru afectează. Oamenii din teritoriile româneşti sunt oameni bogaţi, muncitori. Atenţie, casele lor au la bază munca, şi munca lor a fost aceea de a străbate cu materii prime (de exemplu flori) a întregii Uniuni Sovietice. Ei au mers şi au bătut Rusia, nu le convine situaţia, cu atât mai mult cu cât îşi fac bani de-acolo. Ei nu vor decât să muncească, să mănânce pâine. EI fiind cetăţeni ucraineni, paşaportul lor nu este foarte dorit. Ei ştiu un lucru: paşaportul românesc este mai puternic decât paşaportul lor, este de părere Marius Văcărelu.

    http://adevarul.ro/international/europa/criza-ucraina-faza-convoaie-atat-importante-misiunile-umanitare-1_53fc4f600d133766a897c270/index.html

  2. Pingback: A INVADAT SAU NU A INVADAT? Ucraina, NATO si Ambasada SUA de la Kiev acuza INTRAREA TRUPELOR RUSESTI pe teritoriul ucrainian/ Kievul cere UE un “AJUTOR MILITAR DE ANVERGURA”/ NATO vrea BAZE MILITARE in Estul Europei. Rusia ameninta ca va raspu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare