CAZUL INADMISIBIL AL PREOTULUI IOAN VRAJITORU DIN LITENI (Suceava). Turnator la Securitate, folosind practici …vrajitoresti si violent (VIDEO)

7-10-2014 3 minute Sublinieri

Dovedit cu acte turnător la Securitate, preotul Ioan Vrăjitoru din Liteni şi-a înjurat una dintre victime şi a sărit la bătaie folosindu-şi crucea drept măciucă, după ce unul dintre bărbaţii despre care a scris note informative, Mihai Stăuceanu, a vrut să-l facă să se căiască. Vrăjitoru a devenit celebru încă din vremea regimului dictatorial, pentru practici condamnate de Biserica Ortodoxă Română: deschide „Cartea” şi spune că prezice viitorul.

Mihai Stăuceanu, un român care a fugit în Canada în anii ‘80, a aflat din dosarul în care era urmărit de fosta Securitate că preotul din localitate, Ioan Vrăjitoru, era unul dintre turnătorii care l-au pârât autorităţilor comuniste. Acum, la peste 30 de ani de la acel episod, Mihai Stăuceanu s-a întors în oraşul natal Liteni (Suceava), pentru a-şi confrunta turnătorul. În urmă cu câteva zile, Mihai Stăuceanu l-a vizitat pe parohul Ioan Vrăjitoru la biserica în care slujeşte. Însoţit de o echipă de jurnalişti de la un cotidian local, Stăceanu l-a aşteptat pe preot lângă uşa bisericii. „Sunt Mihai Stăuceanu…”, atât a apucat să spună bărbatul, pentru că preotul s-a repezit direct la jurnalişti. „Aveţi autorizaţie?”, l-a întrebat preotul pe cameramanul care înregistra întâlnirea dintre fostul turnător şi victima lui. „Ce fel de autorizaţie?”, întreabă, miraţi, jurnaliştii. „Afară! Ieşi afară!”, a început să ţipe preotul Vrăjitoru, după care a lovit camera video şi apoi l-a îmbrâncit pe cameraman afară din curtea bisericii, ameninţând că va chema „echipa”.

Vorbe de duh: „Du-te-n mă-ta!

După ce jurnaliştii au părăsit curtea bisericii, preotul şi-a îndreptat atenţia către Mihai Stăuceanu: „Ieşi afară!”. „Aceasta este biserica moşilor şi strămoşilor mei!”, i-a reproşat Mihai Stăuceanu. „Du-te-n mă-ta!”, a fost relipca preotului. „Eşti un împuţit, un gunoi!”, i-a răspuns Stăceanu preotului, care s-a refugiat în biserică.

Încercarea lui Mihai Stăuceanu de a-l determina pe preotul Ioan Vrăjitoru să-i ceară iertare pentru faptul că l-a turnat la Securitate se transformase într-un eşec. Resemnat, bărbatul le explica jurnaliştilor, în faţa bisericii, cum a fugit din ţară şi ce conţineau notele informative semnate de preotul Vrăjitoru. După doar câteva minute, şi-a făcut apariţia şi „echipa” despre care pomenea preotul: un grup de bărbaţi, în frunte cu preotul Claudiu Vrăjitoru, fiul parohului. Mihai Stăuceanu şi jurnaliştii care îl însoţeau au fost somaţi să părăsească localitatea, fiind ameninţaţi cu acte de violenţă. „Mai bine plecaţi, ca să nu vină o sută de oameni să vă ia cu parul”, le-a spus jurnaliştilor unul dintre bărbaţi.

Fiul, tot preot: „Te mănânc cu tot cu ambalaj

Imediat, din curtea bisericii şi-a făcut apariţia şi preotul Vrăjitoru, care a aţâţat „echipa” de locanici să fugărească jurnaliştii din faţa lăcaşului sfânt şi l-a lovit cu o cruce de lemn pe cameramanul care filma incidentul. La fel de agresiv a fost şi Claudiu Vrăjitoru, fiul lui Ioan Vrăjitoru, preot la aceeaşi biserică la care slujeşte şi tatăl său. Îmbrăcat într-o ţinută sport, Claudiu Vrăjitoru l-a luat de guler şi l-a ameninţat pe Mihai Stăuceanu. „Te mănânc cu tot cu ambalaj”, i-a spus şi reporterului de la Monitorul de Suceava.

Cel mai probabil, după reacţia reprezentanţilor Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Ionel Vrăjitoru nu va fi pedepsit în niciun fel pe linie ierarhică. „Ca oameni ai Bisericii, regretăm astfel de incidente, care nu creează o imagine bună a Bisericii. Sperăm ca pe viitor să nu mai avem astfel de situaţii”, a declarat preotul Vasile Baltag, consilier administrativ al Arhiepiscopiei.

A vrut cu orice chip să scape de comunişti

MSLa doar 18 ani, în 1976, în timp ce era elev la Combinatul Siderurgic Reşiţa, Mihai Stăuceanu (foto) şi-a propus să scape de comunism. A trecut ilegal graniţa cu Iugoslavia, dar a fost prins la Belgrad şi a fost predat autorităţilor române care l-au condamnat la un an de închisoare. Pedeapasa a executat-o în penitenciarele din Caransebeş, Aiud şi Gherla. După ce a fost eliberat s-a angajat ca muncitor necalificat la Reşiţa, la întreţinerea lifturilor.

În 1981, după ce a terminat armata, a fugit a doua oară din ţară. A fost prins din nou, la Belgrad, unde a făcut 30 de zile de închisoare. După ce şi-a executat pedepasa, a trecut ilegal frontiera cu Italia, unde a petrecut nouă luni într-un lagăr de refugiaţi. A primit statutul de refugiat politic şi i-au fost acceptate actele de imgraţie în Canada. Stăuceanu s-a stabilit la Montreal, unde a devenit liderul comunităţii româneşti. Recent, CNSAS i-a permis accesul la dosarul de la Securitate. A aflat că a fost turnat de peste 20 de persoane, printre care preotul Ioan Vrăjitoru şi actualul viceprimar al oraşului Liteni, Vasile Prisacariu.

S-a îmbogăţit din „deschis Cartea

Preotul Ioan Vrăjitorul din Liteni a devenit cunoscut în întreaga ţară, încă dinainte de 1990, pentru presupusa lui capacitate de a prevesit viitorul în cărţile sfinte. „Harul”, care nu este recunoscut însă şi de oficialii Bisericii Ortodoxe Române, fiind o practică ocultă, a atras mulţimi oameni la uşa bisericii din Liteni. Luni, miercuri şi vineri seara, preotul Vrăjitoru deschide cartea, pentru cei care care sunt dispuşi să plătească o anumită taxă. Mai exact, credincioşii sunt puşi să deschidă Scriptura la întâmplare, iar în funcţie de pagina la care se deschide cartea preotul Vrăjitoru le prevesteşte viitorul. Cu banii strânşi din deschis Cartea, preotul Vrăjitoru i-a construit o biserică fiului său Claudiu, şi-a construit un palat cu turnuleţe. A mai investit banii într-un restaurant şi o discotecă în localitate, afacerea fiind trecută pe numele fiului său.

V

Nota noastra:

Cazul preotul Vrajitoru a explodat zilele trecute in mass-media, la tanc pentru unele ziare online pentru a-si condimenta campania anti-BOR cu exemple de acest gen. Cazul in sine, trecand peste modul in care e instrumentalizat mediatic, este inadmisibil. Reactia Arhiepiscopiei nu poate fi doar acea reactie palida, verbala… Se impune o judecata dreapta, canonica, a cazului. Altfel, e foarte neplacut gandul ca la o presiune mediatica echivalenta, insa directionata catre un biet preot ravnitor si cinstit, reactia ar fi fost imediata si ar fi constat fie intr-o caterisire (vezi cazul Corogeanu), fie intr-o mutare disciplinara. Cand la mijloc sunt preoti puternici financiar si care manipuleaza eficient enoriasii, avem, se pare, o problema…


Categorii

1. DIVERSE, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Video

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “CAZUL INADMISIBIL AL PREOTULUI IOAN VRAJITORU DIN LITENI (Suceava). Turnator la Securitate, folosind practici …vrajitoresti si violent (VIDEO)

  1. Cazul in sine e regretabil, dar mi se pare interesant cum a ajuns acest preot colaborator al securitatii. Probabil ca l-au rugat frumos, sau poate chiar el s-a rugat de securisti sa-l accepte colaborator. Tot pe acest site, nu mai stiu cand, am citit despre cazul unui preot din Bucuresti parca, eliminat fizic (otravit incetul cu incetul) pentru ca a refuzat sa colaboreze cu securitatea, pentru ca nu a acceptat sa incalce taina spovedaniei si sa insele increderea enoriasilor sai, un om pe care doctorul care l-a operat l-a intrebat vizitandu-l in salonul unde era internat dupa operatie: “inca mai traiesti?” Trebuie sa intelegem ca lupta din ce in ce mai pe fata impotriva crestinismului militant (in sensul invataturilor lui Isus) este un obiectiv la nivel mondial. Poate ca cei mai multi care duc aceasta lupta nu stiu pe cine slujesc cu adevarat. Oamenii nu pot fi mai vicleni decat Satana, si daca nu accepta adevarul absolut pe care l-a dezvaluit Isus, pot fi atat de usor mamipulati, asemenea unor papusi legate cu sfori. Chiar si pentru crestini lupta cu raul este grea, la cativa pasi inainte mai facem si cate un pas inapoi pe calea cea stramta a mantuirii. Dar sa nu lasam raul care se inoculeaza in tot mai multi oameni sa ne cuprinda inimile, sa-l izgonim din noi cu iubirea de Dumnezeu si de oameni (buni sau rai, nu-i judecam noi). Si cand ne va fi mai greu sa nu uitam ca Dumnezeu ne-a iubit si ne va iubi intotdeauna.

  2. @ Cineva:

    Asa este, dar… IISUS este numele Mantuitorului nostru, NU Isus! 🙂

  3. Aici ierarhii gresesc ca nu sanctioneaza astfel de cazuri care smintesc si pe cei din Biserica si mai ales pe cei din afara ei, dand apa la moara celor care critica BOR, un motiv in plus de indepartare de Biserica a celor care se smintesc usor. Stiam ca in astfel de cazuri, in care un preot deschide cartea, fapt care incalca canoanele Bisericii, trebuie sa existe sanctiuni. Nu trebuie lasati oamenii care au incredere in acei preoti sa se sminteasca in continuare. Cei care pot lua masuri trebuie sa aibe responsabilitate fata de cei Biserica, fata de cei pe care ii pastoresc.

  4. Nu vreau sa comentez prea mult cazul acestui preot, deoarece comentariile sunt de prisos. Sigur ca prima intrebare care iti rasare in minte este cum a putut ramane acesta in Biserica nesanctionat de atata timp? Este inadmisibil! Dar poate gasim raspunsul la aceasta intrebare tocmai in faptul ca el a fost/este si turnator la securitate, deci un infiltart, un lup in piele de oaie care a sarit gardul si care a avut proptele zdarvene care l-au ajutat sa ramana. Mai mult ca sigur exista si altii ca el mai zgomotosi sau mai ascunsi. Am mai vazut o asemenea « podoaba » pentru care s-au facut presiuni politice cand s-a incercat sanctionarea lui – cazul preotului Pomohaci. Nu-i exclus sa se fi intervenit si in cazul lui Vrajitoru.
    Nu stiu daca el intelege acum ca este tradat tocmai de cei pentru care a lucrat atata timp. Observam scopul cu care sunt tinuti astfel de indivizi in Biserica dar si in alte institutii, in diferite pozitii. Ei sunt doar folositi si sunt apoi sacrificati la momentul oportun daca interesele o cer. Iata ca acum interesele o cer si a venit randul unora. Altadata va veni randul altora. Aviz altor infiltrati, acoperiti, etc. si tuturor celor care sunt cu musca pe caciula. Sa se gandeasca bine daca merita sa lucreze pentru un astfel de stapan.
    Am sa ma opresc putin asupra acestui Mihai Stauceanu. Foarte interesanta aura care i se creaza acestui personaj in articol!

    “Stăuceanu s-a stabilit la Montreal, unde a devenit liderul comunităţii româneşti.”

    Foarte interesant! Te uiti la el in fotografie. Ce om de treaba! A fost si inchis… Aproape un erou. Dar ia sa vedem, chiar lider? Si nu un lider printre alti lideri, ci « liderul »? Oare daca am merge in Montreal sa facem un sondaj prin comunitatea romana cati l-ar cunoaste pe dl. Stauceanu, si cati l-ar recunoaste ca « liderul comunitatii romanesti »? Mi se pare o afirmatie scoasa din joben, fortata evident pentru a castiga respect si pentru a da greutate cuvintelor sale si implicit articolului.
    Ei, dar daca scormonim putin prin presa il gasim pe acelasi domn Stauceanu in Pagini Romanesti la Montreal intr-un alt articol bomba in care il face informator pe un alt preot.

    http://www.paginiromanesti.ca/2014/09/02/preotul-gheorghe-chisca-deconspirat-ca-informator-al-securitatii/#.VDRPrf0tBok

    Ce sa zici? E pornit omul sa scoata la iveala si sa-i aduca in vizor pe toti preotii turnatori din dosarul sau! Lupta omul pentru adevar, nu-i asa? Scopul e nobil, nu? Daca parcurgem articolul din Pagini Romanesti observam ca se afirma ca dl. Stauceanu a fost turnat de mai multe persoane din Montreal printre care si preotul in cauza. Cu toate acestea, sa observam, doar numele preotului este desconspirat, de restul « civililor » nu se vorbeste deloc! Nici un nume! Pai, sunt sigura ca in randul comunitatii din Montreal sunt destui care ar dori sa afle si numele civililor, poate mai ales numele lor, ca sa stie si ei cum stau lucrurile cu cei de langa ei si sa se fereasca. Ori e dezvaluire ori ba! Ce adevar e ala spus doar pe jumatate? Mai poate fi numit adevar? Miroase a manipulare securistica si mi se pare mie ca aceste lucruri arunca o indoiala zdarvana asupra cinstei si credibilitatii d-lui Stauceanu. Oare sa nu observe dl Stauceanu ca este folosit de catre presa (si prin intermediul ei, de altcineva, de fapt) in ambele situatii doar impotriva preotilor, in scopul denigrarii Bisericii? Incepi sa te intrebi, de fapt, cine este el? Ce-l mana in lupta? De ce este atat de important pentru el sa-i demaste tocmai pe preoti iar despre ceilalti nu vorbeste mai deloc sau vorbeste doar in treacat, cum e cazul viceprimarului din Liteni.

  5. O adevarata forta mass-media…Ca si in politica,face si desface.Presa l-a inchis nedrept pe Parintele Corogeanu,dar l-a potolit si pe Parintele Pomohaci,impulsionand ierarhul locului.Cred ca i-a sosit ceasul si vrajitorului.Ca si in cazul Pomohaci treaba e delicata,osandirea preotului poate da nastere unei secte.

  6. acesti indivizi precum ”preotul” de mai sus, nu sunt altceva decat niste cai troieni infiltrati in sanul bisericipt. a distruge biserica, sistemul ocult sia facut temele cu brio in aceasta privinta, iar in alta ordine de idei lupta impotriva crestinismului se duce pe toate fronturile

  7. Probabil Biserica va face o judecata canonica. Este necesar sa se cunoasca indeaproape toti factorii implicati in acest caz, noi putem doar presupune.
    Parintele Ion Vrajitoru m-a ajutat demult, atunci cand altii ar fi dorit sa raman fara paine. L-am contactat telefonic cerandu-i sfat si ajutor. Parintele s-a rugat pentru mine si nu mi-a cerut nici un ban. Rugaciunea i-a fost ascultata. Asa incat eu, personal, ma rog ca Bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa-l ocroteasca, sa-l lumineze si sa-i daruiasca cele de folos spre mantuire.

  8. Daca tot se vorbeste de preoti si faptele lor, incercati sa cautati adevarul si despre preotul Adrian Lacatus care slujeste in Grigoresti Sv, cum cere de la fem poze ,, fara textile,,, iar daca nu primeste nu mai are timp sa le asculte, pt ca trebuie sa caute alte victime.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare