O PARANOIA IN FACERE? Gen. Dempsey, seful Statului Major SUA: virusul EBOLA se poate TRANSMITE si prin AER/ Controale in aeroporturile din Europa, activarea procedurilor de urgenta in SPANIA

16-10-2014 2 minute Sublinieri

ebola

Seful Statului Major InterArme (cel mai inalt grad militar din SUA), Gen. Martin Dempsey, a modificat narativa despre Ebola sugerand, dintr-o data, ca virusul ar fi putut suferi mutatii si s-ar putea transmite prin aer. Intr-un interviu acordat CNN, Dempsey a spus ca virusul este mult mai periculos decat se credea pana acum. 

“Daca aduci doi doctori care sa aiba aceasta specialitate in aceeasi camera, unul din ei va spune: Nu, in niciun caz nu va deveni transmisibila prin aer, insa ar putea suferi mutatii care pot face ca acest lucru sa fie mai greu de descoperit.”, a spus Dempsey CNN. “Atunci am avea o problema extraordinar de grava”, a mai adaugat el. “Nu stiu cine are dreptate. Nu vreau sa imi asum riscuri, asa ca iau chestia asta foarte in serios. (mai multe aici)

Este cumva singura problema legata de EBOLA paranoia? New York Times afirma: expertii care studiaza psihologia publica spun ca urmatoarele saptamani vor fi cruciale in ceea ce priveste gradul de anxietate. “Oficialii trebuie sa fie foarte, foarte atenti”, a spus Paul Slovic, presedintele Decision Research, un ONG care studiaza politicile publice ale sanatatii si perceptiile riscurilor. “Odata ce increderea incepe sa se erodeze, urmatoarea data cand ti se va spune ca nu-i cazul sa-ti faci griji iti vei face”. 

Riscul contaminarii cu infectia EBOLA ramane foarte mic in America. Virusul nu e transmisibil prin aer, nu poate circula ca pojarul, de pilda. Pentru contaminare e necesar un contact apropiat cu pacientul. (Foreign Policy Newsletter)

Totusi, se transmit si altfel de mesaje. OMS a afirmat ca o epidemie de EBOLA e improbabila in Occident, iar Obama s-a imbratisat demonstrativ cu doua asistente medicale ce ingrijisera bolnavi de Ebola pentru a indeparta temerile.

traducere si adaptare Cuv. Ort. 

Epidemia de Ebola ameninta sa se extinda si in Europa, SUA sau chiar statele din Golf. Presedintele american Barack Obama a convocat la Casa Alba o reuniune de urgenta pe aceasta tema, dupa ce autoritatile din Texas au anuntat un al doilea caz la o asistenta medicala. Autoritatile americane se asteapta la noi cazuri, intrucat asistenta medicala calatorise cu un zbor intern inainte de a prezenta simptome. Intre timp, statele din Europa continua sa introduca masuri de control. 

Reuniune de urgenta la Casa Alba

Presedintele american Barack Obama a convocat la Casa Alba o reuniune de urgenta pe aceasta tema, dupa ce autoritatile din Texas au anuntat un al doilea caz de contaminare cu Ebola la o asistenta medicala.

Aceasta reuniune, care nu a fost prevazuta initial, l-a constrans pe Obama sa amane o deplasare in New Jersey si Connecticut, scrie AFP. Miercuri dimineata, el a organizat o video conferinta cu premierul britanic David Cameron, presedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel si premierul italian Matteo Renzi pentru a evoca in special raspunsul la epidemia care face ravagii in trei tari din Africa de vest – Liberia, Sierra Leona si Guineea.

Ebola a facut peste 4.400 de morti din aproape 9.000 de cazuri recenzate in sapte tari.

Noi cazuri ar putea aparea in SUA

Cea de-a doua contaminare cu virusul Ebola, a unei asistente medicale, din Texas este “foarte ingrijoratoare” au declarat autoritatile sanitare din SUA, care se pregatesc de “noi cazuri in zilele urmatoare”. 

Asistenta luase un zbor intern cu o zi inainte sa resimta primele simptome, iar autoritatile au cerut celor 132 de persoane aflate la bord ca le contacteze. 

Marocul, plan national de preventie

Marocul lanseaza un plan national de preventie pentru a impiedica intrarea virusului Ebola in regat, una dintre putinele state care au pastrat legaturi aeriene directe cu principalele focare de epidemie, relateaza AFP.

Acest plan contine o serie de masuri destinate in principal detectarii timpurii a cazurilor de contaminare, a spus ministrul Sanatatii.

Aeroporturile si avioanele au fost echipate cu camere termice pentru “detectarea cazurilor suspecte”. De asemenea, patru laboratoare au fost echipate cu materiale de testare rapida pentru persoanele eventual infectate. 

Marocul este ingrijorat si pentru ca va gazdui, in luna ianuarie, Cupa Africi pe Natiuni la fotbal. 

Controale pe aeroporturile din Franta si pe aeroportul Vaclav Havel din Praga

Franta va pune in aplicare un dispozitiv de control sanitar la venirea la sol a zborurilor din zonele atinse de Ebola, a anuntat miercuri presedintia franceza intr-un comunicat. 

Anuntul presedintelui Francois Hollande a venit in urma conferintei video cu presedintele american, cancelarul german si premierul italian.

De asemenea, autoritatile din Praga au decis ca toti calatorii care ajung pe aeroportul Vaclav Havel din Praga vor fi supusi la controale cu formulare medicale in care sa precizeze toate tarile vizitate in ultimele 42 de zile.

Cei care provin din zonele atinse de virusul febrei hemoragice se vor supune unor teste de temperatura corporala, realizate de personal medical.

Primul caz suspect in Golf

Autoritatile sanitare din Dubai au plasat in carantina un pasager provenind din Liberia, care prezinta simptome de contaminare, acesta fiind primul caz suspect de infectie cu Ebola din regiunea Golfului. 

[…]/ integral pe hotnews.ro

[…] Avionul, care venea de la Paris, a fost trimis într-o zonă specială, iar o echipă medicală a urcat la bord pentru a examina pasagerul suspect, a adăugat într-un comunicat AENA, gestionarul aeroporturilor spaniole.

“Protocolul de urgenţă sanitară a fost activat pe aeroportul Adolfo Suarez Madrid-Barajas, pentru un pasager dintr-un avion Air France care venea de la Paris”, a afirmat AENA.

“Este vorba despre protocolul pentru Ebola”, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Air France.

Compania “Air France confirmă că un pasager al cursei AF1300, care asigura ruta Paris Charles de Gaulle-Madrid Barajas, la data de 16 octombrie 2014, a prezentat simptome (tremurături) în timpul zborului”, a explicat compania într-un comunicat. […]/ integral pe mediafax.ro


Categorii

1. DIVERSE, Epidemii, gripa porcina, gripa aviara, e.coli

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “O PARANOIA IN FACERE? Gen. Dempsey, seful Statului Major SUA: virusul EBOLA se poate TRANSMITE si prin AER/ Controale in aeroporturile din Europa, activarea procedurilor de urgenta in SPANIA

  1. Nu prea pare paranoia, cred ca gresiti in felul in care abordati problema. Pare ceva foarte diavolesc caci vine din patria voo-doo: nu are cura, cei care ingrijesc pe cei bolnavi se pot imbolnavi foarte usor indiferent de masurile de precautie luate, mortii nu se ingroapa crestineste ci trupurile le sunt duse la abator sa fie arse, iar boala se transmite mai ales prin contactul cu umorile celui bolnav. Eu cred ca este si o ispita, este un moment al adevarului, cand va veni si la noi as vrea sa ma vad pe mine mai intai ca nu ma voi indoi si apoi pe fratii crestini ca nu vor renunta sa mearga la biserica si ca se vor impartasi la fel ca si pana acum. “Cred si marturisesc ca acesta este preacurat trupul Tau si acesta este scump sangele Tau” sunt cuvintele pe care le vom simti arzand in adevaratul inteles. Daca ne uitam mai atenti la ce se intampla peste tot in lume, as zice ca vine cernerea.

  2. @ioan:
    mai stiti povestea lui Petrica cel cu lupul? Asta e cea mai mare inselatorie, cand minciuna pare adevar si adevarul pare minciuna. Mai bine stati alert.

  3. @TitusL:

    Nu zicem ca Ebola e falsa sau inexistenta sau ceva total similar cu gripa porcina. Nu despre virus in sine e vorba, ci despre reactia institutionala si mediatica. Am observat ca unele siteuri antisistem americane, ca Natural News, de pilda, marseaza, de aceasta data, pe ideea ca “adevarul” cu privire la virus e mult mai crancen si periculos si e ascuns de autoritati (conspiratie in sensul invers decat pandemiile precedente – de aceasta data pericolul e real insa minimalizat si deliberat gestionat in mod precar). Ar trebui, insa, sa avem precautie si sa stam alerti si fata de astfel de ipoteze. Pentru ca, totusi, e sesizabila doza de alarmism facuta de “sistem” si prin massmedia, precum si unele decizii luate cu pretextul Ebola, ca trupele americane trimise in Africa de Vest.

  4. Daca Barack Obama le-a imbratisat pe asistente, eu zic ca au deja o solutie de vindecare americanii. Acum, evident ca cei care sunt slabi si ar muri si de la o gripa, nu fac fata virusului, mai ales daca nu s-a intervenit imediat. Din moment ce jumatate din cei infectati se vindeca, inseamna ca exista undeva o cheie pe care specialistii au citit-o. Ebola nu e de ieri de alaltaieri aparuta. E o tragedie intr-adevar, dar pana acum nici macar ciuma n-a reusit sa extermine omenirea si toate bolile mai devreme sau mai tarziu au fost combatute (variola, ciuma) sau aria lor de raspandirde a fost redusa (lepra). Cand am fost la inceputul anilor 2000 in SUA era o mica panica cu virusul West Nile, care pana la urma nici el n-a facut mari ravagii, desi poate fi raspandit si de tantari, de exemplu, si afecteaza si pasarile si animalele. Macar Ebola ramane, se pare, doar in sistemul omului.

  5. Ebola Panic Begins to Take Hold… Last night, President Obama said that he might appoint an Ebola czar to oversee the response to the spread of the disease. From NYT: President Obama raised the possibility on Thursday that he might appoint an “Ebola czar” to manage the government’s response to the deadly virus as anxiety grew over the air travel of an infected nurse. More here.

    As I wrote Wednesday in FP, whether there’s an Ebola outbreak in the United States depends on you definition of outbreak. What’s clear is that the disease has the nation, and the market, spooked.

  6. Titus L,
    sper ca n-am inteles eu bine…Vreti sa spuneti ca ati avea retineri sa primiti Sfanta Impartasanie doar pentru ca nu stiu ce bantuie prin lume???

  7. @cititor: nu am spus asta. Si pentru ca vreau sa evit o analiza pe textul scris de mine voi relua mai clar: daca Ebola este un pericol real si iminent asa cum cred eu, atunci, prin felul acestei boli de a fi, ea este totodata si un test al nostru pentru taria in credinta. Iar eu nu ma laud cu taria mea in credinta, dimpotriva, mi-e frica in fiecare clipa ca e prea slaba. Deci cu atat mai mult nu as putea a vorbesc de altii, chiar la modul general, excluzandu-ma pe mine.

    @admin: tocmai reactia institutiilor ma pune pe ganduri. N-am avut nici o tresarire cand a fost vorba de SARS, gripa porcina sau aviara, nici cand a murit sarmanul colaborator al Carcotasilor, Tony Teuceanu, Dumnezeu sa-l aiba in grija Lui. Sunt insa mici amanunte care fac diferenta. Atunci ni se spunea ca medicamentele generale, acidul acetil salicilic, paracetamolul si ibuprofenul sunt neputincioase fata de astfel de gripe fara a fi insa contraindicate, in timp ce tratamentul adecvat se putea face cu niste medicamente antivirale scumpe. Acum americanii sunt sfatuiti sa nu ia in caz de febra tocmai acid acetil salicilic sau ibuprofen pentru ca acestea sporesc riscul sangerarilor interne, dar nu li se recomanda nici un fel de tratament recunoscandu-se ca asa ceva inca nu exista decat cel mult in faza de teste-cercetare. In cazul gripei aviare au navalit pe saracii tarani sa le omoare orataniile lovind in si asa precara agricultura de subzistenta; in cazul Ebola au trimis trupe inarmate de razboi pentru a tine sub control o eventuala isterie de masa in tarile africane, care ar putea duce la un exod masiv si o imprastiere mai rapida a bolii. Ca sa se combata H5N1, masinile erau date cu un fas-fas la intrarea si iesirea din tara si gata, era oprita imprastierea gripei aviare, in timp ce mie imi cadeau din zbor pasari moarte in curte. Astazi oamenii sunt scanati la urcarea si coborarea din avioane si tot mai sunt oficiali care recunosc ca aceasta masura nu poate opri raspandirea bolii, ba mai mult, cei de la Universitatea Minnesota spun ca Ebola se poate transmite si in urma unui stranut. Pana acum intretinerea in mass-media a isteriei bolilor virale a adus bani industriei farmaceutice si a servit politicilor marilor companii, caci se insista sa mancam doar carne de pui din supermarcheturi caci numai acolo este sigur ca n-are virusul ucigas. In cazul de fata insa, recomandarea de a nu folosi exact medicamentele cele mai uzuale in pragul sezonului rece fara a indica o alternativa nu aduce bani, ci lasa fara bani industria farmaceutica exact in momentul in care miza pe incasari masive. Panica care se creeaza privind zborul cu avionul iar nu este ceva normal caci, in America mai ales, dar si in vestul Europei sau in zona pacifica a Asiei, calatoria cu avionul este mai fireasca decat transportul pre-orasenesc cu maxi-taxi de la noi. Nu numai ca vor pierde bani companiile aeriene, dar economia acestor zone este dependenta de fluxul permanent de oameni. Si daca ni se spune sa evitam cat mai mult contactul cu alte persoane in zonele afectate, exact supermarcheturile nu vor mai fi locurile din care sa ne facem cumparaturile. Daca si Ebola este, nu o pacaleala, ci un balon umflat ca si celelalte, atunci trebuie ca este mai ceva decat zeppelinul Hindenburg. Mie insa imi pare ca gesturile pe care le fac oficialitatile si reactiile institutiilor sunt la fel ca ticurile linistitoare pe care toti le avem atunci cand ne aflam in situatii noi si din cale afara de stresante. Instinctiv facem gesturi cunoscute si repetitive care sa ne linisteasca, sa ne dea iluzia ca totul este in ordine si sub control.

  8. https://www.youtube.com/watch?v=4ZNMPHVAXsA nu cred ca mai are rost sa comentam 🙂

  9. “Dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a admis ca tratat eronat primele stagii ale raspandarii Ebola in Africa de vest, secretarul de stat american John Kerry a declarat ca un esec ar putea transforma Ebola “intr-o calamitate precum HIV sau poliomielita”.

    Kerry a criticat comunitatea internationala ca nu au oferit decat o treime din suma prevazuta de ONU in acest scop – 1 miliard de dolari. El a cerut liderilor din intreaga lume sa ofere bani, elicoptere si centre de tratament.

    El a mai spus ca riscam sa ne luptam cu Ebola “timp de mai multe decenii”. “Nu trebuie sa ne pacalim singuri. Castigarea acestei batalii va fi costisitoare, va solicita toate eforturile noastre si nu este lipsita de riscuri”.

    La randul sau, David Cameron i-a scris presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, sa faca apel la liderii UE sa cada de acord la urmatorul summit sa doneze inca un miliard de euro si sa trimita 2000 de clinicieni si muncitori europeni in Africa de vest, in urmatoarea luna.”
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-18330699-secretarul-stat-american-ebola-putea-deveni-nenorocire-hiv.htm

    Mai sa fie! Interesant cum dintr-o data Ebola nu mai poate fi tinut in frau, la 4 decenii de la descoperirea virusului.
    P.S. Dar dati domnilor odata drumul la miliardele alea de dolari/euro! Make it rain! Make it rain!

  10. unii spun ca ar fi o farsa …circula e-mailuri cu sursa in tarile africane afectate …care spun ca au fost infestati doar cei “vaccinati” de crucea rosie…altfel “virusul nu se poate raspandi….decat prin actiunea criminala a organizatiilor care . chipurile, sunt trimise sa o tina in frau…

  11. ^^ am comis-o “dintr-odata”

    ^Daca e pe bune, ma intreb cati dintre soldatii americani aflati acum in Africa se vor intoarce pe picioarelor loc acasa.

  12. @seby:

    Nu e bine sa te grabesti cu concluziile. Ca sa intelegi ce s-a intamplat acolo pe aeroport trebuie sa intelegi cum functioneaza America. E simplu si de cele mai multe ori eficient, chiar daca apar si erori. Pe scurt, americanii isi fac proceduri pentru absolut orice. Fiecare institutie, organizatie, asociatie sau comunitate isi are propriile ei proceduri dupa care functioneaza. Prima regula, daca vreti un fel de metaprocedura, este urmatoarea: ce e in afara procedurilor in vigoare nu exista, nu conteaza sau nu se ia in considerare.
    Referitor la intamplarea de la scara avionului, eu interpretez astfel cele intamplate: cei care manipulau targa cu pacientul bolnav faceau parte dintr-o institutie sa organizatie diferita de cel care nu purta costumul de protectie si functionau sub proceduri diferite. Cel mai probabil, procedura sub care functiona omul cu mapa nu avea specificat purtarea unui costum de protectie, aproape sigur nici nu avea unul in dotare. Asta nu inseamna ca el nu era totusi obligat sa isi indeplineasca functia pe care o avea, ceea ce si facea. Daca ati asculta raspunsul oficial la problema ridicata de multi privind protectia impotriva virusului Ebola a celui fara costum de protectie, ati vedea ca tocmai asta si spune, ca omul urma o procedura dinainte stabilita. Ce-i drept, raspunsul nu recunoaste si faptul ca procedura era inadecvata situatiei in cauza, dar fiti linistiti, aceasta situatie se va schimba rapid. Americanii au proceduri clare si pentru cazurile in care procedurile standard trebuie modificate. Se vor face update-uri la fel cum se fac update-uri de securitate pentru sistemele de operare sau pentru browsere.

  13. Pingback: VIRUSUL ZIKA, EUGENIA SI SARACIA. Care e cauza epidemiei de microcefalie din America Latina? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare