VIRUSUL ZIKA, EUGENIA SI SARACIA. Care e cauza epidemiei de microcefalie din America Latina?

15-02-2016 7 minute Sublinieri
Sursa foto: www.bbc.co.uk

Sursa foto: www.bbc.co.uk

Sunt virusul Zika si tantarii GM invinuiti pe nedrept?

Un raport al organizatiei PCST (Physicians in the Crop-Sprayed Towns) a doctorilor din Argentina pune la indoiala teoria conform careia epidemia Zika din Brazilia ar fi cauza cresterii numarului de nou-nascuti cu microcefalie.

Cresterea ratei de incidenta a acestui defect din nastere, in urma caruia bebelusul se naste cu un cap anormal de mic si are adesea traume cerebrale, a fost asociat rapid de catre Ministerul de Sanatate brazilian cu virusul Zika. Totusi, conform PCST, ministerul nu a reusit sa vada faptul ca in zona cu cele mai multe imbolnaviri, in apa potabila a fost introdus in 2014 un larvicid care produce malformatii in tantari. Aceasta otrava, Pyriproxyfen, este folosita de catre Stat intr-un program ce tinteste eradicarea tantarilor purtatori de boli.

Doctorii au adaugat ca Pyriproxyfen-ul este produs de Sumitomo Chemical, o companie japoneza “partener strategic” al Monsanto. Pyriproxyfen este un inhibitor de crestere al larvelor de tantari, care altereaza procesul de dezvoltare larva – pupa – adult, generand astfel malformatii in tantarii tineri si ucigandu-i. Acesta actioneaza ca un hormon juvenil pentru insecte sau juvenoid, si are ca efect inhibarea dezvoltarii caracteristicilor de insecta adulta (cum ar fi aripile sau organele genitale externe), precum si a capacitatilor reproductive. Este un disruptor endocrin si este teratogenic (cauzeaza defecte la nastere).

Doctorii comenteaza:

“Malformatiile gasite in miile de copii ai femeilor insarcinate din zonele in care statul brazilian a adaugat Pyriproxyfen in apa potabila nu sunt o coincidenta, chiar daca Ministerul de Sanatate da vina exclusiv pe virusul Zika.”

Zika a fost in mod traditional considerat o boala relativ benigna ce nu a fost niciodata asociata cu defecte din nastere, chiar si in zonele unde afecteaza 75% din populatie. Larvicidul este cel mai probabil vinovat pentru problemele din ultima perioada.

Pyriproxyfen-ul este o prezenta relativ noua in mediul brazilian; fenomenul microcefaliei este relativ nou. Deci larvicidul pare un factor plauzibil in cauzarea microcefaliei – mult mai plauzibil decat tantarii GM, pe care unii i-au invinuit pentru epidemia de Zika si pentru defectele nou-nascutilor. Nu exista nicio dovada solida in favoarea notiunii promovate de unele surse ca tantarii pot provoca Zika, ce la randul sau poate da nastere microcefaliei. De fapt, din 404 cazuri de microcefalie confirmate in Brazilia, doar 17 (4.2%) au iesit pozitive la testul pentru virusul Zika.

Raportul PCST, care vorbeste si despre epidemia de febra Dengue din Brazilia, se potriveste cu descoperirile unui raport separat despre epidemia Zika al Abrasco, organizatie a doctorilor si cercetatorilor in sanatate din Brazilia.

Abrasco numeste si el Pyriproxyfen-ul drept cauza probabila a microcefaliei. Acesta condamna strategia de control chimic asupra tantarilor purtatori de Zika, control ce contamineaza mediul si oamenii si nici nu descreste numarul de tantari. Abrasco sugereaza ca strategia este condusa de fapt de interesele comerciale ale industriei chimice, industrie adanc integrata in ministerele de sanatate din America Latina, precum si in Organizatiile Mondiala si cea Pan-Aericana a Sanatatii.

Abrasco mai da ca exemplu Oxitec, o companie britanica asociata cu GM ce face parte din lobby-ul corporatist ce deformeaza informatiile despre Zika in avantajul propriei agende comerciala. Oxitec vinde tantari GM proiectati pentru sterilitate si ii comercializeaza ca produs ce lupta cu boala – strategie condamnata de catre doctorii argentinieni drept “esec total pentru toti, cu exceptia companiei ce vinde tantari”.

Saracii sufera cel mai mult. Atat doctorii brazilieni, cat si cei argentinieni sunt de acord ca saracia este un factor cheie al epidemiei Zika, neglijat de autoritati. Abrasco a condamnat guvernul brazilian pentru “ascunderea intentionata” a cauzelor economice si sociale:

“In Argentina si de-a lungul Americii, populatiile cele mai sarace, cu cel mai redus acces la sistemele de salubritate si apa potabila sufera cel mai mult de pe urma epidemiei.”

PCST a fost de acord, afirmand ca “baza progresului bolii consta in inegalitate si saracie”.

Abrasco a mai adaugat ca boala este direct legata si de degradarea mediului inconjurator: inundatiile cauzate de taierile de paduri si folosirea masiva a ierbicidelor pe culturile de soia tolerante la ierbicid ale GM – pe scurt, “impactul industriilor extractoare”.

Notiunea ca degradarea mediului ar putea reprezenta un factor in raspandirea Zika isi gaseste sustinator si in opinia Dr. Dino Martins, un entomolog kenyan. Martins a declarat ca “explozia de tantari din zonele urbane, care propaga criza Zika” este cauzata de “o lipsa de diversitate naturala care ar tine populatiile de tantari sub control, precum si din proliferarea gunoaielor si a lipsei metodelor de dispersare a acestora in unele zone, fapt ce produce un habitat artificial favorabil inmultirii tantarilor”.

Doctorii argentinieni considera ca cea mai buna aparare impotriva Zika o reprezinta “actiunile comunitare”. Un exemplu de astfel de actiuni apare intr-un reportaj BBC News despre virusul Dengue in El Salvador. Un loc favorit de inmultire al tantarilor purtatori de boala il reprezinta containerele de depozitare a apei. Cetatenii din El Salvador au inceput sa tina pesti in respectivele containere, iar pestii mananca larvele de tantari. Dengue a disparut impreuna cu tantarii ce transmit boala. Si pana acum, localnicii nu au avut niciun caz de Zika.

Programe simple dar eficiente precum acesta sunt in pericol de a fi neglijate in Brazilia in favoarea programelor sprijinite de corporatii de pulverizare a pesticidelor si de raspandire a tantarilor GM. Ultimul nu are eficienta demonstrata, iar primul s-ar putea sa cauzeze mai multe daune decat tantarii pe care ii vizeaza.

traducere pentru Cuvantul Ortodox de b.d.

Pericolul Zika menţine în alertă autorităţile din Brazilia. 220.000 de militari încep azi o misiune sanitară. Vor bate la uşile a trei milioane de locuinţe, pentru a informa populaţia cum să se apere de ţânţarii care răspândesc virusul.

Una dintre cele mai mari armate din lume se mobilizează împotriva unui duşman ce doar pare mic, dar este puternic şi greu de combătut: ţânţarul care răspândeşte virusul Zika. Operaţiunea costă 31 de milioane de dolari, dar autorităţile braziliene speră să fie de impact.

Luiz Ramos, general în armata braziliană: „Când oamenii vor vedea soldaţi pe străzi, distribuind pliante informative, cred că vor înţelege cât de gravă este situaţia.”

Militarii vor ajunge în 350 de oraşe din ţară, mai întâi cu informaţii, apoi cu insecticid. Însă prezenţa lor ar putea provoca tensiuni în cartierele sărace şi măcinate de violenţe.

Sergio Fernandes, comandantul Marinei: „Militarii nu vor fi înarmaţi, vor avea în dotare doar pliantele cu informaţii pentru populaţie.”

Brazilia este ţara cea mai afectată de Zika, cu 1,5 milioane de persoane infectate. Deja bănuit că provoacă microcefalie bebeluşilor ale căror mame au fost infectate în timpul sarcinii, virusul Zika este asociat tot mai des şi cu sindromul Guillain-Barré, care determină sistemul imunitar să atace nervii, provocând paralizie.

Spitalele braziliene raportează un număr tot mai mare de cazuri de sindrom Guillain-Barré, deşi legătura de cauzalitate cu virusul Zika nu a fost încă dovedită.

Osvalso Nasciemento, cercetător la Universitatea Fluminense: „Visurul Zika pare să aibă o reacţie accentuată cu sistemul nervos central şi periferic.”

[…]/ integral pe digi24.ro

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a difuzat miercuri o serie de recomandări destinate femeilor, în special celor însărcinate, pentru a se feri de epidemia cu virusul Zika, despre care se crede că ar putea provoca microcefalie sau tulburări neurologice, transmit Reuters și EFE, citate de Agerpres.

Majoritatea femeilor din zonele afectate de virusul Zika vor da naștere unor copii normali”, a asigurat OMS, sfătuind totuși femeile să se protejeze de înțepăturile țânțarilor, principalii agenți de propagare ai virusului, și să folosească prezervative, pentru a evita o eventuală contaminare pe cale sexuală.

Examinarea cu ultrasunete nu reprezintă o metodă sigură pentru depistarea microcefaliei la făt decât în cazuri extreme, prin urmare „femeile care vor să-și întrerupă sarcina din cauza temerii de microcefalie ar trebui să aibă acces liber la avort în deplină legalitate”, a afirmat organizația cu sediul la Geneva.

Fără a recomanda restricții de călătorie în zonele în care virusul este mai răspândit, OMS a sugerat femeilor să efectueze un control medical dacă realizează asemenea deplasări.

Biserica romano-catolică din Brazilia a respins posibilitatea autorizării avortului în cazurile de microcefalie, afecțiune provocată de virusul Zika.

”Microcefalia există în Brazilia de ani de zile. S-a profitat pentru readucerea în discuție a temei avortului”, a declarat într-un cotidian local episcopul Leonardo Ulrich Steiner, secretar general al Conferinței naționale a episcopilor din Brazilia, citat de agerpres.ro. “Promovarea avortului favorizează eugenia, practica selectării oamenilor perfecți”, a adăugat acesta.

Legea braziliană permite avortul doar în cazuri de viol sau când viața mamei este în pericol și, din 2012, în cazul fetușilor acefali.

Săptămâna trecută, ONU a recomandat țărilor afectate de Zika, virus suspectat că ar provoca o malformație congenitală numită microcefalie (reducerea cutiei craniene, de natură să dăuneze dezvoltării intelectuale), să permită accesul femeilor la contracepție și avort, temă sensibilă în America Latină, zona cea mai afectată de epidemie.

Este avertismentul cercetatorilor americani, care au cerut Organizatiei Mondiale a Sanatatii sa ia masuri de actiune rapida, pentru ca ar putea trece ani pana cand sa existe un vaccin.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va convoca un comitet de urgenta la 1 februarie pentru a stabili masurile ce vor fi luate la nivel international ca urmare a raspandirii virusului Zika, considerat drept cauza responsabila de leziuni ale creierului la bebelusi nascuti in Brazilia, a anuntat joi, la Geneva, directorul OMS, Margaret Chan.

Potrivit lui Margaret Chain, boala a trecut de la o amenintare usoara la una de ”proportii alarmante”, iar comitetul de urgenta va ajuta la determinarea unui nivel adecvat al raspunsului international si a prioritatilor de cercetare legata de aceasta maladie, relateaza Reuters.

Expertii OMS vor urma sa decida daca epidemia constituie ‘‘o urgenta de sanatate publica de nivel international”.

”Virusul a fost detectat anul trecut in regiunea Americilor, unde se raspandeste intr-o maniera exploziva”, a mai declarat sefa OMS, in timpul unei reuniuni de informare a reprezentantilor statelor membre ale organizatiei.

In prezent, au fost notificate cazuri in 24 de state si teritorii in regiunea Americilor, iar nivelul de alerta este extrem de ridicat, a adaugat Margaret Chan, citata de EFE.

Potrivit unui expert al OMS, Marcos Espinal, virusul poate infecta 3-4 milioane de oameni pe continentele americane.

Maladia a ajuns si in Europa

Turistii europeni care s-au intors din America de Sud au adus deja maladia pe continentul nostru. Sunt peste 20 de cazuri in sase tari.

In tarile Americii Latine, unde au fost depistate sute de mii de cazuri de infectare cu Zika, viitoarele mame, aflate in primele luni de sarcina, sunt macinate de griji. Exista riscul ca virusul sa fie transmis la fat prin placenta, iar bebelusul se poate naste cu malformatii congenitale – in special cu un creier anormal dezvoltat.

“Au creierul afectat in diverse grade, ceea ce inseamna ca integrarea acestei generatii in societate va fi foarte complicata.” avertizeaza medicul Angela Rocha. Acesti copii vor avea nevoie de ajutor pentru tot restul vietii.

Pentru cel putin 4.200 de mame din Brazilia si pentru copiii lor, e deja prea tarziu. Tot mai multe sunt sfasiate de intrebarea daca autoritatile n-ar fi putut impiedica aceste drame.

“Oamenii reactioneaza ca si cum ar avea o boala molipsitoare. Se holbeaza la el pe strada. Imi da putere doar dragostea pe care o simt pentru el.” spune o mama.

Eduardo Antonio Espinoza, vice-ministrul Sanatatii din El Salvador: “Boala nu pune in pericol viata mamei, prin urmare nu poate fi facuta o intrerupere de sarcina.”

Autoritatile din sase state din America de sud le-au sfatuit pe femei sa nu ramana insarcinate in viitorul apropiat.

Scott Weaver, directorul Institutului american pentru boli contagioase: “Virusul a ajuns anul trecut in Brazilia si s-a raspandit rapid. Cred ca, pana acum, in jur de doua milioane de persoane au fost infectate.”

Presedinta Braziliei a cerut Americii Latine sa se uneasca pentru combaterea virusului, care avertizeaza specialistii din epicentrul crizei, ar putea fi raspandit si de speciile cele mai comune de tantar.

“Trebuie sa luptam toti. In caz contrar, vom pierde lupta.” a decretat Dilma Rousseff, presedinta Braziliei.

Echipe de medici din Brazilia si Statele Unite lucreaza la un vaccin impotriva acesti boli care nu are leac. Simptomele sunt asemanatoare gripei, fiind asadar dificil de diagnosticat.

Shannan Rossi, cercetator Universitatea din Texas:
Nu stim la ce alte animale se poate transmite sau cat timp ramane in corpul omului.”

In cel mai optimist scenariu, un vaccin ar putea fi pregatit pentru teste in doi ani, dar poate trece si un deceniu pana sa fie disponibil pe scara larga.

Avertismentul MAE pentru romani

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani asupra riscului de infectie cu Zika (ZIKV) in 28 de tari si recomanda celor care au calatorit recent in aceste zone si prezinta simptome comparabile cu cele generate de aceasta infectie sa se adreseze medicului.

Potrivit unui comunicat al MAE remis, joi, AGERPRES Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca acest virus cu transmitere locala este prezent in: Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicana, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceza, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela.

MAE recomanda cetatenilor romani care se afla sau doresc sa calatoreasca in zone cu transmitere locala a virusului Zika masuri de protectie personala impotriva intepaturii tantarilor (atat in incinte, cat si in exterior, mai ales pe timp de zi – cand este intervalul maxim de activitate a tantarului vector): purtarea de pantaloni lungi si bluze sau camasi cu maneca lunga, perioada de repaus sa fie asigurata in spatii prevazute cu aer conditionat sau cu plase pentru tantari, chiar si in timpul zilei.

“Cetatenii care prezinta simptome compatibile cu infectia cu virus Zika in interval de trei saptamani de la intoarcerea dintr-o zona sau tara afectata sunt sfatuiti sa se adreseze medicului si sa specifice daca au calatorit recent in astfel de zone sau tari”, se precizeaza in sursa citata.

De asemenea, persoanelor cu boli imune sau cronice severe, celor insotite de copii mici, femeilor insarcinate (in mod special) li se recomanda sa consulte un medic sau sa se adreseze unui cabinet specializat in medicina de calatorie si boli infectioase, inainte de plecarea spre astfel de destinatii, pentru a primi recomandari atat cu privire la folosirea repelentelor, cat si a altor masuri preventive s profilactice. […]/ integral pe stirileprotv.ro


Categorii

1. DIVERSE, Avort, Organisme modificate genetic (OMG), Razboiul impotriva populatiei, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “VIRUSUL ZIKA, EUGENIA SI SARACIA. Care e cauza epidemiei de microcefalie din America Latina?

  1. Probabil ca in viitor vom asista tot mai des la anuntul unor virusuri scapate de sub control din laboiratoarele tarilor dezvoltate, totul pentru controlul , reducerea populatiei si sperierea celor care vor copii fara aprobarea conducatorilor. Oamenii cred ca incet incet vor avea voie sa se reporduca numai asistat in laborator , unde baietii selecteaza profilul noului om pe criterii numai de ei stiute.
    Cred ca trebuie sa ”le multumim” mai marilor acestei lumi care desi a inventat lucruri minunate , totul pentru a usura munca – suntem de fapt intr-un mai mare pericol ca oricand: telefoane si TV care te spioneza, vaccinuri alese, bani controlati, camere cu face recognition pe strada in aeroport, oriunde, facebook care iti face profilul psihologic functie de ce citesti si postezi, lume care se uita tot mai des in smartphone si mai putin pe cer.

    Trebuie de asemenea sa fim si noi cei multi multumiti de atitudinea noastra: revolutii gender – stam pasivi si ne uitam, control total pus incet incet , iar reactia celor multi este – eu nu am nimic de ascuns- religia atacata peste tot in societate , in scoli. Tacem , suntem individualisti, nu reactionam fiindca avem inca burta plina si ne doare in 14 de vecinul. Cand ne vom trezi va fi insa prea tarziu pentru ca mijloacele de subjugare vor fi din ce in ce mai perverse.
    Nu ne mai luptam tara cu tara si armata cu armata, lupta este psihologica, dusmanul e greu de identificat pentru majoritatrea , desi e atat de clar catre ce ne indreptam….

  2. Cu cit oameni ise vor inversuna impotriva naturii (vezi MONSANTO), cu atit vor avea polite din ce in ce mai greu de platit. Necazul este ca platitorii sint tocmai cei nevinovati care au trait mereu in armonie cu natura.
    In loc de cheltuieli fabuloase pentru alterarea genetica a bietilor tintari, n-ar fi oare mai ieftin si mai logic sa se investeasca in asanarea focareor de infectie si in protejarea ecosistemului? Si in programe de salubrizare a populatiei??

  3. Zikka este transmis de speciile Aedes din Egipt, diferite de speciile din Brazilia. S-ar parea ca niste eugenisti au trimis valuri de tantari “imigranti” in Brazilia si mai nou in Romania.

    Zika is primarily spread by the female Aedes aegypti mosquito. The virus has also been isolated from a number of arboreal mosquito species in the genus Aedes, such as A. africanus, A. apicoargenteus, A. furcifer, A. hensilli, A. luteocephalus, and A. vittatus,
    https://en.wikipedia.org/wiki/Zika_virus#Mosquito

    Ca si virusul Zikka, virusul West Nile este transmis tot de specii de tantari din Egipt, dar acum si tantarii de la noi au fost “ajutati” sa poarte acest virus.
    Atenţie la ţânţari! 23 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile în România. O persoană a murit
    11 s-au înregistrat în săptămâna 1 – 8 august. Tot în această săptămână s-a produs şi decesul.
    https://www.realitatea.net/alarmant-23-de-cazuri-de-infectie-cu-virus-west-nile-in-romania-o-persoana-a-murit_2158764.html

    Virusul West Nile a fost depistat in News York City, in anul 1999, cand au fost confirmate 66 de cazuri soldate cu 7 morti.
    Aproximativ 80% (4 din 5 persoane) infectate cu virusul nu prezinta nici un simptom.
    Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvolta simptome severe de boala:
    – febra puternica;
    – dureri de cap;
    – rigiditate la nivelul gatului;
    – stupoare (simptom ce apare de regula in psihoze: deprimare, insensibilitate, amutire);
    – dezorientare;
    – coma;
    – tremor si convulsii;
    – slabiciune musculara;
    – pierderea vederii;
    – amorteala si paralizie.
    Simptomele pot persista pe perioada mai multor saptamani, iar efectele neurologice pot fi permanente.
    Recuperarea este caracterizata de o perioada lunga de convalescenta si extenuare.
    http://www.sfatulmedicului.ro/Muscaturi-si-intepaturi/virusul-west-nile-simptome-si-tratament_7533

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare