CAND UNIUNEA EUROPEANA E FOCAR DE CORUPTIE. EULEX, misiunea UE de implementare a statului de drept in KOSOVO, a acoperit mafioti in schimbul mitei si a inventat probe impotriva incomozilor

5-11-2014 4 minute Sublinieri

euleks-1-stranapolitika.rs

EULEX, misiunea UE de instituire a statului de drept în Kosovo, este zguduită de un vast scandal de corupţie. Titrând despre “puternicele bănuieli de corupţie în sânul EULEX”, cotidianul din Priştina Koha Ditore a arătat că procurorul şef al misiunii, Jaroslava Novotna, precum şi fostul judecător al EULEX, Francesco Florit “sunt suspecţi de a fi luat mită pentru a clasa dosare criminale referitoare la gangsteri kosovari notorii”.

Judecătorul forţei anti-corupţie Maria Bamieh, care s-ar afla la originea revelaţiilor, acuză de asemenea un al treilea procuror, Jonathan Ratel, că a “obstrucţionat ancheta sa precum şi o alta în care erau implicaţi oameni politici şi de afaceri” şi că ar fi “început proceduri disciplinare împotriva ei”.

Estimând că “e ceva putred în EULEX”, cotidianul sârb Politika  adaugă că judecătorii EULEX ar fi fabricat de asemenea dovezi care au dus la arestarea lui Oliver Ivanović, un conducător politic sârb din Kosovo. El conchide că

acuzaţiile de corupţie, hărţuirea celor care dau alerte şi fabricarea dovezilor arată că procurorii şi judecătorii internaţionali în Kosovo au adoptat obiceiurile locale în loc să introducă standardele legale din ţările lor de origine.

Audiaţi de comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, pe 13 noiembrie, Fernando Gentilini, responsabilul Serviciului de Acţiune Externă pentru Balcanii occidentali şi Kenneth Deane, însărcinat cu misiuni civile, “au refuzat să dea detalii asupra acuzaţiilor de corupţie, afirmând că o anchetă ‘este în curs’ în sânul EULEX”scrie EUobserver. EULEX a confirmat că “anchetează asupra acuzaţiilor de corupţie din 2013”. O anchetă calificată drept “minciună” şi de “farsă completă” de Maria Bamieh.

Un judecător este acuzat de corupţie, un procuror blochează anchetele şi o a treia persoană dezvăluie documente – EULEX, misiunea europeană în Kosovo, însărcinată cu susţinerea construirii statului de drept, este în centrul unui scandal care poate duce spre înalţi responsabili din UE. Afacerea este atât de gravă încât şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a anunţat la Bruxelles că va trimite un expert juridic independent pentru examinarea acuzaţiilor de corupţie în sânul misiunii EULEX din Kosovo.

Britanica Maria Bamieh era procuror special al misiunii europene de justiţie EULEX, Kosovo, dar a fost suspendată pentru că a denunţat grave afaceri de corupţie implicând înalţi responsabili ai misiunii UE. Ea a cerut o anchetă internaţională independentă asupra activităţii EULEX şi în presa din Balcani a avertizat contra tentativelor de „acoperire a cazului”. „Cred că o anchetă internaţională independentă trebuie să analizeze modul în care a funcţionat misiunea EULEX în Kosovo, întrucât persoane aflate în prezent în EULEX şi cei care operează din Bruxelles încearcă să acopere lucrurile în loc să le cerceteze”.

Şeful misiunii europene în Kosovo, Gabriele Meucchi, a declarat că acuzaţiile de corupţie împotriva a trei responsabili EULEX vor face obiectul unei „anchete aprofundate”, acuzaţii făcute de procurorul Maria Bamieh contra procurorului-şef al misiunii, Jaroslava Novotna şi a fostului judecător EULEX, italianul Francesco Florit, care ar fi acceptat sume de bani de la mediile interlope kosovare pentru clasarea dosarelor legate de crima organizată şi pentru achitarea persoanelor suspectate de delicte grave. Media locală evoca suma de 350.000 euro pentru închiderea unor dosare de către cei doi acuzaţi de Bamieh. Cotidianul Koha Ditore a relevat că unele anchete ultrasensibile au fost sufocate, în special cele care îl vizau pe ex-ministrul şi fost comandant al UCK, Fatmir Limaj, achitat de TPI pentru Iugoslavia şi apoi de judecători europeni într-o mare afacere de crime de război, sau dosarul Ilir Tolaj, cadru superior în Ministerul Justiţiei, acuzat de corupţie.

Judecătoarea britanică a acuzat şi un procuror canadian care a încercat să o împiedice să dezvăluie faptele. Suspendată din cauza acestor informaţii, ea a afirmat că dacă vor fi dezvăluite datele pe care le deţine, ele „vor şoca Uniunea Europeană” pentru că această organizaţie (EULEX) delapidează banii contribuabililor şi nu face nimic pentru poporul kosovar.

Noua Comisie Europeană, abia instalată, se confruntă cu unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria sa, scrie media balcanică, afacerea fiind preluată şi de presa occidentală. În apărare, UE a recunoscut – la 3 zile după publicarea primului articol în ziarul kosovar Koha Ditore – că deja are loc o anchetă de peste un an asupra acestor acuzaţii de corupţie, în timp ce Bruxelles-ul îl susţine în continuare pe şeful EULEX şi echipa sa.

Ameninţarea presei

În plus, această afacere a adus la lumină o alta, pentru că înaintea publicării articolelor în Kosovo, ziaristul care a dorit să cunoască punctul de vedere al misiunii asupra informaţiilor deţinute a fost convocat pentru o întrevedere cu consilierul politic al şefului EULEX, care i-a cerut să depună documentele în schimbul unei reacţii. Cerere refuzată de jurnalist, care după întrevedere a primit ameninţări de la cel mai înalt nivel al misiunii. În „Le Courrier des Balkans”, el a precizat că acel consilier l-a avertizat şi ameninţat că îl duce în justiţie dacă scrie despre acuzaţiile de corupţie în cadrul misiunii.

Subiectul a devenit deja o afacere de stat în Kosovo. EULEX a înlocuit misiunea ONU, MINUK, considerată prea costisitoare în 2008, câteva luni după ce Kosovo şi-a proclamat independenţa de Serbia. Obiectivul misiunii europene – care are în prezent circa 2.000 de membri – este tratarea cazurilor de crimă organizată, corupţie, considerate prea importante sau sensibile pentru a fi judecate de sistemul judiciar din Kosovo.   

Nota noastra:

Nu, EULEX nu a adoptat “obiceiuri locale”, ci a functionat exact pentru scopul pentru care a fost creata: controlul vietii socio-politice din Kosovo, infundarea celor indezirabili si acoperirea celor utili. Asta se ascunde sub sintagma “statul de drept” atunci cand el este aplicat de puteri straine si pentru preservarea intereselor lor. Oricum, daca nu e cate un “dezertor” din interiorul acestor grupari de putere cvasi-inexpugnabile, nimeni nu afla nimic, iar mitul independentei justitiei pe baza de actiune in forta si civilizatoare a structurilor euro-atlantice este salvat. 

Cazul EULEX arata de ce nu trebuie idolatrizate institutiile euro-atlantice si de ce nu trebuie inzestrate acestea sau institutiile generate de o astfel de agenda cu puteri extra-ordinare. Coruptia nu e simpla hotie, asa cum spuneam si in alta parte, ci este un fenomen generat de putere, mai ales de puterea neingradita. 

Evident, asta nu inseamna ca in Kosovo sau in tarile est-europene unde exista monitorizare pe justitie (Romania, Bulgaria) nu exista coruptie (asa cum exista si in altele, care nu au asemenea mecanism). Exista “obiceiuri locale”, insa ele nu pot fi domesticite sau eradicate prin institutii de regim extraordinar, ci prin evolutie organica, treptata, de jos in sus, care sa incurajeze participarea, includerea oamenilor simpli in deciziile politice si gestiunea treburilor publice. Daca se procedeaza insa pe baza de EULEX sau DNA cel mai probabil se va obtine rezultatul din Kosovo: metacoruptie, metamafie, “justitie” selectiva in functie de prioritati geopolitice. 

Oricum, UE si-a mai dat o masura a ipocriziei absolut gretoase in momentul in care, prin Ashton, care pana saptamana trecuta a fost reprezentatul european pe politica externa, l-a laudat pe macelarul Thaci, dandu-l ca exemplu de lider balcanicPremierul albanez a fost acuzat de crime in masa, trafic de organe prelevate de la prizonieri sarbi si trafic de droguri (aici, aici).

Si, daca tot suntem la acest capitol, e util sa ne readucem aminte ca marile dosare de astazi, EADS, Microsoft, sunt generate de companii internationale, iar unele (EADS) au fost, practic, mite pentru ca Romania sa fie primita in UE, asa cum mite au fost si privatizarea Petrom catre OMV, achizitionarea de rable franceze de catre TAROM sau privatizarea SIDEX cu finantarea campaniei electorale a lui Tony Blair. Mite pretinse si primite de europeni civilizati…

*


Categorii

1. DIVERSE, Justitie, Kosovo, Serbia, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “CAND UNIUNEA EUROPEANA E FOCAR DE CORUPTIE. EULEX, misiunea UE de implementare a statului de drept in KOSOVO, a acoperit mafioti in schimbul mitei si a inventat probe impotriva incomozilor

  1. @bogdan:

    Corect, am modificat termenul.

  2. http://www.theguardian.com/world/2014/nov/05/eu-facing-questions-dismissal-prosecutor-alleged-corruption

    “The European Union is struggling to contain its worst foreign policy crisis in recent years after a whistleblower claimed that evidence of corruption was covered up. The allegations have called into question the integrity of the EU’s biggest foreign mission, intended to strengthen the rule of law in Kosovo.”

  3. Să nu uităm totuși aici și SUA, care au avut rolul predominant în Kosovo, războind Serbia. Iar mita României pt intrarea în NATO a fost de cca. 1,5 mrd dolari prin grupul Bechtel, care a finalizat numai 50-60 km din cei peste 400 ai autostrăzii Transilvania.
    Mai tb numai discutat, dacă originea acestui mod de acțiune internațional este în America sau în Europa!?!

  4. Pingback: SFIDARE A NORMELOR DIPLOMATICE. Premierul Albaniei cere la Belgrad, intr-o conferinta de presa cu premierul sarb, INDEPENDENTA KOSOVO - Recomandari
  5. Pingback: LISTA NEAGRA A RAZBUNARII. Cu BOR in vizor/ Revolutia “civicilor”: REINSTAURAREA DIALECTICII STAPAN – SCLAV/ Democratie cu emisari, procurori si Legi Big Brother/ SPRE SOCIETATEA SPECTACOLULUI JUSTITIAR? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare