MASTERPLANUL… DESFIINTARII CAILOR FERATE ROMANE (video)

6-11-2014 2 minute Sublinieri

Tot mai multe porțiuni de cale ferată sunt închise circulației, fiind considerate nerentabile. Așa începe dispariția unei jumătăți din calea ferată a României, la cererea finanțatorilor externi.

Numai pe parcursul anului trecut au fost scoase de pe harta circulației feroviare cinci secții de cale ferată. Doar pe una dintre acestea a fost reluată circulația.

Astfel, CFR Călători a suspendat traficul de călători pe următoarele secții de circulație:

– pe secția Târgoviște-Fieni-Pietroșița, trenurile de călători au fost anulate începând cu data de 15 mai 2013. În prezent, acolo nu operează niciun operator de transport feroviar.
– pe secția Zorleni-Fălciu Nord, trenurile de călători au fost anulate începând cu data de 30 ianuarie 2013. În prezent, acolo nu operează niciun operator de transport feroviar.
– pe secția Slobozia Veche-Țăndărei, din data de 21 iunie 2013, au fost anulate trenurile de călători. Începând cu data de 13 octombrie 2014, au fost introduse în circulație două perechi de trenuri ale CFR Călători.
– pe secția Medgidia-Negru Vodă, au fost anulate trenurile de călători începând cu data de 15 aprilie 2013. În acest moment, acolo nu operează niciun operator de transport feroviar.
– pe secția Giurgiu-Grădiștea nu operează, la ora actuală, niciun operator de transport feroviar, trenurile de călători fiind anulate din luna aprilie 2013.

„SNTFC CFR Călători SA a încetat operarea trenurilor de călători pe cele 5 secții de circulație în perioada anului 2013, aceasta și în vederea realizării unui buget de venituri și cheltuieli echilibrat, precum și pentru ducerea la îndeplinire a angajamentelor în relația cu Fondul Monetar Internațional, ce revin din Memorandumul Tehnic de Înțelegere referitor la realizarea unei analize a viabilității rutelor utilizate și elaborarea unui plan de suspendare a serviciilor de transport feroviar de călători pe secțiile cu cel mai mare cost pe pasager kilometru”, explică ministrul Transporturilor, Ioan Rus, la cererea unui deputat.

Situația este, însă, mai gravă decât ce pare la prima vedere. Master Planul General de Transport, elaborat de compania Aecom Ingenieria SRL deţinută de compania spaniolă de inginerie Inocsa, parte a grupului american AECOM, vizează „concentrarea pe o reţea feroviară mai restrânsă”. Altfel spus, presupune reducerea rețelei de cale ferată de la 20.000 km de linie desfășurată până la 10.000 km.

Această solicitare a venit din partea instituțiilor financiare internaționale. Reprezentanții Ministerului Transporturilor au afirmat că recomandarea a venit din partea Comisiei Europene. Iar premierul Victor Ponta declara că „e o strategie mai veche negociată cu FMI de reducere a pierderilor privind societăţile de cale ferată şi, în acest sens, ştiţi, săptămâna viitoare avem discuţia cu cei de la FMI. Da, e strategia mai veche de a păstra pentru CFR liniile care sunt profitabile, pentru CFR Călători de a deschide piaţa pentru operatorii privaţi, iar dacă sunt linii care nu mai sunt folosite e evident că acestea trebuie închise, pentru că produc pierderi“.

Romania renunta la 30% din reteaua de cale ferata deoarece nu o poate intretine. Asta inseamna ca legaturile feroviare dintre orasele mici, considerate neprofitabile, vor fi pur si simplu anulate.

Ideea este prezentata in “Masterplanul” pentru Transporturi. “Asa se va distruge intreaga retea”, spun sindicalistii.

Romania are aproape 19 mii de kilometri de cale ferata. Cum Ministerul Transporturilor are bani doar pentru intretinerea a 13 mii de kilometri, Masterplanul sectorului feroviar a stabilit: tara noastra va renunta la 30 la suta dintre linii. Deocamdata autoritatile nu au stabilit care, dar cel mai probabil este vorba de cele cu putini calatori.

“Tineti partea transportului auto si distrugeti sistemul feroviar. Acolo se sifoneaza bani, la calea ferata nu se pot sifona”, spun sindicalistii.

Asta inseamna ca ar trebui sa ia de la infrastructura rutiera, spun reprezentantii ministerului.

“Din rovinieta din care se incaseaza actual, fara sa fie suplimentar, poate fi luata o suma de bani”, spune Marcel Bolos, reprezentant Ministerul Transporturilor.

Intre timp, pasagerii din gari sunt nemultumiti. “Sub orice critica. Si murdarie, si se fumeaza”“Intra in statii cand opreste trenul diferiti cersetori. Ar trebui personalul trenului sa intervina, dar nu se face nimic”.

Grav este ca din cauza lipsei de bani, infrastructura feroviara este una dintre cele mai proaste din Europa. Viteza medie este de 45 km pe ora intre Timisoara si Arad si de 77 km pe ora intre Bucuresti si Constanta.

Astfel daca din Bucuresti pana in Timisoara ajungi in 6 ore cu masina cu trenul pierzi 10. Numai sa nu intarzie. In 2012, toate trenurile CFR au cumulat 4 ani de intarzieri. Ministrul Transporturilor spune ca demisia sefului cailor ferate din Japonia pentru o intarziere de 3 minute, nu poate fi aplicata aici.

“Eu nu o sa pot sa numesc in ritmul in care ei ar demisiona. Daca pe 10 ore ai intarziat 2 minute atunci ai intarziere, daca ai intarziat 7 ore, las-o dracului, asta nu mai e intarziere”, spune Ioan Rus, ministrul Transporturilor.

Nu e de mirare ca in aceste conditii operatorul pierde calatori. Daca in 2006 avea aproape 100 de milioane. Anul trecut numarul pasagerilor a scazut la jumatate.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “MASTERPLANUL… DESFIINTARII CAILOR FERATE ROMANE (video)

  1. > pe secția Giurgiu-Grădiștea nu operează,

    Ruta Giurgiu – Bucuresti a fost ‘desfintata’ in vremea guvernarii Tariceanu.
    S-a excavat nisip sub podul de peste Arges, langa picoarele din albia Argesului; in cantitati foarte mari.
    A venit Argesul cu un debit foarte mare, iar stalpii de sustinere au cazut o data cu podul.

    Linia Bucuresti Giurgiu era foarte rentabila, chiar daca se cotiza si la nashi.
    Un bilet la tren pe linia Bucuresti Giuergiu costa 6 lei. Un bilet Bucursti Giurgiu cu microbuzul costa 15 lei.

    La o emisiune TV, s-a spus ca locanicii stiu cine a facut excavarile sub pod, cu sopul; premeditat de a-l distruge. Au fost firme, utilaje, oameni etc
    Nimeni n-a avut interesul sa afle adevarul… Nici Basescu, nici Tariceanu, nici Macovei…

  2. Si cand te gandesti ca trenul era mai ieftin si mai sigur.Pacat.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare