UPDATE. Pe lista a fost adaugat si IPS IOAN SELEJAN. Mitropolia Banatului: singurii episcopi eligibili sunt PS LUCIAN MIC si PS SOFRONIE DRINCEC

7-11-2014 2 minute Sublinieri

Sinod_mitropolitan_nov_2014

Vineri, 7 noiembrie 2014, la reşedinţa mitropolitană din Timişoara s-a desfăşurat şedinţa specială a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului de consultare a Adunării eparhiale extinse a Arhiepiscopiei Timişoarei, prezidată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Locţiitor de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, în vederea desemnării candidaţilor eligibili pentru slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi de Mitropolit al Banatului.

Pe lângă ierarhii Sinodului Mitropolitan, la această şedinţă au participat membrii Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Timişoarei, membrii clerici şi mireni din Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului, delegaţi în Adunarea Naţională Bisericească, decanul Facultăţii de Teologie “Ilarion Felea” din Arad şi directorul Seminarului Teologic “Ioan Popasu” din Caransebeş.

La începutul şedinţei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Locţiitor de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, a expus cerinţele pastorale ale Mitropoliei Banatului şi a prezentat lista celor 2 ierarhi eligibili pentru slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi de Mitropolit al Banatului, stabilită de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului în şedinţa sa de lucru din 6 noiembrie 2014.

Preafericirea Sa a solicitat, apoi, prin vot deschis, opinia Adunării eparhiale şi a delegaţilor de drept privind menţinerea listei cuprinzând numele celor 2 candidaţi sau completarea ei motivată cu încă un candidat dintre ierarhii eligibili (art.129, alin.4 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române).

În urma acestei consultări, Adunarea eparhială extinsă a decis, prin vot deschis, completarea motivată a listei cu cei 2 candidaţi eligibili stabilită de către Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului cu încă un candidat din lista ierahilor eligibili aprobată şi comunicată de Patriarhul României.

Potrivit prevederilor statutare, a fost organizată votarea secretă cu buletine de vot la finalul căreia numele Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a fost adugat pe lista celor 2 candidaţi eligibili întocmită de către Sinodul Mitropolitan.

Lista candidaţilor eligibili pentru slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi de Mitropolit al Banatului, în ordinea dipticelor, întocmită de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului şi completată de Adunarea eparhială extinsă a Arhiepiscopiei Timişoarei este compusă din:

1. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei
2. Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului
3. Preasfinţitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei

Această listă va fi comunicată Sfântului Sinod în vederea alegerii viitorului mitropolit al Banatului.

Joi, 6 noiembrie 2014, la reşedinţa mitropolitană din Timişoara, a avut loc şedinţa de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, prezidată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Locţiitor de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, la care au participat: Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

În cadrul acestei şedinţe, Preafericirea Sa a prezentat membrilor Sinodului Mitropolitan lista aprobată a ierarhilor eligibili pentru slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi de Mitropolit al Banatului. Sinodul Mitropolitan, în conformitate cu prevederile Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, a stabilit, prin consultare deschisă, urmată de vot secret consultativ, o listă cu doi candidaţi dintre ierarhii eligibili pentru slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi de Mitropolit al Banatului. Aceştia sunt următorii:

1. Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului

    2. Preasfinţitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei

Lista celor doi candidaţi stabiliţi de către Sinodul Mitropolitan va fi prezentată în şedinţa specială de consultare a acestuia cu Adunarea eparhială extinsă a Arhiepiscopiei Timişoarei, în ziua de 7 noiembrie 2014, începând cu ora 1000.

Nota noastra: PS Sofronie Drincec s-a facut remarcat prin cateva gesturi controversate, printre care slujirea Bobotezei impreuna cu un cleric greco-catolic. Cazul sau a fost judecat in acelasi Sinod cu al IPS Nicolae Corneanu. Ulterior, “prietenia” cu greco-catolicii pare ca s-a rupt din cauza litigiilor cu acestia, insa PS Sofronie ar face impresia unei nepotrivite continuitati cu modul de pastorire al IPS Nicolae Corneanu.


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi romani, IPS Ioan Selejan, Patriarhul Daniel, PS Sofronie Drincec

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “UPDATE. Pe lista a fost adaugat si IPS IOAN SELEJAN. Mitropolia Banatului: singurii episcopi eligibili sunt PS LUCIAN MIC si PS SOFRONIE DRINCEC

  1. poate ca tocmai aceasta “nepotrivita continuitate” sa fie vazuta ca benefica “pacii” sociale si interconfesionale din Banat…

  2. Dacă ajunge PS Drincec mitropolit în Banat s-a terminat. O să facă şi acolo ce a făcut în Episcopia Oradiei.
    Vouă vi se pare în regulă desenul cu aşa-zisul înger de pe stema Episcopiei Oradiei şi Bihorului? https://dl.dropboxusercontent.com/u/38369515/stemaEpiscopiei.jpg

  3. @IL:

    Da, o caricatura. Saracul “inger”, zici ca mai are putin si plange, pentru ca cineva si-a batut joc de el imbracandu-l la “misto” si punandu-l sa “pozeze” intr-o postura stinghera.

    Totusi nu din cauza de desen e problematica eventuala succesiune a lui PS Sofronie…

  4. @admin,

    🙂

  5. PS Lucian este iubit de banateni. Daca va tine cineva cont de asta…

    PS Sofronie, insa, pare-se ca-i mai “simpatic” PF-ului. Ca pana la urma ordinul vine de la PF, cu tot votul Sinodului Mitropolitan.

    Macar sa-l mentina in continuare vicar pe PS Paisie. Om vedea.

    Si cu eligibilitatea IPS Ioan, sa fim seriosi, ca pe el l-au mai “propus” si alta data, dar asa, de umplutura. Chiar daca este un Vladica ce ar merita sa fie Mitropolit.

    S-a mai vacantat si scaunul IPS Eftimie. Alte alegeri. Unde, al treilea, va fi (parca vad) IPS…Ioan.

    S-auzim numai de bine!

  6. Poate rugaciunile celor de la Oradea, in dorinta lor de a se ajunge la schimbarea stemei, sunt mai puternice decat ale timisorenilor.

  7. @Eleni
    Ideea e ca se voteaza in Sinod si acolo simpatiile or fi mai impartite. Eu ma gandeam ca umplutura au fost ceilalti trei, ca sa para mai democratica treaba. Si aproape ca a aratat a Hollywood cu atatea staruri pe lista de start. Sau poate asa se obisnuieste. Eu nu m-as incumeta sa-l vad pe IPS Ioan ca un fel de hopa mitica facand jocuri de imagine pentru Patriarhie, ca sa promoveze niste tinerei in comparatie cu IPS Sa. Aici cateodata riscam sa generalizam si sa confundam banatenii cu timisorenii, care au fost, putini dintre ei, mai cu talent, vorba vine, la scris epistole si demonstrat pe treptele Catedralei. Sau sa confundam parerea unor preoti cu a tuturor mirenilor.

  8. Bineînţeles că nu desenul este problema principală, dar şi acesta se adaugă la celelalte mai grave…

  9. Nici o sansa pentru PS Paisie Lugojanul… 🙁

  10. Am inteles ca si in Sinod se mai poate propune inca un candidat.

  11. PS Paisie Lugojanul nu poate candida la Mitropolia banatului fiindca este episcop vicar; conform noilor hotarari/modificari, numai episcopii eparhieti (care sunt titulari intr-o episcopie) si arhiepiscopii pot candida. In alta ordine de idei, circula un zvon printre preotii banateni, ca mari sanse le-ar avea IPS Ioan (nascut in 1951), dat fiind lunga pastorire a vrednicului de pomenire Nicolae, Mitropolitul, IPS Sa Ioan urmand a avea (teoretic) o pastorire mai scurta, in comparatie cele ale lui PS Sofronie (n. 1967) ori PS Lucian (n. 1970).

  12. Articolul de la pozitia 13. e scris de o greco-catolica inversunata impotriva ortodoxiei. O cunosc pe Ramona Balutescu. Joaca pe mai multe fronturi si e o buna diversionista. Am fost colegi, ani buni de zile, in Timisoara. Intr-o vreme il sustinea pe Sofronie la Banat (a impresionat-o chestia cu transplantul), dar acum cand vede ca banatenii il vor pe Ioan de Covasna si-a schimbat opiniile pentru a nu fi in contra curentului.
    In rest face pe viteaza si se crede o mare eroina.

  13. Pingback: RUGACIUNE PENTRU ALEGEREA MITROPOLITULUI BANATULUI. Traim un moment foarte important pentru Biserica noastra; un ierarh cu frica de Dumnezeu poate face mai puternic glasul acesteia, pe cand unul nevrednic poate face mai mult rau decat prigonitorii Biseric
  14. Bre, “Daria”, pacalici anonim ce esti, ia baga tu link sau da o sursa demna de incredere, sa vedem unde l-am sustinut eu vreodata pe Sofronie Drincec pentru Banat. Si de unde ai scos ca-s greco-catolica. Incearca dezinformari mai putin comuniste. 🙂 Am sustinut ca IPS Ioan ar fi bine sa vina in Banat, cind va fi timpul, inca de cind inca traia Inaltul Nicolae. Dovedibil. Cit despre Drincec si transplanturile, ni aci cit m-a impresionat: http://oradeapress.ro/2013/07/09/cine-jura-strimb-pe-apollo-nu-l-tradeaza-si-pe-isus/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare