CARDUL DE SANATATE. Proiect ce prevede EXCEPTIE pentru cei care refuza din motive religioase sau de constiinta

26-01-2015 2 minute Sublinieri

syriza

Cardul de sănătate devine obligatoriu de la 1 aprilie 2015, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern lansat, luni, în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Excepţie vor face doar persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză primirea acestuia.

Potrivit Hotararii Guvernului nr. 900/2012, cardul de sanatate este obligatoriu de la 1 ianuarie 2013, insa practic acesta n-a fost folosit pentru ca n-au fost emise si activate toate cardurile, iar medicii de familie nu au achizitionat cititoare de carduri.

In acest sens, Ministerul Sănătăţii a pus la punct un proiect de hotărâre pentru modificarea HG nr. 900/2012, in vederea schimbarii datei privind obligativitatea utilizarii cardului de sanatate, fiind facute si precizari referitoare la persoanele care refuza primirea cardului de sanatate din motive religioase sau de constiinta.

Astfel, dispozitiile propuse de MS stabilesc ca asiguratii si furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale ar putea incepe sa utilizeze cardul de sanatate din 1 februarie 2015, urmând ca acesta sa fie folosit in paralel cu documentele folosite pana in prezent pentru dovedirea calitatii de asigurat, însă DOAR pana pe 31 martie.

In proiect este inclusa insa si o EXCEPTIE de la obligativitatea folosirii cardului de sanatate de catre asiguratii care au motive religioase sau de constiinta pentru a refuza primirea acestuia si, dupa data de 31 martie, vor face dovada calitatii de asigurat cu o adeverinta eliberata de casa de asigurari de sanatate la care sunt luati in evidenta si unde vor trebui sa depuna o declaratie pe proprie raspundere.

Cardurile de sanatate ale celor care au refuzat primirea lor vor fi stocate si arhivate de casele de sanatate si le vor fi eliberate acestora, daca ulterior vor solicita in scris sa intre, totusi, in posesia lor.

“Casele de asigurari de sanatate asigura pastrarea si arhivarea cardurilor nationale refuzate pana la expirarea perioadei de arhivare stabilita in conditiile legii, putand elibera cardurile nationale aflate in perioada de valabilitate la solicitarea scrisa a asiguratilor care au refuzat initial dovedirea calitatii de asigurat pe baza acestora”, se arata in proiectul de HG.

Proiectul initiat de MS mai prevede si ca daca asiguratii vor solicita, din diverse motive, eliberarea unui duplicat al cardului de sanatate, acestia vor suporta cheltuielile de emitere si distribuire.

Cardul national de asigurari sociale de sanatate poate fi folosit doar pe teritoriul Romaniei si este diferit de cel european, care se foloseste doar pe durata sederii temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau in Elvetia.

Proiectul de act normativ prevede că serviciile medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală se acordă în condiţiile actelor normative în vigoare.

Pe cip-ul cardului naţional se înregistrează şi pot fi accesate datele pe care le-a acceptat asiguratul.

Pentru situaţiile în care persoanelor asigurate în vârstă de peste 18 ani nu li s-a emis cardul naţional, aceştia fac dovada calităţii de asigurat pe baza documentelor în vigoare, respectiv verificarea în sistemul asigurărilor, pe site-ul casei de care aparţine, până la data la care asiguratul intră în posesia cardului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.

Cardurile naţionale nedistribuite şi predate de către operatorul de servicii poştale la casele de asigurări de sănătate urmează a fi distribuite asiguraţilor de către casele de asigurări de sănătate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul, fie prin medicii de familie cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical. / integral pe romaniatv.net

Citeste AICI HG-ul propus de Guvern pentru cardul de sanatate.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “CARDUL DE SANATATE. Proiect ce prevede EXCEPTIE pentru cei care refuza din motive religioase sau de constiinta

  1. Exceptia apare dupa ce majoritatea le-am primit.Daca vei dori sa nu-l mai folosesti ti se va spune ca l-ai acceptat.Cum o dai tot baietii destepti cad in picioare…

  2. Cardurile refuzate trebuie distruse.A le păstra la casa de sănătate e ca şi cum ar fi încredinţat cuiva pentru păstrare.Ele pot fi activate şi folosite în secret.

  3. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19222891-presedintele-casei-nationale-asigurari-sanatate-alternativa-pentru-cei-care-refuza-cardul-sanatate-este-adeverinta-asigurat.htm

    Alternativa pentru cei care refuza cardul de sanatate din motive religioase sau de constiinta va fi o adeverinta de asigurat valabila trei luni de la emitere, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, potrivit Agerpres.

    “Proiectul de act normativ contine si propunerea CNAS ca adeverinta de asigurat, valabila trei luni de la emitere, sa fie alternativa pentru cei care refuza cardul din motive religioase sau de constiinta. Pentru obtinerea acestei adeverinte, asiguratul va depune o declaratie pe propria raspundere ca refuza cardul de sanatate din motive religioase sau de constiinta si va depune cardul de sanatate, in cazul in care i-a fost distribuit. Mentionam faptul ca aceasta alternativa presupune deplasarea periodica a asiguratului la casa de asigurari pentru a solicita adeverinta de asigurat. Cardurile nereceptionate sau returnate de catre asiguratii care le refuza vor ramane la casa de asigurari, de unde le pot ridica oricand, in cazul in care revin asupra deciziei”, a precizat Ciurchea.

    Ciurchea a mentionat ca la CNAS au depus cereri prin care refuza cardul aproximativ 4.000 de persoane. El a subliniat faptul ca acest card de sanatate nu intra in contradictie cu nicio religie si nu contine date medicale si nici nu are date care sa puna sanatatea in pericol, ‘nu emite radiatii si nici unde de soc’.

    “Asiguratul primeste un card pe care sunt inscriptionate doar datele de identificare in sistem. El poate fi folosit in aceasta forma sau posesorul lui poate opta pentru inscriptionarea unui minim de date medicale. Cardul national de sanatate are rolul de a confirma calitatea de asigurat intr-un mod mult mai rapid si de a valida, in vederea decontarii din fondul de sanatate, servicii medicale reale de care a beneficiat asiguratul”, a explicat Vasile Ciurchea.

    Potrivit sefului CNAS, proiectul de hotarare de guvern care contine normele metodologice de aplicare a cardului national de sanatate s-a aflat in dezbatere publica si va fi analizat si supus aprobarii in sedinta de Guvern de miercuri. “Acest proiect de act normativ prevede utilizarea cardului national de sanatate in paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale, in perioada 1 februarie – 31 martie 2015. In acest fel, se va asigura accesul la servicii medicale si celor aproximativ 800.000 de asigurati care inca nu au intrat in posesia cardului”, a spus Vasile Ciurchea.

    Se pare că vor să ne poarte pe drumuri, până ne lecuim de “opoziţii ciudate”. Speră să refuze cardul cei sănătoşi, nu cei bolnavi care nu au timp de deplasări la judeţ.
    Sunt curios de motivul pentru care nu au dorit să păstreze ca alternativă documentul listat generat prin verificarea online a calităţii de asigurat.
    Probabil ne-ar fi fost prea uşor nouă ortodocşilor şi nu ar fi cadrat cu condiţia de cetăţean second hand ce ne este pregătită.

  4. Cardul se emite periodic odata la 5 ani ,iar adeverinta la 3 luni.Este corect?Este discriminare fata de cei care nu vor carduri.Ce fac cei care nu mai au joburi si mai detin cardul?

  5. Fratilor admini…ati vazut asta…?:

    http://www.realitatea.net/anun-ul-oficial-despre-cardul-de-sanatate-nu-se-mai-accepta-nicio-derogare_1619742.html

    Se pare ca posibilitatea unei ALTERNATIVE la cardul de sanatate…NU VA MAI EXISTA…!

    Ne-am pus sperante degeaba…in Ministri Guvernului Ponta…!

  6. @Vela:

    Pai cine sa-si puna vreodata sperante nu doar in ministrii din guvernul Ponta, ci in orice promit autoritatile romane?

    Totusi, stirea nu spune ca au eliminat alternativa adeverintei… Ar trebui gasit ceva explicit in acest sens.

  7. Am o veste şoc:
    Normele metodologice pentru cardul de sănătate precum şi ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legii nr.95/2006, ambele aflate încă în termenul de dezbatere publică şi publicate pe site-ul MS, au fost adoptate în şedinţa de Guvern din 28.01.2015 (pct.5 la ordonanţe şi pct.7 la hotărâri).

    Practic, ne-au păcălit să credem că proiectul reia etapa procedurii de dezbatere şi au postat proiectele pe site doar pentru a ne deruta şi pentru a ne ţine cu ochii în altă parte. Marţi au trimis proiectul spre avizare la Consiliul legislativ (dosarul 64/2015) iar miercuri au adoptat proiectul.

    În acest sens, CNAS a emis şi două comunicate: AICI şi AICI.

    Probabil publicarea lor în Monitorul Oficial se va face astăzi, după ce vor fi fost contra-semnate de către miniştrii de resort.

    Practic, ce e postat acum pe site este o batjocură care să ne mai ţină ocupaţi vreo câteva zile. Teoretic, dpdv al mecanicii legislative, cele două proiecte ar putea să-şi urmeze cursul, chiar dacă “clonele” lor au fost deja adoptate în şedinţa de Guvern. Practic, aşa ceva nu există.

    În consecinţă, ne-am ales cu informatizarea totală a sistemului sanitar, cu prescripţie electronică, dosar electronic de sănătate şi SIUI care ne înregistrează totul în serverele STS, şi am câştigat dreptul de a purta în buzunar o hîrtie cu valabilitate extrem de limitată pentru care suntem nevoiţi să ne deplasăm personal la sediile caselor judeţene pentru a o ridica. Nu avem dreptul să ne apărăm drepturile pe fondul lor, nu beneficiem de nici o alternativă în afara celei că o să purtăm o hârtie în buzunar în loc de un card de plastic. Efectul asupra datelor noastre personale este identic indiferent de ce am ales.

    Din punctul de vedere al sistemului, e o victorie certă. Cei faţă de care se emite adeverinţa sunt trecuţi într-un registru special, din care SIUI va înţelege că serviciile medicale înregistrate nu pot fi validate direct. Dar nici nu este necesar să fie, câtă vreme sunt toate înregistrate şi câtă vreme cei cu adeverinţe rămân o minoritate “ciudată”, de care s-a delimitat indirect chiar şi patriarhia. Ideea asta de a umili proprii credincioşi ce au “obiecţii ciudate”, oricât de impropriu formulate, doar pentru a puncta la capitolul “cooperare instituţional” se va întoarce violent în faţa Patriarhiei. Practic, s-a întovărăşit cu cei ce au transformat o parte consistentă din ortodoxia activă în cetăţeni second hand.

    Să presupunem că acest card nu are relevanţă religioasă, deşi Sfântul Părinte Iustin ne-a spus altceva. Dar a te face frate cu viclenii care batjocoresc şi lezează demnitatea unor persoane care nu vor decât să beneficieze de dreptul la liberă conştiinţă, aşa cum este el garantat de dispoziţiile în vigoare, urmând procedurile legale, oare o fi având vreo legătură cu păcatul şi cu duhul profund antihristic în care lucrează “autorităţile”?

    În fine, eu unul sunt ultra-scârbit de întreaga cârdăşie. Îi rog pe cei ce sunt mai greu de descurajat să meargă înainte cu procedura şi să ceară o dezbatere publică pentru proiectele de pe site, măcar pentru a le bate obrazul acestor nesimţiţi.
    Iertaţi-mă. Doamne, ajută!

  8. De ce va tot mirati? Traim vremurile din urma despre care Sfantul Paisie a spus ca se vor caracteriza prin viclenia celor care vor introduce sistemul de control al oamenilor!

  9. Va intreb (pentru cine poate sa raspunda), pana la urma ati acceptat activarea cardului de sanatate, sau nu?
    Eu am programare luni 2 februarie la medicul de familie. Nu am deschis usa postasului cand a venit sa distribuie cardul, si nici nu l-am ridicat de la Posta, unde de fapt nici nu mai este in momentul de fata. Mi-au spus ca este ori la medicul de familie, ori la Casa de asigurari de sanatate.
    O sa-l intreb si eu pe preotul meu duhovnic ce este mai bine sa fac. Din cate am inteles, noul sistem mai functioneaza in paralel cu vechiul sistem pana pe 31 martie.
    Totusi, daca o sa existe pana la urma o variata legala cu adeverinta si cu purtatul pe drumuri, cum de va fi acelasi lucru, indiferent daca ai adeverinta sau card, din punctul de vedere al accesului la datele personale si la “prelucrarea” lor, si al caracterului privat al acestor date?

  10. @ Raluca : “Va intreb (pentru cine poate sa raspunda), pana la urma ati acceptat activarea cardului de sanatate, sau nu?”
    Raspuns: nu.

  11. @ Lucian-Octavian Anghel: M-ar fi interesat si ceva solutii practice …

  12. @ Raluca : practic fiecare poate duce suferinta la masura lui.
    Eu nu stiu cat pot duce, probabil foarte putin. Nadajduiesc ca Domnul pentru luarea constienta a acestei decizii ne va ajuta pe fiecare sa trecem prin toate.

    Daca si unde sunt doctori ortodocsi dispusi sa-si ajute aproapele in afara sistemului, apelez la ei.
    Daca nu sunt ma rog Domnului dupa ajutor sa rabd.

    Existau la sate pana recent in multe locuri zone in care oamenii nu mergeau la doctori. Bunicul meu nu a fost la doctor nici o data in 50 de ani, de la venirea din razboi pana a murit de batranete la sfarsitul anilor ’90. Am vazut cat de putin dependenti de sistem erau acei oameni. Inaintasii nostri. Aproape deloc!
    Exista azi o dependenta uriasa de sistemul aceasta, indusa si construita in timp cu rea vointa, mai ales in mintea noastra.
    Dincolo de rugaciune deci, solutia mai larga si practica si singura la aceasta problema este cea data de Parintele cu viata sfanta Cuviosul Justin Parvu in indemnul sau foarte clar de formare de comunitati crestine cat mai autonome in mediul rural (dar nu exclusiv rural). Asta se poate face, daca ai cu cine. Am incercat sa caut oameni pentru asta si am gasit dupa ani de cautari si intrebat incoace si-ncolo… o mama, singura cu doua fetite mici, dintre care una bolnava grav. Dar aceea a inteles necesitatea urgenta si singularitatea solutiei reale oferite ca indemn si de Parintele Justin Parvu.
    Asadar, foarte greu vei gasi oameni pentru asta.
    De stiti voi oameni dornici de asa ceva sau doriti careva dintre voi dati un semn.

    In concluzie, pe luni ai de ales:
    – ori incerci sa vezi daca mai merge cu vechiul sistem (desi am inteles ca va fi fortata de la 1 februarie noua procedura obligatorie cu card);
    – ori vei accepta cardul;
    – ori nu vei accepta cardul si vei cauta oameni, poate dintre medicii ortodocsi care sa te ajute in afara sistemului. Adica intrebi pana gasesti unul, jertfelnic si dornic sa te asculte, ii explici care e situatia ta de sanatate si iti spune cu ce te poate ajuta, in masura resurselor limitate pe care le are de altfel la dispozitie.

    Alte optiuni nu vad. Si nici nu ma astept sa fie. Prigoana a inceput. Mucenicia (care de fapt nu s-a oprit niciodata) odata cu ea. Poate ca nu are formele senzationale pe care ni le imaginam in discutii oarecand, dar este la fel de rece si transanta la adresa traiului nostru de fiecare zi ca a crestinilor din arenele romane.

    Daca cineva are mai multe optiuni practice si imediate pentru situatia asta, il / o rog sa le puna aici, spre folosul tuturor.

    Domnul sa ne miluiasca si sa nu ne lase!

  13. @ Lucian-Octavian Anghel: Multumesc pentru raspuns.

  14. @raluca

    Eu il am. Desi inca nu e activat. Deci inexistent. Zace intrun sertar. Sub un titirez si un capat de ata. Ata nu mai stiu la ce imi trebuia.
    Acum, fiecare dupa judecata lui sa faca. Fisa mea de sanatate tine de secretul profesional si medicul poate interzice accesul la ea pana si rudelor mele (din cate stiu).


    CONFIDENTIALITATE – SECRET MEDICAL. LEGISLATIE

    ANEXA 1 CODUL PENAL-art. 196 C. Divulgarea secretului profesional
    (s.n.)
    . Divulgarea, fara drept (fara consimtamântul pacientului, n.n.), a unor date (starea sanatatii, boala de care sufera o persoana, etc., n.n.) de catre aceluia caruia i-au fost încredintate (medic, asistenta, etc., n.n.) sau de care a luat cunostinta în virtutea profesiei ori functiei daca fapta este de natura a aduce prejudicii (materiale sau morale, n.n.) unei persoane se pedepseste cu închisoare de la 3 lunila 2 ani sau cu amenda.\
    -art. 79 alin. 1 C. proc. pen.Ascultarea persoanei obligate de a pastra secretul profesional
    Persoana obligata a pastra secretul profesional (cadrul medical, n.n.) nu poate fi ascultata ca martor cu privire la faptele si împrejurarile de care a luat cunostinta în exercitiul profesiei, fara încuviintarea persoanei fata de care este obligata a pastra secretul.”
    http://www.imliasi.ro/003_legislatie-confidentialitate.pdf
    Problema cu sistemul informatizat de sanatate consta in faptul ca fisa mea medicala va putea fi accesata trecand peste acordul medicului de familie.
    E ca si cum m-as duce la o plaja cu sistem CCTV si transmisie online live (asta ar fi sistemul informatizat de sanatate) si oricine din sistem va putea privi. Accept, sau nu, intruziunea.
    – Card bancar ai? ( mai degraba ar fi trebuit lumea sa protesteze la cardurile bancare… Lumea e, de obicei, mai discreta cand vine vorba de finantele personale decat atunci cand e vorba de sanatatea proprie. Sa te plangi de sanatate e chiar uzanta sociala dar ,vai, sa indraznesti sa-l iscodesti pe celalalt de bani. Esti direct surghiunit. Si cu toate astea, orice umbla prin banci e la cheremul sistemului iar lumea e nepasatoare ).
    – Telefon mobil ai ?
    – Internet este?
    – C.N.P? (fericirea jandarmilor si a militienilor C.N.P.-ul…).
    – Masina inmatriculata, asigurari de viata, pensii private, RCA, Casco, asigurari de incendii?
    Toate sunt ocazii de intruziune in viata ta. Doar ca nu sunt inca inmanunchiate. Inca n-au legat snopul. E nevoie de medic, e nevoie de judecator, de bancher, e nevoie de sectorist.
    Asta cu adeverinta de sanatate ca substitut pentru card … va fi aceeasi centralizare si tot vei fi inscrisa in baza nationala de date in momentul eliberarii adeverintei. Deci usor de aflat de catre CFR si Bilderberg cate piramidoane ai inghitit la ultima raceala.
    P.S.
    Oricum, pana nu dau Bilderbergii internet la tot poporul si pe tot globul pamantesc, nu vine Antihrist. Pen’ca nu ar avea cum sa-i monitorizeze pe toti. Cip fara NFC, GSM si internet mobil global …mai greu. Degeaba cip cu NFC daca nu ai internet langa. Sau pe mobil. N-are cum sa transmita informatiile cipului. Probabil NFC-ul va fi un STAS pentru smartphonuri.
    Si pentru ca nu puteau acoperi tot cu viteza mare, au obligat televiziunile sa treaga de la analogic la digital ( in Europa). Pentru a elibera frecventele 700- 1400 Mz, frecvente care confera undelor radio puterea cea mai mare de penetrerare si acoperire. Benzi de frecvente care acum sunt licitate de operatorii de telefonie mobila pentru internet. 4G, 5G, etc..
    Deci, preconditie tehnologica a venirii lui Antihrist: internet in toate vagaunile lumii,. Campia Serengeti, toata in wi-fi. Marele Rift African scaldat tot in internet. Nu mai zic de Papua Noua Guinee. Fara 4G in Bora Bora si de-a lungul Tropicului Racului iar nu discutam. Unde vezi un picior de om..hop si internetul. Ori, daca nu, toti oamenii concentrati in mari aglomerari urbane. Cati ori mai ramane dupa ww3.
    Cum o dai, cum o invarti, tot acolo va fi. Dar poate nu in generatia noastra.

  15. @ enkidu: “Inca n-au legat snopul.”
    Subscriu, asa e. Sistematic au fabricat nevoile, au fabricat contextul si executa solutiile – folosindu-se chiar de noi insine, ca oameni. E metoda demonica; sunt jocurile iadului. Dialectica infernala.

    Dar sa luam aminte la cuvantul de mai sus al Parintelui Arsenie Papacioc.

    Sa pun aici rugaciunea mamei, fiica de tarani si om simplu, jertfelnic de o viata. Pe care a invatat-o de prunca de la mama ei; si tot asa… O rugaciune pe care aproape 30 de ani nu am bagat-o in seama desi o auzeam tot timpul:

    Doamne, ajuta-i pe toti fiii cei de maica si ne ajuta si pe noi; si ne pazeste de ce nu ne stim noi pazi. Amin.

  16. @Lucian:

    – ori incerci sa vezi daca mai merge cu vechiul sistem (desi am inteles ca va fi fortata de la 1 februarie noua procedura obligatorie cu card);

    Procedura, dpdv formal, prevede eliberarea unei adeverinte pentru cei care nu vor cardul. Evident ca, asa cum s-a aratat, autoritatile se bazeaza pe faptul ca oamenii, in cele din urma, o sa cedeze si o sa ia cardul pentru a scapa de corvoada drumurilor la CNAS pentru adeverinta, insa in proiectul legislativ acea alternativa este prevazuta, deocamdata (pentru ca nu deranjeaza sistemul informatic in ansamblul sau). Si poate e primul lucru pe care ar trebui sa-l verificam atunci cand vorbim de sfaturi si ce-i de facut la modul concret, ca sa nu informam gresit.

  17. @ admin: stiu ca exista inca lasata aceasta “alternativa” in lege, formal cum bine zici. Care “alternativa” nu cred ca va fi acceptata pe termen mediu si lung. Si in care eu nu imi pun increderea.

    Sora insa luni are de mers la doctor…

  18. In urma cu cateva zile, sotia a mers la o farmacie in Timisoara si a stat mult timp la farmacie. Am inceput sa ma impacientez, vazand ca intarzie si nici nu isi luase telefonul… Cand a venit acasa mi-a spus: Stii de ce am intarziat? A cazut netul si sistemul electronic de la farmacie si farmacistii nu mai puteau vinde nimic, fiindca nu mai mergea aparatul de citire a codurilor de bare a medicamentelor…! Oamenii care stateau la coada au inceput sa vocifereze si sa spuna “D-lor farmacisti…dar nu ne puteti sa ne dati medicamente CA INAINTE…pe bani si fara sa mai cititi codul de bare al medicamentelor? Ca sa NU mai trebuiasca sa asteptam atata timp?” Iar farmacistii au raspuns CA NU SE MAI POATE CA INAINTE…ca oamenii doar sa dea banii si sa cumpere…ci toate medicamentele trebuie scanate si citite de aparatul de la casa…!
    Tot nevasta-mea, mi-a spus ca la fel..s-a intamplat si saptamana trecuta…, la fel s-a defectat sistemul electronic…dar LA O ALTA farmacie din Timisoara…!
    IATA asadar “AVANTAJELE” noii tehnologii electronice care a intrat in uzul farmaciior si a altor institutii medicale…
    Daca mai punem la socoteala ca tot sistemul electronic al unei farmacii poate fi si ATACAT de catre hakkeri priceputi in astfel de atacuri cibernetice…ne putem imagina ce PROBLEME si situatii cumplite pot sa apara in viata oamenilor…DANDU-SE PESTE CAP toata siguranta informatiilor detinute de farmacii, si creandu-se situatii nedorite de la CRIZE de functionalitate si INTARZIERI MARI de timp in servirea oamenilor, pana la DEFECTAREA APARATELOR medicale care tin in viata pacientii in coma…in spitale…!
    Si ceea ce este mai grav este faptul ca, cu toate ca ANTICIPEAZA posibiitatea unor astfel de disfunctionalitati si INGREUNARI de prestari de servicii medicale…sau chiar SPARGEREA bazelor de DATE ale spitalelor si farmaciilor…de catre hakkeri sau organizatii teroriste si mafiote…autoritatile SE INCAPATANEAZA sa mearga mai departe cu noua tehnologie…

    Pe de-alta parte la fel de regretabil este si faptul ca in breasla farmacistilor NU SE HOTARASC unii patroni de farmacii ca sa RAMANA traditionali in activitatea lor…Fiindca va veni o vreme cand MULTI OAMENI ii vor cauta…dorind sa cumpere leacuri de la farmacii si oficine farmaceutice unde NIMENI nu stie ca ei au fost la o anumita data si ora si ca au cumparat un anumit medicament…si ca sufera de o anumita afectiune…!
    Adica nu numai cetatenii trebuie sa DEZAPROBE noul SISTEM electronic, si chiar sa-l BOICOTEZE…ci chiar FARMACISTI si MEDICI…lasand oamenilor O BRESA de posibilitati intr-un CERC si TARC si LAGAR electronic care se STRANGE in jurul romanilor de la o zi la alta…! Astfel de Farmacii si de unitati medicale care si-ar propune sa ramana TRADITIONALE in prestarea serviciilor lor fata de clinetii si pacientii lor…AR FI un mare “ELEMENT DISTINCTIV” POZITIV si PRETIOS care ar putea DEOSEBI NET in viitor Romania si REALITATILE sociale din Romania de RESTUL lumii occidentale… si gradul de CULTURA CIVICA si de RESPONSABILITATE civica si de EXERCITARE constienta a CALITATII de CETATEAN, posesor de DREPTURI si LIBERTATI intr-un stat de drept…
    Ca in Occident NU MAI EXISTA lupta civica si REACTIE civica si OPOZITIE CIVICA si RIPOSTA CIVICA a cetatenilor la PRESIUNEA pe care o fac autoritatile si marile concerne economice sau farmaceutice la impunerea cardului de sanatate electronic sau chiar a CIPULUI elctronic de sanatate (da EXISTA si asa ceva…) asta se stie…dar Romania si romanii pot fi altfel…, iar forta lor civica si OPOZITIA LOR civica INCA POATE INVINGE cercul si zidul si carcera si GARDUL GHIMPAT OPRESOR care se tot INCOLACESTE in jurul vointei lor si LIBERTATII lor…cautand sa ii sufoce si JEFUIASCA de demnitatea si prerogativa de OAMENI liberi…
    Romanii AU O ALTFEL de constructie a sufletelor…INCA nu au ajuns legume…si fierturi…ci harul si zestrea Botezului Ortodox si Invaluirea ocrotitoare a influentei BENEFCIE a Bisericii Ortodoxe in viata neamului acestuia, ii pot ajuta pe romani ca SA AIBA INCA un REST de putere si de VIATA in sufletele lor…cu care SA INVINGA acel ceva nevazut care ii tot impresoara si asupreste de la o zi la alta….!
    Cred ca nu este departe ziua cand vom vedea clar tot mai multi dintre noi cat de BENFIC este SCUTUL si Invaluirea HARICA pe care Biserica o TINE ca un “ŢEST” si “COVILTIR” peste pamantul poporului acestuia, prin slujbele sale…si pe care OCROTITIRE invaluitoare nu o au…din nefericire MULTE din popoarele civilizate ale Apusului….
    Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

  19. Mai adaug asta: este o “alternativa” temporara aceasta adeverinta; una tolerata. Este stridenta atitudinea din formulari – inclusiv cele ale sinodului, ca sa nu luam seama.
    O parte mai curajoasa dintre ortodocsi vor alege aceasta “alternativa” oferita ca la caini, dupa milogire. Dar credeti ca e fara cost, e gratuita? Eu nu cred. Eu cred ca cei care vor alerga degraba la “alternativa” asta vor fi pusi frumos pe niste liste. Firesc, doar e normal sa fie o evidenta…
    Listele vor merge la aceiasi controlori de sistem, unde vor fi analizate in amanunt, pana se vor crea conditiile pentru a fi utilizate. Profilarea fiecarui membru a societatii s-a inceput de mult. Sursele de control si obtinere de date la dosarul personal al fiecaruia sunt nenumarate, cum zicea si enkidu mai sus.
    Fiindca din start, cei care refuza cardul sunt categorisiti ca marginali si fanatici chiar in cadrul organizarii bisericesti si mai mult, al organizarii sociale largi. Cand va veni timpul vor fi usor de “procesat”…

    Dar cei care nu vor alerga iute dupa adeverinta, ci se vor orienta in sensul indepartarii de sistem si vor cauta sa formeze o rezistenta in comunitati ortodoxe cat mai autonome lumeste, le vor face socotelile mai dificile acestor “integrati sistemic”.

    Rezistenta ortodoxiei in astfel de comunitati ca singura sansa viabila la nivel de neam am discutat-o si mi-a fost confirmata (mult mai curand si mai categoric decat ma asteptam la momentul respectiv, spre surprinderea mea) de catre parintele meu duhovnic. De aceea imi permit sa pomenesc despre asta.
    Acesta este punctul meu de vedere, pe aceste considerente mi l-am format si il expun ca atare cand sunt intrebat relativ la acest subiect.

  20. @enkidu:
    Eu am cautat pana acum sa-mi simplific cat de mult am putut viata, fara sa reusesc insa in totalitate. 🙂
    Am un card bancar de salariu, pe care-l folosesc o data pe luna pentru a scoate toti banii. Nu am facut niciodata vreo plata cu cardul, chiar si pentru cumparaturile mai scumpe gen electrocasnice de exemplu. Si inainte de a se inventa cardul bancar cu cip, cine vroia, putea sa afle situatia financiara a cuiva fara probleme. Cu sanatatea este mult mai complicat. Este vorba de lucruri mult prea intime. Este invadarea brutala a vietii oricui. Spui ca daca alegi varianta de a cere o adeverinta de la CNAS, este acelasi lucru ca a avea cardul cu cip. Atunci, daca datele medicale ale oamenilor sunt oricum la vedere, a accepta cardul de sanatate este, sa spunem, ceva formal. In ceea ce priveste legislatia in legatura cu confidentialitatea datelor, nu-mi fac nicio iluzie ca va fi incalcata ori de cate ori va fi „nevoie”. Ceea ce ma ingrijoreaza de fapt nu este atat confidentialitatea datelor, ci faptul ca ele pot fi modificate fara ca posesorul cardului sa aiba habar, si cu consecinte greu de prevazut.
    In ceea ce priveste telefonul mobil am o vechitura fara internet, si desi operatorul de telefonie ma suna frecvent ca sa-mi aminteasca ce minunate oferte exista, eu nu-mi innoiesc abonamentul. Am, e adevarat, internet acasa, si recunosc ca mi-ar fi greu fara el. 🙂
    In ceea ce priveste masina, n-am avut niciodata, si nici parintii mei n-au avut. Masina este uneori o necesitate, dar se poate trai foarte bine si fara ea, credeti-ma.
    In ceea ce priveste asigurarile n-am niciuna. Cred ca singura noastra asigurare este Dumnezeu, si e gratis, si n-as vrea sa ma mandresc spunand asta.
    In ceea ce privete introducerea internetului in toate vagaunile pamantului, cred ca o sa mai treaca ceva timp, numai sa nu inventeze ei ceva „revolutionar”. Nu o vad inca pe tzatza Leana de la Cuca Macaii avand o necesitate imperioasa sa aiba un iPhone cu 4-5G, si nici cine sa o oblige sa cumpere asa ceva, si sa mai si plateasca cu banii pe care nu-i are. 🙂

  21. @Lucian

    Pe liste o sa fie cam toti, fie cu card, fie cu adeverinta, fie “indepartati de sistem”. Pentru a exista cineva cu totul exterior sistemului ar trebui sa nu aiba de-a face cu medicii si cu spitalele deloc, chiar si cele private – pentru ca si acolo se inregistreaza date personale, se dau retete si diagnostice care vor fi depozitate electronic. Practica asta, daca nu e deja reglementata si uniformizata, o sa fie in curand. Asta cu iesirea din sistem mi se pare o utopie si o treaba asa, sa ne mintim pe noi insine. In opinia noastra, ar trebui continuate demersurile de rezistenta, opozitie civica fata de digitalizarea sanatatii, oricat de don quijotesc ar suna.

  22. Raluca

    Ceea ce ma ingrijoreaza de fapt nu este atat confidentialitatea datelor, ci faptul ca ele pot fi modificate fara ca posesorul cardului sa aiba habar, si cu consecinte greu de prevazut.

    Mie mi se pare putin probabila aceasta procedura deoarece daca pot modifica (cine? ei cum cine? papusarii!) datele de pe cardul de sanatate, la fel de bine ar putea modifica si datele de pe cardul bancar, scotandu-te dator vandut, sau din contra, umplandu-te de conturi grase in valuta. Ceea ce nu am auzit pana acum. Si mi se pare putin probabil.
    Sa modifice cardul de sanatate pentru ce? Sa te treaca cu fictive alterari de sanatate (“uite, d-le, ce scrie pe cardul dumitale..ai beneficiat de pensie de handicap in ultimii 5 ani! cine..eu? da, d-le, scrie aici!, cica n-ai o mana dreapta cu care tocmai ai semnat, totusi”).
    Nu prea cred ca sta cineva sa le modifice. Au bagat cardul bancar dar nu au facut matrapazlacuri, operand ample modificari la scara nationala in statusul financiar al familiilor. Ci au apelat la ceva mult mai simplu: au importat creditul cu buletinul. Si de buna-voie s-au indatorat oamenii. Trebuie totusi un acord al omului la inrobire, liber consimtit.

    Satana va spune ca de buna voie au venit oamenii la el. Nimeni si nimic nu a silit vointa omului ci doar adaosul pe care el insusi l-a facut, inclinand balanta intr-o parte sau alta.. Atlfel, omul va avea o indreptatire la Judecata: “N-am stiut, au umblat fara stirea mea in dosarele mele si apoi pus in fata faptului implinit nu am mai avut incotro”.

    Desi sunt diverse graduri de cunoastere si ca atare diverse tolerante. Cui i s-a dat mult, mult i se va cere.
    Keep calm and low profile :).

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare