“Habotnicii”: cum stigmatizeaza mass-media romaneasca pe cei care REFUZA CARDUL DE SANATATE

18-03-2015 4 minute Sublinieri

cs

Aproximativ o sută de ieșeni au refuzat cardul de sănătate pe motiv că datele personale le-ar putea fi puse în pericol în momentul utilizării acestuia, informează Mediafax.

Reprezentanții CJAS Iași au declarat, însă, că nu există niciun risc cu privire la datele personale ale asiguraților, în condițiile în care pe card apar doar numele persoanei asigurate și un număr de identificare.

Asigurații nu au invocat motive anume, cum am văzut că s-a întâmplat în alte județe în care cardul a fost respins din rațiuni religioase. Câțiva asigurați, mai puțin de o sută, au precizat că datele personale le-ar fi în pericol, aspect neadevărat din moment ce pe document apar doar numele asiguratului și numărul de identificare. Cardul este un proiect strategic și sănătos al CNAS care va pune o barieră în fața serviciile medicale neefectuate sau pentru cele raportate ilegal”, a spus Robert Dâncă, președintele CJAS Iași.

El a precizat că 408.000 de ieșeni au primit prin poștă cardul de sănătate, restul, până la 460.000, trebuind să îl ridice de la CJAS.

Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu pentru asiguraţi din 1 mai.

Activarea cardului de sănătate va putea fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puţin de farmacist. Operaţiunea de activare durează maxim 30 de secunde şi constă în înlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem.

Cardul, odată activat, va fi folosit de câte ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea şi apoi decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

Persoanele care refuză cardul naţional de sănătate, din motive religioase sau de conştiinţă, vor prezenta, din 1 mai, o adeverinţă de asigurat, cu valabilitate de trei luni, atunci când beneficiază de asistenţă medicală, medicamente sau dispozitive medicale, potrivit proiectului Contractului cadru.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Botoşani, spun că au fost împărţite populaţiei mai bine de 97% dintre cardurile de sănătate tipărite. Totodată şefii de la CJAS explică cum pot fi folosite acestea dar şi cum trebuie să procedeze cei care încă nu le-au primit.

Începând cu data de 1 mai, românii care plătesc asigurări de sănătate, vor putea beneficia de servicii medicale gratuite doar în baza cardului naţional de sănătate, distribuit gratuit tuturor asiguraţilor începând cu luna ianuarie a acestui an. Şefii de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, spun că aproape toţi asiguraţii au primit card, prin intermediul factorilor poştali.

În judeţul Botoşani 97% dintre cardurile de sănătate au fost distribuite. Cardul naţional de asigurări de sănătate reprezintă cheia de acces în sistemul informatic, în dosarul electronic de sănătate. El trebuie să fie în posesia fiecărei persoane care este asigurată în momentul în care se va prezenta la un furnizor de servicii medicale. Cardul este un document personal, care trebuie să stea în posesia asiguratului”, precizează Costel Lupaşcu, directorul CJAS Botoşani.

Cum se foloseşte cardul naţional de sănătate

Practic acest card, va trebui purtat de asiguraţi ca pe un buletin. Fără el nimeni nu primeşte servicii medicale gratuite, doar pachetul de bază, însemnând intervenţiile de urgenţă. Şefii de la CJAS, spun că acest card va fi dat tuturor furnizorilor de servicii medicale, fie farmacii, fie medici specialişti, fie medici de familie, care prin intermediul cardului introduc în sistemul informatic naţional, în fişa personală electronică a fiecărui pacient, tratamentul efectuat, diagnosticul, reţetele şi alte date.

Este o eficientizare. Nu se vor mai suprapune reţete, se va vedea clar când a fost consultat un pacient, ce tratament a primit, când şi de la cine.”, spune Lupaşcu. Cardul se activează odată cu prima utilizare. Este recomandabil ca activarea să aibă loc la medicul de familie, unde utilizatorul poate schimba PIN-ul cardului după cum doreşte.

Ce fac cei care nu au primit cardul

Botoşănenii care nu au primit încă cardul sau nu au carduri tipărite, fiind înregistraţi ca asiguraţi după anul 2013, an de referinţă pentru baza de date, aceştia trebuie să se prezinte la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. ”Vor face o solicitare, vor primi o adeverinţă, iar în termen de 30 de zile primesc cardul.”, spune Costel Lupaşcu. Cei care din motive religioase, consideră cardul o unealtă demonică şi refuză să-l primească, vor trebui să bată drumul la Casa Judeţeană de Asigurări, la fiecare trei luni. Practic vor primi o adeverinţă, valabilă doar trei luni. Neasiguraţii beneficiază de ajutor medical gratuit doar în cazuri de urgenţă, restul serviciilor fiind cu plată.

Cardul nu este valabil în străinătate

Aşa cum îi arată şi denumirea, cardul naţional de sănătate, nu poate fi folosit decât în România. În străintate există cardul european de sănătate, valabil şase luni şi conţine doar pachetul de bază, pentru servicii de urgenţă„ arată şeful CJAS. Pentru acest card trebuie făcută o solicitare la CJAS. Până în prezent 25.000 de persoane din Botoşani şi-au activat cardul de sănătate. În judeţul Botoşani sunt 250.000 de asiguraţi, dintr-o populaţie de aproximativ, 320.000 de locuitori.

card2

Nota noastra:

Ce este in neregula cu cele doua stiri de mai sus, aparent neutre? Maniera degradanta in care sunt prezentati cei care refuza cardul de sanatate. Acestia fie nu au niciun fel de temei pentru a refuza, daca e vorba de cei care invoca protectia datelor personale, fie sunt de-a dreptul “habotnici” care vad in card o “unealta demonica”.

Presa participa cu sarg la discriminarea sistematica a acelor asigurati care nu vor cardul de sanatate, prin stigmatizarea intentionata a acestora si nechestionarea procedurilor abuzive ale autoritatilor.


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la ““Habotnicii”: cum stigmatizeaza mass-media romaneasca pe cei care REFUZA CARDUL DE SANATATE

  1. Englezii si germanii sunt si ei habotnici, ca doar de acolo s-a scos cardul din aceleasi motive. Nu?

  2. http://www.cnas.ro/cjashd/page/obtinerea-adeverintei-de-asigurat.html

    Se vor pune bete in roate pentru eliberarea adeverintei de asigurat. Pentru cei care au amanat primirea adeverintei, e bine sa se urmareasca pasii de pe site

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare