PROTESTE IN TOATA TARA IMPOTRIVA CATACLISMULUI TAIERILOR PADURILOR. “UNITI, SALVAM” revine pe scena. Inca o miscare sociala deturnata? Der Spiegel denunta lobbyul concernului Schweighofer-Gruppe si rolul presedintelui Iohannis

8-05-2015 13 minute Sublinieri

DEFRISARE - MASIVUL FAGARAS - MUNTELE CLABUCETUL

Materii prime. In Romania se micsoreaza bucatica cu bucatica una din cele mai frumoase zone impadurite din Europa, cea a Carpatilor. Unele defrisari sunt ilegale. Lemnul ajunge, sub forma de parchet sau peleti, si in Germania.

Nu-i usor sa lupti pentru o cauza atunci cind ti se da cu spray de piper in gura si in ochi. Gabriel Paun a incercat, totusi:in fata portilor unei fabrici de cherestea uriase din Sebes. Intr-o zi, iarna trecuta, Paun a urmarit un camion cu lemne, care venea din Parcul national Retezat, din inima Carpatilor, din mijlocul uneia dintre cele mai frumoase zone impadurite din Europa, o zona unde natura se afla in pericol.

Paun, activist al organizatiei romanesti Agent Green, purta in acea zi o vesta maro peste un pulover cu gluga in culori de camuflaj; parul tuns scurt ca la armata. El urmari camionul pina la fabrica. Avea o banuiala si nu era nevoie decit de un telefon pentru confirmare.

In Romania exista o Hotline pentru a verifica originea lemnului. Are acelasi numar ca si pompierii in Germania: 112. Cunoscind numarul de inmatriculare al camionului, se poate urmari fiecare incarcatura de lemne. Paun suna la 112 si ii raspunse o lucratoare a Ministerului Mediului Inconjurator, responsabila cu Wood-Tracker. Raspunsul fu clar: lemnul era „ilegal“. Paun urmari camionul pina la poarta gaterului, care apartine firmei austriece Schweighofer-Gruppe si informa pe oamenii de paza. Acestia insa, in loc sa scoata lemnul din circulatie, l-au atacat pe Paun. L-au batut, i-au dat cu spray de piper, pina cind acesta a cazut la pamint. Scena e inregistrata pe video, in imagini tremurate.

In Romania, acest filmulet e bine-cunoscut si poate fi vazut pe YouTube. El simbolizeaza nu numai ingrijorarea romanilor din cauza distrugerii padurilor, dar si sentimentul neputintei lor de a impiedica acest lucru. Una din ultimele paduri virgine ale Europei se afla in pericol; o zona in care traiesc ursi, lupi si risi si de care omul nu s-a atins de secole.

In arcul Carpatilor se afla cea mai mare zona impadurita, compacta, din Europa Centrala. Aproximativ o treime din suprafata Romaniei- 6,6 milioane de hectare- e acoperita de padure, padure pe care romanii o vad zilnic „singerind“ : un studiu al organizatiei Greenpeace arata ca dispar trei terenuri de fotbal de padure pe ora. Guvernul apreciaza ca padurarii fura cam 4 milioane de metri cubi de lemn pe an: o data si jumatate cit piramida lui Keops.

Defrisarea padurilor, mai arata studiul Greenpeace, s-a accelerat dramatic intre 2000 si 2011, adica in perioada in care firmele austriece Egger, Kronospan si Schweighofer s-au instalat in Romania si in scurt timp au ocupat piata. Nici o firma insa nu crescu atit de mult ca Schweighofer: 465 milioane de euro cistig brut in 2013, din care 96,5 milioane cistig net.

Cele patru fabrici Schweighofer sunt cauza defrisarii. Majoritatea camioanelor cu lemne din Carpati ajung acolo. Trunchiurile de copaci care sunt cojite, taiate si maruntite acolo, ajung in Germania si Austria sub forma de peleti, parchet sau laminat.

Seful concernului, Gerald Schweighofer, tocmai vinduse afacerea familiala unui concern finlandez, cind veni la Bucuresti, in 2002, ca sa inceapa din nou. Nu-si putea alege un moment mai potrivit: un an mai tirziu, guvernul lui Nastase scoase la licitatie o mare parte din lemnul statului, sub forma de contracte pe zece ani; citeva firme mari, printre care si Schweighofer, pusera mina pe afacere. La licitatiile de paduri la fata locului, povesteste Vasile Coman, seful unei fabrici de lemn din nordul tarii, Schweighofer era intotdeauna primul venit. „ Avea prioritate, datorita contractului, si lua intotdeauna lemnul cel mai bun la pretul cel mai mic.“ de-abia dupa aceea incepea licitatia publica, unde Schweighofer „dadea din nou lovitura“.

Austriecii domina bransa si dicteaza preturile, de aceea multe firme autohtone nu mai fac fata. Mii de ateliere de mobila, domeniu de activitate care era foarte raspindit in tara, au dat faliment in ultimii ani. Concernul Schweighofer vorbeste de metode „transparente“ si preturi care se adapteaza la piata dupa „formula de indexare“.

„Formula de indexare“? Coman nu intelege de ce pretul lemnului in Romania a crescut incontinuu, in timp ce pe piata mondiala a scazut. Acum citeva saptamini a fost si el nevoit sa concedieze 160 de muncitori.

Si Alexander von Bismarck a avut unele experiente cu clanul Schweighofer. Bismarck conduce Agentia de Investigatii a Mediului Inconjurator din Washington, agentie specializata in cercetari sub acoperire. In 2014, sub o identitate falsa, acesta l-a contactat pe Schweighofer, dindu-se drept furnizor de lemn si filmind intrevederea cu o camera ascunsa. Filmul se afla la redactia revistei Spiegel; o parte din el a fost transmis saptamina trecuta pe programul romanesc Antena 3.

In film apare managerul lui Schweighofer in Romania, Karl Schmid, care se lauda foarte sigur de sine ca domina piata romaneasca: in tara se taie cam 7 milioane de metri cubi de conifere pe an; „Daca lucram la capacitatea maxima, avem nevoie de 4 milioane si jumatate pentru noi“ Schmid clatina un pic pet-ul pe care-l tine in mina si continua: „Pentru ceilalti nu mai e loc pe linga noi.“

Senzatia de a fi sufocati o au multi oameni in Sebes, acolo unde se afla fabrica de cheresteain fata portilor careia activistul Gabriel Paun a fost atacat cu sprayul cu piper. Intre timp, lumea a inceput sa demonstreze impotriva lui Schweighofer. E vorba de defrisari ilegale. 400 000 ha, cam 6% din padurile tarii au fost, conform Curtii de Conturi, taiate ilegal in ultimii 25 de ani. Paguba se estimeaza la peste 5 miliarde euro. Se pune intrebarea, cit din lemnul taiat ilegal ajunge la Schweighofer.

Pina acum nu s-a putut dovedi nimic. Linia telefonica 112, Wood-Tracker, introdusa de ministra padurilor, Doina Pana, social-democrata, in functie pina in aprilie, a ramas ineficienta, din moment ce nu s-au luat masuri: din 7 000 de telefoane in primele sase luni, 2 000 s-au dovedit a fi ilegale; totusi, autoritatile au luat masuri doar intr-un singur caz !

Pina si lemnul din Parcul National, denuntat de activistul Paun, a fost decretat oficial ca legal, cu toate ca remorca nu era inregistrata in sistem. Paun nu se lasa pacalit: “Faptul ca documentele sunt contrafacute si ca firme cu reputatie indoielnica taie lemne in Parcul National, cu toate ca Schweighofer scrie pe Homepage ca nu accepta acest lemn- toata aceasta inselaciune nerusinata n-a fost pina acum luata in seama.“

In anturajul firmei Schweighofer „s-a format o mlastina a ilegalitatii, de care se pare ca doar Schweighofer nu-si da seama“, spune Bogdan Tudor, avocat, presedintele organizatiei ecologice Nostra Silva, care a semnalat de mai multe ori infractiuni in domeniu. Intr-unul din cazuri investigheaza chiar biroul romanesc anti-coruptie DNA. E vorba de falsificarea documentelor unei paduri care fusese confiscata de comunisti si apoi data inapoi unui sat din Valcea, caruia ii apartinea. „asta e un caz tipic. Asa se fac afacerile aici“, spune Tudor. Unul din sutele de cazuri asemanatoare.

In unele cazuri se fac cercetari juridice: se banuieste ca exista un grup de falsificatori amatori care, cu indrazneala, au manipulat harti care nu existasera in momentul stabilirii proprietatilor, folosind instrumente de scris care, nici ele, nu existau in acea vreme.

In Valcea se planuia vinzarea padurii „Trei Munti“, pe care Cascade Empire, filiala firmei Schweighofer, vroia s-o cumpere. Schweighofer spune ca nu a stiut nimic despre documentele falsificate sau cercetarile juridice; totusi, nu poate raspunde la intrebarea de ce managerul de la Cascade purta discutii cu presupusii falsificatori, cu luni inainte de momentul vinzarii, despre terenurile respective si conditiile de livrare.

Protagonistul cazului de fata e seful de atunci al Regiei Nationale a Padurilor, Romsilva. Ulterior a condus chiar un sit Natura 2000. Saptamina trecuta a fost arestat pentru coruptie. El l-a mai „servit“ pe Schweighofer si alta data, ceea ce demonstreaza presiunile masive pe care le exercitau austriecii: conform cercetarilor procurorului, in doar sase luni au fost livrati 22 000 metri cubi de lemn firmei Schweighofer. O parte din acest lemn a fost dovedit ca ilegal. In legatura cu asta, Schweighofer tace, in schimb sustine ca a actionat conform legilor in vigoare. In plus, se plinge ca omul „nu i-a facut livrarile promise.“

In cazurile de coruptie, spune avocatul Tudor, sunt intotdeauna doi partasi: „Macelarirea lemnului practicata de Schweighofera fost catalizatorul defrisarilor ilegale din ultimii 12 ani.“ In ciuda anchetelorin anturajul austriecilor, spune avocatul, nu s-a putut dovedi nimic impotriva lor.

Acum, in schimb, situatia ar putea deveni neplacuta. In filmul lui Bismarck se vede cum managerul concernului il asigura pe acesta in mod repetat ca „nu-i nici o problema“ daca acesta livreaza mai mult lemn decit permit prevederile legale. „Evident ca nu-si fac probleme in legatura cu lemnul taiat ilegal“, spune Bismarck, „ba chiar ofera „premii“ pentru acesta.“ Secretul succesului, povesteste Bismarck, i-a fost explicat de catre managerul Karl Schmid asa: „ Nu ma intreba cum am reusit, dar am reusit.“ Schweighofer, zice Bismarck, e „motorul defrisarilor“.

Schweighofer declara ca preturile sunt „in functie de cantitate“, iar asta n-are nimic de-a face cu livrarile peste normele cantitative; in afara de asta, inregistrarea discutiei ar fi „scoasa din context“; aceasta justificare pare insa artificiala, din moment ce contextul e clar.

Ca sa-si dovedeasca corectitudinea, firma a publicat un e-mail de la sfirsitul lui aprilie, adresata lui Ron Wilson, numele conspirativ al lui Bismarck. In e-mail scrie ca trebuie dovedita „legalitatea“ lemnului. Schweighofer nu spune insa ca inainte de asta un reporter de la Antena 3 le aratase deja filmuletul, deci isi dadusera seama ca vor avea neplaceri. „In e-mailurile anterioare, in care „Ron Wilson“ oferea mereu lemn ilegal, nici vorba de „legalitate“ din partea firmei“, spune Bismarck.

Intre timp, puterea austriecilor le-a devenit incomoda si politicienilor. Fosta ministra Doina Pana a propus anul trecut o Lege a Padurilor, actualmente cauza unor lupte aprige. Pentru Schweighofer ar putea fi incomoda o clauza a legii, care prevede ca un concern sa nu aiba voie sa prelucreze mai mult de 30% dintr-o specie de lemn.

Austriecii au recurs la toate stratagemele lobbyismului, ca sa se impotriveasca acestui proiect de lege: intr-o scrisoare adresata prim ministrului Victor Ponta, Gerald Schweighofer ameninta cu procese si concedieri in masa. Legea, spune patronul firmei, ar incalca dreptul european si libera circulatie a marfurilor. Social-democratii lui Ponta nu s-au lasat intimidati, in schimb, noul presedinte, conservativul Klaus Johannis s-a alarmat: legea propusa ar incalca pricipiile Constitutiei, a anuntat el pe facebook.

Fosta ministra Pana nu poate decit sa zimbeasca ironic la auzul acestora. Are textul Constitutiei tot timpul la ea, in geanta, iar pagina cu articolul 135 arata de parca a fost mereu deschis acolo. In acest articol scrie ca Statul trebuie sa protejeze resursele nationale. Chiar daca Schweighofer a creat 3150 de locuri de munca in Romania, asa cum scrie in scrisoarea catre Ponta, „dar am pierdut 50 000 de locuri de munca in intreprinderile mici si mijlocii ale industriei lemnului.

Cu toate astea, prestigiul firmei Schweighofer e nestirbit. Acum citeva luni firma a fost premiata ca „Investitor al anului“ in Romania. Lemnul padurilor exploatate de zburdalnica filiala Cascade a primit statutul FSC. Recent, un purtator de cuvint al organizatiei a spus insa ca acest lucru va trebui verificat din nou.

Listele livrarilor, aflate in posesia redactiei Spiegel, arata cit de mult sunt raspindite produsele firmei Schweighofer: firma germana Classen, unul din cei mai mari producatori de laminat din lume; Denk GmbH, care mobileaza birouri de firme, intre altele RTL2. Classen neaga ca ar fi cumparat lemn din Romania; Denk tace.

Lantul de supermarketuri Spar Österreich, care mai nou se prezinta, cu ajutorul WWF, drept firma ecologica si care vinde brichete de lemn din Romania, lauda firma Schweighofer pentru regulile lor stricte de urmarire a originii lemnului. Povestea asta din Romania, a spus o purtatoare de cuvint „nu-i adevarata“. A doua zi, aceeasi se corecta: „bineinteles ca vom verifica totul din nou“.

Printre cei mai importanti clienti ai firmei Schweighofer se numara firme austriece producatoare de peleti, care-si vind betisoarele de incalzit si in Germania. Acestia cumpara lunar marfa in valoare de peste un milion de euro de la Schweighofer.

Faptul ca ultimele paduri virgine din Europa sunt defrisate ilegal pentru a fi arse in Austria , spune Alexander von Bismarck, lucrul asta el nu-l poate accepta.

Der Spiegel

Defrişările continuă pe două fronturi. În oraşe, ăia cu retrocedările, mafioţi sau nu, recuperează parcuri şi taie copacii pentru proiecte imobiliare; în Carpaţi companiile mari încurajează defrişări de tip cataclism. După 2000, industria lemnului – exploatat brut, un mare dezavantaj pentru micii producători din ţară – a ajuns dominată de firma austriacă Schweighofer. Singurul lucru pe care l-am făcut a fost să înfiinţăm o linie specială pentru semnalarea lemnului ilegal. Din 7000 de telefoane s-a investigat doar un caz. […]

Acuma, mă bucur că mulţi care-şi descoperiseră entuziasme ridicole proIohannis s-au trezit şi încep să se organizeze puţin. Dreptul la exploatare sălbatică a pădurilor e vital, pare să ne spună Iohannis. Însă, aşa cum prevedeam, Iohannis e irelevant în faţa problemelor sociale şi politice, el e lucrat clar pe calapod probusiness cu orice cost. Liniştitul şi civilizatul preşedinte lucrează într-o singură direcţie. Şi-o va schimba dacă i se va da o lecţie. Aşa că subscriu, sîmbătă ar fi nevoie de un protest serios. Detalii despre evenimentele de sîmbătă, aici:

Sâmbătă, 9 mai, în mai multe oraşe din ţară va avea loc primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice există numai complicitate cu beneficiarii despăduririlor abuzive, aşa cum ne indică chiar gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis se întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie.

În Bucureşti avem ocazia, tocmai pentru că are loc cel mai amplu eveniment al societăţii civile de peste an, ONGFest (http://www.ongfest.ro/), să aducem problema pădurilor în agenda publică.

Vă aşteptăm aşadar la intrarea în Parcul Herăstrău de la Piaţa Charles de Gaulle.

Oraşele care participă până acum:
-> Bucureşti: https://www.facebook.com/events/396455553891205/
-> Alba-Iulia: https://www.facebook.com/events/316720428501746/
-> Baia Mare: https://www.facebook.com/events/694481813991022/
-> Braşov: https://www.facebook.com/events/355759117956669/
-> Cluj: https://www.facebook.com/events/1070549379625832/
-> Focșani: https://www.facebook.com/events/963080373725882/
-> Galaţi: https://www.facebook.com/events/1724360651111544/
-> Iași: https://www.facebook.com/events/1000188059998935/
-> Ploieşti : https://www.facebook.com/events/1602849166652773/
-> Oradea: https://www.facebook.com/events/1569483046634820/
-> Sfântu Gheorghe:https://www.facebook.com/events/467001783465297/
-> Sibiu: https://www.facebook.com/events/1571640683097172/
-> Suceava: https://www.facebook.com/events/977863172247441/
-> Târgovişte:https://www.facebook.com/events/1574721896115549/
-> Vaslui: https://www.facebook.com/events/428603060654547/ + momntan nu mai e disponibil, revenim cu noutăţi despre situaţie.

În Constanţa, pe 10 mai, va avea loc protestul “DA parcurilor şi pădurilor, NU mall-urilor în Constanţa”, care a decis să se solidarizeze cu acţiunea noastră:https://www.facebook.com/events/1601220366802049/

Protestele care se anunţă în zeci de oraşe din ţară şi străinătate pe tema despăduririlor i-au surprins pe mulţi. Amploarea preconizată i-a făcut să se întrebe de ce acum? Repetând o traiectorie similară cu a protestelor faţă de proiectul de la Roşia Montană şi faţă de mineritul pe bază de cianuri, a fost nevoie de timp pentru a se strânge o masă critică de persoane, grupuri şi organizaţii care să iasă în stradă pentru această cauză.

Presa a relatat în ultimii ani sute de cazuri de tăieri abuzive, multe dintre acestea implicând retrocedări dubioase şi politicieni de toate rangurile. Informarea s-a transformat în indignare. Dezbaterile privind Codul Silvic au dat ocazia partidelor să mimeze interesul pentru păduri şi protejarea acestora. Adevărul este însă dur şi nu lasă loc de interpretări. Sistemul mafiot care a distrus pădurile româneşti este în mod egal influent în toate partidele şi în special în cele care au guvernat până acum. Banii obţinuţi prin abuzuri şi încălcarea legii ajung direct în conturile liderilor politici şi uneori şi în visteria partidului. Pădurile au fost victimele predilecte ale tranziţiei.

Iar pentru a le salva trebuie să ducem o luptă dificilă cu cei care au construit acest sistem şi îl menţin cu profituri uriaşe. Dezbaterea este, deci, mult mai largă decât cea legată strict de Codul Silvic, care rămâne pilonul oricărei politici în domeniu. Atât timp cât exploatarea abuzivă a pădurii umple buzunarele politicienilor şi altor potentaţi chiar şi cel mai curajos Cod va avea un impact limitat. Cum se explică faptul că miile de reclamaţii făcute prin Radarul Pădurilor nu au fost anchetate? Cum se explică faptul că retrocedările însoţite de despăduriri nu au fost deranjate, cu mici excepţii?

Arestarea lui Viorel Hrebenciuc într-un astfel de dosar este o excepţie şi nu e parte a unui efort care să arate înţelegere, asumare şi combaterea sistematică a fenomenului. Ca şi în cazul Roşiei Montane, DNA-ul doarme. Poliţiei pare că i s-a prescris neputinţa.

Protestele pe această temă ar trebui să îi trezească, cel puţin parţial, pe cei care ar trebui să asigure respectarea legii.

În egală măsură, chestiunea pădurilor priveşte politica privind resursele naturale şi chiar modelul socio-economic pe care România îl practică. Ca şi în cazul RMGC şi Chevron, principalul beneficiar al despăduririlor foloseşte un discurs public care seamănă a şantaj. Dacă nu ne lăsaţi sa exploatăm resursa X –  se vor pierde locuri de muncă! Şi continuă – investitorii străini vor părăsi sau evita România; vom da în judecată statul roman în baza tratatelor bilaterale; economia nu se va dezvolta!

În cazul Schweighofer, vor părăsi ţara în favoarea altei ţări est europene. Acest discurs de şantaj nu mai merge. România este o ţară săracă, dar nu atât de săracă încât să sacrifice pentru avantaje de moment mediul şi bogăţiile durabile de care depindem pe termen lung.    Intrarea companiilor austriece pe piaţa românească şi ocuparea unor poziţii dominante a scos de pe piaţă companii mai mici, răspândite prin ţară, care angajau din comunităţi locale dar care nu aveau puterea de lobby şi capacităţile de prelucrare ale austriecilor. Se estimează că s-au pierdut aproximativ 50.000 de locuri de munca din acest motiv.

Localităţi întregi se confruntă cu problema şomajului masiv. Dezvoltarea economică pe orizontală, pe care o clamează zgomotos companiile, este firavă. Adăugăm aici şi alunecările de teren şi inundaţiile care produc pagube însemnate. Industria locală a mobilei supravieţuieşte cu greu, având acces limitat la masa lemnoasă din cauza concurenţei cu iz monopolist al marilor companii. Circuitul sub-dezvoltării este completat de export – o mare parte din lemn, puţin sau deloc prelucrat, iese din ţară. Exportăm lemn brut pentru a-l prelucra şi pentru a-l vinde alţii ca produs finit mai scump.

Întrebarea e simplă: de ce exportăm cantităţi imense de lemn în Egipt, Turcia, Siria, China, Ungaria, Italia, când am putea sa îl prelucrăm în ţară, în cadrul unei politici sustenabile şi economic avantajoase? Exportul masiv de lemn brut nu pare o strategie de dezvoltare economică nici pentru cel mai naiv şi entuziast promotor pieţei libere. Este însă o excelentă strategie de a umple buzunarele unei elite economico-politice.

Priorităţi? Schimbarea Codului Silvic – interzicerea tăierilor la ras, limitarea cantităţii de lemn pe care o procură o companie, politica activă de reîmpădurire şi anchetarea abuzurilor şi ilegalităţilor. Dar e momentul să gândim toată politica într-un singur pachet, care să cuprindă exploatarea sustenabilă a lemnului, co-interesarea proprietarilor de păduri în protejarea acestor, dezvoltarea de proiecte economice locale alternative la tăierea lemnului, dezvoltarea industriei româneşti de prelucrare, refacerea fondului forestier şi politica de comerţ exterior. Nu există soluţii miraculoase şi pe termen scurt, deşi un moratoriu pe exploatare şi interzicerea sau limitarea, pe termen lung, a exportului de lemn brut sau puţin prelucrat ar putea fi măsuri eficiente.

Pe termen lung, legislaţia şi atitudinea guvernanţilor trebuie să ţintească exploatarea la o rată de reîmpădurire a României (în aces moment suprafaţa împădurită este în scădere) şi integrarea resursei de lemn într-un lanţ domestic de producţie de bunuri finite.   Politicienii din opoziţie sau de la guvernare, dacă sunt într-adevăr interesaţi de soarta pădurilor, pot intra în concurenţă propunând măsuri pe tot acest circuit. PNL-ul poate insista asupra întâririi industriei autohtone. PSD-ul asupra locurilor de muncă. Din păcate, preocuparea lor de moment este să dea vina unii pe alţii şi să îşi ascundă scheletele din dulap.

PSD-ul îl acuză pe Iohannis că doreşte un Cod Silvic care să avantajeze marile companii, PNL acuză PSD că susţine mafia pădurilor. Singurii care rup acest cerc de blamare sunt cei care protestează, furioşi pe faptul că toate partidele s-au finanţat din banii obţinuţi din lemnul tăiat abuziv. Tentativele unora de a se folosi de protestele legitime ale societăţii civile vor fi sortite eşecului.  PSD, PNL, PDL, UDMR, UNPR, PC sunt toate vinovate şi responsabile pentru dezastrul pădurilor româneşti.

Ca şi în cazul Roşiei Montane sau al exploatării gazelor de şist, societatea dă un semnal puternic: că nu mai putem distruge orice pe altarul „dezvoltării economice“. Generaţia matură ce a trebuit să înfrunte în plin tranziţia cu toate tensiunile şi dramele ei a fost numită „generaţie de sacrificiu”. E momentul să spunem că sacrificiul acesteia nu a fost în van, dar şi că nu mai avem nevoie să sacrificăm pe nimeni de acum încolo. Avem îndeajuns de multe idei, resurse şi posibilităţi ca ţară să ne dezvoltăm economic, protejând mediul, comunităţile locale, drepturile fundamentale şi, mai ales, şansele generaţiilor ce vor urma. Vremea economiei de sacrificiu a trecut.

Românii din Viena se mobilizează şi vor protesta şi ei împotriva defrişărilor ilegale, se arată într-un comunicat de presă primit la redacţie. Protestul va avea loc în faţa sediului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie din Viena, ce tocmai a fost implicată într-un scandal de corupţie în România.

„Sâmbătă, 9 Mai, de ziua Europei, grupul de acțiune civică „Vienna against Fracking“ protestează în fața sediului din Viena al companiei Schweighofer, pentru a reaminti că România nu este o colonie, furnizoare de materie primă și mână de lucru ieftină, ci un stat european care nu mai acceptă impertinența și lăcomia firmelor străine, sprijinite de politicienii corupți„, se arată în comunicat.

Grupul „Vienna against fracking”, organizatorul protestului, afirmă că „Pădurea este una dintre puținele averi pe care țara noastră nu și le-a înstrăinat până acum, precum Petrolul (OMV) sau fabricile și uzinele (Sidex, etc.). Pădurea este dreptul nostru la aer curat, la sănătate și biodiversitate.
Să nu lăsăm una dintre ultimele resurse ale țării și ale copiilor noștri să se ducă pe nimic, măcinate în fabricile-mamut ale acestei firme, ca apoi să ajungă în țări care știu să își administreze responsabil resursa lemnoasă.
Recent, compania austriacă Schweighofer, cea care ocupă poziția dominantă în industria lemnoasă din România, a fost descoperită că încurajează fățiș tăierile ilegale, oferind bani în plus pentru lemnul tăiat peste cotele atribuite de stat”.

Revendicările românilor din Viena sunt următoarele:
„1) adoptarea de urgență a legii pădurilor care să protejeze fondul forestier în favoarea țării și a cetățenilor români;
2) încurajarea firmelor românești din industria lemnului și crearea de noi locuri de muncă în domeniu;
3) identificarea, cartarea și împădurirea imediată a zonelor defrișate;
4) legi și regulamente mai severe care să protejeze parcurile și rezervațiile naturale ale țării din care s-au tăiat ilegal arbori seculari, iar fauna și flora sunt amenințate cu dispariția”.

uniti salvam

Nota noastra:

Fireste ca protestele pentru stoparea macelului padurilor din Romania sunt intru totul justificate civic si moral. Doar ca problema e ceva mai vasta si are legatura cu dependenta sistemului politic de marile companii occidentale si de lobbyul foarte agresiv si santajist al acestora. Va putea fi, cumva, modificat acest raport de putere care, astazi, este total asimetric? Greu de crezut. 

O alta problema este legata de generarea, organizarea si conducerea acestor miscari sociale. Vedem cam aceleasi figuri implicate in miscarile de protest din trecut cum reapar astazi, capitalizand noua indignare populara. Mai mult decat atat, multi dintre ecologistii revoltati de astazi, cum e cazul celor de pe siteul Romania Curata, s-au implicat pana peste poate in campania electorala prezidentiala din noiembrie 2014. Adica ne-au pus la Cotroceni presedintele impotriva caruia protesteaza astazi. Lucrul acesta este cel putin straniu, caci activistii ecologisti ar trebui sa aiba minima prudenta sa nu sustina pana in panzele albe un anumit lider politic, avand in vedere situatia de ansamblu si dependenta grava a acestora de puterea economica. Impresia pe care o fac acesti activisti este ca sunt instrumente de lucru pentru gestionarea diverselor proteste si miscari sociale, in functie de obiectivul de moment.

Prin urmare, nu incape indoiala ca si aceasta miscare de protest va fi atent manufacturata astfel incat, pe langa tema legitima a defrisarilor, sa fie acelasi tip de miscare acceptabila pentru sistemul de putere reala din Romania (mai jos sunt referinte despre miscarile de protest pentru Rosia Montana). Adica acesta sa faca minime concesii, marginale sau punctuale, dar care sa nu atinga esafodajul, structura acestei puteri, circuitele sale nevralgice.

Si, desi miscarea va fi modalitatea prin care sistemul isi va regla circuitele interne, totusi va fi vanduta, din nou, sub clasicul slogan al unei miscari anti-sistem, doar pentru ca este impotriva tuturor partidelor.

Sunt, insa, oare, partidele, reprezentantele puterii reale din Romania? De pilda, va fi realmente chestionat rolul pe care institutiile de forta l-au avut in dezvoltarea acestor mega-praduiri? 

***

*

*


Categorii

Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Revolte populare, revolutii, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “PROTESTE IN TOATA TARA IMPOTRIVA CATACLISMULUI TAIERILOR PADURILOR. “UNITI, SALVAM” revine pe scena. Inca o miscare sociala deturnata? Der Spiegel denunta lobbyul concernului Schweighofer-Gruppe si rolul presedintelui Iohannis

  1. REVENDICARI PENTRU PADURILE NOASTRE ADUSE LA CUNOSTINTA FACTORILOR DECIDENTI CU OCAZIA PROTESTELOR NATIONALE DIN 9 MAI 2015, de catre grupul informal de consultare si actiune civic/politica ecologista MISCAREA ECOLOGISTA DIN ROMANIA.
    https://www.facebook.com/groups/201125810060850
    OPRITI MASACRUL ! OPRITI JAFUL !
    Varianta scurta:
    1. IMEDIAT ! STOP TAIERILOR ILEGALE SI PSEUDOLEGALE DIN PADURI, PARCURI NATIONALE SI PARCURI ORASENESTI !
    1.1 Oprirea taierilor legale si pseudolegale din fondul forestier. Suspendarea autorizatiei de functionare a fabricilor Schweighofer . Inchiderea si dezafectarea fabricilor sau gaterelor care au fost construite fara autorizatie (cazul Reci) !
    1.2 Oprirea ilegalitatilor din parcurile si rezervatiile naturale.
    1.3 Incetarea masacrarii spatiilor verzi din orase.
    1.4 Interzicerea taierilor rase, vanatorii si pescuitului (in afara bazelor special amenajate). Reala prevenire si sanctionare a braconajului, modificarea legislatiei.
    1.5 Stoparea proiectelor legate de microhidrocentrale in forma actuala.
    1.6. Interzicerea exportului de material lemnos. neprelucrat, descurajarea consumului nesustenabil.
    2. IMEDIAT ! LEGE SI ORDINE !
    2.1 IMEDIAT ! Destructurarea mafiei lemnului si a retrocedarilor, demiterea, controlul averilor si tragerea la raspundere cu pedepsirea exemplara a celor ce se fac raspunzatori de taieri peudolegale sau ilegale.
    2.2 Analiza comparata a legislatiei forestiere internationale.
    2.3 Verificarea retrocedarilor. verificarea investitiilor .
    2.4 Schimbarea legislatiei codului penal si codului silvic, curatirea codului silvic de situatiile aberante si conflictuale.
    2.5 Constituirea de structuri operative si cooperative eficiente intre institutiile statului eventual a politiei forestiere.
    2.6 Introducerea controlului satelitar/gis, optimizarea sistemului 112.
    2.7 Bonificarea, protectia, inzestrarea personalului de control. Demiterea celor vinovati de abuzuri.
    2.8 Flexibilizarea si responsabilizarea contractelor de paza forestiera.
    3. REIMPADURIRE SI MASURI CONEXE !
    3.1 Rolul preponderent ecologic si nu economic al padurii ! regandirea formelor de proprietate, uzufruct /cesionare/ vanzare/ improprietarire / reimproprietarire, exploatare, protejare.
    3.2 Reimpadurire = prevenire inundatii, schimbari climatice, colmatari, alunecari de teren ; perdele de protectie forestiera
    3.3 Sprijinirea invatamantului in domeniul cercetarii silvicole.
    3.4 Reevaluare reimproprietaririlor.
    3.5 Defragmenatarea suprafetelor impadurite.
    3.6 Intarirea sistemului national de reciclare selectiva a hartiei, cartonului si a altor deseurilor de prelucrare a lemnului.
    3.7 Stimularea turismului montan, a activitatilor economice montane sustenabile
    3.8 Stimulatea mixurilor energetice ecologice pentru incalzirea locuintelor cu efect in diminuarea taierii lemnului de foc.
    3.9 Domenii conexe. ex. controale privind emisiile toxice si incidenta bolilor profesionale la fabricile de folmalehida (kronospan).
    CEREM ! Satisfacerea cererilor noastre . In caz contrar ne rezervam exercitarea dreptului constitutional la proteste prelungite, greve, procese sub auspiciile dreptului la viata si la un mediu curat, dreptului de proprietate a noastra a cetatenilor asupra bunurilor statului si a obligatiilor acestuia in ceea ce priveste controlul si administrarea suprafetelor de padure, parcuri nationale, spatii verzi comunitare.

  2. http://inregistrari.b1.ro/view-13_Apr-2015-ultimul_cuv%C3%A2nt-89.html

    Recomand interviul de mai sus(neglijandu-l pe Striblea,asta desi Puric greseste cand ii considera pe homosexuali problematici genetic) .Raspunde Puric la intrebarea: suntem romani sau europeni? Ce avem in comun cu Europa?

    Apropo,nu avem altceva mai bun de facut decat sa denumim statiile de metrou cu numele unor tari din UE? Eu stiu ca in 9 mai e Ziua Independentei,nu Ziua Europei.Eu nu recunosc U.E. (nu ma intrebat nimeni daca vreau sa intru sau nu) .

  3. http://stiri.tvr.ro/u-k–conservatorii-castiga-alegerile–cameron-ramane-premier–infrangere-umilitoare-pentru-ukip_60101.html

    “Înfrângere umilitoare pentru UKIP: Liderul Nigel Farage nu reuşeşte să obţină un loc în Camera Comunelor. EFE relatează că Farage, care a fost înfrânt în circumscripția South Thanet de către contracandidatul conservator, declara în urmă cu câteva zile că va demisiona dacă nu reușește să-și atingă obiectivul de a intra în legislativ. Potrivit publicației The Independent, citată de Agerpres, Nigel Farage a pierdut în favoarea candidatului conservator Craig Mackinlay la o diferență de aproape 3.000 de voturi. – See more at: http://stiri.tvr.ro/u-k–conservatorii-castiga-alegerile–cameron-ramane-premier–infrangere-umilitoare-pentru-ukip_60101.html#sthash.lKDp2sDp.dpuf ” (Farage demisioneaza)

  4. diicotul? dnaul? zisizzacuescian…

  5. De departe cea mai urgenta este interzicerea “micro”hidrocentralelor, pentru ca gradul de exterminare a raurilor de munte il depaseste cu mult pe cel al padurilor si ritmul de distrugere a raurilor este peste cel al defrisarilor. Daca in clipa aceasta nu se sisteaza orice proiect de MHC, in avizare sau in constructie, in curand nu vom mai avea ce salva. Mafia MHC-urilor nu tine cont de nimic, nici de asa-zisele arii naturale protejate si in curand ultimele ramasite de rauri de munte care ne-au ramas vor fi o amintire.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare