Protestele pentru Rosia Montana continua, dar TENTATIVELE DE MANIPULARE SUNT TOT MAI VADITE. Idealistii strazii, “friptura buna” pentru “ANIMALE POLITICE” ca Traian Basescu si Alina Mungiu Pippidi?

30-09-2013 15 minute Sublinieri

Bucuresti, Piata Universitatii

Sute de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au plecat duminică seară, din zona staţiei de metrou Titan, în marş spre Piaţa Universităţii din Capitală. Protestatarii, în majoritate tineri, scandează “Uniţi, salvăm Roşia Montană!” şi “Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, fac zgomot cu deja tradiţionalele peturi cu pietricele şi afişează bannere cu mesaje printre care “Natura-i viaţă, cianura-i moarte” şi “14 ani de rezistenţă arată că se poate. Continuăm împreună şi câştigăm”.

UPDATE 22:10 – Câteva sute de persoane, rămase să protesteze din Piaţa Universităţii

Câteva sute de persoane au rămas să protesteze faţă de proiectul Roşia Montană, duminică seară, în Piaţa Universităţii din Capitală, unde circulaţia a fost reluată pe sensurile Unirii-Romană şi Kogălniceanu-Rosetti ale bulevardelor Magheru, respectiv Regina Elisabeta.

Manifestanţii s-au grupat, în majoritate, în rondul de la Universitate, pe partea dinspre trotuarul de la instituţia de învăţământ superior.

În jurul orei 21.30, la câteva zeci de minute după sosirea în Piaţa Universităţii, numărul lor scăzuse de la peste 2.000 la câteva sute.

UPDATE 20:50 – Protestatarii din Capitală au ocupat Piaţa Universităţii

Peste 2.000 de persoane care protestează în Capitală, duminică seară, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au ocupat Piaţa Universităţii, unde manifestanţilor veniţi în marş din Titan li s-au alăturat aproximativ 150, care îi aşteptau la fântâna de la Universitate.

Din cauza protestului, traficul este blocat parţial în rondul de la Universitate, unde se poate circula, la ora transmiterii acestei ştiri, doar dinspre Unirii spre Piaţa Rosetti.

Manifestanţii sunt încadraţi de jandarmi şi poliţişti de la rutieră.

UPDATE 20:20 – Numărul protestatarilor din Capitală a crescut la peste 2.000

Numărul persoanelor care protestează în Capitală, duminică seară, faţă de proiectul minier de la Roşia

Foto Casa Jurnalistului. Parintele V. Laiu impreuna cu alti barladeni s-a alaturat protestelor din Bucuresti

Foto Casa Jurnalistului. Parintele V. Laiu impreuna cu alti barladeni s-a alaturat protestelor din Bucuresti

Montană a crescut la peste 2.000 în jurul orei 20.15, când coloana de manifestanţi aflată în marş spre Piaţa Universităţii a ajuns în zona Unirii.

Ei au plecat din zona Titan în jurul orei 18.00, coloana de manifestanţi mărindu-se pe traseu, odată cu apropierea de centrul Capitalei.

Conform anunţului de mobilizare pentru protest care a circulat pe internet, marşul va avea traseul Titan – bd. Nicolae Grigorescu – bd. Camil Ressu – Dristor – bd. Mihai Bravu – str. Dristorului – str. Delea Nouă – Calea Călăraşilor – bd. Corneliu Coposu – bd. I. C. Brătianu – Piaţa Universităţii.

Coloana de manifestanţi este încadrată de jandarmi şi poliţişti de la rutieră, care întrerup temporar circulaţia pe porţiunea de drum în care se află manifestanţii.

Protestatarii cer respingerea de către Parlament, prin vot, a proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demisia demnitarilor care au iniţiat proiectul de act normativ.

UPDATE 22:20 – Traficul rutier în zona Primăriei Cluj-Napoca a fost deblocat, protestatarii au părăsit zona

Traficul rutier în zona Primăriei Cluj-Napoca a fost reluat, duminică seară, la ora transmiterii acestei ştiri, după ce manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană au încheiat protestele, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestanţii, care în jurul orei 21.00 au blocat traficul în faţa Primăriei Cluj-Napoca, au părăsit zona, iar traficul a fost reluat.

UPDATE 21:50 – Cluj: Protestatarii au blocat circulaţia rutieră în faţa Primăriei, aşezându-se pe carosabil

Traficul rutier şi transportul în comun sunt blocate, duminică seară, în faţa Primăriei Cluj-Napoca, unde aproximativ 1.500 de persoane protestează faţă de proiectul de la Roşia Montană, o parte a manifestanţilor aşezându-se pe carosabil, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii, al căror număr a scăzut, ajungând la aproximativ 1.500, au ajuns în faţa Primăriei Cluj-Napoca după ce au străbătut centrul oraşului, venind din cartierul Mărăşti şi trecând pe lângă Prefectură şi prin Piaţa Unirii.

Iniţial, manifestanţii au vrut să se oprească în Piaţa Lucian Blaga şi să se aşeze pe asfalt în faţa Casei de Cultură a Studenţilor, dar au renunţat la demers întrucât carosabilul era ud, deşi afară nu plouă. Ei au acuzat că “cineva a udat carosabilul” tocmai pentru ca ei să nu staţioneze acolo. “A fost udat carosabilul cu intenţie în faţa Casei de Cultură a Studenţilor pentru ca noi să nu putem sta jos pe asfalt”, a spus Cornel Vâlcu, unul dintre protestatari.

La ora transmiterii acesei ştiri, manifestanţii stau în faţa primăriei şi scandează: “Strada e a noastră”, “Noi de-aicea nu plecăm, zi şi noapte protestăm”, “Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu”, “Roşia, Roşia, vine revoluţia”.

Traficul rutier şi transportul în comun între cartierul Mănăştur şi zona cetrală este blocat, cel puţin zece troleibuze aşteptând încolonate reluarea traficului, în timp ce autoturismele sunt deviate pe străduţe laterale de către poliţiştii de la Rutieră.

UPDATE 20:30 – Manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii, care au folosit un spray lacrimogen

Mai multe persoane care protestează, duminică seară, la Cluj-Napoca faţă de proiectul minier de la Roşia Montană şi care au blocat traficul rutier s-au îmbrâncit cu jandarmii, iar la un moment dat s-a creat o busculadă, jandarmii folosind un spray lacrimogen, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aproximativ 5.000 de persoane care se opun proiectului de la Roşia Montană protestează duminică seară la Cluj-Napoca, în cartierul Mărăşti, unde au ajuns în marş din centrul oraşului, străbătând Piaţa Cipariu, bulevardul Nicolae Titulescu şi strada Alexandru Vaida Voievod.

În momentul în care manifestanţii au ajuns pe strada Alexandru Vaida Voievod, traficul rutier şi transportul în comun au fost blocate şi a avut loc un incident între mai mulţi protestatari şi jandarmii care îi însoţeau.

 

Cluj. Foto Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Cluj. Foto Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Una dintre participantele la marş spune că un jandarm i-a cerut să se încadreze în coloana de manifestanţi, după care jandarmii au îmbrâncit-o într-un gard, iar mai mulţi protestatari au sărit în ajutorul tinerei, creându-se o busculadă.

În busculada creată, un jandarm a folosit un spray lacrimogen, iar incidentul a fost aplanat după ce jandarmul a fost scos din mulţime de către superiorii săi.

Şeful Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, colonel Florinel Budişan, a declarat pentru MEDIAFAX că “a avut loc o îmbrânceală şi că probabil sprayul lacrimogen a fost folosit din greşeală”.

La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii se îndreaptă spre Piaţa Lucian Blaga, ultimul punct al protestului. Ei scandează “Nu ne provocaţi, că o să regretaţi”, “Jandarmeria apără hoţia”, “România, stat poliţienesc”, “Fără violenţă”, şi “Ruşine să vă fie”.

Peste 1.200 de persoane protestează, duminică seară, în centrul oraşului Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, iar câţiva protestatari au aruncat cu roşii într-o fotografie de mari dimensiuni a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care au ancorat-o de un cadru din lemn.

Peste 500 de persoane s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, având pancarte pe care scrie “Aurul în ţară, Gabriel afară”, “Roşia Montană ne priveşte, nu staţi în casă”, “Roşia Montană versus Roşia Pontană”, “Roşia Montană, inima României”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mai mulţi protestatari au adus o fotografie de mari dimensiuni a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care au scris “Barbarul – Ministrul sfârşitului culturii” şi au aruncat în ea cu roşii, cerând demisia ministrului şi
scandând “Hoţii, hoţii”.

“Am aruncat cu roşii pentru că Daniel Barbu nu vrea să semneze includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, pentru că minte şi ascunde documente oficiale, pentru că ia cu copy-paste declaraţiile RMGC, pentru că încă mai este ministru. Daniel Barbu face lobby pentru RMGC. Îi cerem demisia”, a spus Mihai Goţiu, unul dintre protestatari.

Proteste faţă de proiectul de la Roşia Montană şi la Alba Iulia, Câmpeni şi Iaşi

Câteva sute de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au protestat, duminică seară, şi la Alba Iulia, Câmpeni şi Iaşi, transmit corespondenţii MEDIAFAX.

La Alba Iulia, aproximativ 100 de persoane s-au adunat, duminică seară, în Cartierul Cetate din municipiu şi au pornit pe jos într-un marş pe mai multe străzi, scandând “Uniţi salvăm Roşia Montană” sau “România, trezeşte-te!”.

Oamenii, care şi-au dat întâlnire pe reţelele de socializare, au purtat steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje precum “Indiferenţa ucide. Spuneţi NU cianurii”, “Păstraţi Apusenii bogaţi şi curaţi!”, “Nu vrem poluare”, “Opriţi proiectul minier de la Roşia Montană” sau “Nu corporaţia face legislaţia”.

Un protest similar a avut loc şi la Câmpeni, unde peste 300 de oameni s-au adunat în centrul oraşului, cerând să nu fie aprobat proiectul minier de extragere a aurului şi argintului de la Roşia Montană.

În timpul protestului de la Câmpeni s-a înregistrat şi un incident, fostul deputat PDL de Alba Corneliu Olar fiind alungat de protestatari în momentul în care a încercat să li se alăture.

La Iaşi, aproximativ 250 de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Unirii, scandând “Uniţi salvăm Roşia Montană”, “Roşia Montană nu e de vânzare” şi “Nu corporaţia face legislaţia”.

[…]

  • Adevarul:

Băsescu: Soros a renunţat la Roşia Montană. Nu este adevărat că el e în spatele ONG-urilor

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat, duminică, la emisiunea „După 20 de ani“, de la Pro Tv,  unde a dezbătut o serie de subiecte stringente de pe scena politică românească: protestele generate de proiectul Roşia Montană, candidatul PSD la prezidenţiale, legea maidanezilor şi CFR Marfă.

Despre Roşia Montană:

Mi-e foarte greu să mă pronunţ tehnic, dar sunt un adept al relaxării acestei industrii a extracţiei de metale neferoase. Nu aş vrea să intervin acum. Am afirmat că sunt susţinător al relansării acestei industrii. Sunt convins că dacă m-aş pronunţa, 70% din clasa politică ar avea un punct de vedere contrar. Vreau să am o poziţie neutră în această dezbatere, ceea ce nu înseamnă că nu îmi voi face datoria, aceea de a informa corect despre acest proiect la momentul pe care îl voi considera oportun.

mediafax-foto-razvan-chiritaNu am spus că nu rămân un susţinător al proiectului, dar în momentul în care s-a creat o falie în societate, sunt obligat să fiu neutru. Fenomenul Roşia Montană a generat două abordări mincinoase: locuri de muncă şi crima utilizărilor cianurilor. Proiectul nu creează nici locuri de muncă încât să se simtă consistent, pe urmă în exploatare rămân şase la 800 de lucrători. E o abordare mincinoasă că rezolvă problema locurilor de muncă. Pe de altă parte, utilizarea cianurilor – crima cea mare – nu e adevărat. Pentru a mai demonta din minciună, vă spun că dincolo de nivelul de concentraţie a cianurilor în lacul de colectare care este proiectat la Roşia Montană, cianura este distrusă de razele soarelui, de ultraviolete. În cea mai mare parte, ultraviotele lucrează la distrugerea cianurii. Riscul poluării există şi când te urci în avion. Este un risc să te urci în avion, să mergi cu maşina. Avem exemplu Baia Mare, care ne-a arătat ce înseamnă risc ecologic.  Dacă se va decide că exploatarea trebuie făcută, trebuie luate măsuri de mediu, dar problema majoră este ţinută undeva între sloganul: ne otrăvim cu cianură şi sloganul: vrem locuri de muncă, ambele mult mai puţin importante decât sunt în realitate.

Chiar azi mă uitam la preţul aurului. Pe fond, rentabilitatea proiectului nu este problema noastră. Nu contribuim la investiţie. Nu prea este problema noastră, că nu noi ne asumăm riscul cel mare, ci investitorul.  Nu ştiu dacă neapărat intenţionează să-l vândă. Dacă acest proiect va fi declanşat, va fi operat de Gold Corporation. Ştiu foarte bine că aici discutăm despre fonduri de investiţii care sunt dispuse să investească pentru a-şi maximiza profitul. Mai e o a treia minciună, care a pătruns mai puţin: ne pleacă aurul din ţară. Nu pleacă niciun gram de aur din ţară. Aici a fost o negociere nefinalizată de Guvern. Dacă e ceva care ne dăunează enorm, e minciuna guvernamentală. Ştiu în ce stadiu era negocierea în timpul lui Boc: se crescuse redevenţa la 6% şi participarea părţii române avea 19% şi se agrea creşterea la 25% a contribuţiei. Nu ştiu de ce Guvernul Ponta s-a grăbit, negocierea nu era terminată. Mai erau următoarele condiţii de obţinut: ceea ce rezultă la Roşia Montană se procesează în România. Şi dreptul prioritar de achiziţie al Băncii Naţionale. Aceste drepturi trebuiau continuate în negocieri. Până la urmă, am dreptul să exprim un punct de vedere. Daţi-mi voie să exprim un punct de vedere şi dacă o să-l aveţi în emisiune pe guvernatorul BNR, şi el va exprima un punct de vedere. Azi am luat de pe Google informaţii cu privire la rezervele de aur ale statului. Sunt confirmate şi când intri la informaţiile de ţară, şi când intri la rezervele de aur. Noi avem 103,7 tone. Asta înseamnă 26 de grame pe cap de locuitor. În Portugalia sunt 382 de tone.  Să luăm ţări de talia noastră: Grecia are 12 grame pe cap de locuitor. Olanda are 36 de grame pe cap de locuitor.  Austria are 280 de tone la 8,5 milioane.  România are 4,7 grame pe cap de locuitor.  Dacă îl cumpăr de pe piaţa liberă mă costă, pe când dacă îl cumpăr din producţie internă, fac emisiune.  Dacă am exploata Roşia Montană, producţia ar fi de circa 13 tone de aur pe an, deci un miliard de euro. De unde inflaţie?

Despre proteste:

Ceea ce se întâmplă în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării m-a făcut să adopt o poziţie neutră faţă de proiect, dar am obligaţia să dau informaţie corectă şi în timp ce sunt de acord cu dreptul oamenilor de a se manifesta, cum sunt şi cu cei de la RM – dar am un comentariu, aici e un protest curat. Acolo e un protest fabricat, chiar dacă au dreptate. Ei greşesc  fundamental ca să ne săpună de locuri de muncă şi de cât de greu muncesc minerii în subteran. Repet: România nu este dependentă de cei 2.000 de locuri de muncă şi nici de cei 600 de locuri de muncă de după investiţii. E propagandă ca la partide

Sunt circa 480 de informării ale serviciilor. Vă pot spune că în perioada mea nu s-a primit nicio informare care să fi fost transferată Parchetului.  Obiectivul Roşia Montană nu este unul care a dispărut din atenţia structurilor de securitate, e operaţiune în derulare. O astfel de informaţie a făcut la adresa mea Victor Ponta când era în opoziţie şi era dramatic împotriva proiectului.

Despre mita luată de politicieni de la RMGC:

Dacă nu cunoşti proiectul, nu poţi să îl susţii. Din acest punct de vedere, nu mă voi implica în susţinerea proiectului sau împotriva proiectului, dar voi da informaţia corectă.  Aici a fost una dintre marile greşeli ale Guvernului, încercând să transfere Parlamentului responsabilitatea de Executiv.

Despre un posibil referendum:

Pot să-l declanşez mâine, aveţi certitudinea că vor veni 50% din români? Trebuie aşteptat momentul potrivit, unul la care polarizarea să devină mai puternică sau dezamorsarea conflictului în urma unor explicaţii. Nu exclud un referendum pe Roşia Montană.Îmbracă şi aspectul de proteste la adresa clasei politice. Trimiterea proiectului la Parlament a fost scânteia care a declanşat aceste proteste. Acuzaţia conform căreia Soros e în spatele ONG-urilor nu e adevărată. Soros a abandonat demult RM. Soros nu trimite oamenii în stradă. Cred că cei din piaţă ar respinge orice contact cu oameni politici. Deocamdată, au avut contact cu comisia parlamentară. Ce am văzut nu mi-a plăcut. Am avut şi eu întâlnire cu cei de la Alburnus Maior, la Roşia Montană. Discuţia a fost bună, dar ei şi-au înregistrat preşedintele şi asta spune ceva despre moralitatea lor.

Înţeleg că doamna Mungiu Pippidi este un factor de stimulare a mişcărilor, cred că ar fi un foarte bun ministru de Finanţe. Înţeleg că dânsa a făcut programele de guvernare, nu am primit un astfel de program. E timpul să se iasă din demagogie, cei care cred că ştiu mai bine să intre în politică. Un astfel de partid ar fi binevenit.

Alina Mungiu Pippidi îi răspunde lui Băsescu: Îl invit la un dialog direct

Preşedintele Societăţii Academice din România, Alina Mungiu Pippidi, îi mulţumeşte preşedintelui Traian Băsescu pentru că o citeşte cu atenţie şi îi propune o întâlnire faţă în faţă pentru a discuta subiectele fierbinţi de pe agenda publică, precum Roşia Montană, referendumul de anul trecut şi anticorupţia. Şeful statului a declarat la emisiunea „După 20 de ani“ că Alina Mungiu Pipiddi ar trebui să lase demagogia şi să intre în politică.

alina-mungiu-pippidi-tvr„Mulţumesc şefului statului că mă citeşte atent în continuare şi presei că mă informează promt prin telefon despre ce mai spune preşedintele despre mine. Mărturisesc însă că acest dialog prin terţi, când el e acolo şi eu la Berlin, el e în studioul de televiziune, iar eu nu am nici măcar televizor, nu lămureşte lucrurile, şi s-a repetat deja de mai multe ori“, a replicat Alina Mungiu Pippidi, duminică, preşedintelui. Mai mult, Pipiddi susţine că, dacă şeful statului este convins că ar fi un ministru acceptabil, atunci o întâlnire faţă în faţă în care să discute problemele stringente de pe agenda politică nu ar fi o problemă.„Nu văd de ce nu ar accepta o asemenea invitaţie, cred că lumea s-a cam saturat de emisiuni cu prim miniştri şi politicieni pe care nu îi contrazice nimeni “, a mai spus Pippidi. […]

Băsescu a acceptat dezbaterea cu Alina Mungiu-Pippidi

Preşedintele Traian Băsescu a acceptat invitaţia preşedintelui Societăţii Academice din România, Alina Mungiu-Pippidi, care l-a provocat  pe şeful statului la un dialog faţă în faţă pe teme precum: Roşia Montană, dezamăgirea tineretului din stradă, referendumul de anul trecut şi anticorupţia. Dezbaterea ar urma să aibă loc, joi, începând cu ora 11.00.

Invitaţia Alinei Mungiu-Pippidi a venit pe fondul unei afirmaţii a preşedintelui care a declarat, duminică, în emisiunea „După 20 de ani“, că Pippidi ar trebui să lase demagogia şi să intre în politică. „Înţelegând din afirmaţiile doamnei Alina Mungiu-Pippidi că-şi asumă reprezentarea Societăţii civile şi a Pieţei Universităţii, domnul preşedinte Traian Băsescu a decis să accepte propunerea de a avea o întâlnire deschisă cu prezenţa liberă a presei, joi, 3 octombrie, de la ora 11.00. Temele dezbaterii vor fi chiar cele anunţate de domna Alina Mungiu-Pippidi : Roşia Montană, dezamăgirea tineretului din stradă, referendumul de anul trecut şi anticorupţia. Locul de desfăşurare  îl dezbaterea poate avea loc chiar într-una din sălile Palatului Cotroceni. Bineînţeles, doamna Mungiu- Pippidi poate fi însoţită la dezbatere şi de alţi reprezentanţi  ai ONG-ului domniei sale, Societatea Academică din România“, a precizat pentru „Adevărul“ purtătorul de cuvânt al Preşedintelui, Bogdan Oprea. […]

  • Voxpublica: 

Alin Fumurescu: … de ce ti-e frica nu scapi: Alina Mungiu Pippidi v. Traian Basescu (cu Mihai Gotiu strivit intre) El Zorab

… sau ce facem in lipsa inorogilor care trag vanturi cu miros de trandafiri?

Se da o moblizare populara – sa zicem pe tema Rosia Montana. Se iese in strada, se da cu petul, se strang gunoaiele. Rosia Montana nu conteaza – e ca testul Rorschach, cu petele de cerneala, in care fiecare vede ce vrea sa vada. Costi Rogozanu vede una, Alina Mungiu Pippidi, alta. Despre presedinte, Ponta sau Antonescu nu mai vorbim – fiecare vede ce vrea.

Pana si Mihai Gotiu. Imi scot cu respect palaria in fata lui Gutza: e in sine o revolutie furata. Ca i-o fura. Dar, ca revolutia din Decembrie, in realitate nu ti-o poate fura nimeni, chiar daca ti-o fura toti. E Occupy Wall Street all over again, varianta romaneasca: sa n-avem lideri, sa n-avem cereri explicite, in afara interzicerii proiectului Rosia Montana in varianta asta, s-avem democratie directa, participativa, oamenii sunt ingeri, ne-am saturat de partide, sa nu dea Dumnezeu cel sfant, sa vrem noi sange, nu pamant, cand nu vom mai putea rabda, si foamea ne va rascula, Hristosi sa fiti nu veti scapa, nici in mormant, alea-alea.

Frumosi, ca inorogii.

Pe urma, vine dimineata. Pe urma, trebuie sa te trezesti, sa te speli pe dinti, sa mergi la toaleta. Ca trebuie.

Ia inorogul de unde nu-i.

Nici AMP, nici TB nu-s inamorati de inorogi. Sunt amandoi oameni pragamatici. Mananca friptura de inorog la micul dejun, dar – ca sa fie siguri – mai sparg si doua oua pe langa. Eventual, mai taie si-o rosie (nu m-am putut abtine). Amandoi stiu foarte bine ca nu te poti hrani doar ingrijind  inorogii, cum crede Gutza. Pe de alta parte, amandoi stiu ca, daca multa lume crede in inorogi, capata si astia ceva consistenta. Poti face o friptura din ei, nu se cuvin aruncati la gunoi.

Inorogul, ca si revolutia din Decembrie, e folositor la casa omului. Chiar daca nu exista, da lapte, carne, lana si oua. Produce efecte concrete, impinge lumea mai departe. Vorba lui Max Weber (stiu, stiu, am si eu obsesiile mele), daca oamenii n-ar crede ca imposibilul e posbil, nici ceea ce e posibil nu s-ar mai face. Sau, daca sunteti francofili, iaca vorba francezului: ceea ce e greu se face repede; ceea ce e imposibil cere timp.

Asa ca n-o sa ma apuc eu sa omor inorogii lui Gutza, ca, sincer, imi plac. I-am vanat toata viata, si-o sa-i mai vanez cata vreme mai am suflare in mine. Asta nu inseamna ca nu stiu ca nu exista. Am defectul asta: nu ma mint singur.

Batalia pentru Rosia Montana nu e batalia pentru Rosia Montana. E batalia pentru testul Rorschach. E pragmatica. Avem niste inorogi care nu exista – ce facem cu ei? Ii ingrijim, cum vrea Gutza (ca mor – asta e paradoxul inorogilor, mor cand sunt ingrijiti), sau facem din ei o friptura cat se poate de pragmatica, cum vor, in feluri diferite AMP si TB?

Atat AMP cat si TB vor sa faca din inorog friptura. Partid. De ce sa irosesti ceva ce, de bine, de rau, exista pentru ca lumea crede ca exista?

Sulfa cum e (n-am gasit alt termen), presedintele si-a dat seama de unde vine pericolul: nu de la anti-capitalistii lui Rogozanu si nu de la democratia fara cap a lui Gotiu, ci de la Alina Mungiu – ca numai ea, ca si el, nu mangaie, mamos, inorogul pe crestet, ci-si ascute cutitul, gandindu-se cum sa-i taie mai eficient beregata.

El Zorab.

Si-atunci TB ii arunca manusa lui AMP – sa se bage in politica. Sa faca partid, Sa vada cum e cand trebuie sa aduci voturi. Sa fie prim-ministru. Si-atunci AMP ridica manusa si i-o azvarle presedintelui inapoi, in obraz: hai sa vorbim in vazul lumii, la TV.

Daca – si asta e un mare DACA – TB accepta provocarea (nu cred), ar fi un spectacol pe cinste: doi vanatori de inorogi infruntandu-se pe strada mare, ca-n westernuri. Ponta? Antonescu? Udrea? Blaga? Plictisistori ca iepele.

Diferenta dintre cal si inorog.

Mihai Gotiu: Blănculescu a trecut la amenințări. Numele cianuriștilor pe toate gardurile. Domnule Blănculescu, trebuie să-mi mulțumiți. Și încă o perversitate de la Băsescu cu Roșia Montană

La articolul publicat ieri pe VoxPublica (”Ponta, Gitenstein, Roșia Montană, catastrofa și investitorii străini. Și un mesaj pentru un membru al Comisiei Speciale: migdalele îi otrăvesc doar pe proști!”) m-am trezit cu un comentariu semnat ”Blanculescu”. În back, adresa de mail asumată de comentator este dan@blanculescu.ro, aceeași cu adresa pe care consilierul premierului Victor Ponta și unul dintre cei mai cunoscuți susținători ai RMGC, Ionel Blănculescu, și-o asumă pe blogul personal. Care este conținutul comentariului:

”Domnule Gotiu,

Va rog sa nu-mi mai pronuntati si inserati numele in analizele dvs ratate, sunt privat, nu sunt angajat la stat, ceea ce poate v-ar permite sa ma pomeniti!

Nu de alta, insa tot ce atingeti se vestejeste si chiar nu as vrea sa-mi afectati literele din compozitia numelui asa dupa cum afectati masiv mediul investitional din Romania, blocand crearea de locuri de munca indiferent de ce fel de proiect vorbim.

Si pentru buna dvs informare, nu eu i-am facut teroristi pe oamenii din piata, care protestau, ci un redactor de la dcnews, caruia i-a placut un anume titlu, la care eu nu am avut niciun fel de aport, dimpotriva m-a afectat, coborand nivelul comentariului si atragand diverse dejectii mentale, din partea unora ca dvs.

Sper sa respectati aceasta norma de bun simt, de a nu mai vorbi despre mine, fara permisiunea mea (s.a.), asa dupa cum nu cred ca ati constatat ca v-am pomenit vreodata, ca ucigas in serie si partas la un adevarat genocid a tot ce inseamna investitie in Romania, locuri de munca etc.,cu toate ca de multe ori as fi facut-o.

Blanculescu”

Până la urmă, are mai puțină importanță dacă Blănculescu – comentatorul este aceeași persoană cu Blănculescu – consilierul lui Victor Ponta. Chiar dacă am convingerea fermă și există indicii clare (de la adresa de mail la tonul Blanculescudiscursului) că este vorba de aceeași persoană. Câteva lucruri rămân neschimbate, indiferent de acest aspect:

1. Ionel Blănculescu este consilier al premierului României. Acest fapt este de notorietate publică și nu cunosc vreo dezicere (sau infirmare) de acest statut. La fel cum sunt de notorietate publică intervențiile în favoarea proiectului minier al RMGC de la Roșia Montană. Cu ”argumente” pe care le regăsim și în discursul RMGC, dar și în al lui Victor Ponta (și nu este singurul în această postură – Mirel Palada a urmat același traseu: susținere pentru RMGC, urmată de includerea în sfera intimă a sfătuitorilor premierului).

2. Nu este nicio exagerare în titlul celor de la DCNews. În textul interviului (preluat cu același titlu și pe blogul lui Ionel Blănculescu), se arată expres:”Nici când sunt cu pistolul la tâmplă, americanii nu negociază cu teroriștii, pentru a nu crea un precedent, care ar escalada cererile acestora, a declarat Blănculescu”. Iar trimiterea este cât se poate de expresă la protestatarii care solicită blocarea legii speciale pentru Roșia Montană și a proiectului minier. Mesajul lui Ionel Blănculescu este structurat pe trei niveluri de adresabilitate:

– către publicul larg : încercând să inducă o temere generalizată față de iminența unei crize economice (și, implicit, să ofere o scuză avant la portespentru un eșec al ”programului” de guvernare);

– către investitorii străini (o parte dintre ei) : pentru a susține, la nivel de lobby politic și diplomatic interesele afacerii lui Gabriel Resources de la Roșia Montană (pentru ”a nu crea un precedent, care ar escalada cererile” protestatarilor);

– către Victor Pona: sugerându-i o direcție de discurs (pe care, de altfel, premierul a și preluat-o deja în celebra deja declarație pentru Reuters cu ”catastrofa”).

Nu mai insist acum asupra inconsistenței acestor mesaje. Constat doar lipsa totală de responsabilitate a premierului României care își însușește asemenea ”analize” partizane, care, pe de o parte, îl pun în situații penibile (ceea ce, totuși, e problema personală a lui Victor Ponta) și, pe de altă parte, influențează decizii politice majore (ceea ce reprezintă problema noastră, a tuturor).

3. În fine. Fac o promisiune fermă: nimeni și nimic nu mă va opri să-i popularizez numele lui Blănculescu și a tuturor celorlalți ”cianuriști” de seamă ai României. Pentru asta nu am nevoie de ”permisiunea” cuiva (să nu vă faceți iluzii, nu e Blănculescu primul care a încercat să mă oprească să scriu despre Roșia Montană și despre ”cianuriști”). Dimpotrivă, voi face toate demersurile jurnalistice posibile ca numele tuturor susținătorilor proiectului minier de la Roșia Montană să fie cât mai cunoscute (fie că e vorba de parlamentari, primari, consilieri, membri ai unor comisii mai mult sau mai puțin speciale, mai mult sau mai puțin politice și/sau de specialitate, publicitari, lobbyști etc.). Dacă sunt într-atât de convinși de ”beneficiile” acestui proiect pentru România, toți domnii, doamnele și domnișoarele în discuție vor trebui să-mi mulțumească: ar fi o recunoaștere a meritelor lor!

Un efort special voi depune pentru a le face cunoscute numele în Munții Apuseni. Printre zecile de mii de moți care riscă să rămână fără locuri de muncă și surse de venit din agricultură, prelucrarea lemnului și turism (detalii aici) dacă proiectul de la Roșia Montană va porni. Pentru a fi sigur că, la nevoie, vor ști cui să le ”mulțumească”.

Și mai am o rugăminte: ajutați-mă în popularizarea acestor nume. O merită cu vârf și îndesat. Ar fi păcat să rămână în anonimat!

***

Traian Băsescu și-a descoperit ”neutralitatea” în cazul Roșia Montană. Asta după ce, ani la rând, a fost promotorul principal al afacerii. Jocul e de o perversitate maximă, iar motivul invocat în această dimineață în emisiunea ”După 20 de ani”, de la ProTV (vezi Gândul.info) este cât se poate de manipulativ.

”Eu am fost un susţinător al proiectului până am văzut falia care se creează în societate”, a spus președintele. Să fim serioși, ultimul lucru de care îi pasă lui Traian Băsescu sunt ”faliile care se crează în societate”. ”Bugetari vs. privați”, ”tinchigii și chelneri vs. medici și profesori”, ”ecologiști vs. progresiști” (în cazul expres Roșia Montană) sunt doar câteva dintre faliile create și susținute de președinte.

Discursul de ultimă oră al lui Traian Băsescu intră, de fapt, în aceeași logică: cu cât este mai favorabil protestatarilor (sau, mai corect spus, ”mai puțin nefavorabil”, pentru că președintele rămâne, totuși, un fan al proiectului minier în sine), cu atât mai mult acreditează ideea unui joc politic din care ar avea de câștigat.

Și de aici efectul implicit: transferul antipatiei publice și politice față de Traian Băsescu asupra protestatarilor. Alimentând gura [l]ui Badea, Ciutacu, Gâdea & Cianura3 în tâmpenia legată de faptul că manifestanții ar fi ”băsiști”.

***


Categorii

1. DIVERSE, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Protestele pentru Rosia Montana continua, dar TENTATIVELE DE MANIPULARE SUNT TOT MAI VADITE. Idealistii strazii, “friptura buna” pentru “ANIMALE POLITICE” ca Traian Basescu si Alina Mungiu Pippidi?

  1. iNDIFERENT DE SITUATIE NU TREBUIE INCLUSA IN PATRIMONIUL UNESCO,ACEST UNESCO APARTINE DE ONU,IAR NE CEDAM GRATIS TARA STRAINILOR ?

  2. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15694537-george-maior-sri-nu-poate-pronunta-asupra-oportunitatii-implementarii-proiectului-rosia-montana-acordat-atentie-asupra-riscului-grupari-extremiste-deturneze-miscarile-protest-legitime.htm

    Serviciul Roman de Informatii nu se poate pronunta asupra oportunitatii implementarii proiectului de la Rosia Montana, dar a transmis peste 500 de informari din ianuarie 1999 pana in septembrie 2013 legate de “riscurile si beneficiile implementarii proiectului”, a declarat luni directorul general al Serviciului, George Maior, care a fost audiat de comisia parlamentara pentru controlul SRI.

    Acesta a precizat ca proiectul de exploatare miniera constituie “s-a aflat permanent in atentia Serviciului” deoarece este vorba de o “problema de securitate nationala”: “Prin complexitate si implicatii majore in plan economi, social, de mediu si patrimoniu, fara a omite unele ecouri in planul relatiilor internationale ale Romaniei, Rosia Montana constituie din perspectiva SRI o problema de securitate nationala”.

    Acesta a sustinut ca SRI a abordat aceasta chestiune de maniera neutra, echilibrata”, atat din perspectiva unor riscuri de afectare a echilibrului ecologic, patrimoniu national, climat social, cat si al atentiei fata de “actiunile interesate menite sa influenteze actul decizional” sau al unor grupari extremiste care ar putea deturna miscarile de protest, “de altfel legitime”.

    “SRI a acordat atentie actiunilor interesate menite sa influenteze actul decizional, precum si tentativelor unor structuri extremiste eco-anarhiste de a exploata sau de a deturna miscarile protestare, de altfel legitime”, a spus el, citat de Mediafax.

    Maior a notat ca “potentialul de exploatare” este estimat in Europa ca fiind “foarte mare”.

    De asemenea, SRI a relevat “necesitatea stabilirii valorii si structurii geologice exacte si riscul aparitiei unor blocaje in implementarea deciziei”.

    George Maior nu a dorit sa raspunda la intrebari, afirmand: “Veti intelege limitele comunicarii noastre pe aceasta problema”.

    Intrebat la ce s-a referit seful SRI atunci cand a vorbit de riscul de deturnare a protestelor de catre grupari extremiste, seful comisiei parlamentare de control asupra activitatii SRI, Georgian Pop, a precizat ca rolul Serviciului este “acela de a informa beneficiarii legali daca exista aceste tendinte sau fenomene ca un protest legitim sa fie denaturat in alte scopuri”.

    “Nu am vazut ca proteste legitime sa fie denaturate intr-un scop negativ de catre elemente de tip extremist”, a notat acesta.

    Interesanta pozitie a SRI-ului, care trebuie amendata drastic:

    Protestele – aflam ca sunt oarecum cu voie de la SRI, de vreme ce sunt numite “justificate”, ar fi in pericol sa fie deturnate de organizatii eco-anarhiste.

    Gresit. Protestele sunt chiar ORGANIZATE de eco-anarhisti, de la bun inceput, caci altfel, oricat ar fi de justificate, nu s-ar fi intamplat. Am aratat acest lucru aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/09/25/ponta-catastrofa-rosia-montana-gotiu-asediul-puterii-proteste-campeni-comisie-blocata/

    Venind de la seful SRI, o asemenea “confuzie” de termeni intre deturnare si organizare/mobilizare nu prea tine.

    Deturnare exista mai degraba in cazul Basescu, Pippidi si alte animale politice.

    Sa fie oare aceasta pozitie un indiciu ca acele organizatii “eco-anarhiste” nu sunt altceva decat instrumente (parte constiente, parte inconstiente) ale SRI-ului veghetor asupra starii de spirit a romanilor?

  3. http://romanian.ruvr.ru/2013_10_01/Valentin-Vasilescu-Traian-Basescu-ne-crede-fraieri-9578/
    Suntem mult mai manipulati decat realizam!
    Din pacate nu a mai ramas nimeni in tara asta ( cel putin nu care sa si poata sa face ceva – cu autoritate, influenta) care sa-i vrea binele. Iar poporul intodeauna a fost si va fi masa de manevra din cauza prostiei si indiferentei lui. Acei putin care mai gandesc si mai pot face ceva in sensul acesta sunt marginalizati si parasiti de gloata.
    Imi vin in minte acum acele imagini de pa national geographic unde cativa lei ataca o turma intraga de bivoli uriasi si sanatosi. Rupe din turma un exemplar la fel de puternic si sanatos ca restul turmei si, sub privirile dobitoace ale confratilor este mancat. Cam asta se intampla la noi in Romania si din pacate cam peste tot in lume.

  4. Proiectul Rosia Montana este o mare teapa. Ganditi-va dragi romani ca ne ramane CIANURA adica OTRAVA pentu aer, sol, apa. Statul canadian plateste milioane de dolari canadieni pentu inghetarea panzei de apa freatice la o asemenea exploatare lasata de Gold Corporation. Cine garanteaza ca nu va fi o catastrofa acolo in conditiile in care natura este tot mai capricioasa? Gold Coporation nu are bani pentru a plati tot ce promite (o mare parte din sursa lor de finantare este atragerea de fonduri de la bursa, iar bancile serioase nu finanteaza asemenea proiecte). Cititi “Confesiunile unui asasin economic” de John Perkins si o sa aflati de Chevron si Bechtel care si-au varat coada in tari de mana a treia! Nici nu stit ce manipulari s-au facut in Panama, Ecuador , Indonezia etc.
    PS: Duminica am fost in Piata Revolutiei in Botosani. Mentionez ca pentru prima data am venit in piata. Tipul care obtinuse autorizatia pentru demonstratie(nu-l cunosc deci nu m-a chemat) mi-a spus ca este o lehamete totala, lucru constatat si de mine. Mi-a spus ca zilele tecute un grup mare de tineri au venit si ei sa demonsteze dar cand au vazut jandarmii malaci care au aparut s-au speriat si au plecat. Eram numai 4 oameni care manifestam impotriva acestui proiect. O sun pe nevasta-mea sa vina si ea. Cand a venit a trecut pe langa un tip imbracat bine care vorbea la telefon si spunea ca sunt 4 indivizi cu pancate dar nu sunt probleme. Nu ea sigur de la jandarmerie ca baietii stateau in apropiere. La un moment dat o femeie ne-a facut o poza. Cand am plecat o masina care stationa in zona s-a
    pornit si ea taman atunci. Dormiti linistiti ca SRI lucreasza!!!!!

  5. Cu toate acestea, parlamentarii din Alba spun ca nu au participat la nici o intalnire cu Gabriel Resources mediata de Ambasada Canadiana.

    Compania canadiana Gabriel Resources a initiat, anul trecut, un program de intalniri cu politicienii romani aflati in pozitii cheie in cadrul Parlamentului, Guvernului si chiar al Administratiei Prezidentiale. In iunie 2005, Gabriel Resources a trimis Ambasadei statului canadian o lista cu numele oamenilor politici cu care doreste sa se intalneasca.

    Pe lista de oameni politici intocmita de reprezentantii Gabriel Resources apare, in 2005, fostul senator George Maior. La momentul in care a intrat in vizorul conducerii Gabriel Resources, George Maior era senator PSD de Alba si seful Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Senatul Romaniei.

    Pana in noiembrie 2005, tatal lui George Maior, Liviu Maior, a ocupat functia de Ambasador al Romaniei in Canada.

    Maior a vorbit 30 de minute cu Gabriel

    Conducerea companiei Gabriel Resources a solicitat in aceeasi perioada intalniri oficiale cu presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, Adrian Nastase si Mircea Geoana. Pana in prezent, singura intalnire confirmata este cea cu senatorul George Maior.

    Acesta a confirmat intalnirea cu reprezentantii Gabriel Resources, dar a mentionat ca nu a fost singurul parlamentar prezent la intalnire. ZIUA de Cluj a solicitat lamuriri asupra intalnirii dintre George Maior si compania Gabriel Resources:

    In anul 2005, Ambasada Canadei a solicitat in mod oficial tuturor reprezentantilor Parlamentului Romaniei din judetul Alba o intalnire cu reprezentanti ai Gabriel Resources, destinata prezentarii activitatii companiei in judet.

    La aceasta intrevedere, care a durat 30 de minute, domnul George-Cristian Maior a participat in calitate de senator al judetului Alba, se mentioneaza in raspunsul trimis de biroul de presa al SRI.

    Comunicatul spune ca toti parlamentarii din Alba au fost solicitati pentru intalnirea cu reprezentantii companiei, dar in scrisorile oficiale ale Ambasadei canadiene apare nominalizat doar numele lui George Maior.

    Cine minte?

    Maior spune ca a participat la intalnirea cu reprezentantii companiei Gabriel Resources alaturi de alti parlamentari din judetul Alba. Parlamentarii contactati de ZIUA de Cluj spun ca nu au fost contactati de Ambasada Canadei in 2005 si nu au participat la nici o intalnire cu reprezentantii companiei Gabriel Resources. Nu am primit nici o scrisoare oficiala din partea Ambasadei Canadei

    In 2005, nu am participat la vreo intalnire cu reprezentantii Gabriel Resources, a declarat deputatul PRM Valeriu Buzea.

    Pe de alta parte, senatorul PD Alexandru Peres spune ca a existat o initiativa, dar nu s-a concretizat oficial. Nici eu nu am primit o adresa din partea Ambasadei Canadei. Nu am participat la nici o intalnire cu compania la care sa fi luat parte si senatorul George Maior, a declarat Peres.

    Chiar si deputatul PD Stefan Bardan, unul dintre sustinatorii declarati ai proiectului, a infirmat faptul ca Ambasada Canadei ar fi solicitat tuturor parlamentarilor o intalnire cu conducerea Gabriel Resources. In 2005, nu a avut loc o astfel de intalnire.

    Ce stiu este ca in 24 noiembrie anul acesta a avut loc o intalnire intre mai multi parlamentari din Alba si conducerea companiei, dar nu am fost solicitat oficial de catre Ambasada canadiana, a declarat Bardan.

    MAE: Nu incurajam astfel de actiuni

    Oficialii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) sustin ca nu este ilegal ca o ambasada sa faca lobby pentru o companie din tara de provenienta. ZIUA de Cluj a solicitat biroului de presa al MAE sa analizeze cazul companiei Gabriel Resources si implicarea Ambasadei Canadei in organizarea de intalniri cu oficliali romani.

    Nu exista restrictii de ordin protocolar pentru organizarea unor astfel de evenimente. Totodata, precizam ca in cadrul acordurilor comerciale semnate de Romania nu sunt prevazute elemente specifice privind desfasurarea activitatii atasatilor comerciali, se arata in raspunsul oficial al ministerului.

    Nu este ilegal ca o ambasada sa organizeze intalniri oficiale intre o companie si un demnitar roman, dar noi nu incurajam astfel de actiuni deoarece pot duce la conflicte de interese sau la concurenta neloiala, a declarat Valentin Naumescu, secretar de stat in cadrul MAE.

    Gabriel Resources, speriat de Printul Charles

    In strategia de lobby a Gabriel Resources mai exista un episod interesant: oficialii canadieni au incercat sa stabileasca o intalnire intre conducerea Gabriel Resources si Printul Charles al Marii Britanii.

    Motivul era faptul ca reprezentantii ONG-urilor care militeaza impotriva proiectului minier de la Rosia Montana ar fi prezentat Printului Charles cazul Rosia Montana intr-o maniera distorsionata. Astfel, Ambasada Canadei a mers mai departe si a aparat interesele companiei pana si in Anglia.

    http://www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva-1712348-george-gabriel-mana-rosia-montana.htm

    http://www.stelian-tanase.ro/sfidarea-lui-don-maior/

  6. “Sa fie oare aceasta pozitie un indiciu ca acele organizatii “eco-anarhiste” nu sunt altceva decat instrumente (parte constiente, parte inconstiente) ale SRI-ului veghetor asupra starii de spirit a romanilor?”

    Deci pe de o parte avem o gasca de politicieni-afaceristi-tepari care vor sa definitiveze cel mai mare jaf din Romania. Pe de alta parte avem cele mai mari proteste de la revolutie incoace organizate de ONG-uri anarhiste sustinute de SRI.

    La mijloc sunt protestatarii de buna credinta si Rosia Montana insasi.

    Daca mergem sa protestam suntem masa de manevra a SRI, a anarhistilor si a cui se mai gaseste sa ne manevreze. Daca nu mergem sa protestam ca sa nu fim manevrati ramanem fara Rosia Montana – la pachet cu gazele de sist si tot ce mai avem prin pamant. (Bine, putem ramane fara RM si daca protestam, dar macar stim ca nu am cedat-o fara lupta.)

    De care sa ne ferim si de care sa ne lasam inghititi? De talhari sau de anarhisti?

    Sa ramanem neutri? Si Rosia Montana o mai salveaza cineva?

  7. Pingback: Alburnus Maior acuza: PREMIERUL SI PRESEDINTELE FAC LOBBY PENTRU RMGC/ Manipularile mizerabile ale SRI/ Basescu vs Pippidi sau “ANTICORUPTIE” in loc de ENERGIE si RESURSE/ Ministrul Dan Sova – AVOCAT PENTRU GABRIEL RESOURCES? (VIDEO) - R
  8. Pingback: Aviz naivilor cu privire la MITUL SPONTANEITATII protestarii populare. Srdja Popovic, liderul revolutiei anti-Milosevici: REVOLUTIA SPONTANA DE SUCCES ESTE O MINCIUNA. NU EXISTA ASA CEVA [video, conferintele TED] - Recomandari
  9. Pingback: DIVERSIUNEA LEGIONARA. Ponta si Basescu, umar la umar pentru CHEVRON, instiga la REPRESIUNEA protestelor, agitand spectrul VIOLENTELOR “LEGIONARE” si al AMESTECULUI RUSESC - Recomandari
  10. Pingback: “LIDERII” PROTESTELOR ANULUI 2013: militanti de profesie, veleitari, “rebeli” fara cauza. Si ceva “laboratoare sociale” de “redesteptare a tinerilor” cu fonduri de la SOROS - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare