Curtea Suprema a Greciei cere ANULAREA imunitatii lui VAROUFAKIS pentru “INALTA TRADARE”/ De ce se opun COMISIA EUROPEANA si MUGUR ISARESCU noului COD FISCAL? Nu avem voie sa evadam din fortareata austeritatii

29-07-2015 3 minute Sublinieri

varou

Curtea suprema de justitie din Grecia a cerut, marti dupa-amiaza, Parlamentului anularea imunitatii deputatului Yanis Varoufakis, fost ministru al Finantelor, acuzat de “inalta tradare” dupa ce a dezvaluit informatii despre un presupus plan secret de iesire a tarii din zona euro, scrie Ekathimerini, preluat de Mediafax.
Potrivit ziarului italian La Repubblica, solicitarea instantei supreme a fost facuta dupa doua plangeri impotriva deputatului Syriza (extrema-stanga).

Una dintre plangeri a fost depusa de Apostolos Glenzos, primarul orasului Stylida (centru) si liderul partidului antisistem Teleia. O alta reclamatie la Curtea suprema a fost facuta de un avocat, Panayiotis Giannopoulos. Cei doi il acuza pe Yannis Varoufakis, care a demisionat din functia de ministru al Finantelor pe 6 iulie, de “inalta tradare” si de daune aduse economiei Greciei.

Suspendarea imunitatii parlamentare a deputatului Syriza este putin probabila, dat fiind ca este in mod clar vorba de o activitate cu caracter politic, potrivit sursei citate.

Yanis Varoufakis a dezvaluit ca elaborase un plan de implementare a unui sistem paralel de plati, pentru a permite continuarea tranzactiilor bugetare in cazul prelungirii masurilor de control al capitalului bancar. Fostul ministru al Finantelor sustine ca nu era nimic ilegal in acest plan controversat.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

Mai pe față, mai aluziv, Comisia Europeană ar fi sugerat prudență în aplicarea Codului Fiscal. Grecia, situația de pe piețele bursiere, supraîncălzirea economiei, riscul de conflict în Ucraina, toate aceastea sunt argumente valabile. Dar de ce nu s-a preocupat Bruxelles-ul când Grecia făcea datorii cu sutele de miliarde?  Să nu ne grăbim să dăm vina pe Germania, Franța sau Spania, principalii creditori.

Executivul european pare mult mai atent la reducerile de TVA, decât la alte politici fiscale. Explicația e foarte simplă: salariile funcționarilor din  instituțiilor europene se finanțează din trei surse. Pensiile speciale, asigurările medicale și stomatologice, subvențiile pentru locuință sau pentru școala copilului, toate beneficiile funcționarilor și parlamentarilor europeni se plătesc din acești bani.

De ce a promis Băsescu, la Strasbourg, arestări în vămi

Prima sursă de finanțare sunt taxele vamale, colectate la intrarea de bunuri produse în țări necomunitare. Nu întâmplător Traian Băsescu a anunțat la Strasbourg că va declanșa o campanie de arestări în vămile românești.  Putea să promită o campanie anti-corupție în primării, dar creșterea încasării de taxe locale nu încălzește Bruxelles-ul. Creșterea colectării de taxe vamale se reflectă în bugetul tuturor funcționarilor europeni.

Cotă de TVA pentru Bruxelles

Din păcate, chiar dacă s-ar colecta integral taxele vamale, volumul mărfurilor care trec prin Portul Constanța nu se compară cu cel al marilor porturi din Vestul și sudul Europei. Cu 20 de milioane de consumatori, TVA pare mai consistent. Din încasările TVA, 0,50% sunt trimise la Bruxelles, pentru finanțarea aparatului UE. Reducerea TVA, înseamnă o reducere proporțională a bugetului alocat funcționarilor europeni.  

De ce sunt favorizate importurile agricole

Taxele plătite pe mărfuri agricole importate din afara Uniunii sunt a treia sursă de finanțare. Poate această componentă nu are legătură cu Codul Fiscal, dar explică a altă politică defavorabilă României. Din 2007, România nu a mai avut voie să folosească soia modificată genetic în culturi agricole, dar s-a permis importul acestei plante din Brazilia și SUA. De la o producție locală de 200 milioane de euro s-a ajuns la importuri de 200 de milioane. Circa 85% din consumul europenilor este asigurat de plante modificate genetic, dar agricultorilor europeni li se interzice cultivarea acestora. Probabil că finanțarea birocrației europene din taxele pentru importuri agricole este doar o coincidență.

Disputa pe seama codului fiscal/majorării salariilor bugetarilor a găsit, în premieră, Banca Centrală pe poziții contrare lobby-ului bancar. Iată 2 ipoteze care ar explica de ce.Vă amintiți vârful bulei speculative din 2007-2008? Creditele de 100.000 euro pentru apartamentele vechi de 2 camere din Dristor? BNR, care acum s-a plasat pe pozițiile anti-ciclicitătii, ale responsabilității fiscale și apărării echilibrului  macroeconomic se grăbise să ridice raportul rată credit-venituri debitor până la 70% prin noile norme de creditare din 2007, dând apă la moară celor care vroiau cu orice preț o casă și o mână de ajutor dezvoltatorilor cu profituri indicente. Aia nu cumva era pro-ciclicitate? Dar de poziția BNR din 2010, când Guvernul s-a îndatorat cu 20 miliarde dolari pentru a salva pielea băncilor rămase fără linii de finanțare de la băncile-mamă, cuplând împrumutul extern cu reduceri de salarii la bugetari și creșterea TVA vă mai aduceți aminte? BNR n-a zis nici atunci că e măsură pro-ciclica să tai venituri când economia scade. 

 Oficialii din Doamnei se dau însă de ceasul morții cu anticiclicitatea abia când Codul Fiscal a fost deja aprobat cu o largă majoritate ba mai mult, au convocat o conferința organizată chipurile de Consiliul Fiscal unde majoritatea speakerilor au fost de la BNR unde s-a cântat în cor aria responsabilității, a stabilității, etc, etc. De ce s-a trezit BNR să țină cu dinții de poziții care nu oferă avantaje imediate băncilor, contrar de cum făcea până acum? Spun asta deoarece prevederile din noul Cod Fiscal plus majorarea de salarii la bugetari aduc venituri suplimentare populației deci un nou puseu de creditaci și o gură de oxigen pentru datornicii mai vechi….
De ce are BNR poziții contrare industriei bancare? Eu avansez aici 2 ipoteze:
 a. BNR a primit instrucțiuni în plic la puțin timp după mesajul destinat președintelui Johannis așa că ambele instituții au sărit ca arse împotriva Codului Fiscal votat cu puțin timp în urmă cu o largă majoritate de Parlament. Asta pentru că nu dă bine la electoratul european ca o țară din est, balcanică, să vină cu măsuri de relaxare fiscală după convulsiile pe care le traversează Grecia? Nu dorește Germania nicio evadare din fortăreața austerității și are în România executanți docili? 
b. PSD nu trebuie lăsat să câștige capital politic din măsurile cu impact enorm la pătura defavorizată din societate, clientela din administrație și grupul micilor întreprinzători pentru că tranziția spre noul Guvern PNL, după alegerile din 2016, să fie cât mai ușoară. BNR și-ar masca astfel simpatiile de dreapta sub plapuma indicatorilor macro, a stabilității financiare ce trebuie apărată cu pieptul dezgolit, mă rog, scurtez tot jargonul pasaresco-financiar utilizat în astfel de situații… De fapt, un scenariu plauzibil ar include o combinație a+b, în proporții diferite 
Altfel, interesant de urmărit cum și-au moderat pozițiile site-urile și analiștii de dreapta după schimbarea de poziție dinspre BNR/Președinte, asta după jubilația anteriora provocată de trecerea Codului Fiscal prin Parlament. Dovadă că, la nevoie, meseria de formator de opinie telefonată cere înghițirea a tot soiul de broaște sub pretexte nobile.

Categorii

1. DIVERSE, Bancherii, bancile, BNR, abuzurile bancilor, Grecia, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare