ROMÂNIA SE STINGE. Situatia demografica este sub pragul de alarma (Video)

3-09-2015 8 minute Sublinieri

  • Digi24:

Natalitatea României, sub pragul de alarmă

Femeile din România nasc din ce în ce mai puţini copii. Dacă în anii 90 o femeie năştea în medie doi copii, astăzi cifra s-a înjumătăţit. Unele pun pe primul loc cariera, altele se gândesc bine dacă pot să crească încă un junior.

„Trăim în secolul în care cariera e pe prim plan”, spune o tânără. Iar cu acest gând pornesc în viață cele mai multe dintre tinerele românce. Este unul dintre motivele pentru care natalitatea este în continuă scădere în România, în ultimul sfert de secol. Statisticile arată că dacă la începutul anilor 90 o femeie năştea în medie doi copii, astăzi media s-a înjumătăţit.

„Nici nu voiam să facem pentru că nu aveam casă, stăteam cu chirie… Eu am colegi foarte tineri, lucrez la teatru, care de 19, 20 de ani, 22, 24 şi nu vor să se căsătorească”, spune o mamă.

Iar o altă femeie este de părere că „în ţara aceasta copiii nu mai au niciun viitor. Toţi caută să plece unde e mai bine şi uitaţi, se plimbă cu mine prin Bucureşti, concediul nu ni l-am putut face pentru că astea sunt condiţiile.”

Darie Cristea, sociolog: „Începem să ne dorim să trăim şi să ne ducem viaţa la fel ca în orice alt stat european şi occidental. Să nu uităm că avem din ce în ce mai mult tentaţia asta a carierei şi printre femei.”

Tendinţa este aceeaşi la nivel global. Rolul femeii în societatea de astăzi este însă altul.

„La începutul sec XX, la nivelul României valoarea indicatorului era de 5,9 copii la o femeie în perioada fertilă. Acest indicator a scăzut substanţial pe parcursul secolului XX. În anul 1990, valoarea indicatorului era 2,2, dar alarmant este că în 2014 la nivelul României indicatorul era egal cu 1,4”, explică Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Național de Statistică.

Aceste cifre se traduc printr-o scădere a populaţiei. În acelaşi timp se conturează şi o problemă socială – natalitatea este în creştere doar în comunităţile sărace.

Cătălin Crâstoveanu, şeful Secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul de copii „Marie Curie” din Bucureşti, spune că în familiile sărace „există o rată mare a prematurităţii, unde nu există cultură medicală, unde viitoarele mame nu merg la medic, sau merg la medic atunci când află că trebuie să nască.”

Aceşti copii reprezintă o provocare pentru medici. Puţini dintre ei reuşesc însă să supraviețuiască.

Rămânem destul de în urmă, mortalitatea este de aproape trei ori mai mare decât media europeană”, mai adaugă medicul Cătălin Crâstoveanu.

Cea mai ridicată rată a natalităţii a fost înregistrată anul trecut în centrul ţării, iar cea mai scăzută în Oltenia.

Populația lumii îmbătrânește în ritm alert

Peste doar 15 ani, îmbătrânirea populaţiei va deveni o problemă majoră pentru multe ţări. Sunt concluziile unui studiu realizat de o companie de consultanţă, iar îngrijorător este că vor fi afectate cele mai dezvoltate state. În ţările mai puţin dezvoltate, numărul pensionarilor va fi mult mai mic decât cel al angajaţilor.

Ţările europene ocupă cele mai multe poziţii în topul statelor îmbătrânite. Printre ele apar Germania, Spania, Italia şi Austria. E vorba, aşadar, de ţări dezvoltate, fapt ce reprezintă o problemă pentru „bătrânul continent”. Principala îngrijorare este presiunea care va fi suportată de bugetele lor de pensii în următorii ani.

Germania este, în acest moment, cea mai „îmbătrânită” ţară a Uniunii Europene. 20% dintre nemţi au peste 65 de ani, în condiţiile în care tinerii reprezintă doar 13 procente din populaţie. La polul opus se situează Irlanda, ţară în care 21% din populaţie este tânără.

Un alt studiu arată că oamenii din ţările în care vor predomina pensionarii sunt cei mai îngrijoraţi în privinţa viitorului lor. Cea mai scăzută încredere există în state precum Italia şi Rusia, unde două treimi dintre locuitori se tem că vor avea o bătrâneţe cu probleme.

Cei mai puţini pensionari vor fi în ţările mai puţin dezvoltate

Cercetările sociologice arată că populaţia tânără va predomina în ţări mai puţin dezvoltate. Şi vorbim aici în principal de Nigeria, Africa de Sud şi Kenya, unde jumătate din populaţie va avea sub 15 ani. În plus, doar 5% dintre locuitori vor fi pensionari în 2050. Oamenii din aceste state sunt şi cei mai optimişti atunci când se gândesc la confortul pe care-l vor avea la bătrâneţe.

Şi, fiindcă tot vorbim de optimism, acesta este la un nivel foarte scăzut în Japonia, Coreea de Sud şi China. Explicaţia este foarte simplă – cele trei state asiatice vor fi cele mai „bătrâne” ţări din lume. În 2050, peste 36% dintre japonezi vor fi pensionari, în timp ce în Coreea de Sud, proporţia va fi de 34%.

Toate aceste schimbări sunt consecinţele unor procese îndelungate, precum migraţia, modificarea ratei fertilităţi şi a speranţei de viaţă. Populaţia va continua să crească la nivel mondial. Suntem 7,2 miliarde de oameni în acest moment pe glob, iar sporul natural, adică diferenţa dintre numărul naşterilor şi cel al deceselor, este de peste 55 de milioane de persoane.

Proporţia pensionarilor în 2050

– Spania – 34,5%

– Italia – 33%

– Germania – 32,7%

– Franţa – 25,5%

– Africa de Sud – 10,5%

– Pakistan – 9,6%

– Kenya – 6,3%

– Nigeria – 3,8%

demografie_RO

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA

www.alianta-familiilor.ro

3 septembrie 2015

ROMANIA LA 10 MILIOANE DE OAMENI

In 2010 Romania va mai avea doar 10,7 milioane de locuitori conform unui Raport recent publicat de Natiunile Unite. [Raportul poate fi citit aici: http://esa.un.org/unpd/wpp/Publications/Files/Key_Findings_WPP_2015.pdf] Intitulat World Population Prospects (“Prospecte demografice globale”), Raportul nu e de bun augur pentru Romania. De fapt nu e de bun augur pentru multe tari, dar pentru Romania, Moldova, vecinii nostri si inca citeva tari ale lumii prognoza demografica e cit se poate de ingrijoratoare. Romanii au inceput Mileniu III cu peste 20 de milioane din care, conform studiului, pina in 2100 vor mai ramine doar 10,7 milioane. Datele statistice sunt si mai ingrijoratoare, insa, considerind ca in 2100 populatia Romaniei va fi atit de imbatrinita incit ceasul biologic al romanilor practic va inceta sa mai bata. Ceea ce inseamna ca in final natiunea romana se va stinge in doar citeva generatii dupa aceea.

Probabil vi se pare exagerat de alarmant termenii in care descriem peisajul demografic al viitorului Romaniei. Cert e, insa, ca nu poti argumenta impotriva datelor statistice. Ca ni le plac ori nu, ele sunt o realitate. Poti critica metodologia prin care datele au fost obtinute ori analizate, dar nu poti dezagrea cu realitatile prezente si tendintele demografice curente bazate pe datele statistice ale ultimelor decenii. Ce arata aceste date? 

Viitorul demografic al Romaniei

In 1950, dupa razboiul mondial care a luat vietile a sute de mii de barbati romani, Romania avea 16 milioane de locuitori. Dupa 45 de ani de comunism avea peste 23 de milioane, o crestere de 7 milioane ori cam 44%. In 2015 are 19,5 milioane, o scadere de 4 milioane de fiinte umane in 25 de ani. Se estimeaza ca in 2030 in Romania vor locui doar 17,6 milioane de oameni, cam atit cit locuiesc in Olanda azi. In 2050 vor mai fi in Romania doar 15,2 de milioane de oameni iar in 2100 doar 10,7 milioane. Concret, asta inseamna ca in curs de 100 de ani, populatia Romaniei se va injumatati.

In plus, populatia tarii va imbatrini rapid. In 2015 15.5% din populatia Romaniei sunt copii sub 14 ani, 60% intre 15 si 59 de ani, 24% intre 60 si 80 de ani, si 4% peste 80 de ani. In 2050 doar 14% din populatia Romaniei vor fi copii sub 14 ani, 49% intre 15 si 59 de ani, 26% intre 60 si 80 de ani, si aproape 9% peste 80 de ani. Dupa 50 de ani, insa, in 2100, copiii sub 14 ani vor continua sa  fie 14% din populatia Romaniei, 49% intre 15 si 59 de ani, 26% intre 60 si 80 de ani, si 12.7% peste 80 de ani.

In acelasi timp, varsta medie a romanilor va continua sa creasca reflectind imbatrinirea tarii. In 1950 Romania era o tara tinara, varsta medie fiind de 26 de ani. Prin varsta medie se intelege varsta la care intreaga populatie a unei tari se imparte in doua parti egale, prima parte fiind grupa celor tineri, iar a doua grupa celor in varsta. In 1980 varsta medie a crescut la peste 30 de ani, la peste 42 de ani in 2015, si se astepta ca ea sa ajunga la 47 de ani in 2030, si la 48 de ani in 2050 si in 2100. Varsta medie insa fiind de 48 de ani, impactul demografic e clar. Capacitatea de procreare a romanilor va slabi enorm pina in 2050 si va ramine infima pina la finele secolului. 

Fertilitatea femeilor tarii va scadea, dar va creste pina in 2100, fara, insa, ca ea sa devina excedentara, in sensul de a spori cresterea populatiei. Rata fertilitatii necesare mentinerii unui nivel demografic constant e de 2.1 copii de femeie. La 2.1 copii de femeie populatia nu creste. Intre 1975 si 1980 rata fertilitatii in Romania a fost de 2.55 copii de femeie. A scazut la 1.51 intre 1990 si 1995, si la 1.45 intre 2005 si 2010. A ajuns la 1.48 intre 2010 si 2015. Prognozele ONU indica ca ea va continua sa creasca pina va ajunge la 1.82 in 2100. 

Romanii insa vor trai mai mult. Daca in 1990-1995 longevitatea vietii romanilor era de aproape 70 de ani, se asteapta ca intre 2050 si 2100 ea sa ajunga la 86 de ani.

Datele ONU sunt deosebit de incurajatoare, insa, privind incidenta decesului copiilor la nastere. In Romania anilor 1990 rata mortalitatii copiilor la nastere era de 23 la 1000 de copii nascuti vii. A scazut la 12 pina in 2010, sub 10 la ora actuala, si va continua sa scada treptat pina va ajunge la 2.2 copii la 1000 de copii nascuti vii.

Viitorul demografic al Europei

 

Situatia demografica precara a Romaniei e de netagaduit. Si cu toate ca nu suntem singura tara in situatia aceasta atit de delicata, ne aflam printre tarile cu prognoze demografice dintre cele mai dificile. Romania e in grupul de 48 de tari ale lumii in care populatia va scadea de acuma pina in 2050 in loc sa creasca. In aceasta grupa, Romania se afla intre tarile care vor experimenta o scadere demografica de mai mult de 15%. Majoritatea acestor tari se afla in Europa, inclusiv toti vecinii nostri, plus Japonia. Scaderea demografica a Republicii Moldova va fi si ea accentuata. De la 2,3 milioane de locuitori in 1950, populatia Moldovei a crescut la 4 milioane in 2015 dar va scadea la 3,2 milioane in 2050 si la 1,8 milioane in 2100. Un deficit demografic similar va fi cunoscut si in Japonia care va ajunge la sub 100 de milioane de locuitori.

Rata fertilitatii in Europa continua sa fie sub 2.1 de femeie. Curent e de 1.6 copii si va creste la 1.8 pina in 2050. De acum pina in 2100 populatia Europei va scadea de la 738 milioane de locuitori la 646 de milioane, adica o scadere de 92 de milioane de oameni. In contrast, America Latina va creste demografic de la 634 de milioane de oameni in 2015 la 721 de milioane in 2100, iar America de Nord de la 358 de milioane in 2015 la 500 de milioane in 2100, o crestere de 142 de milioane de oameni. Cea mai mare crestere a populatiei  va avea loc in Africa unde populatia va creste de la 1,1 miliarde in 2015 la 4,3 miliarde in 2100.

La nivel global, populatia lumii va creste de la 7,3 miliarde in 2015 la 11,2 miliarde in 2100. Populatia planetei e tinara in comparatie cu a Europei. La nivel global 26% din populatia lumii sunt copii sub 15 ani si doar 12% din oamenii planetei au peste 60 de ani.

Romania – ce facem?

Datele Raportului ONU nu pot fi ignorate. Problema demografica a Romaniei e probabil cea mai critica problema cu care se confrunta Romania si intreaga natiune romana la ora actuala. Asupra acestui subiect am mai scris si atregem atentia din nou. Guvernul Romaniei si, in general, clasa politica a tarii, nu par a fi alarmate de ceea ce clar e o problema. Nu putem ignora problema. Pentru ca declinul demografic al Romaniei are consecinte. Prezente si de viitor. Si toate negative, care din an in an se agraveaza si vor deveni si mai acute. Nu e drept ca generatia noastra sa creeze aceste probleme si sa ne asteptam ca generatiile care vin dupa noi sa rezolve consecintele. E nevoie de o politica demografica profilactica si sanatoasa care sa accentueze citiva factori. 

In primul rind, e nevoie ca familia si casatoria ca institutii sa fie protejate si promovate, atit la nivel valoric cit si la nivel economic. Romanii se nasc, si s-au nascut de mii de ani, in familii, in casatorii, in casnicii. Rinduiala asta, data de natura lucrurilor si de Dumnezeu, nu poate fi schimbata. Suntem la o rascruce de drumuri. Familia si casatoria sunt atacate de elita intelectuala si politica si de tribunalele Europei. E vremea sa intelegem ce am semanat: idei radicale si bizare, si ce deja incepem sa seceram – imbatrinirea si golirea tarii si a Europei de oameni. Transformarea Romaniei si a continentului in oameni care isi pierd notiunea viitorului, vitalitatea biologica si dorinta de a se perpetua ca specie umana. Observati in datele de mai sus ca tarile care vor domina demografic in viitor sunt cele in care familia si casatoria traditionala sunt inca in voga, si inca mult influentate de traditie si religie. E vorba de Africa si America Latina, ambele crestinizate de sute de ani. La fel India si China, tari care accentueaza traditia si valorile traditionale, chiar daca nu crestine. Caci universalitatea familiei si casatoriei prin asocierea naturala a barbatului, femeii si a copiilor lor, nu poate fi tagaduita.

In al doilea rind, e nevoie si de un plan pragmatic. Rata divortului trebuie redus iar concubinajul descurajat. Un studiu publicat acum citeva luni in publicatia britanica The Economist discuta programele demarate de diferite tari pentru stimularea natalitatii. Concluzia studiului a fost ca investitiile in crese si gradinite constituie solutia cea mai propice, din punct de vedere economic vorbind, pentru stimularea natalitatii. [Detalii: http://www.economist.com/news/leaders/21659750-there-are-good-and-bad-ways-prop-up-countrys-population-baby-love]

In al treilea rind, romanii trebuie sa inceteze sa-si ucida viitorul prin avort. Trebuie sa gandim in termeni altruisti. Trebuie sa ne gandim la viitorul natiunii si al copiilor nostri. Egoismul si avortul nu sunt virtuti crestine.  Trebuie sa traim nu pentru moment ci pentru viitor. Egoismul nostru afecteaza viitorul copiilor nostri, adica al celor care vor avea norocul sa se nasca in viitor. O tara cu populatie mica are probleme serioase. Nu poate merge pe propriile picioare. Depinde de tarile cu populatie mai mare pentru a-si pastra identitatea, sa-si asigure securitate granitelor, sa se protejeze impotriva terorismului, a epidemiilor, a calamitatilor. O tara cu populatie mica cerseste mila celor puternici. O tara cu populatie mica nu e luata in serios. Nu are voce. Nu are piata de desfacere nici economie. Nu are identitate. Nu are viitor. 

In final, clasa politica a Romaniei trebuie sa-si faca bine socotelile. Stimati politicieni, cu cine vreti sa mergeti inainte? Cu cine vreti sa claditi viitorul Romaniei? Cu noi, oamenii cinstiti ai Romaniei care aducem pe lume copii, ii iubim, ii educam, le dam valori, inculcam in ei reverenta fata de Dumnezeu, autoritati si semeni? Ori cu extremistii Romaniei care cer abolirea casatoriei, a familiei, promoveaza avortul, pervertesc sexualitatea si relatiile firesti intre fiintele umane si submineaza valorile ? Mai devreme ori mai tarziu veti avea de ales. Miscarea profamilie si proviata din Romania asteapta, de ani de zile am adauga noi, sa faceti ceva concret pentru tara noastra, pentru viitorul ei. Comentariul de azi e, deci, inca un semnal de alarma. Treziti-va, luati in serios mandatul dat voua de cetatenii tari, priviti spre viitor, protejati casatoria si familia dadatoare de viata, si promovati intre romani o cultura a vietii. Caci fara copii nascuti, familie si casatorie, Romania va inceta sa mai existe. 

AFR va recomanda: Raportul ONU poate fi citit aici: http://esa.un.org/unpd/wpp/Publications/Files/Key_Findings_WPP_2015.pdf] Recomandam si un articol publicat pe 23 august de New York Times privind colapsul demografic al Japoniei, unde, curent, 8 milioane de case sunt nelocuite din lipsa de locuitori. Se estimeaza ca in urmatorii 50 de ani populatia Japoniei va scadea cu o treime, la un milion pe an. Casele nelocuite au cauzat un colaps al pietei caselor si al constructiilor, iar expertii japonezi opineaza ca in 20 de ani poate chiar mai mult de un sfert din casele Japoniei vor fi goale. [Articolul poate fi citit aici: http://www.nytimes.com/2015/08/24/world/a-sprawl-of-abandoned-homes-in-tokyo-suburbs.html?emc=edit_th_20150824&nl=todaysheadlines&nlid=34224645&_r=0]

sursa foto: alex-dima.ro

sursa foto: alex-dima.ro


Categorii

Avort, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva populatiei, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la “ROMÂNIA SE STINGE. Situatia demografica este sub pragul de alarma (Video)

  1. Şi totuşi…
    Biserica îndeamnă familile să aducă pe lume cât mai mulți copii. De acord. Dar cred că tot biserica este datoare să conştientizeze pe tot cel ce-şi asumă această răspundere, că aduce acei copii într-o lume apocaliptică. Că acei copii vor fii ori martiri ori mucenici, ori robii şi slugile anticristului. Că vin într-o lume a chinurilor apocaliptice. Domnul o spune în evanghelii. “Chinuri ce nu au mai fost de la începutul lumii şi nu vor mai fi” , Într-o lume atât de cazută şi înt-o disperare atât de cruntâ încât vor mrerge la morminte şi vor invoca morții să iasă din gropile lor, să intre ei, de vii… .
    Nu cred că este bine să îndemni la aşa ceva şi să determini (ca duhovnic… ca biserică…), ca să dea bine… să iasă socoleala…
    Tremur şi mă rog ptr. copii mei, înşelați de trup, de lume şi demoni, fără o credință puternică şi bazată pe Adevăr şi pe convingere, fără loc de muncă, fără şanse, fără susținerea statului înt-o democrație a puterilor şi super-puterilor depravării, înarmării, minciunii şi manipulării, a minotității armă a acestor puteri aspura majorității şi firescului, a secetei şi caniculei apocaliptice,a cataclismelor, a escaladării prețurilor, a escaladarii depravarii, decadenței, migrației şi destabilizarii lumii, a destabilizàrii lumii, pacii şi familiei, a… americanismelor satanizante, a controlului şi suravegherii… a…
    Deja e prea mult prea mult pentru a dezechilibra ființa umană acum.
    La ce-i naştem ?
    Să-i blestemăm pe cei ce ne-au îndemnat? Să fim blestemați de ei ?
    Nu zic să nu se aducă copii pe lume… nu. Dar cu conşientizarea şi asumarea acestor enumerate mai sus. Cu pregatirea lor pentru…
    Cu o viață care să convingă puterea credinței şi adevărul ei.
    Biserica trebuie s-o spună, s-o facă, s-o arate…
    Domul ne-a prevenit. O ştim. Şi biserica trebuie să prevină.
    Istituția aceasta trebuie să strige… să conştientizeze pe credincioşi dar şi pe politicieni.
    Cine nu î-şi asumă şi nu se gândeşte în ce lume şi chin î-şi va aduce copilul,să nu îl aducă pe lume. Să aleagă castitatea.
    Nu aducem copii pe lume, pentru a completa golul, pentru a reface cifre etc…
    E părerea mea. Şi nu părerea ci convingerea şi credința mea.

  2. Ne gândim la pensii, nu la viitorul lor. La noi, nu la ei.
    Ce lume îi aşteaptă şi în ce îi aducem. Dacă noi suntem un eşec, apoi ei ce vor fi?
    Un popor se stinge când i s-a stins credința, identitatea…
    De… noi sunten oamenii cifrelor… De fapt suntem cifre. Am ajuns cifre…
    Un neam, un popor este viu şi-şi manifestă vitalitatea prin credință şi identitatea prin valori.
    Nu prăsirea e problema, ci cele ce am amintit. Țiganii, amărâții… se prăsesc… că e sinura plăcere ce şi-o pemit. Dar aceea nu dă nici vitalitate nici putere unui neam. Aceea este pacatul săracului, că bogatul păcătuieşte şi-şi ucide rodul. Nici unul însă nu e mai bun ca celălat. Nici unul nu dă vitalitate nemului. Pacatul are ca plată moatrea ( nemului). Si unii şi alții vor cauta placerea, slava, puterea. Se vor amesteca unii cu alții şi… va ieşi mixtura dorită de globalizanți… fară identitate, fară sistem propriu de valori, un rob al sistemului, al patimilor lumii şi al patimilor proprii.
    Vitalitatea unui popor stă în credința sa, ìn unitatea cu neamul sau, de la origini până în prezent. Nu se poate stinge un neam dacă-şi pastrază sfințenia credninței şi a valorilor sale. Nu poate fi manipulat, asimilat, sau globalizat. Doar… exterminat.
    Dacă ne gândim la pensii…

    Dacă nu ne gândim la ce şi în ce îi aducem… pe ce lume…

  3. Din pacate prea se pune accentul pe facerea de copii si atat. Se duc tinerii la duhovnic (ajuns pe repede inainte in extrem de multe cazuri duhovnic) si asta primesc drept raspuns, sa se casatoreasca si sa faca copii, ca si cum mantuirea ar sta in facerea de copii. De acord in totalitate cu antecomentatorii mei. Un neam moare cand isi pierde credinta, iar neamul romanesc e mort demult, din pacate.

  4. @ Cioby & Rureanu

    sunt de acord cu comentariile voastre. Impartasesc aceleasi ganduri si griji pentru copiii nostri. De fapt, la ce bun sa mai gandim in perspectiva la acest neam daca distrugem azi, sub ochii lor, viitorul copiilor. Nu ei sunt de vina, ei sunt victime sigure ale acestui sistem global de reeducare care spala creiere si niveleaza constiinte. Aproape ca nu mai au nici o sansa sa creasca normal, sa devina oameni puternici. Iar noi suntem prea slabi, prea slabiti pentru a ne lupta pentru ei, pentru a cere ajutor si acoperire fata de stihiile raului; unii dintre noi poate nici macar nu vedem grozavia aceasta care se intampla cu noi si cu copiii nostri. Prin urmare, ce rost mai are sa ne cainam si sa ne gandim ca poporul roman este pe cale de a se stinge. Asa cum spune si Cioby, un neam traieste daca are radacini de credinta, altfel este doar un mort-viu. Asa suntem cei mai multi dintre noi: narcozati, traind ca niste somnambuli.
    Imi cer iertare pentru viziunea sumbra dar am din ce in ce mai acut senzatia ca raul care ne impresoara din toate partile devine din ce in ce mai sufocant pe zi ce trece.

  5. @emilian, carmen:

    Nu e vizibil, totusi, ca atitudinea Patriarhiei nu vine in spiritul si corul dominant care este anti-imigranti?

  6. Copiii nu se tin cu slujbe de pomenire si e usor sa incurajezi natalitatea ca oricum nu-i cresti dumneata.
    Capitalismul inseamna extinctie pentru ca statul nu incuraeaza natalitatea. nu e profitabil si pentru un capitalism e mai profitabil sa aduca o masa de africani .

  7. Zilele acestea mi le-am petrecut intr-o maternitate, unde una dintre finele mele a nascut un copilas. Cata murdarie – la propriu, dar si la figurat – am vazut acolo, nu vreau sa imi amintesc.
    Inainte de a ni se da voie sa vedem bebelusul, ni s-a adus la cunostinta ca are un handicap. Am cerut informatii suplimentare dar am fost plimbati de la “Ana la Caiafa” nu mai putin de opt ore. Opt ore in care ne-am rugat cat am putut de mult fiecare dintre noi, implorandu-L pe Dumnezeu sa se milostiveasca de acel sufletel nevinovat…Timp in care am cugetat la viata, la moarte si la rostul suferintei…
    Cand l-am tinut prima data in brate pe micut, am simtit ca trupul este doar un ambalaj in care Dumnezeu a “impachetat” un dar nepretuit pe care l-a facut parintilor, familiei si lumii intregi. La un moment dat, chiar i-am spus in gand: dragul meu, in ce lume nebuna ai venit, dar poti sa fii sigur ca Dumnezeu nu a gresit cand te-a trimis in ea.
    Un copil este rodul dragostei – el poate fi primul nascut, al doi-lea, al trei-lea si asa mai departe. Un copil nu este niciodata un numar.
    Problema noastra nu este Statul sau Biserica, ci lipsa dragostei. Excelam (dintre care cel dintai sunt eu) in “dragostea de sine”, ca sa nu zic egoism.

  8. Să ne ferească Dumnezeu de fațărnicia codamnată de El . “Fata cerului ştiți să o deosebiți (inerpretați)… iar semnele vremii nu!”
    Am reprodus din memorie.
    Să ne ferească Dumnezeu de fățărnicia timpului pe care îl trăim. Să ne ferească să argumentam pro, să aprobăm sau să susținem politicile zise… ale nediscriminării, democratizarii viclene a natiunilor, ale drepturilor omului… ale implementării cipurilor… etc, etc.
    Drepturile fundamentale ale omului trebuie sa fie cele fundamentale. Adică dteptul la viață… Avortul find încalcarea lui gravă, ca şi eutanasia… ca şi eugenia…
    Dreptul la muncă şi la retibuirea dreaptă a ei.
    Dreptul la libertate… la educație, la sănătate… nu le enumar acum.
    Nu dreptul la sodomie, la pedofilie… la incest şi la cele ce țin de patologic.
    Avem teoretic dreptul la muncă. Dar este strigator la cer însă cât de neserios este acest pretins drept. Nimeni nu este responsabil de încalcarea lui. Cine îl încalcã ? Cine se face vinovat de milioanele de oameni ce au un drept de care nu se pot folosi ?
    Economia de piață atât de lăudată a pus puterea economică în mâna câtorva, care joacă lumea pe degete. Colhozul sovetic, a fost ce a fost, dar corporațiile sunt colhoz la nivel mondial, transnaționalele… fac şi desfac. Toate strâng profituri uriaşe ce ajung în câteva mâini. Totul e numai la profit. Când nu le iese… închid, concediază aruncă pe drumuri…
    Dreptul la muncă nu obligă pe nimeni şi nu ìncriminează vinovați…
    Deci… ce drept este acesta care nu obligă pe nimeni nu şi de care nimeni nu este responsabil ?
    Saracul suportă costul inflației, al secatei, al politicilor distructive… el şi sanatatea, el şi educația şi ordinea publică, el şi pensia…
    Companiile doar profit şi libertati nelimitate… papucu pe grumazul saracului…
    Dreptu la o pensie… suportat de salariul sàracului. De ce companiile ce strang camioane de bani nu dau socoteală nimanui de soarta dreptului la muncă, de ce nu dau o cotă la pensii… la… de ce doar saracul?
    Asa e democratic ?
    De ce statul, guvernele nu dau socoteală de încalcarea dreptului la muncă, de politicile corpoațiilor ce doar adună profit?
    Dreptul gay ne preocupă?
    Sunt lucruri ce trebuiesc spuse. Incriminate.
    Democratia actuală e o grosolană înscenare, un teatru prost şi ieftin.
    Ce impune Americo-UE, e colhoz şi democrația puterii.
    Sa nu fim fațarnici şi sa susținem acestă aşazisă democrație şi stat de drept.
    Politicile demografice… sunt acte ale marelui scenariu al globalizarii, în care a intrat ca actori şi instituțiile ecleziale…
    Premierul englez, dă vina pe ISIS şi pe preşedintele sirian de criza refugiaților…
    Cine a creat şi finațat conflictul sirian, bandele de criminali… primaverile arabe…
    Islamul… este unealta perfectă şi arma cea mai eficientă şi mai subtilă a timpurilor moderne, a războaielor purtate indirect… a amestecului etnic şi globalizant.
    Nediscriminarea… toleranța… vin la pachet cu satacirea, razboaiele, cu detabilizare lumii şo desființarea națiunilor.

  9. @rureanu

    Solutia la obiectiile tale este simpla:pregatirea prin ascetism sau casatoria cu traire in curatie .

  10. Cel care crede ca are argumente sau a primit vreo “dispensa” sa nu faca copii ,folosind mijloace contraceptive, se afla in mare inselare.Daca sunteti asa de grijulii cu privire la soarta copiilor in vremurile Antihristului trebuie sa ascultati sfaturile duhovnicilor batrani care spun ca “Vremea nuntilor a trecut” .

  11. “Capitalismul inseamna extinctie pentru ca statul nu incuraeaza natalitatea. nu e profitabil si pentru un capitalism e mai profitabil sa aduca o masa de africani .”

    S-au gandit bine unii…

  12. http://www.cotidianul.ro/mama-merkel-stie-mai-bine-267465/

    http://www.cotidianul.ro/putin-reactie-acida-in-cazul-crizei-refugiatilor-267513/

    http://www.realitatea.net/basescu-despre-refugiati-sunt-un-om-caruia-ii-dau-lacrimile-dar-ca-sef-de-stat-trebuie-sa-ai_1785350.html

    http://www.cotidianul.ro/marea-revolutie-musulmana-din-germania-267487/

    “nicu cohen @ Hiperboreus
    +10
    Ii castra si ii punea la munca fortata ! Numai mergea unul in Germania ,stateau acasa la ei si se luptau pina la ultima suflare .Eu cred ca au fost adusi intentionat in Europa cu scopuri cu bataie lunga . Palestinizarea Europei . ”

    “Toto
    +12
    Nu mai dureaza mult poporul german o sa-i alunge pe arabetii astia de nu or sa se vada…Imbecilii astia de piliticieni uita cum a ajuns Hitler la putere….Evreii ajunsesrea sa aiba toate magazinere si locurile de munca si se ajutau intre ei….Acum arabetii astia si cu turcii din Germania o sa faca un fel de sindicat de nu or sa mai poata nemtii nici sa-si gaseasca un loc de munca…..E foarte rau cand nu inveti nimic din istorie si greselile trecutului…. ”

    “Krixus
    +4
    “Angela Merkel nu este deloc bucuroasă de rolul acesta, pe care ar fi preferat să-l joace alții ” O observatie absolut corecta! Dar Madame Merkel a fost scoasa din joben la o vreme cand, asa cum marturiseste mentorul sau, Helmuth Kohl care o rasfata cu apelativul “fetita”, dar care nu vedea nicidecum in ea decat o pata de culoare pitoreasca in griul politic german, dar nicidecum stapana Europei, inca nici nu stia nici macar sa manance in lumea buna cu tacamurile cele multe. Si din momentul in care a ajuns pe usa din dos presedinta a CDU si pana in ziua de astazi, nu a facut sau lasat absoluti nimic ce nu ar fi fost 100% in interesul americanilor (poate ca va aduceti aminte de o caricatura cam …hmmm…care o arata pe dansa in postura de Monica iar pe Bush in postura de Bill 🙂 de pe vremea cand doamna era sefa opozitiei. Asa ca doamna Merkel sacrifica fara scrupule interesele poporului caruia i-a jurat credinta. Pentru ca este obligata. Pentru ca nu poate altfel. Pentru ca nu i se permite nici macar sa demisioneze. Pentru ca “cineva” are nevoie de dansa ca sa distruga Europa si s-o pregateasca pentru”Anschluss”. Anschluss nu la Germania, bineinteles… “

  13. Problemele devenite majore, (de care nu am vrut să ştim, nu ne-a păsat etc, foste minore şi colaterale), încep să ne preseze, să ne comprime, să ne strivească.
    Soluția o ştim. RĂBDARE, RABDARE, RABDARE şi RĂBDARE, RĂBDARE… până la sfâtşit, ne-o recomandă P.Cleopa.
    Totuşi…, e creştineşte, să acceptăm provocările?
    Mă întreb şi eu… acum. E creştineşte să încurajăm mutarea popoarelor africane şi arabe în Europa ? Nu e vorba doar de spațiu “mioritic” (carpato-danubiano-po…)
    Că acum boala… dacă-i la vecini… e ca şi a ta.
    Deci mă întreb (pentru…), poți primi străini cănd tu nu-ai pentru (toți)ai tăi ? (Nici de muncă, nici de sanatate, nici de scoală, nici… de una?)
    E prima dată când îi dau dreptate lui Băsescu. Deşi, parcă acum n-ar mai fi Basescu cel mare şi tare, cel ce pentru credincioşia americo-ue ar fi stors şi ultimul dram de energie şi resurse româneşti să le dea pe un euro şi şi-ar fi scuipat nemul şi mai şi decât a facut-o.
    Zic, că pare un Basescu, care parcă se teme de… nemurile sau de gaşca lui Hai.. sam, un Basescu care pare a nu se mai teme atât de tare să spună cine este vinovat de… criza refugiaților cât se teme refugiații însăşi.
    Măi nene… şi are şi argumente solide, nu aşa…
    Parcă ar simte că se apropie de… cuțitul lui Jon jihadistu… de carotida ex-prezidențială… Şi… pare ai veni mintea la cap… nu? Pare a fi… pro… românia nu PRO AMERICA-UE.
    Oricum e o voce (acum), care spune, în contra ton cu… Şi spune bine (după mine), nu ?
    Voi ce părere aveți ?

  14. @SesaM:

    Basescu face niste jocuri electorale si pozitionari in raportul de forte intern-extern, atata tot.

  15. Pentru mine acest spatiu virtual a fost o evadare.Traiam cu iluzia ca pot gasi altfel de oameni.Cand se ajunge insa la subiecte fierbinti toata lumea fuge de Dumnezeu,fuge de copii,fuge de refugiati,fuge de viata.
    Comentariile sunt dezarmante,tinand cont ca ele vin din partea unor cititori cu “pretentii”.
    Omul care fuge ramane singur 🙁

  16. Chestia cu fuga… bine zisă.
    Dar unde voi fugi… ?
    Nu ştiu dacă a propus cineva fuga…
    Poate responsabilitatea…
    Să îndemnăm naşterea de prunci ca să crască natalitatea, sa nu dispară românismul ?
    Ortodoxia a primit ca misiune stimularea natalității, dominația numerică a unora asupra altora ?
    Cred că a conştientiza viitorii parinţi, a avertiza societatea asupra celor anunțate de Mântuitorul, de apocalipsă, de sf.parinți nu e un îndemn, ori punere pe fugă.
    Chestia cu refugiații… cred că ține de dreapta socoteală. Ca să-i ajuți…
    Cine are două haine… . Ştim bine… nu ?
    Ce ajutor ? Şi cum?
    Pe termen scurt… da. Unele mânastiri, din trecut, ofereau masă şi casă 3 zile… apoi la muncă… sau…
    Dar mai e o chestie…
    E refugiu… sau… ?
    Ajutorul de lungă durată se face cu dreapta socoteală. Îl ajuți… sau îl pierzi…
    Ai primi necondiționat pe aceştia înseamnă a da frâu liber exodului în masă.
    Răspunzi şi de ei, negreşit, dar mai întâi răspunzi de ai tăi.
    Şi… primirea nu rezolvă problema… o complică. (“Nürembergul” ar rezolva-o desigur… dar…)
    Pacea la ei acasă… e soluția, luniştea şi stabilitatea… dar… .
    Chestia cu ajutorul (nu vorb. de cel imediat), trebuie facut cu mare înțelepciune. Mai întâi trebuie stopate şi chiar eliminate cauzele exodului. Adusă pacea şi echilibru la ei acasă cum am spus. (Fericiți facătorii de pace…).
    Altfel spus, trebuie stinsă cauza raului…. (nu mă întind.)
    Sunt dispus şi eu şi cred că toți ce incluşi în…
    să dăm ajutor imediat (după putere), dar pe termen lung…
    La impozite, taxe, cresteri de prețuiri…etc…etc… se mai adaugă… cota de refugiați… şi ???
    Păi… cei ce deshid focare de… vor dechide altele… şi altele… .Nu cumva le dam apă la moară…

  17. A refuza sa vezi coordonarea care sta la baza venirii imigrantilor e dovada de infantilism

  18. @emilian:

    Coordonarea e una, oamenii sunt alta. Daca ajunge unul in ograda ta pentru ca fuge de foc, nu o sa ii dai un pahar cu apa pentru ca focul a fost coordonat? Patriarhia a dat mesajul care trebuie, iar pe doxologia s-a comentat (vezi ultima postare despre refugiati) cu subinteles si despre “coordonare”.

  19. Eu nu inteleg sincer cum pe un site ortodox se poate pune problema sa le intorci un mare spate acestor oameni pt simplul fapt ca toata afacerea e o regie bine si demult pusa la punct?

    ‘Coordonarea e una, oamenii sunt alta’. Exact. Despre asta e vorba. Doar nu ne imaginam in mod rezonabil ca oamenii aia au venit aici de bine ce le e si ca sa ne faca noua in ciuda si sa ne transforme in musulmani??

    Pai daca nu stii cum sa-i dai pe usa afara cum au facut ungurii (http://www.msn.com/en-us/news/world/austria-germany-open-borders-to-migrants-offloaded-by-hungary/ar-AAdYPNG?ocid=UP97DHP), cred ca nici nu mai e nevoie sa te islamizeze cu forta, ca oricum crestin nu te mai poti numi!

    Nu cred in povestea cu refuzul hranei. Aia e o facatura. Refuzau hrana pt ca au fost tratati de unguri ca niste animale.

    Bineinteles ca exista solutii si bineinteles ca aceste solutii presupun vindecarea bolii de la radacina. Dar de vreme ce aceia care chiar pot sa o faca (marile ‘cancelarii’ europene) sunt complet aserviti aceluiasi centru decizional (altfel cum s-ar putea explica ‘orbirea Europei’?) este cat se poate de clar ca tot pe umerii nostri, ai oamenilor obisnuiti, o sa pice problema. Si aici sa vezi test adevarat de crestinism!

  20. @cristi_q:

    de acord cu tine, si pe mine ma uimesc comentariile!

    Apropo de fuga de copii: evident ca trebuie sa nastem copii si sa ne inmultim!! Ziua Apocaipsei Dumnezeu numai o stie, iar ea se va amana daca noi ne vom revizui caderile. Sa nu fac copii pt ca vine Apocalipsa este ca in povestea geniala a lui Creanga cu drobul de sare!

    Nu sta oare scris ca via e mare, dar lucratorii sunt putini?? Nu are oare nevoie Dumnezeu de lucratori?? Nu facem noi copii, nu-i nimic, or sa faca ei unii, in laborator, care nici nu o sa stim CE FEL de copii vor fi exact! Si atunci, culmea, tot noi o sa ne miram ca suntem tot mai putini si tot mai coplesiti! Pai de ce oare? Nu cumva pt ca am abandonat lupta inainte de a incepe?

  21. N-am crezut că se pune mâna pe piatră atât de iute şi se dau sentințe atât de radicale…
    Dar bine, ce este greşit în a avertiza asupra răspunderii ce trebuie să şi-o asume credincioşii atunci când aleg să devină parinți şi asupra evenimentelor (apocaliptice), ce se derulează sub ochii noştrii ?. Ori nu prea pare a fi… (apocaliptice vremurile de azi).
    Se duce o luptă vicleană, acerbă, inegală şi pe pricipii de putere (şi de forță chiar), pentru câştigarea copiilor şi decredibilizarea părinților, a abandonării principiulor părinților, a refuzului (pe toate liniile) de accepta autoritatea lor legitimă, credința lor învechită, dragostea lor exigentă şi “puritanistă”. Oare mai trebuia să o spun?. A nu conştientiza (ca biserică) viitorii părinți şi a le cere sa facă copii… că ne piere nemul… mi se pare neortodox. Su suntem ortodocşi numai facând copii pentru botez şi gata…
    Dar… mă rog…
    Îndraznesc să zic, că apostolii nu au facut copii, ci fii duhovniceşti ( de toate vârstele şi nemurile). Nu cumva noi ortodocşii să ne facem copii noştrii ortodocşi fii ai altcuiva, (din vina noastră)
    (Doamne, păzeşte-ne, că am şi eu copii şi tremur exact pentru asta).

  22. Ce ar fi greşit în a acorda ajutorul cuvenit dar a şi spune şi ce e de spus, ba şi de exprimat o poziție şi o atitudine (unde trebuie şi cum trebuie)?
    Nu am văzut vre-un comentariu care să respingă apelul la ajutorare. S-a facut apel şi la prudență (pentru că ştim cu ce zel (şi cât de orbeşte) se împlinesc poruncile stăpânilor… şi în care cal loveşte săpânu cu biciu.
    Ce este de condamnat?
    Nu cred ca cineva se delimitează de poziția adoptată de patriarhie, iar a cere şi acestea, pe lângă, nu cred că poate fi pricină de dat cu piatra.

  23. Fraților nu trebuie sa ne mire statisticile, doar noi știm ca la o vreme anume va fi un popor, o limbă, o religie comună pt. toata lumea.
    Iar de va pieri poporul nostru, asta va fi pt. păcatele noastre cele multe.
    Va încurajez sa primiti copiii daca vi se dau si sa nu vă faceți planuri cum fac unii fără minte: mai întâi să-mi cumpăr casă, mai întâi sa îmi găsesc un serviciu bun etc.
    Doamne ajută!

  24. A intinde o mana de ajutor celui de are nevoie este, fara indoiala, o obligatie crestineasca. Nu la acest lucru se refera cei ce au postat comentarii dezamagitoare, ci la un cu totul alt pericol – islamismul militant al noilor veniti, faptul ca nu se pot integra in societatile care i-au primit. Nu am nimic cu musulmanii, dar nu pot accepta ca dupa ce deschid usa casei mele tu sa fii cel ce face regulile in ea. Sau ca modul meu de viata si felul in care-mi educ copiii sa se schimbe astfel incat sa nu-ti ating interesele sau sa te jignesc de moarte ori de cate ori spun Crezul cu voce tare.

    Comunitatea musulmana din Dobrogea reprezinta modelul integrarii perfecte dar sa nu uitam ca insusi imamul si-a exprimat ingrijorarea fata de noii veniti si mai ales de ideile extremiste pe care le impartasesc.

  25. Va rugam sa postam comentariile la articolele cu tema refugiatilor.

  26. Să nu facem umanismul ortodoxie şi invers.
    Ortodoxia are şi trebuie să aibă totdeauna autoritatea scripturistică şi a sf.parinți.
    Castitatea, fecioria, curația (pentru Hristos), sunt mai mari ca naşerea (trupească) de prunci.
    Marturia sf. Apostol Pavel (în legatură cu fecioara). Cel ce o căsatoreşte nu greşeşte, dar mai mare este fecioria.
    Viața monahală, este mai presus de casătorie.
    Asta nu înseamnă că monahii nu pot avea fii şi fice (duhovniceşti).
    Să ne înmulțim… ca să nu ne împuținăm noi ortodocşii (ca nr). şi… nu-ş… ce…
    Da. De acord.
    Dar nimic şi nimeni nu garantează că prin asta sau că asta chiar rezolvă problema în discuție… ba este f.posibil să iasă invers.

    Nu cantitatea e totul… ci calitatea, puterea…
    Domnul o spune .(Scripturistic) Că zice, că puțin aluat, dospeşte toată frământătura…
    Apostolii au facut din păgâni episcopi şi mucenici. Putem face din orice rudenie sau apropiat un bun ortodox…
    Fuga de copii… Nu.
    Castitatea pentru Hristos, nu e fuga de copii. Nu a îndemnat nimeni la contracepție sau la avort, ci la responsabilitate.
    Ne gândim poate la pensii (totuşi)…
    A alege curația, castitatea… atunci când nu te simți capabil să dai bosericii adevărați fii… nu este o fugă. Şi cu cât mai mulți credincioşi în curăție (pentru Hristos), cu atât mai credibilă credință şi mai mută putere (macar de convingere)… ca să nu zic mai mult.
    Nici chestia cu a primi refugiați necondiționat, nu o văd scripturistică. Şi aici sf ap. Pavel ne spune “mai întâi iudeul şi apoi elinul”. Deci… mai întâi (românul), dar având în vedere gravitatea… mai întâi ortodoxul sirian, şi abia după ce a fost primit şi ultimul ortodox… ceilalți. Nu putem primi pe alții în locul ortodocşilor. “Întâi iudeul şi apoi elinul” este clar că vorbim de etnie… (scripturistic), dar în situația dată vorbim de ortodocşi. Chestia cealată cu toți sunt oamenii… este umanistă… politică şi cu scop ascuns şi nu are temei scripturistic.
    Pro sau contra… ?
    Sunt pro doar la cele întemeiate scripturistic şi patristic şi contra la celelate (chiar de sunt uzitate chiar şi de cler).

  27. ceea ce spune patriarhul nostru pare sa fie foarte coerent..dar atunci daca acesti refugiati sunt asa de amariti DE CE CREEAZA TULBURARI acolo unde sunt primiti si striga IN legarura cu Allah in mijloacele de circulatie in comun la Paris,de creeaza tulburari si in Anglia?..ceva trebuie sa fie putred la mijloc,.Cum sa iti impui punctul tau de vedere numai ce ai intrat intr-o tara care a binevoit sa te primeasca ?!!Aici ar trebui o lege care sa ii expedieze din tara pe cei care se comporta astfel,oricit ar fi ei de refugiati!!

  28. moderatie inseamna aNU PUNE PUCTUL PE I ,adica pe ADEVAR ,adica inseamna ca ne spunem degeaba parerile.

  29. @sofiai:

    daca ai si o sursa cu stirea potrivit careia refugiatii ‘striga Alah’ prin mijloacele de transport si ii dau cu lozincile islamiste, te rog posteaz-o. Personal, nu am auzit nimic de asta, dar s-ar putea sa fiu insuficient informata.

  30. Prietenul meu roman din Danemarca mi’a semnalat urmatoarele:
    “https://youtu.be/vrO3TfJc9Qw
    https://youtu.be/B00grl3K01g
    Astea sunt, ce-i drept, niste reclame ale agentiilor de turism Spies.
    Dar.., unde ai mai vazut tu reclama de 2’30” la tv?..?
    Suspect…”

  31. Pingback: Din nou despre criza demografica a Romaniei. PIERDEM ECHIVALENTUL A DOUA ORASI MICI IN FIECARE AN… | Cuvântul Ortodox
  32. Pingback: DEPOPULAREA ROMÂNIEI AVANSEAZA ACCELERAT. ”Defrisarea” demografica se manifesta prin imbatranirea populatiei, emigratia masiva si natalitatea tot mai mica/ TRAGEDIA COPIIILOR DIN FAMILIILE EMIGRANTILOR
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare