Din nou despre criza demografica a Romaniei. PIERDEM ECHIVALENTUL A DOUA ORASE MICI IN FIECARE AN…

12-12-2015 1 minut Sublinieri

romania-in-aer

Populaţia României a scăzut în 2014 sub 20 de milioane de locuitori, ajungând până la 19,9 milioane de persoane, nivel apropiat de cel înregistrat în 1966. Mortalitatea ridicată, rata fertilităţii scăzute de după anul 1990 şi migraţia externă au fost factorii cu un impact foarte mare asupra scăderii populaţiei rezidente, potrivit lui Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică.

“Din 1990 până în 2013, o pondere de 70 – 80% din reducerea populaţiei rezidente s-a datorat în special migraţiei externe, însă în perioada 2013- 2014 populaţia a scăzut mai ales ca urmare a diferenţei mari dintre numărul de persoane decedate şi al numărului de nou-născuţi. În 2014, a avut loc o reducere cu 80.000 a populaţiei ca urmare a factorilor naturali, aceasta fiind diferenţa dintre numărul persoanelor decedate şi a noilor născuţi vii. Această reducere echivalează cu dispariţia a două oraşe mici în fiecare an. În plus, populaţia României a mai scăzut în 2014 cu 40.000 de persoane ca urmare a migraţiei externe”, a explicat Tudorel Andrei, în cadrul unui eveniment organizat astăzi la Institutul Naţional de Statistică, cu ocazia lansării Anuarului Demografic al României.

Înainte de anul 1989, rata fertilităţii ajunsese la valoarea de 2,15 copii la o femeie în România, apropiată de nivelul ratei de înlocuire a populaţiei. O măsură politică – interzicerea avorturilor printr-un decret dat la finalul anului 1966 – a făcut ca, în primii ani de la adoptare, să existe o creştere “exagerată” a numărului de copii, însă ulterior s-a revenit la un comportament raţional, iar populaţia României a ajuns la un nivel optim al ratei de fertilitate. Cu toate acestea, după căderea regimului comunist, acest indicator a scăzut dramatic, ajungând în 2014 la nivelul de 1,3 de copii la o femeie, insuficient pentru stoparea scăderii populaţiei.

În ceea ce priveşte fenomenul migraţiei externe, datele Statisticii arată că populaţia a scăzut şi ca urmare a faptului că 2,3 milioane de români au plecat la muncă în străinătate, anul de vârf fiind 2007 (anul intrării României în Uniunea Europeană), când din ţară au “dispărut”, dintr-o dată, peste jumătate de milion de locuitori.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva populatiei, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Din nou despre criza demografica a Romaniei. PIERDEM ECHIVALENTUL A DOUA ORASE MICI IN FIECARE AN…

  1. Nici o vorbulita despre avort! Sau intra la “cauze naturale”??

  2. @Daciana:

    Ca de obicei…

  3. Pingback: CRIZA DEMOGRAFICA A ROMANIEI – mai grava decat stiam. RATA NATALITĂȚII ROMÂNILOR DIN STRĂINĂTATE este CU O TREIME MAI MARE decat a celor din țară! Fenomenul REÎNTREGIRII FAMILIILOR din diaspora este tot mai frecvent. NECESITATEA ABSOLUTA A P
  4. Pingback: DE LA MAREA UNIRE LA MAREA PLECARE. Peste 500 de mii de copii, elevi și studenți au EMIGRAT din România între 2007 și 2017. MIGRAȚIA SOCIO-ECONOMICA - un RISC la adresa siguranței naționale!
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare